Noua Lege a Pensiilor - LEGEA NR. 127/2019 ACTUALIZATA 2023. Cand intra in vigoare prevederile acesteia

Legea nr. 127/2019 privind sistemul unitar de pensiiLegea nr. 127/2019legea pensiilor 2023
Noua Lege a Pensiilor - LEGEA NR. 127/2019 ACTUALIZATA 2023. Cand intra in vigoare prevederile acesteia
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Actualizare 2023:
 
Va reamintim ca Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii a fost amanata din nou, potrivit OUG nr. 168/2022, ceea ce inseamna ca intrarea sa in vigoare va dura mai mult decat se preconiza.
 
Desi trebuia sa se aplice incepand cu 1 septembrie 2021, termenul a fost amanat pentru 1 septembrie 2023, potrivit OUG 8/2021. Dar se pare ca nu va intra in vigoare nici atunci, avand in vedere ca noul termen prevazut de OUG 168/2022, valabila din decembrie 2022, este de 1 ianuarie 2024.
 

ACTUALIZARE 2021:

Va reamintim ca Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 8/2021 privind unele masuri fiscal-bugetare, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 168 din 18.02.2021, iar aceasta aduce o noua amanare a legii pensiilor - ne referim aici la Legea 127/2019.
 
Printre principalele modificari, amintim de amanarea majorarii punctului de pensie abia in 2022 si nu in 2021 asa cum era reglementat prin Legea 127/2019 (care ar fi urmat sa intre in vigoare de la 1 septembrie anul acesta). Noua lege a pensiilor ar urma sa se aplice astfel, dupa noua ordonanta, abia de la 1 septembrie 2023. Mai multe despre OUG nr.8/2021 >>>

Este demn de mentionat inca de la inceput ca Legea nr. 127/2019 privind sistemul unitar de pensii a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 563 din 9 iulie 2019.

Art. III - Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 563 din 9 iulie 2019, cu modificarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza: 
 
1. La articolul 86 alineatul (2), litera c) se modifica si va avea urmatorul cuprins: 
 
"c) incepand cu anul 2022 valoarea prevazuta la lit. b) se majoreaza cu rata medie anuala a inflatiei, la care se adauga cel mult 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuti in anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicati de Institutul National de Statistica. Majorarea si data de acordare se stabilesc anual prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat." 
 
2. La articolul 86, alineatele (3) – (8) se abroga. 
 
3. La articolul 182 alineatul (1), partea introductiva se modifica si va avea urmatorul cuprins: 
 
"Art. 182 – (1) Prezenta lege intra in vigoare la data de 1 septembrie 2023, cu exceptia:" 
 
4. La articolul 182 alineatul (1), dupa litera b) se introduce o litera noua, lit. b^1), cu urmatorul cuprins: 
 
"b^1) art. 86 alin. (2) lit. c) care intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2022."

ACTUALIZARE 2020:

Art. 170 alin. (4) modificat prin Legea 6/2020 (capitolul III - art. 17) astfel:
 
In anul 2020 indicele de corectie este de 1.41.
 
 

IMPORTANT

La data intrarii in vigoare a acestei legi se abroga:

- Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice
- H.G. nr. 257/2011 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.


Legea PENSIILOR 2019 PROMULGATA de presedintele tarii! Se mareste punctul de pensie de la 1 septembrie

 Legea Pensiilor a fost promulgata de catre presedintele Iohannis in data de 8.07.2019. iar aceasta va incepe sa produca efecte imediat ce va fi publicata in Monitorul Oficial.
 
Va reamintim ca acest act normativ prevede o crestere treptata a punctului de pensie, incepand din 1 septembrie 2019 si pana in 2022...vezi modificarile si cursul proiectului legislativ aici >>>Ce schimbari aduce Legea nr. 127/2019? Care sunt cele mai importante MODIFICARI si ce presupune noua lege a pensiilor?


Precizam ca se va aplica etapizat pana in anul 2021, cand va intra integral in vigoare, iar acest act normativ nu va modifica varsta standard de pensionare, nici stagiul minim si nici stagiul complet de cotizare!

Punctul de pensie, unul dintre cele mai asteptate lucruri - noua valoare a punctului de pensie va fi actualizata la 1.265 lei de la 1 septembrie 2019, 1.775 lei in 2020 si 1.875 lei in 2021.

ATENTIE!  

Nicio pensie aflata in plata nu va scadea, iar daca in urma recalcularii va reiesi o pensie mai mica decat cea actuala, cea din urma va fi mentinuta.

Este important de precizat si ca vor fi luate in considerare, prin noul cuantum de calcul al pensiilor, mai multe categorii de venituri care, pana acum, nu au fost introduse in calculul pensiilor, respectiv majorarea de 10% aferenta sporurilor, acordului global si altor drepturi de natura salariala pentru care s-au platit contributii.

De asemenea, perioadele de master si doctorat vor fi introduse ca perioade contributive asimilate stagiului de cotizare.

Si un aspect foarte important: vor fi ERADICATE cazurile discriminatorii potrivit carora oameni care au lucrat acelasi numar de ani, in aceeasi profesie si au avut cotizatii egale, au beneficiat de pensii diferite.

Mai multe detalii puteti gasi si pe site-ul Camerei Deputatilor, citind integral comunicatul de presa primit de la doamna deputat Elena Haratau (Grupul parlamentar al PSD)

Noua lege a pensiilor va oferi o viata demna si decenta persoanelor varstnice, detalii AICI >>>


Legea nr. 127 din 8 iulie 2019 privind sistemul public de pensii,
p
ublicat în Monitorul Oficial nr. 563 din 9 iulie 2019

 

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.
 
Titlul I Dispozitii generale
 
Articolul 1
 
Dreptul la asigurari sociale este garantat de stat si se exercita, in conditiile prezentei legi, prin sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, denumit in continuare sistemul public de pensii.
 
Articolul 2
 
Sistemul public de pensii se organizeaza si functioneaza avand ca principii de baza:
a) principiul unicitatii, potrivit caruia statul organizeaza si garanteaza sistemul public de pensii bazat pe aceleasi norme de drept, pentru toti asiguratii sistemului;
b) principiul obligativitatii, potrivit caruia persoanele fizice si juridice au, conform legii, obligatia de a participa la sistemul public de pensii, drepturile de asigurari sociale exercitandu-se corelativ cu indeplinirea obligatiilor;
c) principiul contributivitatii, conform caruia fondurile de asigurari sociale se constituie pe baza contributiilor datorate si platite de persoanele fizice si juridice, care contribuie la sistemul public de pensii;
d) principiul egalitatii, potrivit caruia asiguratii care au realizat cel putin stagiul minim de cotizare in sistemul public de pensii, beneficiaza de tratament nediscriminatoriu, in ceea ce priveste drepturile si obligatiile prevazute de lege;
e) principiul repartitiei, pe baza caruia fondurile de asigurari sociale se redistribuie pentru plata obligatiilor ce revin sistemului public de pensii, conform legii;
f) principiul solidaritatii sociale, conform caruia asiguratii sistemului public de pensii isi asuma reciproc obligatii si beneficiaza de drepturi pentru prevenirea, limitarea sau inlaturarea riscurilor asigurate prevazute de lege;
g) principiul autonomiei, bazat pe administrarea de sine statatoare a sistemului public de pensii, conform legii;
h) principiul imprescriptibilitatii, potrivit caruia dreptul la pensie nu se prescrie;
i) principiul incesibilitatii, potrivit caruia dreptul la pensie nu poate fi cedat, total sau partial;
j) principiul disponibilitatii, potrivit caruia pensionarii care au realizat un stagiu de cotizare mai mic decat stagiul minim de cotizare prevazut de lege pot renunta la pensia stabilita potrivit prezentei legi pentru drepturi prevazute de legislatia specifica asistentei sociale.
 
Articolul 3
 
In intelesul prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
a) asigurat - persoana fizica pentru care angajatorul sau entitatea asimilata angajatorului este obligat/a sa retina si sa plateasca contributia de asigurari sociale, persoana fizica ce realizeaza venituri din activitati independente sau drepturi de proprietate intelectuala si care, pe baza declaratiei individuale de asigurare, datoreaza contributia de asigurari sociale, potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Codul fiscal, precum si persoana fizica ce achita contributia de asigurari sociale pe baza contractului de asigurare sociala, potrivit prezentei legi;
b) contract de asigurare sociala - contractul incheiat intre persoana fizica si casa teritoriala de pensii pentru completarea stagiului de cotizare prevazut de prezenta lege sau pentru completarea venitului asigurat;
c) contribuabil - persoana fizica sau juridica ce plateste contributii de asigurari sociale sistemului public de pensii, conform prezentei legi;
d) declaratie individuala de asigurare - declaratia fiscala pe baza careia se realizeaza declararea veniturilor care reprezinta baza de calcul al contributiei de asigurari sociale in cazul persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente sau din drepturi de proprietate intelectuala pentru care exista obligatia depunerii acesteia, si care constituie documentul pe baza caruia se stabilesc, in sistemul public de pensii, stagiul de cotizare, punctajul lunar si cel anual, precum si numarul total de puncte realizat;
e) declaratie nominala de asigurare - declaratia fiscala pe baza careia se realizeaza declararea veniturilor care reprezinta baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale in cazul persoanelor care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor, precum si in cazul persoanelor care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, altele decat cele prevazute la lit. d), care constituie documentul pe baza caruia se stabilesc, in sistemul public de pensii, stagiul de cotizare, punctajul lunar si cel anual, precum si numarul total de puncte realizat;
f) locuri de munca in conditii deosebite - locurile de munca unde gradul de expunere la factorii de risc profesional sau la conditiile specifice unor categorii de servicii publice, pe toata durata timpului normal de munca, poate conduce in timp la imbolnaviri profesionale, la comportamente riscante in activitate, cu consecinte asupra securitatii si sanatatii in munca a asiguratilor;
g) locuri de munca in conditii speciale - locurile de munca unde gradul de expunere la factorii de risc profesional sau la conditiile specifice unor categorii de servicii publice, pe durata a cel putin 50% din timpul normal de munca, poate conduce in timp la imbolnaviri profesionale, la comportamente riscante in activitate, cu consecinte grave asupra securitatii si sanatatii in munca a asiguratilor;
h) perioade asimilate - perioadele pentru care nu s-au datorat contributii de asigurari sociale considerate prin prezenta lege echivalente stagiului de cotizare in sistemul public de pensii si care se pot valorifica la stabilirea prestatiilor de asigurari sociale in conditiile prezentei legi;
i) prestatii de asigurari sociale - venituri de inlocuire acordate pentru pierderea totala sau partiala a veniturilor asigurate, ca urmare a batranetii, invaliditatii sau decesului, acordate sub forma de pensii, si alte prestatii de asigurari sociale prevazute de prezenta lege;
j) punctaj lunar - numarul de puncte realizat de asigurat intro luna, calculat prin raportarea castigului salarial brut lunar sau, dupa caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contributiei de asigurari sociale, la castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat;
k) punctaj anual - numarul de puncte realizat de asigurat pe parcursul unui an calendaristic, obtinut prin impartirea la 12 a sumei punctajelor lunare;
l) numar total de puncte realizate - numarul total de puncte corespunzator stagiului de cotizare realizat, la care se adauga numarul de puncte corespunzatoare stagiului potential si cel aferent perioadelor asimilate;
m) riscuri asigurate - evenimentele care, la producerea efectelor lor, obliga sistemul public de pensii sa acorde asiguratilor pensii si alte prestatii de asigurari sociale, cu respectarea prevederilor prezentei legi;
n) stagiu de cotizare - perioada de timp ulterioara intrarii in vigoare a prezentei legi, pentru care s-au datorat si platit contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii;
o) stagiu minim de cotizare - perioada minima de timp prevazuta de prezenta lege in care asiguratii au realizat stagiu de cotizare pentru a putea beneficia de pensie pentru limita de varsta si care nu cuprinde perioadele asimilate;
p) stagiu complet de cotizare - perioada de timp prevazuta de prezenta lege in care asiguratii au realizat stagiu de cotizare, pentru a putea beneficia de reducerea varstei standard de pensionare in vederea obtinerii pensiei pentru limita de varsta sau a pensiei anticipate;
q) stagiu potential - perioada de timp prevazuta de prezenta lege, considerata stagiu de cotizare si acordata la calculul pensiei de invaliditate, ca o creditare pentru stagiul de cotizare nerealizat din cauza afectiunilor invalidante;
r) varsta standard de pensionare - varsta stabilita de prezenta lege, pentru barbati si femei, in raport cu anul si luna nasterii, de la care acestia pot obtine pensie pentru limita de varsta, in conditiile legii, precum si varsta din care se opereaza reducerile prevazute de lege;
s) sisteme proprii de asigurari sociale neintegrate sistemului public de pensii - acele sisteme de pensii ale caror organizare si functionare sunt reglementate de alte acte normative;
s) pensionar - persoana care beneficiaza de una din categoriile de pensii prevazute de prezenta lege;
t) salariul lunar brut/castigul salarial brut - veniturile din salarii sau asimilate salariilor care au constituit/constituie baza de calcul al contributiei de asigurari sociale, conform legislatiei in vigoare, pentru perioadele ulterioare datei de 31 martie 2001.
 
Articolul 4
 
(1) Administrarea sistemului public de pensii se realizeaza prin Casa Nationala de Pensii Publice, denumita in continuare CNPP, care functioneaza si indeplineste atributii potrivit prezentei legi.
(2) In subordinea CNPP functioneaza case judetene de pensii, in fiecare municipiu - resedinta de judet, precum si Casa de Pensii a Municipiului Bucuresti, denumite in continuare case teritoriale de pensii.
(3) CNPP poate infiinta, desfiinta sau reorganiza case locale de pensii, care functioneaza sub conducerea si controlul casei teritoriale de pensii, in functie de numarul si structura asiguratilor si beneficiarilor.
 
Articolul 5
 
(1) Asiguratii sistemului public de pensii pot fi cetateni romani, cetateni ai altor state sau apatrizi, pe perioada in care au, conform legii, domiciliul sau resedinta in Romania.
(2) Pot fi asigurati ai sistemului public de pensii si cetatenii romani, cetatenii altor state si apatrizii care nu au domiciliul sau resedinta in Romania, in conditiile prevazute de instrumentele juridice internationale la care Romania este parte.
(3) In aplicarea instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte, prin derogare de la dispozitiile Codului civil in materia dreptului international privat, la stabilirea obligatiilor sau la acordarea beneficiilor ce le revin asiguratilor si beneficiarilor sistemului public de pensii care au locul de sedere permanenta pe teritoriul altui stat, dar care detin si documente valabile care atesta domiciliul in Romania, va prevala criteriul locului de sedere obisnuita, sub rezerva dispozitiilor contrare prevazute in respectivele instrumente juridice.
(4) Asiguratii au obligatia de a plati contributii de asigurari sociale si au dreptul sa beneficieze de prestatii de asigurari sociale, conform prezentei legi.
 
Articolul 6
 
(1) In sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii, urmatoarele persoane:
I.
a) persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca;
b) functionarii publici;
c) alte persoane care realizeaza venituri asimilate salariilor pentru care se datoreaza contributie de asigurari sociale, potrivit Codului fiscal;
II. persoanele care isi desfasoara activitatea in functii elective sau care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate, in conditiile prezentei legi, cu cele ale persoanelor prevazute la pct. I;
III. persoanele care beneficiaza de drepturi banesti lunare, ce se asigura din bugetul asigurarilor pentru somaj, in conditiile legii, denumite in continuare someri;
IV. persoanele care realizeaza venituri din activitati independente si/sau din drepturi de proprietate intelectuala, pentru care se datoreaza contributie de asigurari sociale, potrivit Codului fiscal.
(2) Orice persoana care a realizat un stagiu minim de cotizare de cel putin 10 ani se poate asigura in sistemul public de pensii in baza unui contract de asigurare sociala.
(3) In sistemul public de pensii se poate incheia contract de asigurare sociala si pentru perioade de timp de maximum 5 ani anteriori lunii incheierii contractului, in care persoana nu a realizat stagiu de cotizare in sistemul public de pensii, cu respectarea prevederilor alin. (2).
(4) Perioadele de timp pentru care se poate efectua plata contributiei de asigurari sociale, in cazul contractului de asigurare sociala prevazut la alin. (3), sunt cele care se incadreaza in intervalul de timp cuprins intre data dobandirii capacitatii de munca si data incheierii contractului de asigurare sociala.
(5) Perioada pentru care se incheie contractul de asigurare sociala prevazut la alin. (3) constituie stagiu de cotizare si se valorifica pentru obtinerea unei pensii potrivit prezentei legi.
 
Articolul 7
 
(1) Persoanele juridice sau fizice la care isi desfasoara activitatea asiguratii prevazuti la art. 6 alin. (1) pct. I si II, asiguratii care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, altii decat cei care depun declaratie individuala de asigurare, persoanele juridice si fizice care achita drepturile banesti ale asiguratilor prevazuti la art. 6 alin. (1) pct. IV, denumite in continuare angajatori sau entitati asimilate angajatorului, potrivit Codului fiscal, precum si institutiile care efectueaza plata drepturilor de somaj pentru somerii prevazuti la art. 6 alin. (1) pct. III, sunt obligate sa intocmeasca si sa depuna, la organul fiscal central, declaratia nominala de asigurare.
(2) In situatia in care se constata erori in cuprinsul declaratiilor prevazute la alin. (1), indiferent de cauzele producerii acestora, si/sau modificari ale datelor pe baza carora se stabilesc stagiul de cotizare, punctajul lunar, punctajul anual si numarul total de puncte ale asiguratului, persoanele juridice sau fizice prevazute la alin. (1) sunt obligate sa intocmeasca si sa depuna, conform reglementarilor fiscale, o declaratie rectificativa a declaratiei nominale de asigurare.
(3) Termenele si modalitatile de depunere a declaratiilor prevazute la alin. (1) si (2) sunt prevazute de Codul fiscal.
 
Articolul 8
 
(1) Pentru perioadele de dupa 31 martie 2001, informatiile preluate din declaratiile nominale prevazute la art. 7 alin. (1) si (2), precum si din declaratia privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata catre bugetul asigurarilor sociale de stat prevazuta de Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, constituie elementele pe baza carora se stabileste stagiul de cotizare in sistemul public de pensii, punctajul lunar si punctajul anual pentru asiguratii sistemului public de pensii.
(2) In situatiile in care, pentru perioadele prevazute la alin. (1), existenta raporturilor de munca sau de serviciu nu poate fi dovedita prin declaratia nominala de asigurare, in vederea stabilirii stagiului de cotizare, a punctajului lunar si a punctajului anual, pot fi valorificate si alte acte doveditoare, intocmite in conditiile legii.
(3) In situatiile in care, pentru perioadele prevazute la alin. (1), se constata erori in cuprinsul declaratiei prevazute la art. 7 alin. (1) si al declaratiei privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata catre bugetul asigurarilor sociale de stat prevazuta de Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, indiferent de cauzele producerii acestora, iar angajatorii sau entitatile asimilate angajatorilor se afla in imposibilitatea de a intocmi si depune declaratie rectificativa potrivit art. 7 alin. (2), in vederea stabilirii stagiului de cotizare, a punctajului lunar si a punctajului anual pot fi valorificate informatiile din alte acte doveditoare, intocmite potrivit legii.
(4) Obligatia prezentarii actelor doveditoare prevazute la alin. (2) si (3) revine persoanei in cauza ori reprezentantului legal al acesteia.
 
Articolul 9
 
(1) Persoanele prevazute la art. 6 alin. (1) pct. IV sunt asigurate in sistemul public de pensii pe baza declaratiei individuale de asigurare sau, dupa caz, pe baza declaratiei nominale de asigurare, inregistrate la organul fiscal competent.
(2) Termenele si modalitatile de depunere a declaratiilor prevazute la alin. (1) sunt prevazute de Codul fiscal.
 
Articolul 10
 
(1) Contractul de asigurare sociala prevazut la art. 6 alin. (2) si (3) se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, reprezentantul legal ori mandatarul acesteia, desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii competenta, in functie de domiciliul persoanei interesate.
(2) Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.

 

Art. 11. – (1) Venitul asigurat înscris în contractul de asigurare socială prevăzut la art. 6 alin. (2) poate fi modificat, din iniÅ£iativa asiguratului, prin încheierea unui act adiÅ£ional la contractul de asigurare socială.
 
(2) Venitul asigurat înscris în contractul de asigurare socială prevăzut la art. 6 alin. (2), în baza căruia se calculează contribuÅ£ia de asigurări sociale se modifică, din iniÅ£iativa asiguratorului, respectiv a casei teritoriale de pensii, prin notificarea scrisă a asiguratului, ori de câte ori venitul lunar asigurat este mai mic decât cel prevăzut la art. 33 alin. (1).
 
 
Articolul 11
 
(1) Venitul asigurat inscris in contractul de asigurare sociala prevazut la art. 6 alin. (2) poate fi modificat, din initiativa asiguratului, prin incheierea unui act aditional la contractul de asigurare sociala.
(2) Venitul asigurat inscris in contractul de asigurare sociala prevazut la art. 6 alin. (2), in baza caruia se calculeaza contributia de asigurari sociale se modifica, din initiativa asiguratorului, respectiv a casei teritoriale de pensii, prin notificarea scrisa a asiguratului, ori de cate ori venitul lunar asigurat este mai mic decat cel prevazut la art. 33 alin. (1).
 
Articolul 12
 
(1) In sistemul public de pensii, evidenta drepturilor si obligatiilor de asigurari sociale se realizeaza pe baza codului numeric personal al asiguratului sau, dupa caz, pe baza codului de identificare atribuit de catre CNPP.
(2) Datele cu caracter personal actualizate pentru toti cetatenii romani, cetatenii Uniunii Europene, ai statelor membre ale Spatiului Economic European, ai Confederatiei Elvetiene si pentru strainii care au inregistrata rezidenta/sederea in Romania, precum si ale persoanelor pentru care CNPP intocmeste documentatii de plata si/sau efectueaza plata unor prestatii de asigurari sociale sunt furnizate acesteia gratuit de catre Ministerul Afacerilor Interne, prin Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date, dupa caz.
(3) Datele prevazute la alin. (2) sunt furnizate gratuit, la cererea CNPP, si de catre oricare alta autoritate/institutie publica sau alta entitate care, potrivit legii, detine astfel de informatii.
(4) In vederea realizarii atributiilor privind evidenta drepturilor si obligatiilor de asigurari sociale, CNPP poate incheia protocoale in aplicarea prevederilor alin. (3) in scopul efectuarii de schimburi de date. Protocoalele se publica in Monitorul Oficial.
(5) Continutul, modalitatile si termenele de transmitere a informatiilor prevazute la alin. (2) se stabilesc prin hotarare a Guvernului.
 
