Concediul de acomodare reprezinta un drept special acordat parintilor adoptivi, menit sa faciliteze procesul de adaptare la noua dinamica a familiei. Pe langa acest concediu, parintii adoptivi beneficiaza in anumite conditii si de suport financiar, sub forma unei indemnizatii platite de stat, calculata in functie de veniturile anterioare. In acest articol vom discuta in detaliu despre concediul de acomodare, inclusiv conditiile de acordare, durata, actele necesare si alte detalii importante prevazute in legislatia muncii.
Cadrul legal pentru concediul de acomodare
Concediul de acomodare este reglementat de urmatoarele acte normative principale:
- Legea nr. 57 din 11 aprilie 2016 pentru modificarea si completarea Legii nr. 273/2004 privind procedura adoptiei - care stabileste dreptul la concediul de acomodare
- Codul muncii – Legea nr. 53/2003, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 345 din 18 mai 2011 – care mentioneaza concediul de acomodare ca fiind o cauza de suspendare a contractului individual de munca (art. 51)
- Legea nr. 70 din 29 martie 2023 pentru modificarea art. 50 alin. (1) din Legea nr. 273/2004 privind procedura adoptiei – in care se specifica durata concediului si dreptul la indemnizatie lunara.
Cine poate solicita concediu de acomodare
Concediul de acomodare se acorda adoptatorului sau, optional, oricaruia dintre sotii familiei adoptatoare, in urmatoarele conditii:
1. Daca au realizat venituri supuse impozitului pe venit. In acest caz se va acorda indemnizatia de acomodare, calculata in functie de veniturile din activitati salariale si asimilate acestora sau, dupa caz, din activitati independente, drepturi de autor ori activitati agricole.
2. Daca au o hotarare judecatoreasca de incredintare a copilului in vederea adoptiei. Concediul de acomodare se stabileste si se acorda incepand cu ziua urmatoare celei in care a fost pusa in executare hotararea judecatoreasca de incredintare in vederea adoptiei.
3. Daca au depus la angajator o cerere prin care solicita acordarea concediului.
IMPORTANT DE STIUT!
In cazul procedurii de adoptie a doi sau mai multi copii, concediul si indemnizatia aferenta se acorda unui singur membru al cuplului adoptator. Indemnizatia pentru concediul de acomodare nu constituie un drept sau beneficiu social pentru copil (asa cum sunt alocatia de stat pentru copii, alocatia de plasament, indemnizatia la iesirea din sistem etc.), ci are scopul de a compensa veniturile salariale pierdute de adoptatorul aflat in concediu de acomodare.
Model cerere concediu de acomodare
![Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic](https://www.rs.ro/dbimg/product/1475-apararea-impotr.png)
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
![Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz](https://www.rs.ro/dbimg/product/3046-hartuirea-si-di.png)
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
![40 Modele de Regulament Intern](https://www.rs.ro/dbimg/product/3188-40-modele-de-re.png)
40 Modele de Regulament Intern
Modelul de cerere pentru acordarea concediului de acordare este cel aprobat prin normele metodologice de aplicare a Legii 273/2004.
Documentul poate fi descarcat in format PDF- AICI»
Durata concediului de acomodare
In conformitate cu art. 52 din Legea 273/2004 republicata, durata maxima a concediului de acomodare este de doi ani, incluzand si intervalul in care copilul este incredintat in vederea adoptiei.
Concediul de acomodare inceteaza in ziua urmatoare celei in care se produce una din urmatoarele situatii:
- A expirat perioada maxima de doi ani prevazuta pentru concediul de acomodare;
- La cererea persoanei indreptatite – adoptatorul poate solicita incetarea concediului de acomodare;
- Copilul a implinit 18 ani;
- A avut loc decesul copilului;
- Persoana indreptatita care urma sa adopte in calitate de persoana singura a decedat;
- A ramas definitiva hotararea judecatoreasca privind revocarea incredintarii in vederea adoptiei.
- Persoana indreptatita isi reia activitatea inainte de expirarea concediului de acomodare.
Concediul de acomodare si plata indemnizatiei se suspenda incepand cu ziua urmatoare celei in care se produce una dintre urmatoarele situatii:
- s-a dispus plasamentul copilului in regim de urgenta;
- a fost pusa in executare hotararea judecatoreasca privind revocarea incredintarii in vederea adoptiei.
17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal - o lucrare excelenta in care gasiti solutii complete si argumentate impecabil pentru orice problema care poate aparea la gestionarea unui concediu.
