Concediul de acomodare pentru adoptie. Cand si cum il acordam legal

concediul de acomodareconditii concediu de acomodareprelungirea concediului de acomodare
Concediul de acomodare pentru adoptie. Cand si cum il acordam legal
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Incepem prin a va reaminti ca angajatii care adopta copii au avut parte de vesti bune recent, in ceea ce priveste concediul de acomodare. Acesta a fost prelungit la 2 ani, odata cu intrarea in vigoare a dispozitiilor Legii 70/2023, respectiv incepand cu data de 2 aprilie 2023.

Legea concediilor - ce este concediul de acomodare?
 

Concediul de acomodare este perioada de care oricare dintre sotii familiei adoptatoare, care realizeaza venituri supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Legii 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, din activitati salariale si asimilate acestora sau, dupa caz, din activitati independente, drepturi de autor ori activitati agricole, denumit in continuare persoana indreptatita, poate beneficia.

Ghidul practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal, in care gasiti solutii complete si argumentate impecabil pentru orice problema care poate aparea la gestionarea unui concediu, detalii aici >>>

Inainte de schimbarile survenite recent, un concediu de acomodare avea durata de maximum un an, care includea si perioada incredintarii copilului in vederea adoptiei, precum si o indemnizatie lunara.

Prin urmare, anterior modificarii legislative sus-indicata, durata concediului de acomodare era de 1 an, dar potrivit noii legi a concediilor, lucrurile s-au schimbat.

Ce trebuie sa faca angajatorul pentru a acorda un concediu de acomodare in 2023?
 

Sa se asigure ca respecta legislatia in vigoare, adica prevederile Codului Muncii. Concret, potrivit art. 51 alin. (1) din Codul muncii, contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa salariatului, in urmatoarele situatii:


a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;


b) concediu pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pentru afectiuni intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani;
c) concediu paternal;
d) concediu pentru formare profesionala;
e) exercitarea unor functii elective in cadrul organismelor profesionale constituite la nivel central sau local, pe toata durata mandatului;
f) participarea la greva.
g) concediu de acomodare.

Ghidul practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal, in care gasiti solutii complete si argumentate impecabil pentru orice problema care poate aparea la gestionarea unui concediu, detalii aici >>>

Asadar, pentru concediu de acomodare, contractual individual de munca se suspenda la solicitarea salariatului in temeiul art. 51 alin. (1) lit. g) din Codul muncii.
In concluzie, in baza cererii salariatului, salariatilor pentru concediu de acomodare, angajatorul emite decizia de suspendare a contractului individual de munca in temeiul art. 51 alin. (1) lit. g) din Codul muncii.

Cat de mult timp trebuie sa lucreze un angajat inainte de a primi un concediu de acomodare?
 

Stagiul de cotizare este acelasi ca si in cazul concediului de crestere copil, adica de minim un an lucrat in ultimii doi, in care au fost platite contributiile aferente.

Astfel, cuantumul indemnizatiei lunare pentru concediul de acomodare este de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei emiterii hotararii judecatoresti de incredintare in vederea adoptiei. Cuantumul indemnizatiei lunare nu poate fi mai mic decat suma rezultata din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 3,4 la valoarea indicatorului social de referinta, iar cuantumul maxim al acesteia nu poate depasi valoarea de 8.500 lei.

De la 1 martie 2023, Indicatorul Social de Referinta s-a majorat cu 13,8%. Astfel, valoarea ISR a crescut de la 525,5 lei in 2022 la 598 lei in 2023.

Ca urmare, indemnizatia lunara de care beneficiaza beneficiarii concediului de acomodare este cuprinsa in prezent intre 2.033 lei si 8.500 lei.

Ce se intampla cu salariul in timpul unui concediu de acomodare?
 

Salariatul va beneficia de indemnizatia acordata in perioada concediului de acomodare, in aceasta perioada. Este scutit de la plata impozitului pe venit si a contributiilor sociale obligatorii stabilite de lege, cu exceptia contributiei de asigurari sociale de sanatate.

Pe perioada concediului de acomodare, persoana indreptatita beneficiaza de plata contributiei individuale de asigurari sociale de sanatate.