Articolul 13
 
Constituie stagiu de cotizare in sistemul public de pensii:
a) perioadele de vechime in munca realizate pana la data de 1 aprilie 2001, pentru care s-a datorat contributie de asigurari sociale;
b) perioada de la data de 1 aprilie 2001 pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi, in care persoanele au fost asigurate, conform legii, in sistemul public de pensii;
c) timpul util la pensie realizat de agricultori si durata de asigurare, in conditiile reglementate de Legea nr. 80/1992 privind pensiile si alte drepturi de asigurari sociale ale agricultorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Articolul 14
 
(1) In sistemul public de pensii sunt considerate perioade asimilate acele perioade in care asiguratul:
a) a beneficiat de pensie de invaliditate;
b) a urmat cursurile de zi sau, dupa caz, cu frecventa ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, ori a unui ciclu de studii universitare, cu conditia absolvirii acestora/acestuia cu diploma, diploma de licenta, diploma de master sau diploma de doctor, dupa caz;
c) a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat;
d) a beneficiat, in perioada 1 aprilie 2001-1 ianuarie 2006, de indemnizatii de asigurari sociale, acordate potrivit legii;
e) a beneficiat, incepand cu data de 1 ianuarie 2005, de concediu pentru incapacitate temporara de munca cauzata de accident de munca si boli profesionale;
f) a beneficiat, incepand cu data de 1 ianuarie 2006, de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 7 ani;
g) are vechime in munca conform prevederilor Decretului-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurata cu incepere de la 6 martie 1945, precum si celor deportate in strainatate ori constituite in prizonieri, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare;
h) a realizat perioade necontributive care au constituit vechime in munca in baza legislatiei in vigoare pana la data de 1 aprilie 2001.
(2) Asiguratii care au absolvit mai multe institutii de invatamant superior, sau, dupa caz, mai multe cicluri de studii universitare de acelasi nivel conform prevederilor alin. (1) lit. b) beneficiaza de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii de acelasi nivel, la alegere.
(3) Perioadele prevazute la alin. (1) se valorifica numai in situatia in care aceste perioade nu se suprapun cu stagii de cotizare realizate in conditiile prezentei legi.
(4) Perioadele asimilate prevazute la alin. (1) se valorifica pentru obtinerea unei categorii de pensie in conditiile prevazute de prezenta lege.
 
Articolul 15
 
(1) Pentru perioadele care reprezinta, conform legii, stagiu de cotizare realizat in conditii deosebite sau in conditii speciale se acorda perioade suplimentare, care constituie perioade asimilate, dupa cum urmeaza:
a) 3 luni pentru fiecare an lucrat in conditii deosebite de munca;
b) 6 luni pentru fiecare an lucrat in conditii speciale de munca.
(2) Constituie perioade asimilate si perioada suplimentara la vechimea in munca acordata in baza legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001 pentru perioadele realizate in grupa I, a II-a, precum si perioada suplimentara acordata pentru stagiul de cotizare realizat in conditii speciale si conditii deosebite de munca dupa data de 1 aprilie 2001 si pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi.
(3) Constituie perioade asimilate si alte perioade suplimentare la vechimea in munca acordate in baza legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001.
(4) Perioadele prevazute la alin. (1)-(3) se valorifica pentru obtinerea unei categorii de pensie in conditiile prevazute de prezenta lege.
Articolul 16
(1) Constituie stagiu de cotizare perioadele de timp pentru care asiguratii datoreaza si platesc contributii de asigurari sociale in sistemul public de pensii din Romania, precum si in alte tari, in conditiile stabilite prin instrumente juridice internationale la care Romania este parte.
(2) La stabilirea prestatiilor de asigurari sociale se iau in considerare stagiile de cotizare realizate in sistemul public de pensii din Romania, precum si perioadele de asigurare realizate sau recunoscute conform legislatiei altor tari, in conditiile reglementate prin instrumente juridice internationale la care Romania este parte.
(3) In sistemul public de pensii, obligatiile si prestatiile de asigurari sociale se achita in moneda nationala.
(4) In cazul drepturilor salariale sau veniturilor asigurate, stabilite in moneda altor tari pe teritoriul Romaniei, contributiile se platesc in lei, la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei din data stabilita pentru plata acestor drepturi.
 
Titlul II Bugetul asigurarilor sociale de stat
 
Articolul 17
 
(1) Bugetul asigurarilor sociale de stat cuprinde veniturile si cheltuielile sistemului public de pensii.
(2) CNPP inainteaza anual Ministerului Muncii si Justitiei Sociale propunerile pentru elaborarea proiectului legii bugetului asigurarilor sociale de stat pentru partea de cheltuieli.
(3) CNPP are calitatea de creditor bugetar numai pentru veniturile bugetare pe care le administreaza, reprezentand contributii de asigurari sociale datorate de persoanele fizice asigurate pe baza de contract de asigurare sociala, precum si alte venituri ale bugetului asigurarilor sociale de stat, conform legii.
(4) CNPP si unitatile din subordinea acesteia efectueaza cheltuieli in limita aprobata prin buget si a creditelor bugetare deschise, in conditiile legii.
(5) In situatia in care legea bugetului asigurarilor sociale de stat nu a fost adoptata cu cel putin 3 zile inainte de expirarea exercitiului bugetar, se aplica in continuare prevederile bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul precedent, pana la adoptarea noului buget, cu respectarea prevederilor art. 37 din Legea nr. 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Articolul 18
 
Veniturile bugetului asigurarilor sociale de stat provin din:
a) contributii de asigurari sociale, dobanzi si penalitati de intarziere, precum si din alte venituri, potrivit legii;
b) sume alocate de la bugetul de stat pentru echilibrarea bugetului asigurarilor sociale de stat, care se aproba prin legile bugetare anuale;
c) comisionul achitat CNPP de catre administratorii fondurilor de pensii administrate privat, datorat pentru operatiunile administrative si financiare efectuate, conform prevederilor art. 43^1 si art. 44 din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Articolul 19
 
(1) Comisionul prevazut la art. 18 lit. c) reprezinta o cota procentuala de 0,5% aplicata lunar asupra sumei totale ce face obiectul operatiunii financiare efectuata pentru fiecare fond de pensii administrat privat.
(2) Comisionul prevazut la alin. (1) se suporta din veniturile administratorilor, asa cum sunt prevazute la art. 85 din Legea nr. 411/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si se achita in termen de 5 zile de la primirea contributiilor conform art. 35 alin. (4), dar nu mai tarziu de data de 25 a lunii.
 
Articolul 20
 
(1) Cheltuielile bugetului asigurarilor sociale de stat acopera contravaloarea prestatiilor de asigurari sociale din sistemul public de pensii, cheltuielile privind organizarea si functionarea sistemului public de pensii, finantarea unor investitii proprii, alte cheltuieli prevazute de lege.
(2) Din veniturile bugetului asigurarilor sociale de stat se preleva anual pana la 3% pentru constituirea unui fond de rezerva.
(3) Fondul de rezerva cumulat nu poate depasi nivelul cheltuielilor prevazute pentru anul bugetar respectiv.
(4) Fondul de rezerva se utilizeaza pentru acoperirea prestatiilor de asigurari sociale in situatii temeinic motivate sau a altor cheltuieli ale sistemului public de pensii, aprobate prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat.
(5) Fondul de rezerva se constituie in anii in care bugetul asigurarilor sociale de stat nu primeste sume pentru echilibrare, potrivit art. 18 lit. b), si numai dupa acoperirea deficitelor din anii precedenti ale bugetului asigurarilor sociale de stat.
 
 
Articolul 21
 
(1) In conditiile Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European si al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protectia datelor), pentru asiguratii sistemului public de pensii, cu exceptia acelora care au incheiat contracte de asigurare sociala, Agentia Nationala de Administrare Fiscala, denumita in continuare ANAF, are obligatia de a transmite CNPP informatiile necesare stabilirii, in sistemul public de pensii, a stagiului de cotizare realizat si a punctajului lunar, in vederea acordarii prestatiilor de asigurari sociale prevazute de prezenta lege. Informatiile necesare cuprind cel putin evidenta obligatiilor la bugetul asigurarilor sociale de stat datorate si platite de angajatori si/sau de asigurati, precum si eventualele rectificari ale declaratiilor de asigurare.
(2) Procedura de transmitere a informatiilor prevazute la alin. (1), precum si alte elemente necesare se stabilesc prin protocol incheiat intre ANAF si CNPP, care se publica in Monitorul Oficial.
(3) Institutiile prevazute la alin. (1) isi acorda reciproc si gratuit accesul la informatiile referitoare la declararea/achitarea contributiilor de asigurari sociale din bazele de date pe care le au in administrare.
(4) Anual, dupa depunerea declaratiilor fiscale, ANAF transmite CNPP veniturile realizate de persoanele fizice, altele decat cele care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor.
 
Articolul 22
 
(1) Excedentele anuale ale bugetului asigurarilor sociale de stat pot fi utilizate in anul urmator, potrivit destinatiilor aprobate prin lege, dupa regularizarea cu bugetul de stat, in limita sumelor primite de acesta, potrivit prevederilor art. 18 lit. b).
(2) Eventualul deficit curent al bugetului asigurarilor sociale de stat se acopera din fondul de rezerva.
(3) Deficitul din anii precedenti si din anul curent al bugetului asigurarilor sociale de stat ramas dupa utilizarea fondului de rezerva se finanteaza din disponibilitatile contului curent general al Trezoreriei Statului.
 
Articolul 23
 
Disponibilitatile banesti ale bugetului asigurarilor sociale de stat sunt purtatoare de dobanzi, nivelul dobanzilor stabilindu-se prin conventii incheiate de CNPP cu Trezoreria Statului.
 
Articolul 24
 
In mod exceptional, in situatii motivate, pentru acoperirea deficitului bugetului asigurarilor sociale de stat, dupa epuizarea fondului de rezerva, veniturile bugetului asigurarilor sociale de stat se completeaza cu sume care se aloca de la bugetul de stat.
 
Titlul III Contributia de asigurari sociale
 
Articolul 25
 
(1) Contribuabilii la sistemul public de pensii sunt:
a) persoanele fizice care obtin venituri din salarii sau asimilate salariilor, precum si din indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, pentru care angajatorii sau entitatile asimilate acestora au obligatia, potrivit Codului fiscal, de a calcula, de a retine la sursa si de a vira contributia de asigurari sociale la bugetul asigurarilor sociale de stat;
b) persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente sau drepturi de proprietate intelectuala si care, potrivit Codului fiscal, pe baza declaratiei individuale de asigurare, datoreaza si platesc contributia de asigurari sociale;
c) angajatorii sau entitatile asimilate acestora care, potrivit Codului fiscal, au obligatia de a plati contributia de asigurari sociale datorata pentru conditii deosebite si/sau speciale de munca, precum si eventuale diferente de contributii de asigurari sociale pe care legislatia le pune in seama angajatorului;
d) Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, prin structurile teritoriale si unitatile trimitatoare, care, potrivit legislatiei specifice, au obligatia de a suporta din bugetele proprii contributia de asigurari sociale datorata pentru persoanele care beneficiaza de drepturi acordate din bugetul asigurarilor pentru somaj, respectiv pentru personalul roman trimis in misiune temporara sau permanenta in strainatate.
(2) Sunt contribuabili ai sistemului public de pensii si persoanele fizice care sunt asigurate, conform prezentei legi, pe baza contractului de asigurare sociala.
 
Articolul 26
 
Conditiile de munca in care se desfasoara activitatea asiguratilor din sistemul public de pensii pot fi normale, deosebite si speciale.
 
Articolul 27
 
Sunt incadrate in conditii deosebite locurile de munca stabilite in baza criteriilor si metodologiei prevazute de legislatia in vigoare la data incadrarii acestora.
 
Articolul 28
 
(1) In sensul prezentei legi, locurile de munca in conditii speciale sunt cele din:
a) unitatile miniere, pentru personalul care isi desfasoara activitatea in subteran cel putin 50% din timpul normal de munca in luna respectiva;
b) activitatile de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materiilor prime nucleare, zonele I si II de expunere la radiatii;
c) aviatia civila, pentru personalul navigant prevazut in anexa nr. 1;
d) activitatile si unitatile prevazute in anexele nr. 2 si 3;
e) activitatea artistica desfasurata in profesiile prevazute in anexa nr. 4.
(2) Alte locuri de munca in conditii speciale decat cele prevazute la alin. (1) pot fi stabilite prin lege. Metodologia si criteriile de incadrare a locurilor de munca in conditii speciale se stabilesc prin hotarare a Guvernului.
(3) Periodic, din 5 in 5 ani, locurile de munca in conditii speciale prevazute la alin. (1) lit. d) sunt supuse procedurii de reevaluare a incadrarii in conditii speciale, stabilita prin hotarare a Guvernului.
(4) Perioada cuprinsa intre data expirarii avizului si data reinnoirii avizului de incadrare a locurilor de munca in conditii speciale constituie stagiu de cotizare in conditii speciale de munca, pentru care angajatorii datoreaza si platesc, cota de contributie de asigurari sociale pentru conditii speciale de munca.
(5) Constituie stagiu de cotizare realizat in conditii speciale de munca si perioadele in care un asigurat care isi desfasoara activitatea in conditii speciale de munca se afla in concediu pentru incapacitate temporara de munca si/sau in concediu de odihna, daca cel putin in ziua premergatoare concediului a lucrat in locuri de munca incadrate in astfel de conditii de munca si pentru care angajatorii datoreaza si platesc contributia de asigurari sociale.
 
Articolul 29
 
In situatia contractului de asigurare sociala contributia de asigurari sociale se datoreaza de la data incheierii acestuia, in cota prevazuta in Codul fiscal.
 
Articolul 30
 
(1) Plata contributiei de asigurari sociale datorate de asiguratii prevazuti la art. 6 alin. (2) se face lunar de catre acestia sau, in numele lor, de catre orice alta persoana, in contul casei teritoriale de pensii la care sunt asigurati, in baza contractului de asigurare.
(2) Plata contributiei de asigurari sociale, in cazul asiguratilor prevazuti la art. 6 alin. (2), se poate face si anticipat, pentru perioada de pana la sfarsitul anului calendaristic. In aceste situatii, stagiul de cotizare este corespunzator timpului scurs in interiorul perioadei pentru care s-a efectuat plata.
 
 
 
Articolul 31
 
(1) Plata contributiei de asigurari sociale datorate de asiguratii prevazuti la art. 6 alin. (3) se efectueaza intr-o singura transa sau esalonat, in transe lunare, in termen de un an de la data incheierii contractului de asigurare sociala.
(2) Contractul de asigurare sociala incheiat conform prevederilor art. 6 alin. (3) isi inceteaza aplicabilitatea la data la care contributia de asigurari sociale datorata in baza acestuia este achitata in intregime.
(3) In situatia in care la expirarea termenului de un an, prevazut la alin. (1), contributia de asigurari sociale datorata nu este achitata in intregime, stagiul de cotizare se constituie corespunzator platii efectuate.
 
Articolul 32
 
(1) Baza de calcul al contributiei de asigurari sociale, in cazul asiguratilor sistemului public de pensii, cu exceptia acelora care sunt asigurati in baza contractului de asigurare sociala, este prevazuta de Codul fiscal.
(2) Baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale, in cazul persoanelor juridice si fizice care au calitatea de angajatori, precum si al entitatilor asimilate angajatorilor, este prevazuta de Codul fiscal.
 
Articolul 33
 
(1) Baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale pentru asiguratii prevazuti la art. 6 alin. (2) o constituie venitul lunar asigurat inscris in contractul de asigurare sociala, care nu poate fi mai mic decat castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.
(2) Baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale pentru asiguratii prevazuti la art. 6 alin. (3) o constituie cel putin castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat in vigoare la data incheierii contractului de asigurare sociala.
 
Articolul 34
 
Veniturile pentru care nu se datoreaza contributia de asigurari sociale nu se iau in considerare la stabilirea prestatiilor din sistemul public de pensii.
 
Articolul 35
 
(1) Contributia de asigurari sociale prevazuta de lege pentru persoanele fizice care au calitatea de angajati sau pentru care exista obligatia platii contributiei de asigurari sociale conform Codului fiscal, se plateste lunar/trimestrial de catre angajator impreuna cu contributia de asigurari sociale pe care acesta o datoreaza, dupa caz, in calitate de contribuabil, bugetului asigurarilor sociale de stat.
(2) Contributia la fondul de pensii administrat privat, care este parte din contributia de asigurari sociale prevazuta pentru persoanele fizice care au calitatea de angajati si pentru care exista obligatia platii contributiei de asigurari sociale, datorata si platita la sistemul public de pensii, se transmite de CNPP fondurilor de pensii administrate privat.
(3) Lunar, pana cel tarziu in data de 20 a lunii urmatoare celei in care platitorii au depus declaratia nominala de asigurare, CNPP transmite fiecarui administrator lista nominala de virare a sumelor catre fondul de pensii pe care acesta il administreaza.
(4) Lunar, pana cel tarziu in data de 20 a lunii urmatoare celei in care angajatorul a depus declaratia nominala de asigurare, CNPP vireaza catre fiecare fond de pensii administrat privat, de la bugetul asigurarilor sociale de stat, suma reprezentand contributiile datorate acestor fonduri.
 
Articolul 36
 
(1) In cazul asiguratilor prevazuti la art. 6 alin. (2), termenul de plata a contributiei de asigurari sociale este pana la data de 25 a lunii urmatoare celei pentru care se datoreaza contributia.
(2) Pentru ceilalti asigurati ai sistemului public de pensii, altii decat cei prevazuti la alin. (1) si art. 6 alin. (3), termenul de plata a contributiei de asigurari sociale este prevazut de Codul fiscal.
 
Articolul 37
 
Activitatea privind administrarea creantelor provenind din contributii de asigurari sociale, datorate de persoanele fizice, contribuabili ai sistemului public de pensii, cu exceptia celor prevazute la art. 6 alin. (2) si (3), si de persoanele fizice sau juridice care au calitatea de angajator sau entitatile asimilate angajatorilor, precum si constatarea si sanctionarea contraventiilor, se realizeaza de organul fiscal central, potrivit prevederilor Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Articolul 38
 
Pentru persoanele prevazute la art. 6 alin. (2) si (3) activitatea de colectare a contributiilor de asigurari sociale se realizeaza de CNPP, prin casele teritoriale de pensii.
 
Articolul 39
 
(1) In situatia asiguratilor prevazuti la art. 6 alin. (2), plata cu intarziere a contributiei de asigurari sociale genereaza obligatia de plata a unor dobanzi si penalitati de intarziere. Cotele dobanzilor si penalitatilor de intarziere, precum si modul de calcul al acestora sunt cele stabilite prin Codul de procedura fiscala.
(2) Sumele reprezentand dobanzi si penalitati de intarziere se fac venit la bugetul asigurarilor sociale de stat.
(3) Calculul dobanzilor si penalitatilor de intarziere se efectueaza de catre casa teritoriala de pensii cu care s-a incheiat contractul de asigurare sociala.
 
Articolul 40
 
(1) In sistemul public de pensii stagiul de cotizare se constituie din insumarea perioadelor pentru care s-a datorat si platit contributia la bugetul asigurarilor sociale de stat de catre asigurat si, dupa caz, de catre angajator.
(2) In situatia asiguratilor prevazuti la art. 6 alin. (1) pct. IV care au depus declaratia individuala de asigurare, daca la definitivarea anului fiscal se constata ca, la sfarsitul anului, in functie de categoria de venit, venitul net anual determinat sau, dupa caz, venitul brut anual realizat ori normele anuale de venit determinate potrivit Codului fiscal sunt mai mici decat suma reprezentand 12 salarii de baza minime brute pe tara garantate in plata si acestia au platit contributie de asigurari sociale, stagiul de cotizare se determina prin raportarea venitului la care s-a achitat contributia de asigurari sociale la salariul minim brut pe tara garantat in plata in vigoare la data depunerii declaratiei fiscale.
(3) In situatia persoanelor prevazute la art. 6 alin. (2), asigurate pe baza contractului de asigurare sociala, stagiul de cotizare se constituie din insumarea perioadelor pentru care sa datorat si platit, conform legii, contributia de asigurari sociale, inclusiv dobanzile si penalitatile de intarziere aferente.
(4) Dobanzile si penalitatile de intarziere datorate de persoanele prevazute la alin. (3) se incaseaza de catre casa teritoriala de pensii competenta.
 
 
Articolul 41
 
(1) Contractul de asigurare sociala prevazut la art. 6 alin. (2) poate fi reziliat la initiativa oricareia dintre parti, conform clauzelor prevazute in contract.
(2) Contractul de asigurare sociala prevazut la art. 6 alin. (2) se reziliaza, din initiativa casei teritoriale de pensii, in cazul neplatii contributiei de asigurari sociale pentru o perioada de 3 luni consecutive.
(3) Rezilierea contractului de asigurare sociala potrivit alin. (2) se face incepand cu ziua urmatoare celei pentru care sa platit contributia de asigurari sociale.
(4) In cazul rezilierii contractului de asigurare sociala, contributiile de asigurari sociale achitate nu se restituie, iar stagiul de cotizare astfel realizat se determina prin raportarea sumelor platite la cota de contributie de asigurari sociale aplicata asupra castigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.
 