Acte necesare pentru concediul de acomodare
Concediul de acomodare se obtine in urma depunerii unei cereri de catre persoana indreptatita, insotita de documentele justificative necesare. Aceste documente includ:
- certificatul de grefa care atesta hotararea judecatoreasca de incredintare in vederea adoptiei sau de incuviintare a adoptiei
- documentul care dovedeste mutarea copilului la adoptator/familia adoptatoare (inregistrat la directia in a carei raza administrativ-teritoriala a fost protejat copilul)
- dovada intrarii efective in concediu sau a suspendarii activitatii
Obligatiile angajatorilor
Obligatiile angajatorilor in ceea ce priveste concediul de acomodare sunt urmatoarele:
- Angajatorul nu poate refuza cererea de acordare a concediului de acomodare. Potrivit art.106 din Legea nr. 273/2004, angajatorul are obligatia de a aproba concediul de acomodare, in caz contrar, aceasta fapta constituie contraventie si poate fi sanctionata conform legii.
- Angajatorul nu poate dispune incetarea raporturilor de munca pe perioada concediului de acomodare. Exista , totusi, o exceptie, si anume atunci cand concedierea are loc pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului angajatorului sau a desfiintarii acestuia, in conditiile legii.
- Suspendarea CIM. Pe baza cerereii salariatei de acordare a concediului de acomodare, angajatorul emite decizia de suspendare a CIM. Contractul individual de munca/raporturile de serviciu se suspenda din initiativa salariatului.
Reglementari cheie si calcul indemnizatie concediu de acomodare
Impreuna cu dreptul la concediu de acomodare, adoptatorul beneficiaza si de o indemnizatie lunara. Aceasta se acorda atat salariatilor, cat si persoanelor care obtin venituri din activitati independente sau activitati agricole.
Iata principalele aspecte de luat in considerare cu privire la indemnizatia pentru concediul de acomodare:
1. Calculul indemnizatiei. Conform art. 50 din Legea 273/2004, cuantumul indemnizatiei lunare pentru concediul de acomodare este de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei emiterii hotararii judecatoresti de incredintare in vederea adoptiei. Cuantumul indemnizatiei lunare nu poate fi mai mic decat suma rezultata din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 3,4 la valoarea indicatorului social de referinta, iar cuantumul maxim al acesteia nu poate depasi valoarea de 8.500 lei.
2. Cuantumul indemnizatiei in cazul adoptarii mai multor copii. In cazul persoanelor care adopta un nou copil in termen de 12 luni de la incheierea unui concediu de acomodare anterior, legea prevede o masura de protectie financiara. Astfel, daca indemnizatia calculata pentru noul concediu de acomodare este mai mica decat cea primita anterior, parintele adoptiv va beneficia de indemnizatia in cuantumul mai avantajos, respectiv suma primita pentru primul copil adoptat.
3. Calitatea de asigurat. In perioada in care beneficiaza de indemnizatia de concediu de acomodare, persoana indreptatita are calitatea de asigurat in sistemul asigurarilor sociale de sanatate, fara plata contributiei de asigurari sociale de sanatate, in conditiile prevazute de art. 154 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare. Fondurile necesare platii indemnizatiei, cheltuielile administrative, precum si cele de transmitere a drepturilor se asigura din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii si Justitiei Sociale.
4. Plata indemnizatiei. Indemnizatia pentru concediul de acomodare se plateste in functie de optiunea persoanei indreptatite, in cont bancar sau la domiciliu.
5. Cumul indemnizatie de acomodare si indemnizatie crestere copil. Persoanele care adopta un copil in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, pot beneficia de indemnizatie de acomodare, dar nu si de indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor. Asadar, pe aceeasi perioada, pentru acelasi copil, nu se pot cumula cele doua drepturi de indemnizatie.
Intrebari frecvente despre concediul de acomodare
Va prezentam in continuare raspunsuirle specialistilor portalcodulmuncii.ro la doua dintre cele mai frecvente intrebari cu privire la concediul de acomodare.
Concediul de acomodare constituie vechime in munca?
Perioada concediului de acomodare constituie vechime in munca si in serviciu, precum si in specialitate si se are in vedere la stabilirea drepturilor ce se acorda in raport cu acestea. De asemenea, este asimilata stagiului de cotizare la obtinerea indemnizatiilor pentru concediile medicale, pentru obtinerea pensiei, a somajului si a concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului.
Se poate restructura postul angajatului care revine din concediu de acomodare?
Avand in vedere faptul ca situatia salariatului aflat in concediu de acomodare nu este similara salariatului aflat in concediu crestere copil, specialistii in legislatia muncii apreciaza ca poate fi desfiintat postul salariatului revenit din concediu de acomodare.