Ghidul practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal, in care gasiti solutii complete si argumentate impecabil pentru orice problema care poate aparea la gestionarea unui concediu, detalii aici >>>

Calculul si plata indemnizatiei, inclusiv a contributiei individuale de asigurari sociale de sanatate, se fac de Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala, prin agentiile pentru plati si inspectie sociala judetene si a municipiului Bucuresti, si se achita, in functie de optiunea persoanei indreptatite, in cont bancar sau la domiciliul acesteia, respectiv la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate.

 

Concediul de acomodare. Spete utile oricarui angajator


"Daca am o salariata care este de concediu de acomodare (in urma unei adoptii), ea poate beneficia in continuare de inca un de concediu (conform modificarii legii nr. 70/2023)? Daca da, ce acte trebuie depuse?"

Raspunsul specialistilor de la PortalCodulMuncii:

Anterior modificarii art. 50 alin.(1) din Legea 273/2004 prin Lega 70/2023, adoptatorul sau, optional, oricare dintre sotii familiei adoptatoare, care realizeaza venituri supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Legii 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, din activitati salariale si asimilate acestora sau, dupa caz, din activitati independente, drepturi de autor ori activitati agricole, denumit in continuare persoana indreptatita, poate beneficia de un concediu de acomodare cu durata de maximum un an, care include si perioada incredintarii copilului in vederea adoptiei, precum si de o indemnizatie lunara.

Prin urmare, anterior modificarii legislative sus-indicata, durata concediului de acomodare era de 1 an.

Odata cu intrarea in vigoare a dispozitiilor Legii 70/2023, respectiv incepand cu data de 2 aprilie 2023, durata concediului de acomodare a fost stabilita la 2 ani.

Avand in vedere ca potrivit principiului aplicarii legii in timp prevazut la art. 6 din Codul civil, dispozitiile legii noi sunt de asemenea aplicabile si efectelor viitoare ale situatiilor juridice nascute anterior intrarii in vigoare a acesteia, derivate din starea si capacitatea persoanelor, din casatorie, filiatie, adoptie si obligatia legala de intretinere, din raporturile de proprietate, inclusiv regimul general al bunurilor, si din raporturile de vecinatate, daca aceste situatii juridice subzista dupa intrarea in vigoare a legii noi, chiar daca aceasta lege nu cuprinde norme tranzitorii care sa reglementeze expres situatia concediilor de acomodare aflate in derulare la data intrarii in vigoare a Legii 70/2023, in opinia noastra, dispozitiile Legii 70/2023 este incidenta si concediilor de acomodare aflate in derulare, asadar neincheiate la acea data, cu consecinta prelungirii ope legis a acestora pana la 2 ani.

Intrucat legea nu prevede formalitati suplimentare, apreciem ca prelungirea concediului de acomodare se produce in virtutea legii, nefiind necesara manifestarea de vointa a salariatului in acest sens, cu conditia ca la data intrarii in vigoare a Legii 70/2023 concediul de acomodare sa nu fi fost incheiat.

Un raspuns oferit in mai 2023, de catre specialistii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe sfaturi si raspunsuri de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

Sursa foto free: unsplash.com

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2023!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16/2022!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concediul de acomodareconditii concediu de acomodareprelungirea concediului de acomodare

Data aparitiei: 20 Iulie 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Concediul de acomodare pentru adoptie. Cand si cum il acordam legal Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Venituri din drepturi de autor. Contributii socialeIntrebare: Va rog sa ne spuneti in cazul unui contract de drepturi de autor in valoare de 200.000 lei. Avand in vedere ca societatea platitoare a venitului (este singurul platitor de venit pentru persoana fizica cu drepturi de autor), la cel nivel trebuie sa retina contributiile sociale? Mentionam ca deja s-au facut plati in cursul anului de 100.000 lei si s-a retinut decat impozitul pe venit. Ar trebui depusa rectificativa la data declararii impozitului pentru a cuprinde si contributiile sau putem face...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Conducatori auto. Indemnizatie de mobilitate. Diurna. CazareIntrebare: La o Societate care are ca obiect de activitate transport rutier de marfuri, pentru salariatii care sunt incadrati conducatori auto de marfa, in cazul deplasarilor se plateste indemnizatie delegare sau detasare, in functie de caz. Intrebare: 1. Pot beneficia si de indemnizatie de mobilitate, in limita plafonului neimpozabil , in cazul in care se face Act aditional cu aceasta clauza ? 2. Ar putea beneficia de prevedirie art. 76 alin. (4 1) din Codul fiscal punctul c) si anume cazarea in cazul...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2023 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2023 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2023 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
  
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2023 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]