Articolul 42
 
(1) Contractul de asigurare sociala inceteaza de drept la data decesului asiguratului.
(2) Eventualele sume neachitate pana la data decesului, reprezentand contributii de asigurari sociale si, dupa caz, dobanzi si penalitati, nu se mai urmaresc. Stagiul de cotizare se constituie numai din perioadele pentru care s-au platit sumele reprezentand contributia de asigurari sociale si, dupa caz, dobanzile si penalitatile calculate.
(3) In situatiile in care, conform prevederilor art. 30 alin. (2), sunt efectuate plati anticipate pentru perioade ulterioare datei decesului, sumele platite pentru aceste perioade, reprezentand contributie de asigurari sociale, se restituie, la cerere,
persoanelor prevazute la art. 111 alin. (1), in termenul general de prescriptie de 3 ani, calculat de la data decesului.
(4) In situatiile prevazute la alin. (3), constituie stagiu de cotizare perioada pentru care s-a platit contributia de asigurari sociale pana la data decesului.
 
Articolul 43
 
In sistemul public de pensii stagiul de cotizare realizat de asigurati, precum si perioadele asimilate se determina in ani, luni si zile calendaristice.
 
Articolul 44
 
Stagiul de cotizare se certifica, la cererea asiguratului sistemului public de pensii, prin adeverinta emisa de catre CNPP, prin casele teritoriale de pensii.
 
Titlul IV Prestatii de asigurari sociale in sistemul public de pensii

 
Articolul 45
 
In sistemul public de pensii se acorda urmatoarele categorii de prestatii de asigurari sociale:
a) pensii;
b) alte prestatii de asigurari sociale.
 
Capitolul I Pensii
 
Articolul 46
 
(1) Persoanele care indeplinesc conditiile de pensionare prevazute de prezenta lege pot beneficia de una dintre urmatoarele categorii de pensii acordate de sistemul public de pensii:
a) pensia pentru limita de varsta;
b) pensia anticipata;
c) pensia de invaliditate;
d) pensia de urmas.
(2) In sistemul public de pensii o persoana poate beneficia de o singura categorie de pensie dintre cele prevazute la alin. (1).
 
Sectiunea 1 Pensia pentru limita de varsta
 
Articolul 47
 
Pensia pentru limita de varsta se cuvine persoanelor care indeplinesc, cumulativ, la data pensionarii, conditiile privind varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare prevazute de prezenta lege.
 
Articolul 48
 
(1) Varsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru barbati si 63 de ani pentru femei. Atingerea acestei varste se realizeaza prin cresterea varstelor standard de pensionare, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5.
(2) Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati.
(3) Stagiul complet de cotizare, care cuprinde si perioadele asimilate, este de 35 de ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Atingerea acestui stagiu se realizeaza prin cresterea stagiului complet de cotizare, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5.
(4) In perioada esalonarii varstelor standard de pensionare, femeile pot opta pentru pensionare la implinirea varstei de 63 de ani sau la varsta standard de pensionare prevazuta in anexa nr. 5.
 
Articolul 49
 
(1) Persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare, dupa cum urmeaza:
 
a) conform tabelului nr. 1, in situatia persoanelor care au realizat stagii de cotizare in conditii deosebite de munca;

 

Tabelul nr. 1

Stagiul de cotizare realizat în conditi deosebite (ani împliniti)

Vârsta standard de pensionare se reduce cu:

Ani

Luni

1

-

3

2

-

6

3

-

9

4

1

-

5

1

3

6

1

6

7

1

9

8

2

-

9

2

3

10

2

6

11

2

9

12

3

-

13

3

3

14

3

6

15

3

9

16

4

-

17

4

3

18

4

6

19

4

9

20

5

-

21

5

3

22

5

6

23

5

9

24

6

-

25

6

3

26

6

6

27

6

9

28

7

-

29

7

3

30

7

6

31

7

9

32

8

-

33

8

3

34

8

6

35

8

9


b) conform tabelului nr. 2, în situatia persoanelor care au realizat stagii de cotizare in grupa I de munca potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, precum si in situatia celor care au realizat stagii de cotizare în locurile de munca incadrate în conditii speciale prevazute la art. 28 alin. (1);

Tabelul nr. 2

 

Stagiul de cotizare realizat în grupa I de munca si/sau în conditii speciale (ani împliniti)

Vârsta standard de pensionare se reduce cu:

Ani

Luni

1

-

6

2

1

-

3

1

6

4

2

-

5

2

6

6

3

-

7

3

6

8

4

-

9

4

6

10

5

-

11

5

6

12

6

-

13

6

6

14

7

-

15

7

6

16

8

-

17

8

6

18

9

-

19

9

6

20

10

-

21

10

6

22

11

-

23

11

6

24 de ani ÅŸi peste

12

-

 
 c) cu cate 6 luni, pentru fiecare an de privare de libertate, de deportare in strainatate, dupa data de 23 august 1944, si/sau de prizonierat, in situatia persoanelor carora le-au fost stabilite drepturi privind vechimea in munca, in conditiile prevazute la art. 1 alin. (1) lit. a)-c) si la alin. (2) din Decretul-lege nr. 118/1990, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
(2) Persoanele care au realizat stagii de cotizare atat in sistemul public de pensii, cat si in sisteme neintegrate acestuia beneficiaza de reducerea varstelor standard de pensionare, in conditiile prevazute la alin. (1) lit. a) si b), numai pentru stagiile de cotizare realizate in sistemul public de pensii.
 
 
Articolul 50
 
(1) Sunt exceptate de la prevederile art. 49 alin. (1) lit. b) persoanele care au realizat un stagiu de cotizare de cel putin:
a) 20 de ani in locurile de munca prevazute la art. 28 alin. (1) lit. a) pentru care varsta standard de pensionare se reduce cu 20 de ani;
b) 20 de ani in locurile de munca prevazute la art. 28 alin. (1) lit. e) pentru care varsta standard de pensionare se reduce cu 20 de ani;
c) 25 de ani in locurile de munca prevazute la art. 28 alin. (1) lit. c) si d), pentru care varsta standard de pensionare se reduce cu 13 ani.
(2) Varsta standard de pensionare redusa potrivit prevederilor alin. (1) nu poate fi mai mica de:
 
a) 45 de ani, in cazul persoanelor prevazute la alin. (1) lit. a);
b) 50 de ani, in cazul persoanelor prevazute la alin. (1) lit. b), cu exceptia balerinilor si acrobatilor pentru care varsta de pensionare nu poate fi mai mica de 43 de ani pentru femei si 45 de ani pentru barbati;
c) 50 de ani pentru femei si 52 de ani pentru barbati, in cazul persoanelor prevazute la alin. (1) lit. c).
(3) Stagiul complet de cotizare este de:
a) 20 de ani pentru persoanele care au realizat cel putin 20 de ani in locuri de munca prevazute la art. 28 alin. (1) lit. a);
b) 25 de ani pentru persoanele care au realizat cel putin 20 de ani in locuri de munca prevazute la art. 28 alin. (1) lit. e);
c) 25 de ani pentru persoanele care au realizat cel putin 25 de ani in locurile de munca prevazute la art. 28 alin. (1) lit. c) si d).
 
Articolul 51
 
(1) Fac exceptie de la prevederile art. 49 alin. (1) lit. b) si persoanele care au realizat un stagiu de cotizare de cel putin 15 ani in zona I de expunere la radiatii sau de cel putin 17 ani in zona a II-a de expunere la radiatii, in locurile de munca prevazute la art. 28 alin. (1) lit. b).
(2) Persoanele prevazute la alin. (1) beneficiaza de pensie pentru limita de varsta indiferent de varsta.
(3) Pentru persoanele prevazute la alin. (1), stagiul complet de cotizare este de 15 ani, in cazul celor care au desfasurat activitate in zona I de expunere la radiatii, respectiv de 17 ani, in cazul celor care au desfasurat activitate in zona a II-a de expunere la radiatii.
 
Articolul 52
 
Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare in conditii de handicap beneficiaza de reducerea varstelor standard de pensionare prevazute in anexa nr. 5, in functie de gradul de handicap, dovedit cu certificat de incadrare in grad si tip de handicap cu valabilitate permanenta, in conditiile Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, dupa cum urmeaza:
a) indiferent de varsta, daca au realizat, in conditii de handicap grav, cel putin o treime din stagiul complet de cotizare;
b) cu 10 ani, in situatia asiguratilor cu handicap accentuat, daca au realizat, in conditii de handicap accentuat, un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani;
c) cu 10 ani, in situatia asiguratilor cu handicap mediu, daca au realizat, in conditii de handicap mediu, stagiul complet de cotizare.
 
Articolul 53
 
Persoanele cu deficienta vizuala grava beneficiaza de pensie pentru limita de varsta, indiferent de varsta, daca au realizat in aceste conditii cel putin 1/3 din stagiul complet de cotizare.
 
Articolul 54
 
(1) Fractiunea de an de stagiu de cotizare realizata in grupa I si/sau conditii speciale de munca, pentru care nu se acorda reducerea varstei standard de pensionare conform prevederilor art. 49 alin. (1) lit. b), poate fi cumulata cu perioadele de stagiu de cotizare realizate in conditii deosebite de munca in vederea reducerii varstei standard de pensionare conform prevederilor art. 49 alin. (1) lit. a).
(2) Reducerile varstelor standard de pensionare acordate asiguratilor sistemului public de pensii, prevazute la art. 49 si de alte acte normative cu caracter special, pot fi cumulate fara ca reducerea totala sa fie mai mare de 13 ani.
(3) Varstele de pensionare reduse in conditiile alin. (2) nu pot fi mai mici de 50 de ani pentru femei si de 52 de ani pentru barbati.
 
Articolul 55
 
(1) In situatia personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviatia civila din Romania, prevederile art. 49 alin. (1) lit. b) se aplica numai in conditiile realizarii numarului minim de ore de zbor, salturi sau starturi aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 581/2001 privind criteriile de incadrare a personalului navigant din aviatia civila in conditii speciale de munca.
(2) Activitatile de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materiilor prime nucleare, zonele I si II de expunere la radiatii sunt cele aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 583/2001 privind stabilirea criteriilor de incadrare a activitatilor de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materiilor prime nucleare din zonele I si II de expunere la radiatii.
(3) Activitatile din anexa nr. 2, avizate in conditii speciale de munca, realizate in unitatile din anexa nr. 3, se considera in conditii speciale de munca numai daca acestea se desfasoara pe durata programului normal de lucru dintr-o luna.
 
Articolul 56
 
(1) Femeile care au realizat stagiul minim de cotizare si care au nascut 3 copii si i-au crescut pana la varsta de 16 ani beneficiaza la cerere de reducerea cu 6 ani a varstei de pensionare prevazuta in anexa nr. 5.
(2) La reducerea prevazuta la alin. (1) se adauga cate un an in plus incepand cu al patrulea copil.
(3) Reducerea varstei de pensionare prevazuta la alin. (1) si (2) se aplica si in cazul in care numarul de copii cuprinde si copii adoptati si crescuti pe o perioada de cel putin 13 ani.
 
Articolul 57
 
(1) Persoanele care au depasit stagiul complet de cotizare prevazut in anexa nr. 5 cu cel putin 8 ani pot solicita pensie pentru limita de varsta cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare prevazuta in anexa nr. 5.
(2) La stabilirea stagiului complet de cotizare potrivit alin. (1) se iau in considerare si perioadele asimilate prevazute la art. 14 alin. (1) lit. b)-h) si art. 15.
 
Articolul 58
 
(1) In termen de 180 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi se aproba prin hotarare a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii si Justitiei Sociale, Ministerului Sanatatii si Ministerului Economiei, metodologia de stabilire si determinare a zonelor industriale cu poluare remanenta.
(2) Siturile cu potential de poluare remanenta sunt identificate si nominalizate prin ordin comun al celor trei ministri.
(3) Locuitorii din unitatile administrativ-teritoriale pot beneficia, la cerere, de reducerea varstei standard de pensionare cu pana la 2 ani, daca au locuit si/sau lucrat cel putin 30 de ani in zona determinata prin ordinul comun prevazut la alin. (2), intr-o raza de 8 km in jurul sitului contaminat.
 
Articolul 59
 
Reducerea varstei standard de pensionare prevazuta la art. 56-58 nu poate fi cumulata cu nicio alta reducere reglementata de prezenta lege sau de alte acte normative.
 

SECTIUNEA 2

Pensia anticipata

 
Articolul 60
 
(1) Pensia anticipata se cuvine, cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare prevazut in anexa nr. 5, precum si celor care au depasit stagiul complet de cotizare cu pana la 8 ani.
 
(2) La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordarii pensiei anticipate se iau in considerare perioadele asimilate prevazute la art. 14 alin. (1) lit. d)-h) si art. 15.
(3) Cuantumul pensiei anticipate se stabileste prin diminuarea cuantumului pensiei pentru limita de varsta, in raport cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare prevazut in anexa nr. 5 si cu numarul de luni cu care s-a redus varsta standard de pensionare, conform tabelului nr. 3.
 

Perioada de cotizare realizata peste stagiul complet de cotizare prevazut in anexa nr. 5

Procentul de diminuare pentru fiecare luna de anticipare (%)

pâna la un an

0,50

intre un an si 2 ani

0,45

intre 2 si 3 ani

0,40

intre 3 si 4 ani

0,35

intre 4 si 5 ani

0,30

intre 5 si 6 ani

0,25

intre 6 si 7 ani

0,20

intre 7 si 8 ani

0,15

 

 
Articolul 61
 
La acordarea pensiei anticipate, reducerea varstei standard de pensionare prevazuta la art. 60 alin. (1) nu poate fi cumulata cu nicio alta reducere reglementata de prezenta lege sau de alte acte normative.
 
Articolul 62
 
(1) La data indeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, pensia anticipata se transforma, din oficiu, in pensie pentru limita de varsta si se recalculeaza prin eliminarea diminuarii si, dupa caz, prin adaugarea eventualelor stagii de cotizare realizate in perioada de anticipare ori, dupa caz, in perioada de suspendare a platii pensiei anticipate si/sau perioadelor asimilate prevazute la art. 14 alin. (1) lit. a)-c).
(2) Beneficiarul unei pensii anticipate nu poate opta pentru pensie de invaliditate in situatia pierderii capacitatii de munca.
 
 
Sectiunea a 3-a Pensia de invaliditate
 

Articolul 63
 
Pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care au realizat stagii de cotizare in sistemul public de pensii, care nu indeplinesc conditiile de pensie pentru limita de varsta si care au capacitatea de munca diminuata din cauza:
a) accidentelor de munca si bolilor profesionale, constatate conform legii;
b) altor boli si accidente care nu au legatura cu munca;
c) participarii la lupta pentru victoria Revolutiei din Decembrie 1989 ori in legatura cu evenimentele revolutionare din decembrie 1989, care erau cuprinsi intr-un sistem de asigurari sociale anterior datei ivirii invaliditatii.
 
Articolul 64
 
(1) In raport cu gradul de reducere a capacitatii de munca, invaliditatea este:
a) de gradul I, caracterizata de deficienta functionala grava, capacitate de munca si autoservire diminuate;
b) de gradul II, caracterizata de deficienta functionala accentuata, capacitate de munca diminuata si capacitate de autoservire pastrata;
c) de gradul III, caracterizata de deficienta functionala medie, capacitate de munca diminuata si capacitate de autoservire pastrata.
(2) Pentru orice grad de invaliditate prevazut la alin. (1), in functie de natura afectarii capacitatii de munca si tipul raportului
de munca, capacitatea de munca poate fi considerata pastrata pentru anumite activitati profesionale.
 
Articolul 65
 
(1) Criteriile si normele pe baza carora se face incadrarea in gradele I, II si III de invaliditate se stabilesc prin hotarare a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii si Justitiei Sociale, cu avizul Ministerului Sanatatii.
(2) CNPP, prin intermediul Institutului National de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca, denumit in continuare INEMRCM, organizeaza, indruma si controleaza activitatea de expertiza medicala si recuperare a capacitatii de munca.
 
Articolul 66
 
(1) Evaluarea capacitatii de munca, in vederea stabilirii gradului de invaliditate, se face, la cerere, pana la data implinirii varstei standard de pensionare prevazute in anexa nr. 5, cu exceptia urmasilor prevazuti la art. 76 lit. c), de catre medicul specializat in expertiza medicala a capacitatii de munca din cadrul INEMRCM, denumit in continuare medic expert al asigurarilor sociale.
(2) Pentru evaluarea capacitatii de munca, cererea si documentele medicale ale solicitantului se depun la cabinetul de expertiza medicala a capacitatii de munca din subordinea INEMRCM, in functie de domiciliul solicitantului. Listele cu privire la locatia cabinetelor de expertiza medicala a capacitatii de munca din subordinea INEMRCM se vor afisa public atat la sediul CNPP si la sediile fiecarei case teritoriale de pensii, cat si pe site-ul institutiilor.
(3) In urma examinarii clinice, a analizarii documentelor medicale prezentate si, dupa caz, a avizului INEMRCM, medicul expert al asigurarilor sociale completeaza raportul de expertiza medicala a capacitatii de munca si emite decizia medicala asupra capacitatii de munca.
(4) In situatia in care, pentru emiterea deciziei medicale prevazute la alin. (3) sunt necesare investigatii sau examinari de specialitate suplimentare, medicul expert al asigurarilor sociale propune, dupa caz, prelungirea duratei concediului pentru incapacitate temporara de munca, in conditiile legii.
(5) Decizia medicala prevazuta la alin. (3) se emite in termen de 45 de zile de la data inregistrarii cererii si se comunica in termen de 10 zile de la emitere. In situatiile prevazute la alin. (4), termenul de emitere a deciziei medicale se prelungeste corespunzator.
(6) Decizia medicala asupra capacitatii de munca poate fi contestata, in termen de 30 de zile de la comunicare, la cabinetul de expertiza medicala a capacitatii de munca, in functie de domiciliul persoanei. Contestatia se solutioneaza de catre comisiile medicale regionale de contestatii.
(7) Comisiile medicale regionale de contestatii functioneaza in cadrul centrelor regionale de expertiza medicala a capacitatii de munca din subordinea INEMRCM.
(8) Contestatia prevazuta la alin. (6) se solutioneaza in termen de 45 de zile de la inregistrare. Decizia emisa in solutionarea contestatiei se comunica in termen de 10 zile de la data solutionarii.
(9) Deciziile medicale ale comisiilor medicale regionale de contestatii date in solutionarea contestatiilor prevazute la alin. (6) pot fi atacate la instantele judecatoresti competente in termen de 30 de zile de la comunicare.
(10) Deciziile medicale asupra capacitatii de munca necontestate in termen raman definitive.
 
Articolul 67
 
(1) In vederea efectuarii de investigatii si examinari de specialitate suplimentare, CNPP, prin INEMRCM, poate incheia contracte de prestari de servicii medicale cu unitati sanitare de specialitate, in conditiile legii.
(2) Listele cu privire la locatia unitatilor sanitare de specialitate se vor afisa public atat la sediul CNPP si la sediile fiecarei case teritoriale de pensii, cat si pe site-ul institutiilor.
 
Articolul 68
 
(1) La stabilirea pensiei de invaliditate se acorda un stagiu potential, determinat ca diferenta intre stagiul complet de cotizare prevazut in anexa nr. 5 si stagiul de cotizare realizat pana la data acordarii pensiei de invaliditate.
(2) Stagiul potential rezultat conform alin. (1) nu poate fi mai mare decat stagiul de cotizare pe care persoana l-ar fi putut realiza de la data acordarii pensiei de invaliditate pana la implinirea varstei standard de pensionare, prevazuta in anexa nr. 5, la care poate solicita pensie pentru limita de varsta.
 
Articolul 69
 
(1) Pensionarii de invaliditate incadrati in gradul I de invaliditate au dreptul, in afara pensiei, la o indemnizatie pentru insotitor.
(2) Cuantumul indemnizatiei pentru insotitor reprezinta 50% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in conformitate cu legislatia in vigoare, aferent lunii pentru care se face plata.
(3) Indemnizatia pentru insotitor se suporta de la bugetul de stat.
(4) In cazul pensionarilor incadrati in gradul I de invaliditate care beneficiaza de pensie de invaliditate in mai multe sisteme de asigurari sociale, indemnizatia pentru insotitor se acorda numai de catre ultimul sistem in care acestia au fost asigurati.
 
Articolul 70
 
(1) Pensionarii de invaliditate sunt supusi revizuirii medicale periodic, in functie de afectiune, la intervale cuprinse intre un an si 3 ani, pana la implinirea varstelor standard de pensionare, la termenele stabilite de medicul expert al asigurarilor sociale.
 
(2) Dupa fiecare revizuire medicala, medicul expert al asigurarilor sociale emite o noua decizie medicala asupra capacitatii de munca, prin care se stabileste, dupa caz:
a) mentinerea in acelasi grad de invaliditate;
b) incadrarea in alt grad de invaliditate;
c) redobandirea capacitatii de munca.
(3) Dreptul la pensie de invaliditate se modifica sau inceteaza incepand cu luna urmatoare celei in care s-a emis decizia medicala asupra capacitatii de munca, emisa in urma revizuirii medicale.
(4) Persoanele incadrate in grad de invaliditate au obligatia sa se prezinte pentru revizuirea medicala la termenul stabilit si sa prezinte documentele medicale si rezultatele investigatiilor medicale solicitate de medicul expert al asigurarilor sociale.
(5) Revizuirea medicala se poate efectua oricand, atat la cererea pensionarilor, daca starea sanatatii lor s-a imbunatatit sau, dupa caz, s-a agravat, precum si din oficiu, ca urmare a convocarii justificate de catre medicul expert al asigurarilor sociale.
(6) Decizia medicala asupra capacitatii de munca emisa la revizuirea medicala urmeaza aceleasi proceduri de contestare si solutionare, conform prevederilor art. 66.
 
Articolul 71
 
(1) Nu mai sunt supusi revizuirii medicale pensionarii de invaliditate care:
a) prezinta invaliditati care afecteaza ireversibil capacitatea de munca;
b) au implinit varstele standard de pensionare prevazute de prezenta lege.
(2) Constatarea situatiilor prevazute la alin. (1) lit. a) se face de catre medicul expert al asigurarilor sociale, conform listei de afectiuni ireversibile prevazute in hotararea Guvernului pentru aprobarea criteriilor medicale pe baza carora se face incadrarea in grade de invaliditate, la propunerea Ministerului Muncii si Justitiei Sociale si Ministerului Sanatatii, in termen de 90 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei legi.
 
