Intrebare: Un concediu fara plata acordat chiar si pentru o zi, duce la suspendarea CIM? Am revazut Codul muncii si HG 500/2011 referitor la Revisal in care se mentioneaza de suspendare CIM numai in anumite cazuri. Pe de alta parte, in cadrul unui seminatr tinut de inspectia muncii inainte de aparitia Reges 2011 reprezentanta Inspectiei muncii de la Bucuresti a sustinut ca in Revisal se trec inclusiv suspendarile de o zi, CFS-uri etc., elemente care repet, nu le regasesc in Codul muncii la capitoul „Suspendare CIM” In acest sens, as dori clarificari, articole de lege in care o cerere de CFS se finalizeaza cu suspendare CIM.
Raspuns: Incepand cu data de 01 august 2011 perioada si cauzele de suspendare ale contractului individual de munca se vor inscrie in registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal) in termen de maximum 20 de zile lucratoare de la data suspendarii.
Astfel, incepand cu data de 01 august 2011, perioadele in care salariatii beneficiaza de concedii fara plata acordate in baza art. 54 din Codul muncii , precum si orice alta cauza de suspendare, exceptand cauzele de suspendare in baza certificatelor medicale, se vor inscrie in registrul de evidenta a salariatilor (REVISAL).
Ghidul HR-istului
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Reglementand suspendarea contractului individual de munca, Codul muncii nu cuprinde si dispozitii de procedura cu privire la suspendarea contractului. Conform art. 54 din Codul muncii , contractul individual de munca poate fi suspendat, prin acordul partilor, in cazul concediilor fara plata pentru studii sau pentru interese personale. In aceste cazuri, acordarea concediului fara plata este rezultatul conventiei partilor, salariat si angajator. Salariatul formuleaza cererea de concediu fara plata iar aprobarea angajatorului constituie acceptarea ofertei salariatului. Astfel, cererea salariatului si aprobarea angajatorului sunt documentele care stau la baza contractului individual de munca.
Specificatiile Tehnice privind intocmirea si transmiterea Registrului General de Evidenta a Salariatilor (ReGES) descriu termenul de Data sfarsit suspendare ca fiind data pana la care salariatului i-a fost suspendat contractul individual de munca conform termenului limita stabilit prin decizia de suspendare si termenul de Data incetare suspendare ca fiind data de la care inceteaza suspendarea contractului salariatului, conform deciziei de incetare a suspendarii emise de angajator.
Prin urmare, in baza specificatiilor tehnice mentionate, apreciem ca angajatorul va emite o decizie prin care constata suspendarea contractului individual de munca in perioada mentionata in cererea formulata de salariat si aprobata de angajator. In Registrul de evidenta a salariatilor (Revisal) se va inregistra suspendarea contractului individual de munca completand: temeiul de suspendare, data de inceput si data de sfarsit a suspendarii.
In campul Alte detalii se mentioneaza numarul si data deciziei prin care angajatorul a constatat suspendarea contractului individual de munca. La expirarea perioadei pentru care a fost suspendat contractul individual de munca, angajatorul va inregistra incetarea suspendarii in baza deciziei prin care s-a inregistrat supendarea care cuprinde atat data de inceput si cat si data de sfarsit a suspendarii