Preaviz. Cuvant infiorator pentru angajatii care nu se asteptau sa fie concediati. Cuvant la fel de infiorator pentru angajatorii care nu se asteptau sa isi piarda angajatii valorosi.
Si, cu toate acestea, preavizul reprezinta sansa unui nou inceput, unei colaborari chiar mai bune decat cea care tocmai se sfarseste.
Preavizul, inainte de orice, reprezinta un drept reglementat in legislatia in vigoare. Preavizul reprezinta un back-up pentru angajatul care are nevoie de cateva zile in care sa isi faca planul pentru identificarea unui nou loc de munca. La fel, preavizul reprezinta backup pentru angajatorul care isi cauta un nou angajat.
Preavizul la concediere protejeaza angajatul
Preavizul la demisie protejeaza angajatorul
Legis Plus Legislatia Muncii
250 Modele Fise de Post
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Salariatul concediat nu poate renunta la preaviz
Angajatorul poate renunta total sau partial la preaviz cand angajatul isi da demisia
Salariatul are dreptul la minim 20 de zile lucratoare de preaviz cand este concediat, indiferent daca este post de executie sau concediere.
Salariatul va sta in preaviz maxim 20 de zile cand isi da demisia, daca este post de executie. Salariatul va sta in preaviz maxim 45 de zile daca isi da demisia si are o functie de conducere.
Ce trebuie sa stim despre preaviz in 2024?
Art. 75 din Codul Muncii prevede: “Persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare.”
De la aceasta regula sunt exceptate persoane concediate care se afla in perioada de proba. Daca ai angajat in perioada de proba si doresti sa il concediezi, nu mai este nevoie de preaviz si nici de motivare.
Daca in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator, cu exceptia cazului prevazut la art. 51 alin. (2).
Art. 51. – (1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa salariatului, in urmatoarele situatii:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
b) concediu pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pentru afectiuni intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani;
c) concediu paternal;
d) concediu pentru formare profesionala;
e) exercitarea unor functii elective in cadrul organismelor profesionale constituite la nivel central sau local, pe toata durata mandatului;
f) participarea la greva.
(2) Contractul individual de munca poate fi suspendat in situatia absentelor nemotivate ale salariatului, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, contractul individual de munca, precum si prin regulamentul intern.
Nu poti concedia fara preaviz angajatul care nu corespunde profesional pentru locul sau de munca. Concedierea fara preaviz are loc doar atunci cand angajatul se afla in perioada de proba sau la finalul perioadei de proba, fara ca acest termen sa fie intrecut!
Cele mai sensibile 92 de probleme care apar in cazul unei concedieri! Orice manager HR trebuie sa le cunoasca si sa stie cum sa le rezolve - Atentie, o simpla eroare de procedura anuleaza masura concedierii! Protejati-va folosind informatiile din lucrarea Concedierea perfect legala, DETALII AICI >>>
Daca perioada de proba s-a finalizat, se considera ca angajatul corespunde profesional locului de munca ocupat in firma. Asadar, la concediere pentru necorespundere profesionala, va trebui sa fi efectuat evaluarea, notele sa arate necorespunderea si sa tii cont de preavizare, lucru obligatoriu, NU OPTIONAL.
Preaviz concediere: ce trebuie sa stii despre decizia de concediere?
Decizia de concediere se comunica salariatului in scris si trebuie sa contina in mod obligatoriu, conform art. 76 Codul Muncii:
a) motivele care determina concedierea;
b) durata preavizului;
c) criteriile de stabilire a ordinii de prioritati, conform art. 69 alin. (2) lit. d), numai in cazul concedierilor colective;
d) lista tuturor locurilor de munca disponibile in unitate si termenul in care salariatii urmeaza sa opteze pentru a ocupa un loc de munca vacant, in conditiile art. 64.
Atentie la faptul ca decizia de concediere produce efecte de la data comunicarii ei salariatului.
Nu uitam faptul ca pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.
Preaviz demisie: ce trebuie sa stii despre preaviz in cazul in care angajatul isi da demisia
Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa finalizarea perioadei de preaviz, conform art. 81 din Codul Muncii.
Perioada preaviz demisie: cat va sta angajatul in preaviz daca si-a dat demisia?
Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.Ce se intampla pe durata preavizului cu drepturile angajatului?
Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.Daca discutam despre suspendarea contractului individual de munca, atunci automat si termenul de preaviz se va suspenda.
Contractul individual de munca va inceta la data la care preavizul expira sau la data la care angajatorul renunta total sau partial la acest termen al finalizarii preavizului.
Cele mai sensibile 92 de probleme care apar in cazul unei concedieri! Orice manager HR trebuie sa le cunoasca si sa stie cum sa le rezolve - Atentie, o simpla eroare de procedura anuleaza masura concedierii! Protejati-va folosind informatiile din lucrarea Concedierea perfect legala, DETALII AICI >>>
Cand are angajatul dreptul sa demisioneze fara preaviz?
Cu alte cuvinte, cand poti sa rupi portile firmei fara sa mai privesti in urma?Poti sa demisionezi fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.