Articolul 72
 
(1) In vederea solutionarii cererii de incadrare in grad de invaliditate medicul expert al asigurarilor sociale poate solicita avizul INEMRCM cu privire la cazurile cu documentatie medicala insuficienta si/sau incompleta, precum si in cazurile a caror documentatie impune verificarea datelor medicale.
(2) INEMRCM si centrele regionale de expertiza medicala a capacitatii de munca pot convoca, pentru expertizare, persoanele incadrate in grad de invaliditate. INEMRCM poate convoca pentru expertizare si persoanele care solicita incadrarea in grad de invaliditate. Convocarea se va adresa cazurilor pentru care se dispune verificarea expertizei medicale sau evaluarea datelor medicale, in vederea obtinerii pensiei de invaliditate.
(3) Persoanele care solicita incadrarea in grad de invaliditate, precum si persoanele incadrate in grad de invaliditate au obligatia de a se prezenta la convocarea prevazuta la alin. (2). Neprezentarea persoanelor la convocare, precum si refuzul de a efectua investigatiile medicale si examinarile necesare pentru evaluarea/expertizarea capacitatii de munca atrag respingerea cererii de incadrare in grad de invaliditate sau, dupa caz, suspendarea platii pensiei de invaliditate.
(4) Incadrarea ulterioara in grad de invaliditate a persoanelor care nu si-au indeplinit obligatia prevazuta la alin. (3) se face numai cu avizul INEMRCM.
(5) Neprezentarea la convocare sau, dupa caz, refuzul efectuarii investigatiilor medicale si examinarilor necesare in vederea evaluarii/expertizarii capacitatii de munca se comunica caselor teritoriale de pensii, in termen de 5 zile, de catre INEMRCM, centrele regionale de expertiza medicala a capacitatii de munca, precum si de catre medicul expert al asigurarilor sociale.
(6) In aplicarea prevederilor alin. (1)-(5), INEMRCM emite avize, rapoarte de expertiza medicala a capacitatii de munca, precum si decizii medicale asupra capacitatii de munca, cu caracter obligatoriu pentru cabinetele de expertiza medicala a capacitatii de munca sau centrele regionale de expertiza medicala a capacitatii de munca.
(7) Deciziile medicale asupra capacitatii de munca emise conform alin. (6) pot fi contestate in termen de 30 de zile de la comunicare la Comisia Superioara de Expertiza Medicala a Capacitatii de Munca din cadrul INEMRCM. Contestatia se solutioneaza in termen de 45 de zile si se comunica in termen de 10 zile de la solutionare.
(8) Deciziile Comisiei Superioare de Expertiza Medicala a Capacitatii de Munca, emise in solutionarea contestatiilor, pot fi atacate la instantele judecatoresti competente in termen de 30 de zile de la comunicare.
(9) Deciziile medicale asupra capacitatii de munca necontestate in termen raman definitive.
 
Articolul 73
 
(1) Pensionarii de invaliditate, cu exceptia celor prevazuti la art. 71 alin. (1), sunt obligati sa urmeze programele recuperatorii intocmite de medicul expert al asigurarilor sociale care a emis decizia medicala asupra capacitatii de munca, cu consultarea medicului curant, in vederea reintegrarii socioprofesionale.
(2) Neindeplinirea obligatiei prevazute la alin. (1) atrage suspendarea platii pensiei incepand cu luna urmatoare constatarii, cu exceptia situatiilor in care neindeplinirea obligatiei este temeinic justificata.
(3) Medicii experti ai asigurarilor sociale efectueaza controlul asupra respectarii programelor recuperatorii.
(4) Suspendarea platii pensiei inceteaza cu luna urmatoare reluarii sau, dupa caz, inceperii programelor recuperatorii.
 
Articolul 74
 
(1) La data indeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, pensia de invaliditate devine pensie pentru limita de varsta si se recalculeaza prin adaugarea perioadei asimilate prevazute la art. 14 alin. (1) lit. a) si, dupa caz, a perioadelor de stagiu de cotizare realizat, conform legii, pe durata pensionarii de invaliditate.
(2) Transformarea pensiei de invaliditate in pensie pentru limita de varsta, in conditiile prevazute la alin. (1), se face din oficiu si se acorda cuantumul cel mai avantajos.
(3) Indemnizatia pentru insotitor prevazuta la art. 69 se mentine si pe durata acordarii pensiei pentru limita de varsta.
(4) Pensionarii de invaliditate nu pot opta pentru pensie anticipata.
 
Sectiunea a 4-a Pensia de urmas
 
Articolul 75
 
Pensia de urmas se cuvine copiilor si sotului supravietuitor, daca sustinatorul decedat era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii.
 
Articolul 76
 
Copiii au dreptul la pensie de urmas:
a) pana la varsta de 16 ani;
b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;
c) pe toata durata invaliditatii, de orice grad, daca aceasta sa ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile prevazute la lit. a) sau b).
 
Articolul 77
 
(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.
(2) In cazul in care durata casatoriei este mai mica de 15 ani, dar de cel putin 10 ani, cuantumul pensiei de urmas cuvenit sotului supravietuitor se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv cu 6% pentru fiecare an de casatorie in minus.
 
Articolul 78
 
(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta, pe perioada in care este invalid de gradul I sau II, daca durata casatoriei a fost de cel putin un an.
(2) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta si de durata casatoriei, daca decesul sotului sustinator s-a produs ca urmare a unui accident de munca sau a unei boli profesionale.
 
Articolul 79
 
Sotul supravietuitor care nu indeplineste conditiile prevazute la art. 77 si la art. 78 alin. (1) beneficiaza de pensie de urmas pe o perioada de 6 luni de la data decesului, daca in aceasta perioada nu realizeaza venituri brute lunare dintr-o activitate pentru care asigurarea este obligatorie, potrivit Codului fiscal sau daca acestea sunt mai mici decat castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.
 
Articolul 80
 
Sotul supravietuitor care are in ingrijire, la data decesului sustinatorului, unul sau mai multi copii in varsta de pana la 7 ani, beneficiaza de pensie de urmas pana la data implinirii de catre ultimul copil a varstei de 7 ani.
 
 
Articolul 81
 
(1) Pensia de urmas se stabileste, dupa caz, din:
a) pensia pentru limita de varsta aflata in plata sau la care ar fi avut dreptul, in conditiile legii, sustinatorul decedat;
b) pensia de invaliditate gradul I aflata in plata sau la care ar fi avut dreptul, in cazul in care decesul sustinatorului a survenit inaintea implinirii varstei standard de pensionare.
(2) Cuantumul pensiei de urmas se stabileste procentual din numarul total de puncte realizat de sustinator aferent pensiei prevazute la alin. (1) in functie de numarul urmasilor indreptatiti, astfel:
a) 50% - pentru un singur urmas;
b) 75% - pentru 2 urmasi;
c) 100% - pentru 3 sau mai multi urmasi.
(3) Copiii si sotul supravietuitor care au dreptul la o pensie proprie si indeplinesc conditiile prevazute de lege pentru obtinerea pensiei de urmas dupa sustinatorul decedat pot opta pentru cea mai avantajoasa pensie.
 
Articolul 82
 
Cuantumul pensiei de urmas, in cazul orfanilor de ambii parinti, se stabileste prin insumarea drepturilor de pensie de urmas, calculate dupa fiecare parinte.
 
Articolul 83
 
In cazul modificarii numarului de urmasi indreptatiti, pensia se recalculeaza in conformitate cu dispozitiile art. 81 alin. (2).
 
Articolul 84
 
Persoanele prevazute la art. 76 lit. c) si la art. 78 alin. (1) sunt expertizate, revizuite medical si au obligatia de a urma programele recuperatorii, conform reglementarilor prevazute pentru pensia de invaliditate.
 
Capitolul II Calculul prestatiilor de asigurari sociale
Sectiunea 1 Calculul pensiilor
 
Articolul 85
 
(1) Cuantumul pensiei se determina prin inmultirea numarului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referinta.
(2) La determinarea cuantumului pensiei conform alin. (1) fractiunile de leu se intregesc la un leu in favoarea pensionarului.
 
Articolul 86
 
(1) Valoarea punctului de referinta prevazuta la art. 85 alin. (1) reprezinta raportul dintre valoarea punctului de pensie si nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevazute de legislatia anterioara, respectiv 25.
(2) Valorile punctului de pensie sunt urmatoarele:
a) la data de 1 septembrie 2019 - 1.265 lei;
b) la data de 1 septembrie 2020 - 1.775 lei;
c) la data de 1 septembrie 2021 - 1.875 lei.
(3) La data intrarii in vigoare a prezentei legi, valoarea punctului de referinta este de 75 lei.
(4) Incepand cu anul 2022, valoarea punctului de referinta se majoreaza anual cu rata medie anuala a inflatiei, la care se adauga 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut realizat.
(5) Indicatorii prevazuti la alin. (4) utilizati la stabilirea valorii punctului de referinta pentru anul urmator sunt cei definitivi, cunoscuti in anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicati de Institutul National de Statistica.
(6) In situatia in care unul dintre indicatorii prevazuti la alin. (4) are valoare negativa la stabilirea valorii punctului de referinta se utilizeaza indicatorul cu valoare pozitiva.
(7) In situatia in care indicatorii prevazuti la alin. (3) au valoare negativa se pastreaza ultima valoare a punctului de referinta.
(8) Prin legea privind plafoanele unor indicatori specificati in cadrul fiscal-bugetar se pot stabili anual alte majorari decat cele prevazute de prezentul articol.
 
Articolul 87
 
(1) Numarul total de puncte realizate de asigurat se obtine din insumarea punctajelor anuale ale acestuia.
(2) Punctajul anual al asiguratului se determina prin impartirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate intr-un an calendaristic.
(3) Punctajul lunar se calculeaza prin raportarea venitului brut lunar realizat sau, dupa caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul al contributiei de asigurari sociale, la castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat din anul respectiv.
(4) In situatia asiguratilor care, in aceeasi perioada de timp, pe langa veniturile de natura celor prevazute de Codul fiscal pentru care s-a datorat si platit contributia de asigurari sociale, dovedesc si venituri asigurate in baza unui contract de asigurare sociala, la determinarea punctajului lunar se au in vedere veniturile lunare asigurate cumulate.
(5) La calcularea punctajelor anuale si a punctajului lunar se utilizeaza doua zecimale.
(6) In situatia asiguratului care contribuie la un fond de pensii administrat privat, punctajul lunar stabilit in conditiile prezentei legi se diminueaza cu raportul dintre cota de contributie de asigurari sociale datorata la sistemul public de pensii de catre asigurat, prevazuta de Codul fiscal, din care s-a dedus cota de contributie aferenta fondului de pensii administrat privat si cota de contributie prevazuta pentru persoanele fizice care au calitatea de angajati sau pentru care exista obligatia platii contributiei de asigurari sociale.
 
Articolul 88
 
(1) Pentru perioadele asimilate, la determinarea punctajului lunar al asiguratului se utilizeaza:
a) cuantumul brut al pensiei de invaliditate, in situatia prevazuta la art. 14 alin. (1) lit. a);
b) cuantumul indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, in situatiile prevazute la art. 14 alin. (1) lit. d) si e).
(2) Pentru perioadele asimilate prevazute la art. 14 alin. (1) lit. b), c) si f) punctajul lunar este de 0,25 puncte.
(3) In cazul persoanelor care se regasesc, concomitent, in doua sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 14 alin. (1), se ia in considerare punctajul lunar cel mai avantajos, corespunzator uneia dintre perioadele asimilate stagiului de cotizare.
(4) In cazul persoanelor care se regasesc in una dintre situatiile prevazute la art. 14 alin. (1) si care, in aceeasi perioada, au realizat, conform legii, stagii de cotizare ca urmare a incadrarii intr-o forma de asigurare obligatorie sau facultativa, la calculul punctajului lunar al asiguratului se ia in considerare venitul lunar asigurat.
(5) Partea din cuantumul pensiei aferenta numarului de puncte corespunzatoare perioadelor asimilate prevazute la art. 14 alin. (1) lit. b)-g) se suporta de la bugetul de stat.
 
Articolul 89
 
(1) Pentru stagiul potential, acordat persoanelor in drept sa obtina o pensie de invaliditate, punctajul lunar este de:
a) 0,50 puncte pentru gradul I de invaliditate;
b) 0,35 puncte pentru gradul II de invaliditate;
c) 0,15 puncte pentru gradul III de invaliditate.
(2) Pentru perioadele in care persoana a fost somer, la determinarea punctajului lunar se iau in considerare drepturile banesti lunare acordate care au constituit baza de calcul al contributiei de asigurari sociale.
(3) Pentru perioadele in care persoana a beneficiat de plati compensatorii, pentru care s-a achitat contributia de asigurari sociale din bugetul asigurarilor pentru somaj, la determinarea punctajului lunar se utilizeaza drepturile banesti lunare acordate care au constituit baza de calcul al contributiei de asigurari sociale.
 
Articolul 90
 
(1) Persoanele care au desfasurat activitati in locuri de munca incadrate in grupele I si a II-a de munca, potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, cele care au desfasurat activitati in locuri de munca incadrate in conditii deosebite sau conditii speciale, beneficiaza de majorarea punctajelor lunare realizate in perioadele respective, dupa cum urmeaza:
a) cu 25% pentru perioadele in care au desfasurat activitati in locuri incadrate in grupa a II-a de munca, potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau in locuri de munca incadrate in conditii deosebite, potrivit legii;
b) cu 50% pentru perioadele in care au desfasurat activitati in locuri incadrate in grupa I de munca, potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau in locuri de munca incadrate in conditii speciale, potrivit legii.
(2) Persoanele prevazute la art. 53 beneficiaza de majorarea punctajelor lunare cu 25% pentru perioadele in care au desfasurat activitate ca persoane cu deficienta vizuala grava.


SECTIUNEA 2

Pensia minima

 
 
 
Articolul 91
 
(1) Incepand cu data intrarii in vigoare a prevederilor prezentei legi, pentru pensionarii sistemului public de pensii cu domiciliul in Romania, se instituie pensia minima, in functie de stagiul de cotizare realizat.
(2) Pensia minima se stabileste in procente, minim si maxim, din salariul minim brut pe tara garantat in plata, in functie de stagiul de cotizare realizat, astfel: procentul minim este de 45%, aferent stagiului minim de cotizare, la care se adauga cate 1% pentru fiecare an de stagiu de cotizare realizat peste 15 ani, fara a depasi procentul maxim de 75%.
(3) Pensia minima se acorda pensionarilor in situatia in care cuantumul pensiei, cuvenit sau aflat in plata, are o valoare mai mica decat cuantumul pensiei minime calculat conform alin. (2).
(4) In situatia persoanelor care beneficiaza, prin cumul, de una din categoriile de pensie prevazute la art. 46 alin. (1), de pensie din sisteme neintegrate sistemului public de pensii, ori de pensie din alte state, pensia minima se acorda in situatia in care suma cuantumurilor tuturor acestor venituri nu depaseste cuantumul pensiei minime calculat conform alin. (2).
(5) In situatia pensionarilor care au realizat stagiu de cotizare cuprins intre 10 si 15 ani, pensia minima se stabileste in functie de stagiul de cotizare realizat, intr-un procent de 40% din salariul minim brut pe tara garantat in plata, la care se adauga cate 1% din salariul minim brut pe tara garantat in plata, pentru fiecare an de stagiu de cotizare realizat intre 11 ani si 14 ani inclusiv.
(6) In situatia pensionarilor pentru limita de varsta care au realizat stagiu de cotizare necesar deschiderii dreptului la pensie prevazut de legislatia anterioara intrarii in vigoare a prezentei legi, mai mic de 10 ani, in conditii de handicap, precum si ca nevazator, pensia minima se stabileste intr-un procent de 40% din salariul minim brut pe tara garantat in plata.
(7) Diferenta dintre cuantumul pensiei minime si cuantumul pensiei stabilite potrivit art. 85 alin. (1) se suporta din bugetul de stat.
 
Articolul 92
 
(1) Prin exceptie de la prevederile art. 91 alin. (2), fiecare beneficiar de pensie de urmas are dreptul la o pensie minima in cuantum de 35% din salariul minim brut pe tara garantat in plata, pentru fiecare urmas in parte, cu respectarea prevederilor art. 91 alin. (3).
(2) Prevederile alin. (1) se aplica si in cazul copiilor orfani de ambii parinti, daca suma drepturilor cuvenite dupa fiecare parinte este sub nivelul pensiei minime pentru urmasi prevazute la alin. (1).
 
Articolul 93
 
Cuantumul pensiei minime se modifica, ori de cate ori se modifica salariul minim brut pe tara garantat in plata.
 
Capitolul III Stabilirea si plata pensiilor

 
Articolul 94
 
(1) Pensia se acorda la cererea titularului dreptului sau reprezentantului legal al acestuia, depusa personal ori prin mandatar desemnat prin procura speciala.
(2) Cererea de pensionare poate fi depusa si de alta persoana decat cele prevazute la alin. (1), daca aceasta declara pe propria raspundere ca cererea este semnata olograf atat de titular, cat si de persoana care o depune.
(3) Cererea de pensionare, impreuna cu actele prin care se dovedeste indeplinirea conditiilor prevazute de prezenta lege, se depune, in termen de 30 de zile de la data indeplinirii acestor conditii, la casa teritoriala de pensii competenta, in a carei raza domiciliaza titularul.
(4) In aplicarea instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte, persoanele care au locul de sedere permanenta in strainatate pot depune cererea prin care solicita acordarea de drepturi de pensie din sistemul public de pensii, impreuna cu actele prin care se face dovada indeplinirii conditiilor prevazute de prezenta lege, la institutia de asigurari sociale competenta din statul de sedere permanenta.
(5) Cererea de pensionare, depusa conform prevederilor alin. (3) sau (4), poate fi retrasa la solicitare, de titular, de reprezentantul legal ori de mandatarul desemnat prin procura speciala, pana la emiterea deciziei de pensionare.
 
Articolul 95
 
(1) In sistemul public de pensii, pensiile se cuvin de la data indeplinirii conditiilor prevazute de prezenta lege, in functie de categoria de pensie solicitata.
(2) Pensiile se stabilesc prin decizie a casei teritoriale de pensii, emisa in conditiile prevazute de prezenta lege, si se acorda de la data indeplinirii conditiilor in cazul in care cererea a fost inregistrata cu respectarea termenului prevazut la art. 94 alin. (3).
(3) In situatia in care cererea este inregistrata cu depasirea termenului prevazut la art. 94 alin. (3) drepturile se acorda incepand cu data inregistrarii cererii.
(4) In functie de elementele specifice fiecarei categorii de pensie, pensiile se acorda si de la o alta data, dupa cum urmeaza:
a) de la data incetarii platii indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca sau, dupa caz, de la data incetarii calitatii de asigurat, cu exceptia persoanelor asigurate pe baza de contract de asigurare sociala, daca cererea a fost inregistrata in termen de 30 de zile de la data emiterii deciziei medicale asupra capacitatii de munca, in situatia pensiei de invaliditate acordate persoanei care, la data emiterii deciziei medicale, are calitatea de asigurat;
b) de la data emiterii deciziei medicale, daca cererea a fost inregistrata in termen de 30 de zile de la data emiterii deciziei medicale asupra capacitatii de munca, in situatia pensiei de invaliditate acordate persoanei care, la data emiterii deciziei medicale, nu are calitatea de asigurat;
c) din prima zi a lunii urmatoare celei in care a avut loc decesul, daca cererea a fost depusa in termen de 30 de zile de la data decesului, in situatia pensiei de urmas acordate persoanei al carei sustinator era pensionar, la data decesului;
d) de la data decesului, daca cererea a fost inregistrata in termen de 30 de zile de la aceasta data, in situatia pensiei de urmas acordate persoanei al carei sustinator nu era pensionar, la data decesului;
e) de la data indeplinirii conditiilor de pensionare, daca cererea a fost inregistrata in termen de 30 de zile de la aceasta data, in situatia pensiei de urmas acordate persoanei care indeplineste ulterior decesului sustinatorului conditiile prevazute de lege referitoare la varsta standard de pensionare.
 
Articolul 96
 
In sistemul public de pensii, pensiile se platesc de la data acordarii, stabilita prin decizie a casei teritoriale de pensii, cu exceptia pensiilor anticipate, care se platesc de la data incetarii calitatii de asigurat, in cazul persoanelor care se regasesc in una dintre situatiile prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. a) si b) si pct. II.
 
Articolul 97
 
(1) Admiterea sau respingerea cererii de pensionare se face prin decizie emisa de casa teritoriala de pensii, in termen de 45 de zile de la data inregistrarii cererii.
(2) In aplicarea instrumentelor juridice cu caracter international la care Romania este parte, in cazul in care, la solicitarea casei teritoriale de pensii competente din Romania, cererea prevazuta la alin. (1) nu a putut fi completata de catre solicitant cu toate documentele necesare stabilirii dreptului, in termen de 12 luni de la inregistrare, cererea de pensionare se solutioneaza prin decizie de respingere.
(3) Termenul prevazut la alin. (1) se prelungeste cu 30 de zile in cazul persoanelor care au calitatea de asigurat in luna solicitarii, precum si in situatia in care, pentru solutionarea cererii, sunt necesare informatii suplimentare fata de cele existente in dosarul de pensie.
(4) Decizia de pensie cuprinde temeiurile de fapt si de drept in baza carora se admite sau se respinge cererea de pensionare.
(5) Decizia casei teritoriale de pensii se comunica titularului sau reprezentantului legal, dupa caz, care a solicitat pensionarea, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, in termen de 10 zile de la data emiterii ori personal, la sediul institutiei emitente.
(6) In termenul prevazut la alin. (5), casa teritoriala de pensii emitenta comunica angajatorului, la solicitarea acestuia, in format electronic, faptul ca a fost emisa decizia de pensionare.
(7) Decizia de admitere a cererii de pensionare poate fi anulata la cererea pensionarului, in termen de 30 de zile de la comunicare.
 
