Ce trebuie sa stii despre clauza de confidentialitate din CIM?

confidentializateclauza de confidentialitatecontractul de confidentialite
Ce trebuie sa stii despre clauza de confidentialitate din CIM?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Legislatia muncii ramane o "materie" pe care doar angajatorii si responsabilii HR o mai aprofundeaza. Din pacate, foarte putini angajati studiaza Codul Muncii si alte legi conexe prin care se reglementeaza natura raportului de munca. Acest lucru se poate intoarce impotriva lor.

Putini angajati stiu ca majoritatea contractelor de munca au inserate clauze de confidentialitate. Si mai putini inteleg ce presupune clauza de confidentialitate.


Cand poate angajatorul sa insereze astfel de clauze de confidentialitate? Este clauza de confidentialitate negociabila?

Ce este contractul de confidentialitate? Cand se semneaza acesta? Cu ce este diferit contractul de confidentialitate de clauzele de confidentialitate incluse in contractul individual de munca?


Clauza de confidentialitate se poate insera in contractul individual de munca, si este prevazuta in art. 20, alin. 2, lit. D din Codul Muncii.

Art. 20. – (1) In afara clauzelor esentiale prevazute la art. 17, intre parti pot fi negociate si cuprinse in contractul individual de munca si alte clauze specifice.

(2) Sunt considerate clauze specifice, fara ca enumerarea sa fie limitativa:
a) clauza cu privire la formarea profesionala;
b) clauza de neconcurenta;
c) clauza de mobilitate;
d) clauza de confidentialitate.

"Art. 26. – (1) Prin clauza de confidentialitate partile convin ca, pe toata durata contractului individual de munca si dupa incetarea acestuia, sa nu transmita date sau informatii de care au luat cunostinta in timpul executarii contractului, in conditiile stabilite in regulamentele interne, in contractele colective de munca sau in contractele individuale de munca."


Va invit sa ne reamintim impreuna cateva aspecte importante despre clauza de neconcurenta, lucru total DIFERIT de clauza de confidentialitate:


Clauza de neconcurenta prevede ca salariatul sa fie obligat ca dupa incetarea contractului sa nu presteze, in interes propriu sau al unui tert, o activitate care se afla in concurenta cu cea prestata la angajatorul sau, in schimbul unei indemnizatii de neconcurenta lunare pe care angajatorul se obliga sa o plateasca pe toata perioada de neconcurenta.

Atentie!
Clauza de neconcurenta isi produce efectele numai daca in cuprinsul contractului individual de munca sunt prevazute in mod concret activitatile ce sunt interzise salariatului la data incetarii contractului, cuantumul indemnizatiei de neconcurenta lunare, perioada pentru care isi produce efectele clauza de neconcurenta, tertii in favoarea carora se interzice prestarea activitatii, precum si aria geografica unde salariatul poate fi in reala competitie cu angajatorul.
 
 
Nu faceti confuzia intre clauza de neconcurenta si cea de confidentialitate. Clauza de confidentialitate nu are atasata prevederea conform careia intervine nulitatea daca nu exista indemnizatia acordata angajatului. Clauza de confidentialitate se respecta in mod obligatoriu, fara indemnizatie necesara. Se presupune ca o clauza general obligatoriu din moment ce ambele parti au semnat contractul individual de munca.
 
 
Ce se intampla daca angajatii nu respecta clauza de confidentialitate?

Conform prevederilor art. 26. alin. (2), nerespectarea acestei clauze de catre oricare dintre parti atrage obligarea celui in culpa la plata de daune-interese.
 
 
In ce conditii isi produce efectele clauza de confidentialitate?

"Pentru a isi produce efectele juridice scontate, clauza de confidentialitate trebuie sa intruneasca o serie de conditii de valabilitate, respectiv sa fie expres prevazuta in contractul individual de munca si sa prevada expres care sunt informatiile confidentiale (cu exceptia secretului de serviciu care beneficiaza de o reglementare speciala).", explica pentru CostelGilca.ro, Consilier Carla Cozma, coordonator Biroul Teritorial Iasi, Institutia Avocatul Poporului.
 

Clauza de confidentialitate se poate negocia?


Da, clauza este facultativa si poate fi negociata intre parti.

 
Daca am incheiat contractul individual de munca cu un salariat si nu am introdus clauza de confidentialitate la data incheierii, pot sa repar aceasta eroare pe parcurs?

Da, se poate. Se poate realiza act aditional prin care sa se includa clauza de confidentialitate. Actual aditional se semneaza de catre ambele parti, de comun acord. Actul aditional de inserare a unei clauze de confidentialitate nu se poate semna doar de catre angajator! Trebuie sa existe vointa partilor implicate: angajator si angajat.