La preaviz poate renunta si angajatorul, daca doreste acest lucru, dupa ce tu ti-ai dat demisia.
Ce se intampla daca angajatorul doreste sa trimita decizia de concediere cu preaviz dar angajatul a intrat in perioada de incapacitate temporara de munca?
In perioada de incapacitate temporara de munca, contractul individual de munca se suspenda. Automat, nu poti sa efectuezi nicio modificare asupra acestuia in aceasta perioada.
Astepti sa se finalizeze perioada de incapacitate temporara de munca si apoi continui demersurile.
Se intampla uneori ca angajatul sa incerce sa tergiverseze procesul concedierii. Cum se procedeaza adesea?
Angajatul poate sa se foloseasca de zilele de concediu de odihna sau de zile de concediu medical. Subit, intra in incapacitate temporara de munca. Si asa cum spune legea in vigoare, incapacitatea temporara de munca va suspenda contractul individual de munca. Automat, se suspenda si preavizul.
Asta inseamna ca termenul de preaviz va curge dupa incetarea cauzei de suspendare a contractului individual de munca. Cu alte cuvinte, preavizul se continua la revenirea salariatului din concediul pentru incapacitate temporara de munca.
Nu uitati! Concedierea dispusa cu incalcarea legii atrage nulitatea deciziei de concediere.
Atentie si la faptul ca nu poti concedia un angajat in perioada de concediu de odihna.
DAR, poti sa ii trimiti notificarea de preaviz pe perioada concediului de odihna, atat timp cat incetarea raporturilor de munca nu se va produce pe durata efectuarii zilelor de concediu de odihna.
Cu alte cuvinte, sa nu expire termenul de preaviz pe perioada efectuarii concediului de odihna.
Tinem cont de faptul ca exista cateva mari diferente intre concediul de odihna si cel pentru incapacitate temporara de munca. Acum discutam doar despre faptul ca CO nu presupune suspendarea CIM, asa ca poti transmite notificarea de preaviz si in aceasta perioada. Concediul pentru incapacitate temporara de munca presupune suspendarea CIM. Automat, si termenul de preaviz s-ar suspenda pe toata perioada concediului de incapacitate temporara de munca. Termenul de preaviz va curge de la revenirea angajatului din concediul de incapacitate temporara de munca.
Cate ore se lucreaza in preaviz
Programul de lucru se reduce in mod automat pentru angajatii care se afla in perioada de preaviz?
"Nu. Angajatii care se afla in perioada de preaviz au dreptul sa ramana la locul de munca cu jumatate de norma numai daca la nivel de unitate sau la nivel de sector de activitate exista o clauza care reglementeaza aceasta facilitate salariatilor aflati in preaviz.
In contractul colectiv de munca unic la nivel national pentru perioada 2007 -2010 a existat o astfel de clauza potrivit careia daca aveai program de 8 h, in perioada de preaviz se lucra doar 4 ore pe zi.", precizeaza consilier expert Gabriela Dita.
"Salariatul care demisioneaza trebuie sa isi comunice intentiile angajatorului, acordandu-i acestuia un preaviz. Scopul este acelasi ca si in cazul preavizului acordat de angajator salariatului: acela de a permite cautarea unui nou partener pentru contractul individual de munca respectiv.
Ori, in aceasta situatie angajatorul are nevoie de serviciile salariatului situatie in care salariatul lucreaza toata perioada de preaviz sau angajatorul poate renunta la serviciile salariatului, situatie in care contractul de munca inceteaza fara ca salariatul sa mai efectueze perioada de preaviz.
Ca si in cazul preavizului datorat de angajator salariatului, in situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.
Intelegerea partilor cu privire la durata termenului de preaviz nu se confunda cu intelegerea acestora cu privire la incetarea contractului de munca.", noteaza consilier expert Gabriela Dita.
Cele mai sensibile 92 de probleme care apar in cazul unei concedieri! Orice manager HR trebuie sa le cunoasca si sa stie cum sa le rezolve - Atentie, o simpla eroare de procedura anuleaza masura concedierii! Protejati-va folosind informatiile din lucrarea Concedierea perfect legala, DETALII AICI >>>
In perioada de preaviz salariatii pot efectua concediu de odihna?
Da. In perioada de preaviz salariatii pot efectua concediu de odihna. Concediul de odihna nu este o cauza de suspendare a contractului individual de munca, termenul de preaviz nu se suspenda pe durata concediului de odihna.
Daca intri in perioada de previz dar tu inca mai ai zile de concediu de odihna?
Daca nu soliciti concediu de odihna in perioada de preaviz, angajatorul are obligatia acordarii perioadei de preaviz si la incetarea contractului de munca compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat.
Ce se intampla daca esti in perioada de preaviz si absentezi nemotivat?
Poti fi convocat la cercetare disciplinara pe motiv de absentare nemotivata de la locul de munca. Asadar, poti fi concediat disciplinar pentru acest motiv. In perioada de preaviz, angajatorul are nevoie sa fii prezent la locul de munca. Poti sa nu respecti termenul de preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile contractuale.