Articolul 98
 
(1) In situatia in care, ulterior stabilirii si/sau platii drepturilor de pensie, se constata diferente intre sumele stabilite si/sau platite si cele legal cuvenite, casa teritoriala de pensii opereaza, din oficiu sau la solicitarea pensionarului, modificarile ce se impun, prin decizie de revizuire.
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), daca se constata ca solicitarea pensionarului este neintemeiata, cererea de revizuire se solutioneaza conform prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 27/2002 privind reglementarea activitatii de solutionare a petitiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 233/2002, cu modificarile ulterioare.
(3) In situatia asiguratilor prevazuti la art. 6 alin. (1) pct. IV, care au depus declaratia individuala de asigurare, daca la definitivarea anului fiscal, pe baza datelor comunicate de organul fiscal central, se constata diferente intre venitul lunar asigurat utilizat la stabilirea punctajelor lunare avute in vedere la calculul pensiei si cel ales de contribuabil in declaratia individuala de asigurare, casa teritoriala de pensii opereaza, din oficiu, modificarile ce se impun, prin decizie de revizuire, care se emite pana la data de 31 decembrie a anului in curs pentru anul anterior.
(4) Sumele rezultate in urma aplicarii prevederilor alin. (1) si (3) se acorda sau se recupereaza, dupa caz, in cadrul termenului general de prescriptie, calculat de la data constatarii diferentelor.
(5) Pensia poate fi recalculata la cerere, prin adaugarea veniturilor si/sau a stagiilor de cotizare, perioadelor asimilate stagiilor de cotizare prevazute de lege si prin valorificarea altor documente de natura sa conduca la modificarea drepturilor de pensie, nevalorificate la stabilirea acesteia.
(6) Cererea prevazuta la alin. (5) se solutioneaza in termen de 60 de zile de la data inregistrarii, prin decizie de recalculare.
(7) Pensionarii pentru limita de varsta care realizeaza stagiu de cotizare dupa data inscrierii la pensie pot solicita recalcularea pensiei o singura data intr-un an calendaristic, in conditiile legii.
(8) Sumele rezultate in urma aplicarii prevederilor alin. (5) si (7) se acorda incepand cu luna urmatoare celei in care a fost inregistrata cererea.
(9) Deciziile de pensie emise in temeiul prevederilor alin. (5) si (7) pot fi anulate, la cererea pensionarului, in termen de 30 de zile de la comunicare.
 
Articolul 99
 
(1) In sistemul public de pensii plata pensiei se face lunar.
(2) Pensia se plateste titularului sau reprezentantului legal al acestuia.
 
Articolul 100
 
(1) Plata pensiei se face, in functie de optiunea pensionarului, dupa cum urmeaza:
a) la domiciliul/resedinta pensionarului, respectiv a reprezentantului legal al acestuia in conditiile stabilite prin conventiile incheiate intre CNPP si Compania Nationala „Posta Romana“ - S.A.;
b) in cont curent sau in cont de card, in conditiile stabilite prin conventiile incheiate intre CNPP si bancile comerciale, precum si intre CNPP si alte institutii de credit, conform legii.
(2) Prevederile alin. (1) se aplica si in situatia celorlalte drepturi banesti pentru stabilirea si plata carora competenta revine, potrivit legii, caselor teritoriale de pensii.
(3) In situatia persoanelor care beneficiaza atat de pensie, cat si de alte drepturi banesti, prevazute la alin. (2), plata drepturilor prevazute la alin. (1) si (2) se face prin aceeasi modalitate de plata, la aceeasi adresa sau in acelasi cont curent sau cont de card, pentru toate drepturile cuvenite aceleiasi persoane.
(4) CNPP, prin casele teritoriale de pensii, transmite lunar beneficiarilor, prin banci sau prin Compania Nationala „Posta Romana“ - S.A., drepturile prevazute la alin. (1) si (2).
(5) In situatia beneficiarilor care au optat pentru efectuarea platii drepturilor prevazute la alin. (1) si (2) la domiciliu/resedinta, Compania Nationala „Posta Romana“ - S.A. remite lunar acestora drepturile banesti si documentul de plata intocmit de CNPP.
(6) In situatia beneficiarilor care au optat pentru efectuarea platii drepturilor prevazute la alin. (1) si (2) in cont curent sau in cont de card, documentul de informare cu privire la sumele platite, intocmit de CNPP, este transmis lunar la domiciliul acestora, in plic inchis, pentru respectarea Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European si al Consiliului din 27 aprilie 2016.
(7) Daca timp de 3 luni consecutive, drepturile banesti prevazute la alin. (1) lit. a) si alin. (2), care se achita la domiciliu/resedinta, sunt restituite ca neachitate si nu sunt solicitate de beneficiarii in cauza, casa teritoriala de pensii procedeaza la neefectuarea platii respectivelor drepturi, incepand cu luna urmatoare.
(8) In cazul in care, in urmatoarea luna de dupa neefectuarea platii, drepturile banesti prevazute la alin. (7) nu sunt solicitate de beneficiari, casa teritoriala de pensii procedeaza la suspendarea platii acestora, incepand cu luna urmatoare.
(9) Modelul documentului de plata si al celui de informare, prevazute la alin. (5) si (6), se aproba prin ordin al presedintelui CNPP.
(10) Prin exceptie de la prevederile alin. (1) lit. a), in situatia pensionarilor aflati in institutii de asistenta sociala sau in detentie, plata pensiei se poate face, la cererea titularului, la sediul acestora.
 
Articolul 101
 
(1) Cheltuielile cu transmiterea catre beneficiar a drepturilor prevazute la art. 100 alin. (1) si (2), precum si cele cu transmiterea documentelor de informare la domiciliul beneficiarilor din Romania se suporta din bugetele din care se finanteaza drepturile respective si se determina dupa cum urmeaza:
a) prin aplicarea unui procent asupra sumelor platite, in situatia in care achitarea drepturilor se face la domiciliul beneficiarilor;
b) prin stabilirea unui tarif, pentru un document de informare, in situatia in care beneficiarii au optat pentru plata in cont curent sau in cont de card;
c) prin stabilirea unui comision bancar, negociabil, in situatia in care plata drepturilor se face in cont curent sau in cont de card.
(2) Procentul si tariful prevazute la alin. (1) lit. a) si b) se stabilesc prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat.
(3) Procentul prevazut la alin. (1) lit. a) se stabileste astfel incat cheltuielile totale de transmitere sa nu depaseasca 1,1% din valoarea totala a sumelor platite.
(4) Comisionul bancar prevazut la alin. (1) lit. c) se stabileste astfel incat cheltuielile totale de transmitere sa nu depaseasca 0,15% din valoarea totala a sumelor platite.
 
Articolul 102
 
(1) Beneficiarii drepturilor banesti stabilite de casele teritoriale de pensii, care nu au domiciliul in Romania, pot opta pentru transferul in strainatate al acestor drepturi, in conditiile legii.
(2) Prestatiile de asigurari sociale cuvenite beneficiarilor stabiliti in strainatate pot fi transferate in alte tari, in conditiile reglementate prin instrumente juridice internationale la care Romania este parte, in moneda tarilor respective sau intr-o alta moneda asupra careia s-a convenit.
(3) Cheltuielile generate de transferul in strainatate al prestatiilor de asigurari sociale, inclusiv comisioanele de schimb valutar, se suporta de beneficiar, cu exceptia platilor care intra sub incidenta Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 113/2009 privind serviciile de plata, aprobata cu modificari prin Legea nr. 197/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru care comisioanele se suporta, proportional, de catre beneficiar si de catre casele teritoriale de pensii.
(4) Cheltuielile generate de transferul din strainatate al prestatiilor de asigurari sociale, cuvenite si neincasate, se suporta din bugetul asigurarilor sociale de stat.
(5) Pentru a beneficia de drepturile cuvenite din cadrul sistemului public de pensii, beneficiarii drepturilor banesti acordate de casele teritoriale de pensii stabiliti pe teritoriul altor state, denumiti in continuare beneficiari nerezidenti, au obligatia de a transmite semestrial, pana cel tarziu la data de 31 martie, respectiv pana la data de 30 septembrie ale fiecarui an, un certificat de viata.
(6) In vederea aplicarii prevederilor alin. (5), casa teritoriala de pensii competenta emite si transmite, la adresa de domiciliu sau de sedere permanenta, dupa caz, pana la data de 31 decembrie, respectiv 30 iunie, un exemplar al certificatului de viata, completat cu detaliile referitoare la beneficiarul nerezident.
(7) Certificatul de viata prevazut la alin. (5) poate fi transmis de beneficiarul nerezident si din propria initiativa.
(8) Beneficiarul nerezident are obligatia de a semna certificatul de viata, in fata unei autoritati legale de pe teritoriul statului de domiciliu sau de sedere permanenta, dupa caz, respectiva autoritate certificand acest fapt.
(9) Modelul unic de certificat de viata se aproba prin ordin al presedintelui CNPP.
 
Articolul 103
 
Procedurile referitoare la efectuarea operatiunilor de plata a drepturilor banesti se aproba prin ordin al presedintelui CNPP.
 
Articolul 104
 
(1) In sistemul public de pensii, plata pensiei inceteaza incepand cu luna urmatoare celei in care a intervenit una dintre urmatoarele cauze:
a) pensionarul a decedat;
b) pensionarul nu mai indeplineste conditiile legale in temeiul carora i-a fost acordata pensia;
c) pensionarul de invaliditate, pensionarul urmas prevazut la art. 76 lit. c), precum si cel prevazut la art. 78 alin. (1) si-au redobandit capacitatea de munca, potrivit legii;
d) au expirat 12 luni de la data la care pensionarul de invaliditate, pensionarul urmas prevazut la art. 76 lit. c) sau cel prevazut la art. 78 alin. (1) nu s-a prezentat, din motive imputabile lui, la revizuirea medicala obligatorie sau nu a prezentat la termenul de revizuire documentele medicale si rezultatul investigatiilor medicale solicitate de medicul expert al asigurarilor sociale din cadrul caselor teritoriale de pensii, dupa caz;
e) au expirat 12 luni de la data la care pensionarul de invaliditate, pensionarul urmas prevazut la art. 76 lit. c) sau cel prevazut la art. 78 alin. (1) nu s-a prezentat, din motive imputabile lui, la convocarea prevazuta la art. 72 alin. (2), sau a refuzat sa efectueze investigatiile medicale si examinarile necesare in vederea evaluarii capacitatii de munca, dupa caz;
f) au expirat 12 luni de la data la care pensionarul de invaliditate, pensionarul urmas prevazut la art. 76 lit. c) sau cel prevazut la art. 78 alin. (1) nu a mai urmat programele recuperatorii prevazute la art. 73 alin. (1);
g) copilul, beneficiar al unei pensii de urmas, a implinit varsta de 26 de ani, cu exceptia situatiei prevazute la art. 76 lit. c);
h) pensionarul urmas a fost condamnat, printr-o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, pentru infractiunea de omor sau tentativa de omor, comisa asupra sustinatorului;
i) sotul supravietuitor, beneficiar al unei pensii de urmas, s-a recasatorit.
(2) Modificarile intervenite in starea civila a persoanei, de natura sa conduca la incetarea platii pensiei, in conformitate cu prevederile alin. (1) lit. a), se comunica de Ministerul Afacerilor Interne prin Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date.
(3) Instantele judecatoresti au obligatia sa comunice, in scris, informatiile de natura sa conduca la incetarea platii pensiei, in termen de 10 zile de la data ramanerii definitive a hotararii pronuntate in situatia prevazuta la alin. (1) lit. h), casei teritoriale de pensii in evidentele careia se afla pensionarul condamnat.
 
Articolul 105
 
(1) In sistemul public de pensii plata pensiei/indemnizatiei pentru insotitor se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care a intervenit una dintre urmatoarele cauze:
a) pensionarul si-a stabilit domiciliul pe teritoriul altui stat, cu care Romania a incheiat conventie de reciprocitate in domeniul asigurarilor sociale, daca, potrivit prevederilor acesteia, pensia se plateste de catre celalalt stat;
b) pensionarul de invaliditate sau pensionarul urmas prevazut la art. 76 lit. c) ori cel prevazut la art. 78 alin. (1) nu se prezinta la revizuirea medicala la termen ori nu prezinta documentele medicale si rezultatele investigatiilor medicale solicitate de medicul expert al asigurarilor sociale;
c) copilul beneficiar al pensiei de urmas, prevazut la art. 76 lit. a), a implinit varsta de 16 ani si nu face dovada continuarii studiilor;
d) sotul supravietuitor sau copilul urmas beneficiar al unei pensii din sistemul public de pensii opteaza pentru o alta pensie, potrivit legii, din acelasi sistem sau dintr-un alt sistem de asigurari sociale, neintegrat sistemului public de pensii;
e) a expirat termenul de valabilitate al procurii speciale referitoare la plata pensiei;
f) beneficiarul nu prezinta sau nu comunica casei teritoriale de pensii competente certificatul de viata in termenul prevazut la art. 102 alin. (5);
g) a expirat termenul prevazut la art. 100 alin. (8);
h) pensionarul de invaliditate sau pensionarul urmas prevazut la art. 76 lit. c) ori cel prevazut la art. 78 alin. (1) nu prezinta sau nu transmite, inaintea implinirii termenului de revizuire, documente medicale recente din care sa rezulte evolutia bolilor si starea de sanatate prezenta, in cazurile care vizeaza aplicarea instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte;
i) sotul supravietuitor, beneficiar al unei pensii de urmas, prevazut la art. 79, realizeaza venituri lunare dintr-o activitate pentru care asigurarea este obligatorie, potrivit Codului fiscal, daca acestea sunt mai mari decat castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat;
j) pensionarul, beneficiar al unei pensii anticipate, realizeaza venituri lunare aflandu-se in una dintre situatiile prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. a) si b) sau pct. II.
(2) In cazul pensionarului de invaliditate gradul I, care are si calitatea de persoana cu handicap grav, plata indemnizatiei pentru insotitor, prevazuta la art. 69, se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care opteaza pentru unul dintre drepturile prevazute la art. 42 din Legea nr. 448/2006, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
(3) In situatia copilului, beneficiar al unei pensii de urmas in conditiile prevazute la art. 76 lit. b), care nu face dovada continuarii studiilor, plata pensiei se suspenda incepand cu data de 1 octombrie a anului in curs.
(4) In situatia pensionarului de invaliditate sau pensionarului urmas prevazut la art. 76 lit. c) ori cel prevazut la art. 78 alin. (1) care nu se prezinta la convocarea INEMRCM, a centrelor regionale de expertiza medicala a capacitatii de munca sau a medicului expert al asigurarilor sociale ori nu prezinta documentele medicale si rezultatele investigatiilor medicale solicitate, suspendarea platii se face incepand cu luna urmatoare neindeplinirii obligatiilor prevazute la art. 72 alin. (3).
(5) Suspendarea platii pensiei si/sau a indemnizatiei pentru insotitor se poate face si la cererea pensionarului, situatie in care suspendarea platii se face incepand cu luna urmatoare celei in care a fost inregistrata cererea.
 
Articolul 106
 
(1) In sistemul public de pensii, reluarea platii pensiei si/sau a indemnizatiei pentru insotitor se face dupa cum urmeaza:
a) potrivit prevederilor conventiei de reciprocitate in domeniul asigurarilor sociale, incheiata de Romania, in situatia prevazuta la art. 105 alin. (1) lit. a);
b) incepand cu luna urmatoare emiterii deciziei medicale asupra capacitatii de munca de incadrare in grad de invaliditate, in situatia prevazuta la art. 105 alin. (1) lit. b);
c) la cerere, incepand cu luna urmatoare dovedirii reluarii programelor recuperatorii, in situatia prevazuta la art. 73 alin. (1);
d) de la data suspendarii, in baza dovezii privind continuarea studiilor, in situatia prevazuta la art. 105 alin. (1) lit. c);
e) la cerere, incepand cu luna urmatoare celei in care a fost inlaturata cauza suspendarii, in situatiile prevazute la art. 105 alin. (1) lit. i) si j);
f) la cerere, incepand cu luna urmatoare exprimarii optiunii la pensie, pentru situatia prevazuta la art. 105 alin. (1) lit. d);
g) la cerere, incepand cu luna urmatoare celei in care a fost eliberata noua procura speciala sau, dupa caz, de la data suspendarii, potrivit obiectului mandatului, pentru situatia prevazuta la art. 105 alin. (1) lit. e);
h) de la data suspendarii, daca beneficiarul nerezident prezinta/comunica certificatul de viata dupa expirarea termenelor prevazute la art. 102 alin. (5);
i) la cerere, incepand cu luna urmatoare celei in care pensionarul de invaliditate gradul I, care are si calitatea de persoana cu handicap grav, opteaza pentru plata indemnizatiei pentru insotitor prevazute la art. 69;
j) de la data suspendarii, pe baza dovezii continuarii studiilor, in cazul copilului beneficiar al pensiei de urmas prevazut la art. 105 alin. (3), cu exceptia copilului urmas, medic rezident, situatie in care reluarea platii pensiei se face de la data angajarii;
k) la cerere, de la data suspendarii, in cazul pensiei si/sau a indemnizatiei pentru insotitor, suspendata conform prevederilor art. 105 alin. (1) lit. g) si alin. (5).
(2) Plata drepturilor prevazute la alin. (1) se face cu respectarea termenului general de prescriptie si daca intre data suspendarii si data reluarii platii nu a intervenit, conform legii, o alta cauza de suspendare sau de incetare a platii.
(3) In aplicarea instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte, reluarea platii pensiei, in situatia prevazuta la art. 105 alin. (1) lit. h), se face in baza deciziei medicale asupra capacitatii de munca emise de medicul expert al asigurarilor sociale, astfel:
a) incepand cu luna urmatoare celei in care au fost transmise documentele medicale recente din care sa rezulte evolutia bolilor si starea de sanatate prezenta;
b) de la data suspendarii, daca documentele medicale recente din care sa rezulte evolutia bolilor si starea de sanatate prezenta au fost transmise casei teritoriale de pensii in termen de un an de la data suspendarii, iar depasirea termenului de revizuire nu ii poate fi imputata pensionarului sau institutiei competente de la locul de sedere permanenta;
c) incepand cu luna urmatoare celei in care au fost transmise documentele medicale recente din care sa rezulte evolutia bolilor si starea de sanatate prezenta, daca termenul prevazut la lit. b) este depasit.
 
Articolul 107
 
Incetarea, suspendarea sau reluarea platii pensiei, precum si orice modificare a drepturilor de pensie se fac prin decizie emisa de casele teritoriale de pensii.
 
Articolul 108
 
Prevederile prezentei legi, referitoare la stabilirea si modificarea drepturilor, la incetarea, suspendarea si reluarea platii acestora, precum si la contestarea deciziilor, se aplica si indemnizatiilor acordate prin legi speciale pentru care stabilirea si plata se afla, potrivit legii, in competenta materiala a caselor teritoriale de pensii, cu exceptia situatiilor in care legea speciala de reglementare dispune altfel.
 
Articolul 109
 
In sistemul public de pensii, pensionarii pot cumula pensia cu venituri dintr-o activitate pentru care asigurarea este obligatorie potrivit Legii nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, indiferent de nivelul acestora, cu exceptia:
a) sotului supravietuitor beneficiar al unei pensii de urmas care realizeaza venituri mai mari decat castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, conform prevederilor art. 79;
b) pensionarului, beneficiar al unei pensii anticipate, care realizeaza venituri lunare aflandu-se in una dintre situatiile prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. a) si b) sau pct. II.
 
Articolul 110
 
Beneficiarii prestatiilor de asigurari sociale si ai celorlalte drepturi stabilite si platite, conform legii, prin intermediul casei teritoriale de pensii, sunt obligati sa comunice acesteia orice schimbare intervenita de natura sa conduca la modificarea conditiilor in functie de care au fost stabilite sau se platesc aceste drepturi, in termen de 15 zile de la data aparitiei schimbarii respective.
 
 
Articolul 111
 
(1) Sumele neincasate de catre pensionar, reprezentand pensia pe luna in care a avut loc decesul si/sau, dupa caz, drepturi restante de pensie, cuvenite si neincasate pana la data decesului, se platesc unei singure persoane, care are calitatea de sot supravietuitor, copil, parinte sau, in lipsa acestora, celorlalti mostenitori, in conditiile dreptului comun.
(2) Sumele prevazute la alin. (1) pot fi solicitate in cadrul termenului general de prescriptie.
(3) Prevederile alin. (1) si (2) se aplica si in cazul altor drepturi prevazute de legi speciale pentru care stabilirea si plata revine, conform legii, caselor teritoriale de pensii, daca legea speciala nu dispune altfel.

Capitolul IV Alte prestatii de asigurari sociale
 
Articolul 112
 
In sistemul public de pensii, in afara pensiilor, se mai pot acorda, in conditiile prezentei legi, urmatoarele prestatii de asigurari sociale:
a) ajutor lunar pentru sotul supravietuitor;
b) tratament balnear, altul decat cel care, potrivit legii, se suporta de la bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, pentru asigurati si pensionari;
c) ajutor de deces, in cazul decesului asiguratului, pensionarului sau al unui membru al familiei unuia dintre acestia.
 
Articolul 113
 
(1) Sotul supravietuitor, pensionar pentru limita de varsta, poate beneficia, pe langa pensia proprie, de un ajutor lunar, daca la data solicitarii acestuia indeplineste urmatoarele conditii:
a) a realizat stagiul complet de cotizare, prevazut in anexa nr. 5;
b) a implinit varsta standard de pensionare, prevazuta in anexa nr. 5;
c) nu s-a recasatorit;
d) durata casatoriei a fost de cel putin 10 ani.
(2) Ajutorul lunar prevazut la alin. (1) se calculeaza prin aplicarea procentului de 25% asupra cuantumului pensiei sustinatorului decedat, aflat in plata sau cuvenit la data decesului, actualizat la data solicitarii, dupa caz.
(3) In situatia persoanelor care beneficiaza, prin cumul, de una sau mai multe dintre categoriile de pensie prevazute in sistemul public de pensii, de pensie din sisteme neintegrate sistemului public de pensii ori de pensie din alte state, precum si de drepturi stabilite si platite de casele teritoriale de pensii in baza unor legi speciale, la acordarea ajutorului lunar se are in vedere nivelul cumulat al tuturor acestor venituri.
(4) Suma drepturilor prevazute la alin. (1)-(3) nu poate fi mai mare de 80% din salariul minim brut pe tara garantat in plata.
(5) Persoanele care beneficiaza de drepturile prevazute de Legea nr. 578/2004 privind acordarea unui ajutor lunar pentru sotul supravietuitor, cu modificarile ulterioare, si care indeplinesc conditiile prevazute la alin. (1)-(4) pot opta pentru cel mai avantajos ajutor lunar pentru sotul supravietuitor.
(6) Ajutorul pentru sotul supravietuitor prevazut la alin. (1) se acorda la cerere, depusa la casa teritoriala de pensii competenta, in a carei raza domiciliaza solicitantul.
 
