Va reamintim ca, potrivit Codului Muncii, un contract de munca poate inceta de drept, in situatiile mentionate in cadrul art.56. Conform Legii nr. 53/2003, un contract individual de munca (CIM) se va incheia in urmatoarele contexte:
Incetarea contractului de munca. Ce prevede Codul Muncii
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
a) la data decesului salariatului sau al angajatorului persoana fizica, precum si in cazul dizolvarii angajatorului persoana juridica, de la data la care angajatorul si-a incetat existenta conform legii;
Cele mai sensibile 92 de probleme care apar in cazul unei concedieri! Protejati-va folosind informatiile din lucrarea Concedierea perfect legala, detalii AICI >>>
b) la data ramanerii definitiva a hotarârii judecatoresti de declarare a mortii sau a instituirii tutelei speciale a salariatului sau a angajatorului persoanei fizice;
c) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare sau, cu caracter exceptional, pentru salariata care opteaza in scris pentru continuarea executarii contractului individual de munca, in termen de 30 de zile calendaristice anterior implinirii conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, la varsta de 65 de ani; la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate de gradul III, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare; la data comunicarii deciziei medicale asupra capacitatii de munca in cazul invaliditatii de gradul I sau II; [a se vedea Decizia Curtii Constitutionale nr. 759/2017]
d) ca urmare a constatarii nulitatii absolute a contractului individual de munca, de la data la care nulitatea a fost constatata prin acordul partilor sau prin hotarare judecatoreasca definitiva;
e) ca urmare a admiterii cererii de reintegrare in functia ocupata de salariat a unei persoane concediate nelegal sau pentru motive neintemeiate, de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti de reintegrare;
f) ca urmare a condamnarii la executarea unei pedepse privative de libertate, de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti;
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
g) de la data retragerii de catre autoritatile sau organismele competente a avizelor, autorizatiilor ori atestarilor necesare pentru exercitarea profesiei;
h) ca urmare a interzicerii exercitarii unei profesii sau a unei functii, ca masura de siguranta ori pedeapsa complementara, de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti prin care s-a dispus interdictia;
i) la data expirarii termenului contractului individual de munca incheiat pe durata determinata;
j) retragerea acordului parintilor sau al reprezentantilor legali, in cazul salariatilor cu varsta cuprinsa intre 15 si 16 ani.
(2) Pentru situatiile prevazute la alin. (1) lit. c)-j), constatarea cazului de incetare de drept a contractului individual de munca se face in termen de 5 zile lucratoare de la intervenirea acestuia, in scris, prin decizie a angajatorului, si se comunica persoanelor aflate in situatiile respective in termen de 5 zile lucratoare.
(3) Angajatorul nu poate ingradi sau limita dreptul salariatei de a continua activitatea in conditiile prevazute la alin. (1) lit. c) teza intai.
(4) Pe baza unei cereri formulate cu 30 de zile inainte de data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare si cu aprobarea angajatorului, salariatul poate fi mentinut in aceeasi functie maximum 3 ani peste varsta standard de pensionare, cu posibilitatea prelungirii anuale a contractului individual de munca.
Incetarea contractului de munca prin concediere
Incetarea prin acordul partilor, in temeiul art. 55 lit. b) din Codul muncii, este vazuta de parti ca fiind un mod amiabil, prin excelenta nelitigios de incetare a contractului. Fie ca angajatorul prefera acest mod de incetare pentru a nu concedia salariatul, fie ca salariatul il prefera pentru a nu demisiona - in toate cazurile o incetare prin acordul partilor pare a fi un final pasnic al relatiei de munca.
Cele mai sensibile 92 de probleme care apar in cazul unei concedieri! Protejati-va folosind informatiile din lucrarea Concedierea perfect legala, detalii AICI >>>
Cu toate acestea, exista cateva aspecte privind incetarea prin acordul partilor care trebuie avute in vedere de catre parti, pentru a evita dificultatile ulterioare.
Mai intai, incetarea prin acordul partilor este ea insasi un contract, adica o intalnire a ofertei cu acceptarea. Ca orice contract, este deschis negocierii, fiecare parte putand impune anumite conditii, pe care cealalta parte le va putea accepta sau respinge. Codul muncii nu cuprinde alte reglementari privind incetarea prin acordul partilor, ceea ce inseamna ca aceasta va depinde exclusiv de negocierea dintre parti, asa cum explica specialistul Raluca Dimitriu.
Uneori, motivul pentru care partile nu se inteleg decurge din faptul ca salariatul nu se exprima clar cu privire la intentia sa. Uneori formuleaza o “cerere de demisie”, intelegand prin aceasta o oferta de incetare prin acordul partilor. De aceea, se recomanda ca angajatorul sa se lamureasca mai intai exact care a fost intentia salariatului, inainte de a proceda in vreun fel.