 
Pe ce perioada are efect clauza de confidentialitate?

"In ceea ce priveste intinderea duratei clauzei de confidentialitate, regula este durata executarii contractului, dar si dupa incetarea acestuia, cu sau fara precizarea unei durate de incetare.", explica pentru CostelGilca.ro, Consilier Carla Cozma, coordonator Biroul Teritorial Iasi, Institutia Avocatul Poporului.

 
Daunele pentru nerespectarea clauzei de confidentialitate se prevad in Contractul individual de munca?

Este posibil sa fie prevazute sau nu. Daunele se vor evalua in functie de prejudiciul produs in urma divulgarii informatiilor confidentiale.

 
Ce se intampla cu un contract individual de munca atunci cand salariatul nu respecta clauza de confidentialitate?

Nerespectarea clauzei de confidentialitate poate atrage dupa sine raspunderea disciplinara dar si desfacerea contractului individual de munca, daca gravitatea faptelor determina o asemenea sanctiuni, pe langa plata daunelor-interese, conform sursei.
 
 
Care sunt informatiile pe care nu ai voie sa le divulgi, conform clauzei de confidentialitate?

"Prin intermediul clauzei de confidentialitate se interzice doar transmiterea informatiilor ce au fost declarate confidentiale in cuprinsul clauzei de confidentialitate si nu orice date sau informatii de care au luat cunostinta partile in timpul executarii contractului.", explica pentru CostelGilca.ro, Consilier Carla Cozma, coordonator Biroul Teritorial Iasi, Institutia Avocatul Poporului.
 
 
Prin ce se diferentiaza contractul de confidentialitate de clauza de confidentialitate?

Contractul de confidentialitate este reglementat in Codul Muncii la art. 17:
 
Art. 17, alin. (7) Cu privire la informatiile furnizate salariatului, prealabil incheierii contractului individual de munca, intre parti poate interveni un contract de confidentialitate.

Inainte de sustinerea unui interviu de recrutare, spre exemplu, intre parti se poate incheia un contract de confidentialitate, astfel incat informatiile prezentate sa nu fie divulgate de catre parti.
 

Confidentialitatea salariului este obligatorie sau optionala?

Art. 163. – (1) Salariul este confidential, angajatorul avand obligatia de a lua masurile necesare pentru asigurarea confidentialitatii.
(2) In scopul promovarii intereselor si apararii drepturilor salariatilor, confidentialitatea salariilor nu poate fi opusa sindicatelor sau, dupa caz, reprezentantilor salariatilor, in stricta legatura cu interesele acestora si in relatia lor directa cu angajatorul.


 
Paralela intre clauza de confidentialitate si secretul de serviciu

Conform PortalCodulMuncii.ro, secretul de serviciu este o obligatie a salariatului prevazuta in mod expres la art.39 alin. (2) lit f) din Legea 53/2003-Codul muncii, republicata, iar clauza de confidentialitate este reglementata in mod distinct in cuprinsul art. 26 alin. (1) si reprezinta o clauza asupra careia partile convin.
 
Atentie la faptul ca secretul de serviciu vizeaza acele informatii si date generale care trebuie respectate la nivelul unui angajator de toti salariatii, iar clauza de confidentialitate vizeaza o sfera mai larga de informatii decat cea avuta in vedere prin secretul de serviciu si este aplicabila doar anumitor salariati.
 
In situatia prin care, prin clauza de confidentialitate angajatorul stabileste exclusiv acele informatii si date care sunt general valabile pentru toti salariatii ca avand caracter de secret de serviciu, atunci clauza de confidentialitate nu mai are importanta. Este unul si acelasi lucru

Optim ar fi ca la nivelul angajatorului ar trebui stabilite in mod expres toate datele si informatiile care au caracter de secret de serviciu si apoi cuprinse in regulamentul intern al unitatii, in contractul individual de munca al fiecarui salariat mentionandu-se doar obligatia generala de a respecta prevederile regulamentului intern.


Contract de Confidentialitate MODEL

Act aditional cu Clauza de Confidentialitate
 
 

Surse: Codul Muncii
PortalCodulMuncii.ro,
Memorator de legislatia Muncii, autor: Consilier Juridic Gabriela Dita

 
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
confidentializateclauza de confidentialitatecontractul de confidentialite

Data aparitiei: 01 Februarie 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Ce trebuie sa stii despre clauza de confidentialitate din CIM? Nota: 4.48 din 5 - 32 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]