Articolul 114
 
(1) Acordarea prestatiilor privind tratamentul balnear se face prin acordarea de bilete de tratament asiguratilor si pensionarilor sistemului public de pensii, in limita sumelor alocate pentru aceasta prestatie, prin legea anuala a bugetului asigurarilor sociale de stat.
(2) Numarul total al biletelor de tratament balnear, inclusiv al celor asigurate in unitatile de tratament balnear din proprietatea CNPP, este stabilit anual prin hotarare a Guvernului.
(3) In vederea stabilirii numarului de bilete de tratament balnear pentru statiunile balneare se va tine seama de solicitarile potentialilor beneficiari, de categoria de confort oferita, precum si de nivelul maxim al tarifelor stabilit prin ordin al presedintelui CNPP, conform prevederilor legale in vigoare.
(4) Prestatiile privind tratamentul balnear sunt asigurate in unitatile de tratament din proprietatea CNPP si in completare in unitati de profil prin contracte incheiate potrivit legii.
(5) Asiguratii si pensionarii sistemului public de pensii pot beneficia de tratament balnear, in conditiile prezentei legi, dupa cum urmeaza:
a) gratuit - persoanele beneficiare de pensie de invaliditate din cadrul programului de recuperare intocmit de medicul expert al asigurarilor sociale;
b) cu suportarea de catre beneficiar a unei contributii banesti - asiguratii si pensionarii, altii decat cei prevazuti la lit. a).
(6) Prin exceptie de la prevederile alin. (1) se pot acorda bilete de tratament balnear, in conditiile prezentei legi, si sotului/sotiei asiguratului/pensionarului sistemului public de pensii, care nu este asigurat/pensionar al sistemului public, cu plata integrala a biletului de tratament.
(7) Durata tratamentului balnear este de 12-18 zile.
(8) Contravaloarea prestatiilor acordate in conditiile prevazute la alin. (5) lit. a) si diferenta dintre contravaloarea prestatiilor si contributia baneasca prevazuta la alin. (5) lit. b) se suporta din bugetul asigurarilor sociale de stat.
(9) Criteriile de acordare a biletelor de tratament balnear, inclusiv categoriile de beneficiari si nivelul contributiei banesti individuale ale acestora, se aproba anual, prin ordin al presedintelui CNPP.
 
Articolul 115
 
Numarul biletelor de tratament balnear, inclusiv cele care se acorda gratuit potrivit prezentei legi, precum si cele care se acorda gratuit categoriilor de persoane beneficiare ale unor legi cu caracter reparatoriu, modul de acordare, de distribuire si de decontare a acestora se stabilesc prin hotarare a Guvernului.
 
Articolul 116
 
(1) In cazul decesului asiguratului sau al pensionarului se acorda ajutor de deces unei singure persoane care face dovada ca a suportat cheltuielile ocazionate de deces si care poate fi, dupa caz, sotul supravietuitor, copilul, parintele, tutorele, curatorul sau oricare persoana care face aceasta dovada.
(2) Ajutorul de deces prevazut la alin. (1) se acorda si in cazul decesului persoanei care, in ultimele 3 luni anterioare decesului, a avut calitatea de asigurat in sistemul public de pensii.
(3) Dovada prevazuta la alin. (1) se poate face prin orice mijloc de proba admis de lege.
(4) Cuantumul ajutorului de deces se stabileste anual prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat si nu poate fi mai mic decat valoarea castigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.
 
Articolul 117
 
(1) Asiguratul si pensionarul au dreptul la ajutor de deces in cazul decesului unui membru de familie care, la data decesului, nu era asigurat sau beneficiar al unei prestatii de asigurari sociale prevazute la art. 45.
(2) Se considera membru de familie, in sensul prezentei legi:
a) sotul;
b) copiii proprii, copiii adoptati, copiii aflati in plasament familial sau cei incredintati spre crestere si educare familiei, in varsta de pana la 18 ani ori, daca isi continua studiile, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani, sau, indiferent de varsta, daca si-au pierdut capacitatea de munca inaintea varstelor mentionate;
c) parintii si bunicii oricaruia dintre soti.
(3) In cazul acordarii ajutorului de deces prevazut la alin. (1), solicitantul trebuie sa faca dovada calitatii de asigurat sau de pensionar la data decesului membrului de familie pentru care se solicita acest drept.
(4) Ajutorul de deces cuvenit pentru un membru de familie reprezinta jumatate din cuantumul prevazut la art. 116 alin. (4).
(5) Ajutorul de deces se acorda si in cazul decesului persoanei aflate in timpul concediului pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani, iar in cazul copilului cu handicap pana la 3 ani, respectiv pana la 7 ani, sau al unui membru de familie al acestuia, daca, anterior intrarii in concediu, persoana in cauza era asigurata obligatoriu potrivit prevederilor art. 6 alin. (1) pct. I sau II din lege si raportul de munca a fost suspendat.
 
Articolul 118
 
(1) In cazul decesului asiguratului, pensionarului sau al unui membru de familie al acestora, ajutorul de deces prevazut la art. 116 sau art. 117 poate fi achitat si catre o persoana juridica, daca aceasta face dovada ca a suportat cheltuielile ocazionate de deces.
(2) In situatia prevazuta la alin. (1), plata ajutorului de deces se face pe baza documentelor justificative prin virament bancar.
 
Articolul 119
 
(1) Ajutorul de deces se suporta din bugetul asigurarilor sociale de stat, in cazul decesului asiguratului, pensionarului sau al unui membru de familie al acestora.
(2) Acordarea ajutorului de deces se face la cerere, pe baza certificatului de deces si a documentelor justificative, si nu este conditionata de realizarea unui anumit stagiu de cotizare.
 
Articolul 120
 
(1) Ajutorul de deces se achita in termen de 3 zile lucratoare de la solicitare, de catre casa teritoriala de pensii competenta, in cazul decesului pensionarului sau al asiguratului prevazut la art. 6 alin. (1) pct. I-IV si alin. (2), respectiv al unui membru de familie al acestuia.
(2) Competenta teritoriala a acordarii ajutorului de deces revine, dupa caz, casei teritoriale de pensii din raza de domiciliu a asiguratului/pensionarului decedat sau din raza de domiciliu a asiguratului/pensionarului care solicita ajutor de deces pentru un membru de familie.
 
 
Articolul 121
 
(1) Ajutorul de deces se achita persoanei indreptatite sau mandatarului desemnat, prin procura speciala, de catre aceasta.
(2) Ajutorul de deces poate fi solicitat, pe baza actelor justificative, in cadrul termenului general de prescriptie prevazut de lege, calculat de la data decesului, respectiv de la data inregistrarii actului de deces in situatia declararii mortii prin hotarare judecatoreasca.
(3) Cuantumul ajutorului de deces solicitat potrivit alin. (1) se achita la nivelul cuvenit la data decesului.
 
Titlul V Casa Nationala de Pensii Publice
 
Articolul 122
 
(1) CNPP este institutie publica de interes national, cu personalitate juridica, organ de specialitate al administratiei publice centrale care administreaza sistemul public de pensii.
(2) CNPP se afla sub autoritatea Ministerului Muncii si Justitiei Sociale.
(3) Sediul CNPP este in municipiul Bucuresti.
(4) Casele teritoriale de pensii sunt institutii publice cu personalitate juridica ce presteaza servicii publice.
(5) CNPP are in subordine INEMRCM, care este institutie publica cu personalitate juridica si autonomie stiintifica.
(6) In cadrul INEMRCM se infiinteaza prin ordin al presedintelui CNPP structuri teritoriale, fara personalitate juridica, denumite centre regionale de expertiza medicala a capacitatii de munca.
(7) Organizarea si functionarea INEMRCM, precum si structura organizatorica se stabilesc prin hotarare a Guvernului, la propunerea presedintelui CNPP.
(8) CNPP este actionar unic la Societatea Comerciala de Tratament Balnear si Recuperare a Capacitatii de Munca, denumita in continuare S.C. TBRCM - S.A.
(9) CNPP are in subordine Centrul National de Formare si Pregatire Profesionala, ca institutie publica cu personalitate juridica si autonomie stiintifica, ale carui cheltuieli curente si de capital se suporta din bugetul asigurarilor sociale de stat si din fonduri proprii.
(10) Statutul privind organizarea si functionarea Centrului National de Formare si Pregatire Profesionala se stabilesc prin hotarare a Guvernului, la propunerea presedintelui CNPP.
Articolul 123
(1) La data intrarii in vigoare a prezentei legi, cabinetele teritoriale de expertiza medicala a capacitatii de munca trec din subordinea caselor teritoriale de pensii in subordinea INEMRCM.
(2) Personalul cabinetelor teritoriale de expertiza medicala si recuperare a capacitatii de munca se preia de catre INEMRCM, la care trece activitatea acestora, beneficiind de drepturile salariale avute si prevazute in anexa nr. II la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
 
Capitolul I Organizarea CNPP
 
Articolul 124
 
(1) Conducerea CNPP este asigurata de un presedinte si consiliul de administratie.
(2) Presedintele CNPP este numit prin decizie a prim-ministrului, la propunerea ministrului muncii si justitiei sociale, pentru un mandat de 5 ani, care poate fi reinnoit. Presedintele CNPP este si presedintele consiliului de administratie.
(3) Presedintele exercita o functie asimilata functiilor de demnitate publica.
(4) Presedintele are rang de secretar de stat si este salarizat la nivelul prevazut de lege pentru aceasta functie.
(5) Consiliul de administratie este compus din 19 membri, respectiv presedintele CNPP si alte 18 persoane, care sunt reprezentanti ai Guvernului, patronatelor, sindicatelor si pensionarilor, dupa cum urmeaza:
a) presedintele CNPP;
b) 5 reprezentanti ai Guvernului, cate unul din partea: Ministerului Muncii si Justitiei Sociale, Ministerului Justitiei, Ministerului Finantelor Publice, Ministerului Sanatatii si Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale, propusi de conducatorii respectivelor ministere si numiti de catre Guvern;
c) 5 reprezentanti ai patronatelor, desemnati de organizatiile patronale reprezentative la nivel national;
d) 5 reprezentanti ai sindicatelor, desemnati de organizatiile sindicale reprezentative la nivel national;
e) 3 reprezentanti ai pensionarilor, desemnati de organizatiile nationale ale pensionarilor.
(6) Membrii consiliului de administratie sunt desemnati potrivit prevederilor alin. (5) pe o perioada de 4 ani.
(7) Consiliul de administratie functioneaza in mod legal in prezenta a cel putin 13 dintre membrii sai.
(8) Pe durata exercitarii mandatului, membrii consiliului de administratie pot fi revocati de catre cei care i-au numit, respectiv desemnat.
(9) In cazul incetarii mandatului, ca urmare a revocarii, a demisiei sau a decesului, vor fi numite, respectiv desemnate, alte persoane.
(10) Activitatea de secretariat a consiliului de administratie este asigurata de un secretar, numit de presedintele CNPP din cadrul personalului acestei institutii.
 
Articolul 125
 
(1) Membrii consiliului de administratie prevazuti la art. 124 alin. (5) beneficiaza de o indemnizatie de sedinta in cuantum de 10% din nivelul de salarizare prevazut la art. 124 alin. (4).
(2) Indemnizatia de sedinta a secretarului consiliului de administratie se stabileste in cuantum de 50% din indemnizatia de sedinta a unui membru al consiliului, stabilita potrivit prevederilor alin. (1).
(3) Totalul sumelor cuvenite unui membru al consiliului de administratie, ca urmare a participarii la sedinte, nu poate depasi intr-o luna 20% din nivelul de salarizare prevazut la art. 124 alin. (4).
(4) Indemnizatiile de sedinta stabilite potrivit alin. (1)-(3) se suporta din bugetul asigurarilor sociale de stat, cu respectarea prevederilor art. 128.
 
Articolul 126
 
(1) CNPP isi elaboreaza Statutul de organizare si functionare, care se aproba prin hotarare a Guvernului, la propunerea ministrului muncii si justitiei sociale.
(2) Statutul prevazut la alin. (1) cuprinde in mod obligatoriu atributiile consiliului de administratie, ale presedintelui CNPP, precum si modul de organizare si functionare a CNPP.
(3) Numarul de personal al structurilor CNPP, la nivel central si local, nu poate fi mai mic decat numarul corespunzator raportului de un salariat la 2.000 de asigurati si beneficiari de prestatii de asigurari sociale.
(4) Modul de organizare si functionare a S.C. TBRCM - S.A., prevazuta la art. 122 alin. (8), se stabileste prin hotarare a Guvernului, la propunerea presedintelui CNPP.
 
Articolul 127
 
(1) Ministrul muncii si justitiei sociale este ordonator principal de credite pentru bugetul asigurarilor sociale de stat.
(2) Ministrul muncii si justitiei sociale poate delega atributiile prevazute de dispozitiile legale in vigoare pentru ordonatorul principal de credite bugetare, presedintelui CNPP.
(3) Directorii executivi ai caselor teritoriale de pensii sunt ordonatori tertiari de credite pentru bugetul asigurarilor sociale de stat.
 
Articolul 128
 
Cu exceptia cheltuielilor prevazute la art. 101 referitoare la transmiterea catre beneficiar a drepturilor, cheltuielile privind organizarea si functionarea sistemului public de pensii se suporta din bugetul asigurarilor sociale de stat in limita unui procent de pana la 3% aplicat asupra cheltuielilor anuale totale prevazute prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat, inclusiv asupra cheltuielilor din alte surse atrase, in conditiile legii.
 
Capitolul II Atributiile CNPP si ale caselor teritoriale de pensii
 
Articolul 129
 
In aplicarea prevederilor prezentei legi, CNPP indeplineste, in principal, urmatoarele atributii:
a) indruma si controleaza modul de aplicare a dispozitiilor legale de catre casele teritoriale de pensii;
b) furnizeaza datele necesare pentru fundamentarea si elaborarea bugetului asigurarilor sociale de stat si bugetului de stat;
c) stabileste modalitatea tehnica de evidenta a contribuabililor la sistemul public de pensii, a drepturilor si obligatiilor de asigurari sociale in cazul contractelor de asigurare sociala, precum si a modului de colaborare cu Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date;
d) publica anual raportul de activitate;
e) organizeaza cooperarea cu institutii similare din alte tari, in vederea coordonarii prestatiilor de asigurari sociale din domeniul propriu de competenta, pentru lucratorii migranti;
f) ia masuri, in conditiile legii, pentru dezvoltarea si administrarea eficienta a patrimoniului sistemului public de pensii, precum si pentru asigurarea integritatii acestuia;
g) asigura evidenta la nivel national a tuturor contribuabililor la sistemul public de pensii, pe baza informatiilor transmise de ANAF, respectiv de casele teritoriale de pensii;
h) asigura evidenta, la nivel national, a drepturilor si obligatiilor de asigurari sociale in cazul contractelor de asigurare sociala, pe baza codului numeric personal;
i) creeaza arhive electronice care constituie baze de date pentru operatiunile desfasurate in cadrul sistemului public de pensii, conform procedurilor aprobate prin ordin al ministrului muncii si justitiei sociale;
j) coordoneaza si controleaza activitatea INEMRCM;
k) aplica prevederile conventiilor internationale de asigurari sociale la care Romania este parte, precum si ansamblul reglementarilor europene si dezvolta relatii cu organisme similare in domeniul asigurarilor sociale din alte tari, in limita competentelor prevazute de lege;
l) organizeaza selectia, pregatirea si perfectionarea profesionala a personalului din sistemul public de pensii;
m) asigura introducerea, extinderea, intretinerea si protectia sistemelor automate de calcul si de evidenta;
n) asigura reprezentarea in fata instantelor judecatoresti in litigiile in care este parte ca urmare a aplicarii dispozitiilor prezentei legi;
o) organizeaza activitatea privind stabilirea si plata contributiilor pentru fondurile de pensii administrate privat, conform dispozitiilor legale in vigoare;
p) asigura exportul in strainatate al prestatiilor stabilite potrivit reglementarilor legale in domeniu.
 
Articolul 130
 
In aplicarea prevederilor prezentei legi, casele teritoriale de pensii indeplinesc, in principal, urmatoarele atributii:
a) colecteaza si vireaza contributiile de asigurari sociale platite in baza contractului de asigurare sociala prevazut la art. 6 alin. (2) si (3) si contributiile pentru bilete de tratament balnear, in conditiile legii;
b) urmaresc incasarea veniturilor bugetului asigurarilor sociale de stat, altele decat cele administrate de ANAF;
c) iau masuri, in conditiile legii, pentru dezvoltarea si administrarea eficienta a patrimoniului sistemului public de pensii, precum si pentru asigurarea integritatii acestuia;
d) stabilesc si platesc prestatiile de asigurari sociale prevazute de prezenta lege, precum si alte drepturi prevazute de legi cu caracter special;
e) aplica prevederile conventiilor internationale de asigurari sociale la care Romania este parte, precum si ansamblul reglementarilor europene si dezvolta relatii cu organisme similare in domeniul asigurarilor sociale din alte tari, in limita competentelor prevazute de lege;
f) organizeaza selectia, pregatirea si perfectionarea profesionala a personalului propriu;
g) asigura introducerea, extinderea, intretinerea si protectia sistemelor automate de calcul si de evidenta;
h) asigura reprezentarea in fata instantelor judecatoresti in litigiile in care sunt parte ca urmare a aplicarii dispozitiilor prezentei legi;
i) asigura exportul in strainatate al prestatiilor stabilite potrivit reglementarilor legale in domeniu.
 
 
 
Articolul 131
 
(1) Realizarea atributiilor ce revin caselor teritoriale de pensii, potrivit legii, este supusa controlului CNPP.
(2) Realizarea atributiilor ce revin CNPP, potrivit legii, este supusa controlului Ministerului Muncii si Justitiei Sociale.
 
Articolul 132
 
(1) Salarizarea personalului CNPP si al caselor teritoriale de pensii se realizeaza potrivit Legii-cadru nr. 153/2017, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2) Cheltuielile curente si de capital ale CNPP, ale caselor teritoriale de pensii, ale INEMRCM si ale centrelor regionale de expertiza medicala a capacitatii de munca se suporta din bugetul asigurarilor sociale de stat.

 
Titlul VI Raspunderea juridica
 
Articolul 133
 
Incalcarea prevederilor prezentei legi atrage raspunderea juridica, potrivit legii.

 
Capitolul I Contraventii
 
Articolul 134
 
Constituie contraventie urmatoarele fapte:
a) refuzul persoanei juridice de a transmite CNPP si caselor teritoriale de pensii, la solicitarea acestora, documentele justificative in vederea aplicarii prevederilor art. 147;
b) nerespectarea prevederilor art. 110.
 
Articolul 135
 
(1) Contraventiile prevazute la art. 134 se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
a) cele prevazute la lit. a) cu 2-3 puncte-amenda;
b) cele prevazute la lit. b) cu 0,25-0,50 puncte-amenda.
(2) Valoarea unui punct-amenda este egala cu salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, stabilit potrivit legii.
 
Articolul 136
 
Constatarea contraventiilor prevazute la art. 134 si aplicarea sanctiunilor prevazute la art. 135 alin. (1) se fac de catre CNPP, prin casele teritoriale de pensii de catre personalul imputernicit in acest sens.
 
Articolul 137
 
Procedura privind constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor prevazute la art. 135 alin. (1) se stabileste prin ordin al presedintelui CNPP, in conditiile legii.
 
Articolul 138
 
(1) Sumele de bani provenite din amenzile contraventionale, aplicate potrivit prevederilor art. 135 si 136, constituie venituri la bugetul asigurarilor sociale de stat.
(2) In masura in care prezenta lege nu dispune altfel, contraventiilor prevazute la art. 134 le sunt aplicabile dispozitiile Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Capitolul II Jurisdictia asigurarilor sociale
 
Articolul 139
 
(1) Deciziile emise de casele teritoriale de pensii pot fi contestate, in termen de 45 de zile de la comunicare, la instanta judecatoreasca competenta.
(2) Deciziile emise de casele teritoriale de pensii in intervalul cuprins intre data intrarii in vigoare a prezentului articol si data intrarii in vigoare a prezentei legi se contesta potrivit prevederilor alin. (1).
(3) Deciziile necontestate in termenul prevazut la alin. (1) sunt definitive.
 
Articolul 140
 
Jurisdictia asigurarilor sociale se realizeaza prin tribunale si curti de apel.
 
 
Articolul 141
 
Tribunalele solutioneaza in prima instanta litigiile privind:
a) drepturi si obligatii nascute in temeiul contractului de asigurare sociala;
b) deciziile de pensionare emise de casele teritoriale de pensii;
c) deciziile medicale emise de Comisia Superioara de Expertiza Medicala a Capacitatii de Munca din cadrul INEMRCM, precum si de comisiile medicale regionale;
d) plangerile impotriva proceselor-verbale de contraventie incheiate in baza prezentei legi;
e) deciziile de recuperare a sumelor incasate necuvenit cu titlu de prestatii de asigurari sociale/alte drepturi prevazute de legi speciale;
f) alte drepturi si obligatii nascute in temeiul prezentei legi.
 
Articolul 142
 
(1) Cererile indreptate impotriva CNPP sau impotriva caselor teritoriale de pensii, avand ca obiect drepturile de pensie si alte drepturi prevazute de legi cu caracter special, se adreseaza instantei in a carei raza teritoriala isi are domiciliul ori sediul reclamantul.
(2) Celelalte cereri, inclusiv cele prevazute la art. 141 lit. d), se adreseaza instantei in a carei raza teritoriala isi are domiciliul sau sediul paratul.
 
