Societate in faliment. Procedura de incetare a CIM care sunt deja suspendate

incetare cimfaliment firmasuspendare cim
Societate in faliment. Procedura de incetare a CIM care sunt deja suspendate
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"SRL-ul nostru a avut un numar de 230 salariati. La inceputul anului 2021, 220 salariati au fost concediati colectiv, 4 salariati au ramas activi pentru procedurile necesare inchiderii activitatii firmei, iar 6 salariate au contractul suspendat pentru crestere si ingrijire copil. Incepand cu luna aceasta a fost deschisa procedura de faliment. Ca urmare a procedurii de faliment societatea doreste incetarea contractelor de munca, dar nu stim cum trebuie sa procedam cu contractele de munca suspendate."
 
 
Raspunsul specialistilor de la Rentrop & Straton
 
 
Daca impotriva societatii comerciale debitoare s-a deschis procedura insolventei in baza Legii 85/2014, aceasta inseamna incetarea activitatii obisnuite si intrarea debitorului sub imperiul unei proceduri judiciare ce implica o reglementare a activitatii sale speciala si diferita de aceea care ii era aplicabila anterior.
 
Din acest moment activitatea societatii este limitata strict la scopul procedurii, adica al stingerii creantelor si al maximizarii averii debitorului sau conform unui plan in cadrul reorganizarii si este coordonata de administratorul judiciar numit de instanta sau ulterior de creditori.
 
Astfel, administratorul judiciar/lichidatorul este indreptatit sa ia masurile necesare pentru maximizarea averii societatii debitoare, legea acordandu-i prerogativa desfacerii contractelor individuale de munca ale salariatilor societatii comerciale aflate in insolventa.
Asadar, prin Legea 85/2014 s-a instituit o situatie de sine statatoare de denuntare a contractelor individuale de munca din partea administratorului judiciar sau lichidatorului, diferit de cazurile de concediere prevazute de Codul muncii.
 
In conformitate cu art. 123 alin. (1) din Legea 85/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, contractele in derulare se considera mentinute la data deschiderii procedurii. Orice clauze contractuale de desfiintare a contractelor in derulare, de decadere din beneficiul termenului sau de declarare a exigibilitatii anticipate pentru motivul deschiderii procedurii sunt nule.
 
In vederea cresterii la maximum a valorii averii debitorului, intr-un termen de prescriptie de 3 luni de la data deschiderii procedurii, administratorul judiciar/lichidatorul judicir poate sa denunte orice contract, inchirierile neexpirate sau alte contracte pe termen lung, atat timp cat aceste contracte nu au fost executate in totalitate ori substantial de catre toate partile implicate.
 
 
Administratorul judiciar/lichidatorul judiciar trebuie sa raspunda, in termen de 30 de zile de la primire, notificari contractantului, formulata in primele 3 luni de la deschiderea procedurii, prin care i se cere sa denunte contractul; in lipsa unui astfel de raspuns, administratorul judiciar/lichidatorul judiciar nu va mai putea cere executarea contractului, acesta fiind socotit denuntat.
 
Contractul se considera denuntat:
 
a) la data expirarii unui termen de 30 de zile de la receptionarea solicitarii cocontractantului privind denuntarea contractului, daca administratorul judiciar/lichidatorul judiciar nu raspunde;
b) la data notificarii denuntarii de catre administratorul judiciar/lichidatorul judiciar.
 
Potrivit art. 123 alin. (7) din Legea 85/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, un contract de munca sau de inchiriere, in calitate de locatar, va putea fi denuntat numai cu respectarea termenelor legale de preaviz.
 
Art. 123 alin. (8) din acelasi act normativ prevede ca prin derogare de la prevederile Legii 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, dupa data deschiderii procedurii, desfacerea contractelor individuale de munca ale personalului debitoarei se va face de urgenta de catre administratorul judiciar/lichidatorul judiciar. Administratorul judiciar/lichidatorul judiciar va acorda personalului concediat doar termenul legal de preaviz.
 
In cazul in care sunt incidente dispozitiile Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in ceea ce priveste concedierea colectiva, termenele prevazute de art. 71 si art. 72 alin. (1) din Legea nr. 53/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se reduc la jumatate.
 
(9) Intr-un contract prevazand plati periodice din partea debitorului, mentinerea contractului nu il va obliga pe administratorul judiciar/lichidatorul judiciar sa faca plati restante pentru perioadele anterioare deschiderii procedurii. Pentru astfel de plati poate fi formulata cerere de admitere a creantei impotriva debitorului.
 
*) Conform Deciziei nr. 42/2021, Inalta Curte de Casatie si Justitie stabileste ca, in interpretarea art. 123 alin. (1), (3) si (9) din Legea nr. 85/2014 nu sunt admisibile actiunile de reziliere a contractelor cu executare succesiva mentinute de administratorul judiciar sau lichidatorul judiciar, introduse pe calea dreptului comun dupa momentul deschiderii procedurii insolventei pentru nerespectarea de catre paratul debitor a obligatiilor contractuale constand in plata unor sume scadente anterior deschiderii acestei proceduri.
 
Asadar, administratorul judiciar si lichidatorul, in baza art. 123 din Legea 85/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, au posibilitatea denuntarii (desfacerii) unilaterale a contractelor individuale de munca ale salariatilor, fiind scutiti de formalitatile prevazute de lege cu privire la parcurgerea concedierii colective a personalului si obligati doar in ceea ce priveste respectarea termenulului de preaviz, care fata de noile modificari ale Codului muncii apreciem ca este de cel putin 20 de zile lucratoare.
 
In procedura de faliment lichidatorul, in conformitate cu dispozitiile art. 123 alin. (1), (7) si (8) din Legea 85/2014 ia masurile necesare pentru desfasurarea lichidarii, putand sa denunte contracte, inclusiv contractele individuale de munca suspendate ale salariatilor societatii.
 
Un raspuns valabil la data de 29.11.2021, oferit de specialistii de la PortalCodulMuncii >>>
 
 

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
incetare cimfaliment firmasuspendare cim

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 29 Noiembrie 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Societate in faliment. Procedura de incetare a CIM care sunt deja suspendate Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Declaratia 112. Declararea veniturilor scutiteIntrebare: In declaratia 112 pentru firmele cu CAEN 6201 - Activitati de realizare a software-ului la comanda din ce luna trebuie sa apara E3_26 impoz scutit?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Deces asociat si administrator unic. Inregistrarea demisieiIntrebare: Asociatul unic si unicul administrator al unei societati comerciale a decedat acum 3 luni. In aceasta perioada s-a inceput procedura de dezbatere a mostenirii insa va mai dura pana la finalizarea acesteia deoarece sunt mai multi posibili mostenitori. In prezent sotia se ocupa de administrarea societatii dar fara sa fie numita administrator din punct de vedere juridic, deoarece acum si fratele defunctului doreste parte din mostenire. Societatea mai are in prezent 4 salariati activi si doi dintre...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“DIURNA. Noile modificari legislative transpuse in 13 STUDII de CAZ”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

TELEMUNCA - 10 SOLUTII oferite de specialitstii in Legislatia muncii si HR
Descarcati GRATUIT raportul special

"TELEMUNCA - 10 SOLUTII oferite de specialitstii in Legislatia muncii si HR"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"TELEMUNCA - 10 SOLUTII oferite de specialitstii in Legislatia muncii si HR"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]