Concediul fara plata reprezinta situatie de suspendare a CIM

RevisalCodul munciiReGessuspendareCIMconcedii fara plataHG 500/2011
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



Intrebare: Un concediu fara plata acordat chiar si pentru o zi, duce la suspendarea CIM? Am revazut Codul muncii si HG 500/2011 referitor la Revisal in care se mentioneaza de suspendare CIM numai in anumite cazuri. Pe de alta parte, in cadrul unui seminatr tinut de inspectia muncii inainte de aparitia Reges 2011 reprezentanta Inspectiei muncii de la Bucuresti a sustinut ca in Revisal se trec inclusiv suspendarile de o zi, CFS-uri etc., elemente care repet, nu le regasesc in Codul muncii la capitoul „Suspendare CIM” In acest sens, as dori clarificari, articole de lege in care o cerere de CFS se finalizeaza cu suspendare CIM.
 
 
Raspuns: Incepand cu data de 01 august 2011 perioada si cauzele de suspendare ale contractului individual de munca se vor inscrie in registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal) in termen de maximum 20 de zile lucratoare de la data suspendarii.


Astfel, incepand cu data de 01 august 2011, perioadele in care salariatii beneficiaza de concedii fara plata acordate in baza art. 54 din Codul muncii , precum si orice alta cauza de suspendare, exceptand cauzele de suspendare in baza certificatelor medicale, se vor inscrie in registrul de evidenta a salariatilor (REVISAL).
 
Reglementand suspendarea contractului individual de munca, Codul muncii nu cuprinde si dispozitii de procedura cu privire la suspendarea contractului. Conform art. 54 din Codul muncii , contractul individual de munca poate fi suspendat, prin acordul partilor, in cazul concediilor fara plata pentru studii sau pentru interese personale. In aceste cazuri, acordarea concediului fara plata este rezultatul conventiei partilor, salariat si angajator. Salariatul formuleaza cererea de concediu fara plata iar aprobarea angajatorului constituie acceptarea ofertei salariatului. Astfel, cererea salariatului si aprobarea angajatorului sunt documentele care stau la baza contractului individual de munca.
 
Specificatiile Tehnice privind intocmirea si transmiterea Registrului General de Evidenta a Salariatilor (ReGES) descriu termenul de Data sfarsit suspendare ca fiind data pana la care salariatului i-a fost suspendat contractul individual de munca conform termenului limita stabilit prin decizia de suspendare si termenul de Data incetare suspendare ca fiind data de la care inceteaza suspendarea contractului salariatului, conform deciziei de incetare a suspendarii emise de angajator.
 
Prin urmare, in baza specificatiilor tehnice mentionate, apreciem ca angajatorul va emite o decizie prin care constata suspendarea contractului individual de munca in perioada mentionata in cererea formulata de salariat si aprobata de angajator. In Registrul de evidenta a salariatilor (Revisal) se va inregistra suspendarea contractului individual de munca completand: temeiul de suspendare, data de inceput si data de sfarsit a suspendarii.
 
In campul Alte detalii se mentioneaza numarul si data deciziei prin care angajatorul a constatat suspendarea contractului individual de munca. La expirarea perioadei pentru care a fost suspendat contractul individual de munca, angajatorul va inregistra incetarea suspendarii in baza deciziei prin care s-a inregistrat supendarea care cuprinde atat data de inceput si cat si data de sfarsit a suspendarii

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
RevisalCodul munciiReGessuspendareCIMconcedii fara plataHG 500/2011

Data aparitiei: 21 Mai 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Concediul fara plata reprezinta situatie de suspendare a CIM Nota: 4.67 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]