Articolul 143
 
(1) Impotriva hotararilor tribunalelor se poate face numai apel la curtea de apel competenta.
(2) Hotararile curtilor de apel, precum si hotararile tribunalelor neatacate cu apel in termen sunt definitive.
 
Articolul 144
 
Cererile formulate in fata oricaror organe sau a instantelor judecatoresti, precum si toate actele procedurale in legatura cu litigiile, avand ca obiect drepturi sau obligatii de asigurari sociale, sunt scutite de taxa de timbru.
 
Titlul VII Dispozitii tranzitorii si finale
Capitolul I Dispozitii tranzitorii
 
Articolul 145
 
(1) Comisia Centrala de Contestatii din cadrul CNPP, reglementata prin Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, isi continua activitatea pana la solutionarea contestatiilor formulate impotriva deciziilor de pensie ramase nesolutionate la data publicarii prezentei legi.
(2) Organizarea activitatii Comisiei Centrale de Contestatii in vederea solutionarii contestatiilor prevazute la alin. (1) se stabileste prin ordin al ministrului muncii si justitiei sociale.
(3) Solutionarea contestatiilor prevazute la alin. (1) se face in termen de 3 ani de la data de intai a lunii urmatoare celei in care se publica prezenta lege in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
(4) Hotararile emise de catre Comisia Centrala de Contestatii prevazuta la alin. (1) pot fi contestate in termen de 45 de zile la instanta de judecata competenta.
 
Articolul 146
 
(1) Perioadele de vechime in munca realizate in grupa a II-a de munca pana la data de 1 aprilie 2001 constituie stagiu de cotizare in conditii deosebite, in vederea reducerii varstelor standard de pensionare, cu exceptia celor realizate in activitatile care, conform prevederilor art. 28 alin. (1), sunt incadrate in conditii speciale.
(2) Perioadele de vechime in munca realizate in grupa I de munca pana la data de 1 aprilie 2001 in activitatile care, conform prevederilor art. 28 alin. (1), sunt incadrate in conditii speciale, constituie stagii de cotizare in conditii speciale, in vederea reducerii varstelor standard de pensionare.
(3) Stagiile de cotizare realizate in grupa I de munca si conditii speciale mai mici de 1 an se valorifica in vederea reducerii varstelor standard de pensionare conform prevederilor art. 49 alin. (1) lit. a).
(4) Este asimilata stagiului de cotizare in conditii speciale de munca, potrivit art. 28 alin. (1) lit. b), perioada anterioara datei de 1 aprilie 2001 in care salariatii au desfasurat activitati de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materialelor prime nucleare, in locurile de munca incadrate, conform legislatiei anterioare in grupele I si a II-a de munca, si care, potrivit legislatiei in vigoare ulterior datei de 1 aprilie 2001 si pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi, sunt incadrate in conditii speciale de munca.
(5) Dovada vechimii in munca in grupa I si/sau a II-a de munca realizata anterior datei de 1 aprilie 2001 se face cu carnetul de munca intocmit cu respectarea prevederilor Decretului nr. 92/1976 privind carnetul de munca, cu modificarile ulterioare.
(6) In situatia in care perioadele de vechime in munca realizate in grupa I si/sau a II-a de munca nu sunt inregistrate in carnetul de munca sau inregistrarea acestor perioade este efectuata incorect ori incomplet, dovada acestora se poate face cu adeverinte eliberate de catre angajatori sau alte persoane juridice care au dreptul legal de a certifica aceste date, conform modelului prevazut in anexa nr. 9.
(7) Adeverintele care atesta incadrarea activitatii in grupele I si/sau a II-a de munca sunt valorificate numai in situatia in care au fost emise conform legii, pe baza documentelor primare, care pot fi verificate, si care au fost intocmite anterior datei de 1 aprilie 2001.
(8) Prin documente primare, care pot fi verificate, se intelege: actul administrativ de nominalizare a persoanelor incadrate in grupe superioare de munca sau, in lipsa acestuia, actul administrativ privind incadrarea locurilor de munca/activitatilor/ categoriilor profesionale in grupe superioare de munca; contractul individual de munca; contractul colectiv de munca; decizii interne; act administrativ de modificare a locului de munca sau a sarcinilor de serviciu; extras din statele de plata din care sa rezulte sectia/atelierul/locul de munca, precum si orice alte documente justificative.
(9) In situatia in care exista suspiciuni cu privire la legalitatea incadrarii activitatii in grupele I si/sau a II-a de munca, angajatorii sau alte persoane juridice care au dreptul legal de a certifica aceste date sunt obligati sa puna la dispozitia CNPP si/sau a caselor teritoriale de pensii, dupa caz, la solicitarea acestora, documentele primare prevazute la alin. (7) si (8) pe baza carora s-au eliberat aceste adeverinte in vederea verificarii respectarii legislatiei in domeniu. Prelucrarea datelor se realizeaza in conditiile Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European si al Consiliului din 27 aprilie 2016.
(10) In situatia in care, ca urmare a verificarilor prevazute la alin. (9), se constata incalcari ale legislatiei privind incadrarea in grupe superioare de munca sau nu sunt prezentate documentele care au stat la baza eliberarii adeverintelor, perioadele respective sunt valorificate ca vechime in munca/stagiu de cotizare in conditii normale de munca.
 
Articolul 147
 
(1) In situatia in care exista suspiciuni cu privire la legalitatea actelor doveditoare depuse la documentatia pentru stabilirea/modificarea prestatiilor de asigurari sociale si a altor drepturi prevazute de legi speciale, casele teritoriale de pensii si/sau CNPP pot solicita, in scris sau prin posta electronica, persoanei/pensionarului sau persoanelor juridice care au dreptul legal de a certifica aceste date, dupa caz, pentru clarificarea situatiilor respective, documente si informatii suplimentare.
(2) Persoanele juridice care au dreptul legal de a certifica aceste date necesare stabilirii drepturilor de asigurari sociale sunt obligate sa transmita casei teritoriale de pensii si/sau CNPP copii, certificate pentru conformitate cu originalul, de pe actele care au stat la baza emiterii documentelor respective.
(3) Persoanele juridice care au dreptul legal de a certifica aceste date au obligatia de a raspunde in termen de 30 de zile de la data primirii solicitarii. In aceasta situatie, termenul de solutionare a cererii de stabilire/modificare a prestatiilor de asigurari sociale si/sau a altor drepturi prevazute de legi speciale se prelungeste corespunzator.
(4) In cazul in care persoanele juridice care au dreptul legal de a certifica aceste date infirma realitatea datelor din documentul supus verificarii sau nu transmit, in termenul prevazut la alin. (3), documentele care au stat la baza eliberarii acestuia sau documentele transmise contin date contradictorii sau neconcludente, la stabilirea/modificarea drepturilor, casa teritoriala de pensii si/sau CNPP nu va utiliza datele din documentele a caror realitate nu a fost confirmata sau, dupa caz, va proceda la revizuirea drepturilor, prin excluderea din calcul a datelor din respectivele documente.
(5) In situatia in care persoanele juridice care au dreptul legal de a certifica aceste date transmit documentele solicitate cu depasirea termenului prevazut la alin. (3), dar in cadrul termenului general de prescriptie, drepturile de pensie se stabilesc/modifica de la data cererii.
 
Articolul 148
 
(1) Pentru perioadele prevazute la art. 13 lit. a) si c), dovada vechimii in munca, a timpului util la pensie pentru agricultori si a duratei de asigurare, realizate pana la data de 1 aprilie 2001, se face cu carnetul de munca, carnetul de asigurari sociale sau cu alte acte prevazute de lege, in original.
(2) In situatia in care dovada vechimii in munca nu se poate face cu carnetul de munca in original, perioadele prevazute la art. 13 lit. a) se pot valorifica pe baza informatiilor existente in arhiva electronica creata in temeiul Hotararii Guvernului nr. 1.768/2005 privind preluarea din carnetele de munca a datelor referitoare la perioadele de stagiu de cotizare realizat in sistemul public de pensii anterior datei de 1 aprilie 2001, cu modificarile si completarile ulterioare, informatii certificate potrivit procedurii stabilite prin hotarare a Guvernului, adoptata in termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentului alineat.
 
Articolul 149
 
(1) In cazul in care in carnetul de munca, in carnetul de asigurari sociale sau in oricare alt act prevazut de lege au fost inregistrate salarii pe ora ori salarii pe zi, salariile lunare se vor calcula prin inmultirea salariilor orare sau, dupa caz, zilnice cu numarul mediu de ore pe luna, respectiv cu numarul mediu de zile lucratoare pe luna din perioadele respective, astfel:
a) 25,5 zile (204 ore) pe luna, pentru perioadele anterioare datei de 1 ianuarie 1978;
b) 24,5 zile (196 ore) pe luna, pentru perioada 1 ianuarie 1978 - 1 martie 1990;
c) 23,6 zile (189 ore) pe luna, pentru perioada 1 martie 1990 - 30 septembrie 1990;
d) 21,25 zile (170 ore) pe luna, pentru perioada 1 octombrie 1990 - 1 ianuarie 1997;
e) 21,16 zile (169,33 ore) pe luna, pentru anul 1997;
f) 21,25 zile (170 ore) pe luna, pentru anul 1998;
g) 21,50 zile (172 ore) pe luna, pentru anul 1999;
h) 21,67 zile (173,36 ore) pe luna, pentru anul 2000;
i) 21,42 zile (171,36 ore) pe luna, pentru anul 2001;
j) 21,25 zile (170 ore) pe luna, pentru anul 2002;
k) pentru anul 2003 si in continuare numarul mediu de zile si, respectiv, de ore lucratoare pe luni se vor calcula conform prevederilor art. 139 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, referitoare la zilele de sarbatoare legala.
(2) In situatiile in care, pentru o anumita perioada care constituie stagiu de cotizare, in carnetul de munca sau in alte acte doveditoare nu sunt inregistrate salariile, la determinarea numarului total de puncte se utilizeaza salariul minim pe tara in vigoare in perioada respectiva.
(3) Fac exceptie de la prevederile alin. (2) perioadele anterioare datei de 1 ianuarie 1963, pentru care, la determinarea numarului total de puncte, se utilizeaza:
a) un punct pentru fiecare luna de stagiu de cotizare realizat in perioadele anterioare datei de 1 septembrie 1947, indiferent de nivelul drepturilor salariale inregistrate in carnetul de munca sau dovedite ori pentru care in carnetul de munca nu sunt inregistrate drepturile salariale;
b) un punct pentru fiecare luna de stagiu de cotizare realizat in perioadele cuprinse intre data de 1 septembrie 1947 si data de 31 decembrie 1962 si pentru care in carnetul de munca nu sunt inregistrate drepturile salariale si nici nu sunt dovedite;
c) un punct pentru fiecare luna de stagiu de cotizare realizat in perioadele cuprinse intre data de 1 septembrie 1947 si data de 31 decembrie 1962, in situatia in care, prin valorificarea drepturilor salariale din actele doveditoare, rezulta, pentru fiecare luna de stagiu de cotizare, un numar de puncte mai mic decat cel prevazut la lit. b).
(4) In situatia in care, pentru perioadele ulterioare datei de 31 august 1947, in documentele doveditoare sunt inregistrate drepturi salariale nedenominate, acestea vor fi denominate in functie de reformele monetare.
(5) Prevederile alin. (3) si (4) se aplica pentru toate perioadele care constituie stagiu de cotizare in sistemul public de pensii, cu exceptia perioadelor asimilate prevazute de lege.
 
Articolul 150
 
(1) Pentru persoanele asigurate in alte sisteme de asigurari sociale, integrate in sistemul asigurarilor sociale de stat pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi, la determinarea punctajului lunar se ia in calcul, dupa caz, salariul minim pe economie, venitul asigurat stipulat in contractul de asigurare la care s-a achitat contributia de asigurari sociale sau salariul, inclusiv celelalte drepturi, inregistrate in carnetul de munca sau dovedite cu adeverinte eliberate de persoanele juridice care au dreptul legal de a certifica aceste date.
(2) Pentru fiecare an util realizat in cadrul fostelor unitati agricole cooperatiste, precum si pentru fiecare an de contributie realizat de taranii cu gospodarie individuala din zonele necooperativizate, pana la data intrarii in vigoare a Legii nr. 80/1992 privind pensiile si alte drepturi de asigurari sociale ale agricultorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, punctajul anual este 0,57255 puncte.
(3) Pentru perioadele de contributie realizate conform Legii nr. 80/1992, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, la determinarea punctajului lunar se ia in calcul venitul asigurat la care s-a platit contributia de asigurari sociale.
 
Articolul 151
 
(1) Pentru perioadele asimilate care, potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, au constituit vechime in munca utila la pensie, la determinarea punctajului lunar al persoanei se utilizeaza salariul minim pe economie, brut sau net, dupa caz, sau salariul de baza minim brut pe tara din perioadele respective.
(2) Pentru perioadele asimilate prevazute la art. 14 alin. (1) lit. a)-c) si lit. h), realizate anterior datei de 1 aprilie 2001, la determinarea punctajului lunar se utilizeaza salariul minim pe economie, brut sau net, dupa caz, ori salariul de baza minim brut pe tara din perioadele respective.
(3) Pentru perioadele recunoscute ca vechime in munca, potrivit prevederilor Decretului-lege nr. 118/1990, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, la determinarea punctajului lunar al persoanei se utilizeaza valoarea a 1,5 salarii minime pe economie, brute sau nete, dupa caz, din perioadele respective.
(4) In situatiile prevazute la alin. (3), in care persoana a realizat si stagii de cotizare, la determinarea punctajului lunar se utilizeaza veniturile prevazute la art. 152, avute in perioadele respective, daca acestea sunt mai mari decat valoarea de 1,5 salarii minime pe economie.
(5) Pentru perioadele asimilate prevazute la art. 14 alin. (1), realizate in intervalul cuprins intre data de 1 aprilie 2001 si data intrarii in vigoare a prezentei legi, la calculul punctajului lunar se utilizeaza:
a) cuantumul pensiei de invaliditate, in situatiile prevazute la art. 14 alin. (1) lit. a);
b) 25% din castigul salarial mediu brut lunar pe economie din perioadele respective, in situatiile prevazute la art. 14 alin. (1) lit. b) si c).
(6) Pentru perioadele asimilate prevazute la art. 14 alin. (1) lit. d), realizate in intervalul cuprins intre data de 1 aprilie 2001 si data de 1 ianuarie 2006, la calculul punctajului lunar se utilizeaza cuantumul indemnizatiilor de asigurari sociale.
(7) Pentru perioadele asimilate prevazute la art. 14 alin. (1) lit. e), realizate in intervalul cuprins intre data de 1 ianuarie 2005 si data intrarii in vigoare a prezentei legi, la calculul punctajului lunar se utilizeaza cuantumul indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca cauzata de accident de munca sau boala profesionala.
(8) Pentru perioadele asimilate prevazute la art. 14 alin. (1) lit. f), realizate in intervalul cuprins intre data de 1 ianuarie 2006 si data intrarii in vigoare a prezentei legi, la calculul punctajului lunar se utilizeaza 25% din castigul salarial mediu brut lunar din perioadele respective.
 
Articolul 152
 
(1) La determinarea punctajelor lunare, pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001, se utilizeaza venitul total lunar realizat, brut sau net, dupa caz, asupra caruia s-a datorat, potrivit legii, contributia la bugetul asigurarilor sociale de stat.
(2) Venitul total lunar realizat brut sau net, dupa caz, prevazut la alin. (1), se dovedeste prin adeverinta intocmita conform modelului prevazut in anexa nr. 6, eliberata pe baza statelor de plata, de catre angajatori sau alte persoane juridice care au dreptul legal de a certifica aceste date.
(3) In situatiile prevazute la alin. (1) in care, pentru o anumita perioada care constituie stagiu de cotizare, nu se poate face dovada venitului total lunar realizat, brut sau net, dupa caz, la determinarea punctajelor lunare se utilizeaza salariile brute sau nete, dupa caz, in conformitate cu modul de inscriere a acestora in carnetul de munca, precum si sporurile cu caracter permanent care, dupa data de 1 aprilie 1992, au facut parte din baza de calcul al pensiilor conform legislatiei anterioare si care sunt inscrise in carnetul de munca ori sunt dovedite cu adeverinte eliberate de catre angajatori sau alte persoane juridice care au dreptul legal de a certifica aceste date.
(4) Persoanele care nu fac dovada venitului total lunar realizat prevazut la alin. (1) si ale caror drepturi de pensie se stabilesc cu utilizarea veniturilor salariale prevazute la alin. (3) beneficiaza de majorarea punctajelor lunare, corespunzatoare stagiului de cotizare realizat in perioada 1 februarie 1975 - 1 aprilie 2001, cu 10%.
(5) Salariile prevazute la alin. (3) care se utilizeaza pentru determinarea punctajelor lunare sunt salariile brute sau nete, dupa caz, in conformitate cu modul de inscriere a acestora in carnetul de munca, astfel:
a) salariile brute, pana la data de 1 iulie 1977;
b) salariile nete, de la data de 1 iulie 1977 pana la data de 1 ianuarie 1991;
c) salariile brute, de la data de 1 ianuarie 1991.
(6) Pentru situatiile prevazute la alin. (3) sporul de vechime care se utilizeaza la stabilirea punctajelor lunare este urmatorul:
a) perioada 1 martie 1970 - 1 septembrie 1983:
– 3% pentru o vechime in munca totala cuprinsa intre 5-10 ani;
– 5% pentru o vechime in munca totala cuprinsa intre 10-15 ani;
– 7% pentru o vechime in munca totala cuprinsa intre 15-20 ani;
– 10% pentru o vechime in munca totala de peste 20 de ani;
b) perioada 1 septembrie 1983 - 1 aprilie 1992:
– 3% pentru o vechime in munca totala cuprinsa intre 3-5 ani;
– 6% pentru o vechime in munca totala cuprinsa intre 5-10 ani;
– 9% pentru o vechime in munca totala cuprinsa intre 10-15 ani;
– 12% pentru o vechime in munca totala cuprinsa intre 15-20 ani;
– 15% pentru o vechime in munca totala de peste 20 de ani;
c) perioada 1 aprilie 1992 - 1 aprilie 2001: cel inscris in carnetul de munca sau dovedit cu adeverinte eliberate de catre angajatori sau alte persoane juridice care au dreptul legal de a certifica aceste date.
(7) Salariile minime pe economie, brute sau nete, dupa caz, pentru fiecare an, pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi, sunt prevazute in anexa nr. 8.
(8) Pentru perioadele anterioare anului 1949 se utilizeaza salariul minim corespunzator anului 1949.
 
Articolul 153
 
(1) De majorarea punctajelor lunare prevazuta la art. 152 alin. (4) beneficiaza si persoanele ale caror drepturi de pensie au fost stabilite pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi.
(2) Majorarea punctajelor lunare prevazuta la art. 152 alin. (4) nu se aplica perioadelor asimilate stagiului de cotizare.
(3) Persoanele carora, in baza unor hotarari judecatoresti, la calculul punctajelor lunare corespunzatoare stagiului de cotizare realizat in perioada prevazuta la art. 152 alin. (4), li s-au valorificat si drepturi salariale, altele decat salariul de baza si sporurile cu caracter permanent prevazute de legislatia in vigoare la data stabilirii/recalcularii pensiei, nu beneficiaza pentru aceste perioade de majorarea punctajelor lunare prevazuta la art. 152 alin. (4).
 
Articolul 154
 
(1) La determinarea punctajelor lunare se utilizeaza venitul brut lunar realizat care a constituit, conform legii, baza de calcul al contributiei individuale de asigurari sociale, asa cum acesta a fost inscris in declaratia nominala de asigurare, pentru perioada cuprinsa intre 1 aprilie 2001 si data de 1 ianuarie 2018, respectiv baza de calcul al contributiei de asigurari sociale dupa data de 1 ianuarie 2018.
(2) La determinarea punctajelor lunare, pentru perioada ulterioara datei de 1 aprilie 2001, se utilizeaza venitul asigurat inscris in declaratia individuala de asigurare sau in contractul de asigurare sociala.
 
Articolul 155
 
(1) Pentru perioadele anterioare datei intrarii in vigoare a prezentei legi, punctajul lunar se calculeaza prin raportarea veniturilor prevazute la art. 152 sau, dupa caz, la art. 154, la castigul salarial mediu brut sau net, dupa caz, comunicat de Institutul National de Statistica, prevazut in anexa nr. 7.
(2) Pentru perioadele anterioare anului 1938, precum si pentru perioada cuprinsa intre 1939-1946 inclusiv, la stabilirea punctajului lunar se utilizeaza castigul salarial mediu brut corespunzator anului 1938.
 
Articolul 156
 
(1) Asiguratii care au contribuit la Fondul pentru pensia suplimentara cu 2%, 3%, respectiv 5% beneficiaza de o crestere a punctajului, determinat prin aplicarea urmatoarelor procente la punctajele lunare realizate in aceste perioade, astfel:
a) 16% pentru perioada 1 ianuarie 1967-1 ianuarie 1973;
b) 13% pentru perioada 1 ianuarie 1973-1 ianuarie 1978;
c) 14% pentru perioada 1 ianuarie 1978-1 iulie 1986;
d) 21% pentru perioada 1 iulie 1986-1 noiembrie 1990;
e) 15% pentru perioada 1 noiembrie 1990-1 aprilie 1991;
f) 14% pentru perioada 1 aprilie 1991-1 aprilie 1992;
g) 13% pentru perioada 1 aprilie 1992-1 ianuarie 1999;
h) 22% pentru perioada 1 ianuarie 1999-1 februarie 1999;
i) 17% pentru perioada de dupa 1 februarie 1999.
(2) Asiguratii care au contribuit cu 4% la Fondul pentru pensia suplimentara beneficiaza de o crestere a punctajului, determinat prin aplicarea urmatoarelor procente la punctajele lunare realizate in aceste perioade, astfel:
a) 26% pentru perioada 1 iulie 1977-1 ianuarie 1978;
b) 28% pentru perioada 1 ianuarie 1978-1 iulie 1986.
 
