Suspendarea CIM in caz de forta majora. Care sunt conditiile?

suspendare cim forta majoraforta majora suspendare cimart 50 codul muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Va readucem aminte ca forta majora reprezinta un eveniment cu caracter exceptional, imprevizibil si de neinlaturat, care atrage imposibilitatea absoluta a desfasurarii unei activitati (de exemplu: cutremur, inundatie, incendiu, etc.), determinand astfel suspendarea contractelor individuale de munca, atat sub aspectul platii salariilor, cat si al prestarii activitatii.


"In temeiul art. 50 lit f - Codul muncii, va rugam sa ne informati care ar fi procedura de urmat in caz de forta majora? De asemnea, va rugam sa ne furnizati un exemplu de decizie, in cazul acestei forme de suspendare a CIM."



Este important de stiut ca art. 50 din Codul muncii enumera situatiile de suspendarea de drept a contractului individual de munca, astfel:

• concediu de maternitate;
• concediu pentru incapacitate temporara de munca;
• carantina;
• exercitarea unei functii in cadrul unei autoritati executive, legislative ori judecatoresti, pe toata durata mandatului, daca legea nu prevede altfel;
• indeplinirea unei functii de conducere salarizate in sindicat;
• forta majora;
• in cazul in care salariatul este arestat preventiv, in conditiile Codului de procedura penala;
• de la data expirarii perioadei pentru care au fost emise avizele, autorizatiile ori atestarile necesare pentru exercitarea profesiei. Daca in termen de 6 luni salariatul nu si-a reinnoit avizele, autorizatiile ori atestarile necesare pentru exercitarea profesiei, contractul individual de munca inceteaza de drept;
• in alte cazuri expres prevazute de lege.


Totodata art. 3 din HG 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal 2019) stabileste ca angajatorii prevazuti la art. 1 completeaza registrul in ordinea angajarii persoanelor, cu urmatoarele date, fara a avea caracter limitativ referitoare la (….) perioada, cauzele de suspendare si data incetarii suspendarii contractului individual de munca, cu exceptia cazurilor de suspendare in baza certificatelor medicale.  


IMPORTANT:

In vederea suspendarii contractului individual de munca, angajatorul va intocmi o decizie de suspendare CIM pentru salariatul in cauza, decizie care va fi inregistrata in REVISAL. Angajatorul va opera si transmite in REVISAL decizia dupa cum urmeaza:

Inceput suspendare: cel tarziu in ziua lucratoare anterioara datei suspendarii. Se va completa in Revisal data de inceput suspendare (este data de la care salariatului i-a fost suspendat contractul individual de munca conform deciziei de suspendare); data de sfarsit suspendare (este data pana la care salariatului i-a fost suspendat contractul individual de munca conform termenului limita stabilit prin decizia de suspendare). Se va preciza temeiul suspendarii, in cazul de fata fiind art. 50 lit f) din Codul muncii.

Incetare suspendare: cel tarziu in ziua lucratoare anterioara datei incetarii suspendarii. Se va completa data incetare suspendare (este data de la care inceteaza suspendarea contractului salariatului). In acest sens se va emite de catre angajator o decizie de incetare a suspendarii.


DECIZIE DE SUSPENDARE DREPT A CONTRACTULUI INDIVIDUAL (art. 50 lit. f)

S.C………..S.R.L (S.A)
Str…………….nr…….
Localitate…………judet/sector……


DECIZIA Nr. ....................
Data ..........................


Dl/Dna………………….., reprezentant legal al persoanei juridice SC………….., in baza prerogativelor acordate de Legea 31/1990 privind societatile, republicata, avand in vedere urmatoarea cauza de suspendare de drept:………………….intervenita in data de……;
DECID:  

Art.1. Incepand cu data de ............................... se suspenda contractul individual de munca al d-lui/dnei .......................................................................... avand functia de ......................................... in cadrul societatii, conform art. 50 lit. f) din Codul muncii (suspendare de drept ca urmare a intervenirii unui eveniment de forta majora).

Art. 2. Suspendarea este dispusa pe o perioada de ..... zile incepand cu data de .................... si pana la data de ................... .

Art. 3. – Prezenta decizie poate fi contestata in termen de 45 de zile, la Tribunalul …....

Art. 4. – (1) Compartimentul Resurse Umane si Contabilitate vor aduce la indeplinire prevederile prezentei decizii.
(2) Prezenta decizie isi produce efectele incepand cu data de .......................... .


REPREZENTANTI LEGALI ANGAJATOR,
…………………………………………….
L.S.



Un raspuns oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>



NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
suspendare cim forta majoraforta majora suspendare cimart 50 codul muncii

Data aparitiei: 06 Iunie 2019
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Suspendarea CIM in caz de forta majora. Care sunt conditiile? Nota: 2.63 din 5 - 4 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]