In sfarsit, daca angajatorul este cel care face oferta de incetare a contractului de munca, salariatul care a acceptat-o nu va mai putea contesta incetarea decat in situatii exceptionale. Intr-adevar, in cazul unei concedieri salariatul este protejat prin numeroase prevederi legale, in functie de temeiul concedierii, in schimb in cazul incetarii prin acordul partilor astfel de masuri de protectie nu exista. Salariatului nu ii ramane decat sa isi intemeieze eventual actiunea in contestarea incetarii pe dreptul comun, invocand de exemplu un viciu de consimtamant la semnarea acordului de incetare a contractului.
Incetarea contractului de munca prin demisie
Indiferent care dintre parti ar avea initiativa incetarii, cealalta parte nu este obligata sa o accepte. Astfel, de exemplu, daca salariatul propune incetarea prin acordul partilor, de indata si neconditionat, aceasta nu este o demisie. Ca urmare, daca angajatorul se declara de acord, dar impune la randul sau un anume preaviz sau indeplinirea anumitor conditii, practic nu avem o intalnire a ofertei cu acceptarea, deci incetarea nu va avea loc. Contractul va continua pana cand negocierile dintre parti privind incetarea contractului vor lua sfarsit, salariatul acceptand la randul sau conditiile impuse de angajator, sau pana cand salariatul va demisiona efectiv.
Intr-adevar, cand a formulat oferta de incetare prin acordul partilor, salariatul si-a exprimat intentia de a pune capat relatiei de munca. Dar aceasta intentie nu poate fi echivalata cu o demisie, care, potrivit art. 81 din Codul muncii trebuie sa indeplineasca o serie de conditii imperative de fond si forma. Daca oferta sa nu a fost acceptata neconditionat de catre angajator, contractul continua. Daca angajatorul nu il mai primeste la munca pe salariat, dupa ce acesta din urma a formulat oferta de incetare a contractului, aceasta nu este altceva decat o concediere nelegala.
Desfacerea contractului de munca in cateva studii de caz utile oricarui angajator
Demisia. Renuntarea angajatorului la perioada de preaviz
"Un salariat si-a depus demisia conform art 81 alin 1. Cererea a fost inregistrata si luata la cunostiinta de angajator. Dupa un timp, salariatul solicita verbal renuntarea partiala la preaviz. Angajatorul este de acord. Este necesara redactarea unei noi cereri sau este suficient sa se stipuleze in decizia de incetare art. 81 alin. (7)?"
Raspunsul specialistului de la PortalCodulMuncii:
Conform art. 81 alin. (1) demisia este actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
Asadar, conform art. 81 alin. (1) contractul de munca inceteaza prin demisie cu implinirea termenului de preaviz.
Chiar daca salariatul a solicitata demisia cu respectarea persioadei de preaviz, conform art. 81 alin. (7) din Codul muncii, angajatorul are posibilitatea incetarii contractului individual de munca la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respective.
Astfel, independent de solicitarea salariatului de renuntare partiala la perioada de preaviz, angajatorul poate lua decizia renuntarii totale sau partiale la perioada de preaviz deoarece preavizul in cazul demisiei este dat in favoarea angajatorului.
In consecinta, nu este necesar ca salariatul sa intocmeasca o alta cerere si nici ca angajatorul sa inlocuiasca cererea initiala.
Lucrarea Concedierea perfect legala contine strict asemenea informatii pe care le puteti aplica imediat, in orice situatie legata de o concediere. Este o lucrare cu un pronuntat caracter practic, gandita sa va ofere rapid solutia pentru cazul specific cu care va confruntati, detalii AICI >>>
Data incetarii CIM la pensionare
"Pentru o angajata nascuta pe 16.10.1961, care ar trebui sa iasa la pensie, de drept, in Nov.2023, intrunind conditiile de varsta si vechime, cum consideram data incetarii de drept a CIM? Data de 16 Nov.2023 este prima zi de pensie, 15 Nov. fiind ultima zi lucrata? Sau 16 Nov. este ultima zi lucrata?"
Raspunsul specialistului de la Portal Codul Muncii:
Potrivit art. 56 alin. (1) lit. c) din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, contractul individual de munca inceteaza de drept la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare.
Astfel, daca data la care persoana in cauza indeplineste cumulativ conditiile de varsta standard si stagiul minim de cotizare pentru pensionare la data de 16.11.2023, apreciem ca data incetarii raportului de munca este ziua urmatoare ultimei zile de activitate, care este 15.11.2023, prima zi in care salariatul nu mai are raport de munca cu angajatorul fiind 16.11.2023, data de la care acesta are vocatie de pensie, iar CIM inceteaza de drept.
Incetare CIM pensie militara limita de varsta
"Avem un salariat care a primit decizia privind acordarea pensiei militare de stat-Pensie Limita de Varsta- Legea nr.223/2015 art. 21 alin. (3) Intrebarea mea este daca ii desfac contractul individual de munca sau isi continua activitatea in baza aceluiasi CIM."
Raspunsul specialistului:
Conform art. 538 alin. (2) din Codul administrativ, cu modificarile si completarile ulterioare, dispozitiile titlului III referitor la personalul contractual se completeaza cu prevederile Legii nr. 53/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si cu alte legi speciale care reglementeaza regimul aplicabil anumitor categorii de personal sau contractului de management, dupa caz.
