Asa cum prevede legislatia in vigoare, mai exact Codul Muncii, in contractul individual de munca (CIM) pot fi introduse diverse clauze. Potrivit art. 17 legat de informarea cu privire la clauzele contractului de munca:
Clauze esentiale in CIM
Anterior incheierii sau modificarii contractului individual de munca, angajatorul are obligatia de a informa persoana selectata in vederea angajarii ori, dupa caz, salariatul, cu privire la clauzele esentiale pe care intentioneaza sa le inscrie in contract sau sa le modifice.
Obligatia de informare a persoanei selectate in vederea angajarii sau a salariatului se considera indeplinita de catre angajator la momentul semnarii contractului individual de munca sau a actului aditional, dupa caz.
Persoana selectata in vederea angajarii ori salariatul, dupa caz, va fi informata cu privire la cel putin urmatoarele elemente:
a) identitatea partilor;
b) locul de munca sau, in lipsa unui loc de munca fix, posibilitatea ca salariatul sa isi desfasoare activitatea in locuri de munca diferite, precum si daca deplasarea intre acestea este asigurata sau decontata de catre angajator, dupa caz;
d) functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii ocupatiilor din Romania sau altor acte normative, precum si fisa postului, cu specificarea atributiilor postului;
e) criteriile de evaluare a activitatii profesionale a salariatului aplicabile la nivelul angajatorului;
...lista completa a clauzelor ce se pot insera in CIM la art.17 - Codul Muncii
Clauze speciale care se pot introduce in CIM
Pe langa cele mentionate mai sus, exista si alte clauze care pot fi inserate in CIM. Aceste clauze speciale ale contractului individual de munca, potrivit art.20 din Codul Muncii:
(1) In afara clauzelor esentiale prevazute la art. 17, intre parti pot fi negociate si cuprinse in contractul individual de munca si alte clauze specifice.
(2) Sunt considerate clauze specifice, fara ca enumerarea sa fie limitativa:
a) clauza cu privire la formarea profesionala;
b) clauza de neconcurenta;
c) clauza de mobilitate;
d) clauza de confidentialitate.

40 Modele de Regulament Intern

Noua lege a pensiilor Ghid practic

33 instrumente vitale pentru un management de succes
...mai multe despre contractul individual de munca (CIM) si modelul acestuia poti citi AICI.
Stipularea clauzei penale in CIM - este legal?
Pentru a intelege mai bine o situatie aparte in ceea ce priveste clauzele, am ales un studiu de caz relevant din PortalCodulMuncii:
"Angajatorul poate insera in clauza de confidentialitate sume in lei/euro sau procent din val. unu contract sau aceste sume "daune- interese" pot fi stabilite doar de instanta?"
Raspunsul specialistilor:
Prin Decizia ICCJ nr. 19 din 20 mai 2019 referitoare la pronuntarea unei hotarari prealabile privind interpretarea art. 10, art. 38, art. 57, art. 134 alin. (1) si art. 254 alin. (3) si (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, publicata in Monitorul Oficial nr. 573 din 12 iulie 2019 s-a stabilit ca:
In interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 10, art. 38, art. 57, art. 134 alin. (1) si art. 254 alin. (3) si (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, stipularea clauzei penale in contractul individual de munca sau intr-un act aditional al acestuia, prin care este evaluata paguba produsa angajatorului de salariat din vina si in legatura cu munca sa, este interzisa si este sanctionata cu nulitatea clauzei astfel negociate.
Conform art. 1.247 alin. (3) din Codul civil, coroborat cu art. 278 alin. (1) din Codul muncii, in temeiul art. 22 din Codul de procedura civila, este inadmisibila clauza penala prin raportare la art. 38 coroborat cu art. 254 din Codul muncii, si, in consecinta, nulitatea acestei clauze, conform dispozitiilor art. 57 din acelasi cod.
Toate Documentele Necesare pentru Controlul ITM 203 Formulare Editabile la Un Click Distanta!
Lucrarea pe stick contine 160 de formulare editabile, absolut necesare si obligatorii prin lege.
Toate documentele sunt redactate de profesionisti in domeniul juridic, iar dumneavoastra trebuie doar sa le completati (ceea ce dureaza doar cateva minute/formular), detalii AICI >>>
Prin urmare, stabilirea unei astfel de clauze este lovita de nulitate.
Conform art. 254 din Codul muncii:
(3) In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.
Un raspuns oferit in aprilie 2025, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.