Astfel, dispozitiile din Codul muncii ofera posibilitatea salariatului care indeplineste conditiile pentru a se pensiona la limita de varsta sa continue, in anumite conditii expres prevazute de lege, executarea contractului individual de munca, fara a fi necesara incheierea unui nou contract individual de munca.
Potrivit art. 3 lit.j) din Legea 223/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, varsta standard de pensionare reprezinta „varsta stabilita de prezenta lege, la care se poate obtine pensie pentru limita de varsta, in conditiile legii, precum si varsta din care se opereaza reducerile prevazute de lege”.
Totodata, conform art. 76 alin.(1) lit.a) din Legea 223/2015, „In sistemul pensiilor militare de stat pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii militari care beneficiaza de pensie de serviciu;”
Pensia de serviciu poate fi:
a) pentru limita de varsta;
b) anticipata;
c) anticipata partiala.
Asadar, pensionarul militar care a obtinut pensie pentru limita de varsta poate cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii.
Fiind vorba despre cumul, apreciem ca pot deveni incidente dispozitiile art. 56 alin.(4) din Codul muncii, prin introducerea acestui text fiind reglementata posibilitatea de prelungire a contractului individual de munca pentru salariatul (femeie sau barbat) care doreste sa continue activitatea dupa implinirea varstei standard.
Incheierea contractului de munca
Codul muncii stabileste in acest sens ca, „Pe baza unei cereri formulate cu 30 de zile inainte de data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare si cu aprobarea angajatorului, salariatul poate fi mentinut in aceeasi functie maximum 3 ani peste varsta standard de pensionare, cu posibilitatea prelungirii anuale a contractului individual de munca.”
In aceasta situatie, contractul individual de munca se poate prelungi daca:
a) salariatul indeplineste conditiile prevazute de lege pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta;
b) salariatul depune cu 30 de zile inainte de data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare o cerere prin care solicita prelungirea duratei contractului peste varsta standard de pensionare pentru o perioada de maximum 3 ani;
c) angajatorul aproba cererea depusa in termen de catre salariat.
Prin urmare, intr-o asemenea ipoteza, prelungirea contractului individual de munca este conditionata de depunerea in termenul legal a unei cereri de catre salariat, dar si de acordul angajatorului.
Desi textul legal nu prevede expres, apreciem ca, pentru prelungirea contractului individual de munca, este necesara existenta unui acord de vointa anual, concretizat prin depunerea anuala a cererii de catre salariat, acceptata de angajator.
Daca angajatorul respinge cererea formulata de salariat, contractul individual de munca va inceta de drept in baza art. 56 alin. (1) lit. c) din Codul muncii. Acelasi lucru apreciem ca se intampla si in situatia in care cererea nu a fost depusa in conditiile sus-mentionate sau daca, din orice motiv, procedura prevazuta de lege nu a fost respectata.
Cele mai sensibile 92 de probleme care apar in cazul unei concedieri! Protejati-va folosind informatiile din lucrarea Concedierea perfect legala, detalii AICI >>>
In aceasta ultima ipoteza, prin reglementarea in vigoare nu se infrange libertatea de vointa a partilor raportului de munca prin lipsirea lor de posibilitatea de a decide asupra continuarii contractului individual de munca in noile conditii, ci, din contra, daca nu sunt indeplinite conditiile prevazute la art. 56 alin.(4) din Codul muncii, se permite incheierea unui nou contract de munca, in temeiul libertatii muncii, cu acelasi angajator sau cu altul.
Model incetare de drept CIM
Angajator ............................................................................................. 1
Adresa ..................................................................................................
Inregistrata la Registrul Comertului din ...... sub nr. J.../...../.....
C.U.I. ....................................................................................................
Telefon: ......................................./Fax: ..............................................
DECIZIE DE INCETARE DE DREPT A CIM CA URMARE A EXPIRARII TERMENULUI CONTRACTULUI INDIVIDUAL DE MUNCA INCHEIAT PE DURATA DETERMINATA
Decizia nr. …………………
din data de ……………………………
Avand in vedere expirarea termenului contractului individual de munca 1 nr. ................... din data de .............../ .............................. al salariatului/salariatei ................................................, angajat in functia de ...................................., incheiat pe durata determinata,
In temeiul dispozitiilor art. 56 alin. (1) lit. i) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicata;
Presedintele/Rectorul/Directorul General/Directorul ……………2, numit prin ………….. nr. …../…….a ……………….. …;
DECIDE:
Art. 1. – Incepand cu data de ……………., D-nei/lui ………………., avand functia de ………………. in cadrul ………… ii inceteaza contractul individual de munca inregistrat cu nr. ……. /……………., ca urmare a expirarii termenului pentru care a fost incheiat.
Art. 2. – Compartimentul resurse umane si Contabilitate vor aduce la indeplinire prevederile prezentei decizii.
REPREZENTANTII LEGALI ANGAJATOR,
………………………………………….
L.S.