Articolul 157
 
(1) La data intrarii in vigoare a prezentei legi, pensiile stabilite pe baza legislatiei anterioare devin pensii in intelesul prezentei legi si se recalculeaza prin inmultirea numarului total de puncte realizat cu valoarea punctului de referinta prevazuta la art. 86, cu exceptia pensiilor stabilite in fostul sistem de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale agricultorilor anterior datei de 1 aprilie 2001 care se recalculeaza conform art. 168.
(2) Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentului alineat, pensiile stabilite conform legislatiei anterioare vor fi evaluate in vederea recalcularii prevazuta la alin. (1). Procedura de evaluare se stabileste prin ordin al ministrului muncii si justitiei sociale, la propunerea CNPP, in termen de 90 de zile de la data publicarii prezentei legi in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
(3) In cazul in care prin aplicarea prevederilor alin. (1) rezulta un cuantum al pensiei mai mic decat cel aflat in plata sau cuvenit, se pastreaza cuantumul avantajos.
(4) In situatia in care cuantumul pensiei rezultat ca urmare a aplicarii prevederilor alin. (1) si (3) este mai mic decat cel prevazut la art. 91 se acorda cuantumul pensiei minime.
(5) In vederea evaluarii pensiilor prevazute la alin. (2), in anul 2019 se suplimenteaza personalul CNPP cu respectarea prevederilor art. 126 alin. (3), precum si fondurile necesare dotarii cu mobilier, logistica, consumabile, tehnica de calcul, medii de stocare si comunicatii.
 
Articolul 158
 
CNPP, prin casele teritoriale de pensii, notifica pensionarii referitor la rezultatul aplicarii prevederilor art. 157 alin. (1). Procedura de notificare se stabileste prin ordin al presedintelui CNPP.
 
Articolul 159
 
La data intrarii in vigoare a prezentei legi, pensiile anticipate stabilite conform legislatiei anterioare devin pensii pentru limita de varsta si se recalculeaza, prin adaugarea perioadelor asimilate nevalorificate la stabilirea pensiei si a eventualelor stagii de cotizare realizate pana la data recalcularii.
 
Articolul 160
 
La data intrarii in vigoare a prezentei legi, pensiile anticipate partiale fara diminuare, stabilite conform prevederilor art. 65 alin. (5) din Legea nr. 263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale Legii nr. 218/2015 privind protejarea si sprijinirea persoanelor afectate de emisiile de substante nocive provenite din extractiile de titei din zona Suplacu de Barcau, devin pensii pentru limita de varsta si se recalculeaza prin adaugarea perioadelor asimilate nevalorificate la stabilirea pensiei si a eventualelor stagii de cotizare realizate pana la data recalcularii.
 
 
Articolul 161
 
(1) Persoanele ale caror drepturi de pensie, acordate de casele teritoriale de pensii in perioada 1 ianuarie 2011-31 decembrie 2015, care au realizat stagii de cotizare atat in sistemul pensiilor militare de stat, cat si in sistemul public de pensii, pot solicita recalcularea pensiei prin excluderea perioadelor realizate in sistemul pensiilor militare de stat.
(2) In situatia prevazuta la alin. (1) se pastreaza dreptul la categoria de pensie de care beneficiaza la data recalcularii, considerandu-se indeplinite conditiile de acordare a dreptului. Numarul total de puncte rezultat in urma recalcularii este cel corespunzator stagiilor de cotizare realizate in sistemul public de pensii.
(3) In situatia reglementata la alin. (1) si (2), perioadele asimilate stagiului de cotizare se valorifica intr-unul dintre sisteme, in functie de optiunea beneficiarului.
(4) Drepturile rezultate in urma recalcularii se cuvin si se acorda incepand cu luna urmatoare solicitarii.
 
Articolul 162
 
(1) Pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001, in care o persoana a fost asigurata simultan in doua sau mai multe sisteme de asigurari sociale care au fost integrate in sistemul asigurarilor sociale de stat, la stabilirea punctajului lunar, perioadele respective se iau in calcul o singura data.
(2) Pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001, in care o persoana a fost asigurata simultan la sistemul de asigurari sociale si pensii pentru agricultori si la sistemul de asigurari sociale de stat, la stabilirea punctajului lunar se cumuleaza veniturile asigurate din perioadele respective.
 
Articolul 163
 
(1) In cazul modificarii numarului de urmasi dupa intrarea in vigoare a prezentei legi, pentru o pensie de urmas, stabilita pe baza legislatiei anterioare, devenita pensie conform prevederilor art. 157 alin. (1), cuvenita sotului supravietuitor, se recalculeaza potrivit prezentei legi, cu pastrarea conditiilor existente la data deciziei initiale.
(2) Prevederile alin. (1) se aplica si in cazul pensiilor de invaliditate stabilite pe baza legislatiei anterioare, devenite pensii conform prevederilor art. 157 alin. (1), la modificarea incadrarii intr-un alt grad de invaliditate.
 
Articolul 164
 
(1) In situatia persoanelor care au beneficiat de majorarea prevazuta la art. 152 alin. (4) si fac dovada venitului total lunar realizat, brut sau net, pensia se recalculeaza in conditiile art. 98 alin. (5) si alin. (8).
(2) In situatia in care cuantumul pensiei recalculat conform alin. (1) este mai mic decat cuantumul pensiei rezultat prin aplicarea majorarii prevazute la art. 152 alin. (4), se acorda acesta din urma.
(3) De prevederile alin. (1) si (2) beneficiaza si persoanele ale caror drepturi de pensie au fost stabilite pana la intrarea in vigoare a prezentei legi.
 
Articolul 165
 
Litigiile care se refera la drepturile ce fac obiectul prezentei legi, aflate pe rolul instantelor judecatoresti la data intrarii in vigoare a acesteia, se vor judeca potrivit legii in baza careia a fost stabilit dreptul.
 
Articolul 166
 
(1) Modelul contractelor de asigurare sociala se aproba prin ordin al ministrului muncii si justitiei sociale.
(2) Modelul deciziilor de pensie si al deciziilor de stabilire a drepturilor prevazute de legile cu caracter special se aproba prin ordin al presedintelui CNPP.
 
Articolul 167
 
Cererile inregistrate si nesolutionate pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi se solutioneaza conform normelor legale existente la data depunerii cererii.
 
Articolul 168
 
(1) Pensiile stabilite in fostul sistem de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale agricultorilor anterior datei de 1 aprilie 2001, devenite pensii conform prevederilor art. 157 alin. (1), se recalculeaza, din oficiu, in conformitate cu prevederile prezentei legi, in termen de 6 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei legi.
(2) In situatia in care cuantumul pensiei rezultat ca urmare a aplicarii prevederilor alin. (1) este mai mic decat cel prevazut la art. 91 se acorda cuantumul minim al pensiei.
(3) Pensiile recalculate conform prevederilor alin. (1) si (2) se cuvin si se platesc incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei legi.

 
Capitolul II Dispozitii finale

 
Articolul 169
 
(1) In cazul sumelor incasate necuvenit cu titlu de prestatii de asigurari sociale/alte drepturi prevazute de legi speciale, casele teritoriale de pensii emit decizii de recuperare, prin care se stabileste in sarcina beneficiarilor obligatia de restituire a acestor sume.
(2) Sumele prevazute la alin. (1) se stabilesc cu respectarea termenului general de prescriptie a dreptului la actiune, de 3 ani, calculat de la data constatarii.
(3) Decizia de recuperare a sumelor incasate necuvenit cu titlu de prestatii de asigurari sociale/alte drepturi prevazute de legi speciale constituie titlu executoriu.
(4) Debitele reprezentand prestatii de asigurari sociale/alte drepturi prevazute de legi speciale, mai mici de 40 lei, nu se mai urmaresc.
(5) Actualizarea sumei prevazute la alin. (4), ca urmare a modificarii prevederilor legale in materie, se face prin ordin al presedintelui CNPP.
(6) Sumele ramase nerecuperate dupa decesul beneficiarilor nu se mai urmaresc.
(7) In cazul sumelor cu titlu de prestatii de asigurari sociale/alte drepturi prevazute de legi speciale virate din eroare, ulterior decesului, in contul bancar al titularului, eroare determinata de necomunicarea, pana la data efectuarii viramentului, prin orice mijloace, catre casa teritoriala de pensii a cauzei de incetare a platii drepturilor, aceasta are obligatia de a efectua demersuri in vederea identificarii persoanei care a incasat sumele respective.
(8) In situatia in care, in urma demersurilor efectuate, persoana care a incasat necuvenit prestatia nu poate fi identificata in termen de 3 ani de la data decesului titularului dreptului, suma incasata necuvenit nu se mai urmareste.
 
Articolul 170
 
(1) Sumele incasate necuvenit cu titlu de prestatii de asigurari sociale, ca urmare a unei infractiuni savarsite de beneficiar, se recupereaza de la acesta, de la data primei plati, plus dobanzile aferente, pana la recuperarea integrala a prejudiciului.
(2) Sumele stabilite in conformitate cu prevederile alin. (1), ramase nerecuperate de la asiguratii decedati, nu se mai urmaresc.
 
Articolul 171
 
(1) Prin derogare de la prevederile art. 226 alin. (10) din Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, debitele provenite din prestatii de asigurari sociale/alte drepturi prevazute de legi speciale se recupereaza prin retinere/compensare din/cu drepturile lunare platite debitorului prin casele teritoriale de pensii.
(2) Retinerile/compensarile prevazute la alin. (1) se efectueaza de casele teritoriale de pensii, cu respectarea termenului general de prescriptie a dreptului la actiune de 3 ani, calculat de la data emiterii deciziei de recuperare.
(3) In cazul in care se constata ca recuperarea debitului conform prevederilor alin. (1) si (2) nu se poate face in termenul general de prescriptie de 3 ani, casa teritoriala de pensii transmite titlul executoriu organului fiscal central, in vederea punerii in executare silita, potrivit prevederilor Legii nr. 207/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.
(4) Prevederile alin. (3) se aplica si in situatia in care pe parcursul recuperarii debitului prin retinere/compensare se constata ca au intervenit modificari in situatia debitorului care nu mai fac posibila recuperarea.
(5) Debitele recuperate in conditiile alin. (1)-(4) se fac venit la bugetul din care au fost finantate sumele incasate necuvenit.
(6) In situatia prevazuta la alin. (3) si (4), procedura de transmitere de catre casele teritoriale de pensii a titlurilor executorii se stabileste prin ordin comun al ministrului finantelor publice si al ministrului muncii si justitiei sociale.
 
Articolul 172
 
Bazele de date privind asiguratii si beneficiarii sistemului public de pensii sunt proprietatea CNPP si au caracter confidential.
 
Articolul 173
 
(1) Cuantumul pensiei pentru invaliditate stabilit conform prezentei legi, a carei cauza o constituie accidentul de munca sau boala profesionala, se suporta din sumele prevazute pentru asigurarea la accidente de munca si boli profesionale in bugetul asigurarilor sociale de stat.
(2) Prevederile alin. (1) se aplica si in cazul pensiei pentru urmas, daca decesul sustinatorului s-a produs ca urmare a unui accident de munca sau a unei boli profesionale.
(3) In cazul pensiilor din sistemul public de pensii provenite din fostul sistem de asigurari sociale al agricultorilor, cuantumul pensiei se suporta de la bugetul de stat.
(4) Se suporta, de asemenea, de la bugetul de stat si partea din cuantumul pensiei aferenta numarului de puncte obtinute prin valorificarea, dupa data de 1 aprilie 2001, a fiecarui an util realizat in cadrul fostelor unitati agricole cooperatiste, a fiecarui an de contributie realizat de taranii cu gospodarie individuala din zonele necooperativizate, pana la data intrarii in vigoare a Legii nr. 80/1992, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si a perioadelor de contributie realizate, conform acestei legi, dupa data de 29 iulie 1992 si pana la data de 1 aprilie 2001.
(5) Prevederile alin. (1)-(4) se aplica si in situatia pensiilor stabilite anterior intrarii in vigoare a prezentei legi.
(6) Ajutorul pentru sotul supravietuitor se suporta din bugetul de stat.
 
Articolul 174
 
(1) Pentru efectuarea operatiunilor legate de intocmirea si transmiterea documentelor de plata a prestatiilor stabilite si achitate de catre alte institutii, CNPP incaseaza contravaloarea cheltuielilor materiale si a manoperei aferente serviciilor efectuate.
(2) Sumele rezultate ca urmare a aplicarii prevederilor alin. (1) constituie venituri ale bugetului asigurarilor sociale de stat.
 
Articolul 175
 
Expertizele dispuse de instantele judecatoresti in litigiile privind asigurarile sociale se efectueaza si de experti tehnici extrajudiciari pregatiti in Centrul National de Formare si Pregatire Profesionala, din subordinea CNPP.
 
Articolul 176
 
(1) Intre sistemul public de pensii si sistemele proprii de asigurari sociale neintegrate acestuia se recunosc reciproc stagiile de cotizare, respectiv vechimea in munca sau vechimea in serviciu, in vederea deschiderii drepturilor de pensie. In aceste situatii, pensia din sistemul public de pensii se stabileste numai pentru perioadele de stagiu de cotizare realizate in acest sistem.
(2) Perioadele asimilate stagiului de cotizare, prevazute la art. 14 alin. (1), care constituie si vechime in munca sau in serviciu in sistemele proprii de asigurari sociale neintegrate sistemului public de pensii, se iau in calcul, in unul dintre sisteme, in urma exprimarii optiunii de catre solicitant.
 
Articolul 177
 
(1) Persoanele care indeplinesc conditiile pentru obtinerea mai multor pensii de serviciu, reglementate de legi cu caracter special, opteaza pentru obtinerea uneia dintre acestea.
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in situatia in care persoana indeplineste atat conditiile pentru acordarea unei pensii de serviciu, reglementate de legi cu caracter special, cat si cele pentru acordarea unei pensii dintr-un sistem propriu de asigurari sociale neintegrat sistemului public de pensii.
 
Articolul 178
 
Prin depunerea cererii in vederea acordarii drepturilor prevazute de prezenta lege, persoana in cauza isi exprima consimtamantul in mod expres si neechivoc pentru prelucrarea datelor cu caracter personal, in scopul stabilirii si platii drepturilor cuvenite, in conditiile prezentei legi si Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European si al Consiliului din 27 aprilie 2016.
 
Articolul 179
 
(1) Contractele de asigurare sociala aflate in derulare la data intrarii in vigoare a prezentei legi se reziliaza de drept la data abrogarii Legii nr. 263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2) Eventualele sume neachitate pana la data rezilierii contractului reprezentand contributii de asigurari sociale si, dupa caz, dobanzi si penalitati nu se mai urmaresc. Stagiul de cotizare se constituie numai din perioadele pentru care s-au platit sumele reprezentand contributia de asigurari sociale si, dupa caz, dobanzile si penalitatile calculate si se valorifica la stabilirea dreptului la pensie.

Articolul 180
 
In aplicarea prezentei legi, se emit norme, la propunerea Ministerului Muncii si Justitiei Sociale, care se aproba prin hotarare a Guvernului.
 
 
 
Articolul 181
 
Anexele nr. 1-9 fac parte integranta din prezenta lege.
 
Articolul 182
 
(1) Prezenta lege intra in vigoare la data de 1 septembrie 2021, cu exceptia:
a) art. 86 alin. (2) lit. a), care intra in vigoare la data de 1 septembrie 2019;
b) art. 86 alin. (2) lit. b), care intra in vigoare la data de 1 septembrie 2020;
c) art. 139, art. 145, art. 148 alin. (2), art. 157 alin. (2) si (5) si art. 183 alin. (1), care intra in vigoare la 3 zile de la data publicarii prezentei legi in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
(2) La data intrarii in vigoare a prezentei legi, presedintele CNPP si membrii consiliului de administratie isi continua mandatul inceput in conformitate cu prevederile Legii nr. 263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, pana la implinirea termenului pentru care au fost numiti, cu exceptia situatiilor prevazute la art. 124 alin. (8).
 
Articolul 183
 
(1) La data intrarii in vigoare a prevederilor art. 139 din prezenta lege se abroga art. 102 si art. 149 alin. (1) si (2) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 852 din 20 decembrie 2010, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2) La data intrarii in vigoare a prezentei legi se abroga:
a) Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 852 din 20 decembrie 2010, cu modificarile si completarile ulterioare, si actele subsecvente emise in baza acesteia;
b) Hotararea Guvernului nr. 257/2011 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 214 din 28 martie 2011, cu completarile ulterioare.
Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, in conditiile art. 147 alin. (2), cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (1) din Constitutia Romaniei, republicata.
 
 
PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR
ION-MARCEL CIOLACU
PRESEDINTELE SENATULUI
CALIN-CONSTANTIN-ANTON POPESCU-TARICEANU


Bucuresti, 8 iulie 2019.
Nr. 127.
 
Anexa nr. 1
 
LISTA
 
cuprinzand personalul navigant din aviatia civila ale carui locuri de munca
se incadreaza in conditii speciale
 
1. Personal navigant pe:
a) avioane turboreactoare si turbopropulsoare de transport;
b) avioane clasice de transport public;
c) avioane clasice in misiuni sanitare sau de specialitate;
d) elicoptere si avioane utilitare;
e) aeronave prototipuri la incercare in zbor.
2. Echipaje de receptie in zbor a aeronavelor, instructori in scoli, cursuri si aerocluburi, pe:
a) avioane clasice;
b) avioane turboreactoare sau turbopropulsoare.
3. Personal de incercare in zbor a aeronavelor noi, de serie
4. Personal navigant de control in zbor
5. Personal tehnic care executa receptia si controlul tehnic in zbor al aeronavelor
6. Instructori in scoli, cursuri si aerocluburi de zbor fara motor
7. Personal de parasutism profesionist care:
a) executa salturi din aeronava in procesul de instructie, antrenament sau salturi speciale;
b) executa salturi pentru receptia parasutelor;
c) executa salturi din turnul de parasutism;
d) desfasoara activitatea de instructor de parasutism la bordul aeronavei din care se executa salturi cu parasuta.
8. Insotitori de bord


 

 
Anexa nr. 2
 
LISTA
 
cuprinzand locurile de munca incadrate in conditii speciale in care se desfasoara urmatoarele activitati
 
1. Activitatea din sectoarele care utilizeaza materii explozive, pulberi si munitii pentru urmatoarele operatii:
a) manipularea materiilor explozive: docheri, docherimecanizatori, conducatori de utilaje portuare, mineri de suprafata si artificieri;
b) manipularea materiilor toxice si pulverulente, a produselor chimice si petrochimice, a carbunilor si a minereurilor: docheri, docheri-mecanizatori, conducatori de utilaje portuare;
c) fabricarea, manipularea, transportul nitroglicerinei, explozivilor, pulberilor negre, pulberilor fara fum, produselor pirotehnice in unitatile de productie a explozivilor, precum si fabricarea nitrocelulozelor si a celuloidului in aceleasi unitati de productie a explozivilor;
d) fabricarea munitiilor si a elementelor de munitii, locurile de munca in care se executa operatii cu exploziv de initiere, exploziv cu caracteristica de sensibilitate mare, precum si locurile de munca in care se executa operatii cu explozivi aromatici, la care angajatii vin in contact direct cu acestia;
e) asamblarea si dezasamblarea focoaselor, suruburilor portamorsa si a detonatoarelor, in cazul in care elementele componente sunt incarcate;
f) asanarea terenurilor si a apelor de munitii, de produse pirotehnice, de materii explozive si mine;
g) operatii de distrugere a munitiilor incarcate si a elementelor de munitii incarcate, a pulberilor, a explozivilor si a produselor pirotehnice;
h) delaborarea munitiilor si a elementelor pirotehnice incarcate cu substante explozive sau incendiare.
2. Activitatea din locurile de munca incadrate in categoriile de risc radiologic III si IV din centrale nuclearoelectrice, unitati de cercetare-dezvoltare in domeniul nuclear, unitati de fabricare a combustibilului nuclear, unitati de tratare si depozitare a deseurilor radioactive, instalatii radiologice si alte instalatii nucleare.
3. Activitatea desfasurata in subteran la constructii hidrotehnice de tuneluri, de galerii, precum si de centrale electrice subterane, la exploatari din cariere prin tuneluri si galerii.
4. Activitatea desfasurata in subteran: lucrari de constructii, intretinere si reparatii de tuneluri, de cai ferate, drumuri, precum si galeriile aferente, cu adancimi mai mari de 8 m.
5. Activitatile desfasurate in subteran in cadrul metroului pentru:
a) mecanic de locomotiva si rama electrica de metrou;
b) mecanic ajutor de locomotiva si rama electrica de metrou;
c) mecanic instructor.
6. Activitatea de revizie, intretinere, exploatare si reparatie de la metrou, care se desfasoara 100% in subteran.
7. Activitatea desfasurata de personalul din siguranta circulatiei, care indeplineste functia de mecanic de locomotiva si automotor, mecanic ajutor si mecanic instructor.
8. Activitatea de exploatare portuara desfasurata de docheri si de docheri-mecanizatori.
9. Activitatea desfasurata de personalul navigant din unitatile de transport maritim si fluvial, care lucreaza in sala masinilor de pe navele maritime si fluviale cu capacitate de peste 600 CP.
10. Lucrari permanente sub apa la suprapresiune: scafandri si chesonieri.
11. Activitatea desfasurata de personalul de pe platforme marine.
12. Activitatea desfasurata de personalul care lucreaza in exploatari forestiere: fasonatori, corhanitori, funicularisti, tractoristi, conducatori de tractoare articulate forestiere, sortatori.
13. Activitatea desfasurata la forajul sondelor de titei si gaze: interventii, probe de productie si reparatii capitale la sonde, combustie subterana, detubari sonde si saparea puturilor pentru repararea coloanelor la sonde; activitatea de operatii speciale - pentru timpul efectiv lucrat la sonda; montarea-demontarea turlelor petroliere, cu exceptia turlelor rabatabile.
14. Reparatii si intretinere la mori cu capacitate mai mare de 7.000 t.
15. Prelucrarea industriala a topiturii de sticla prin suflare cu gura - operatii executate complet nemecanizat la teava, preluand priza din cuptorul de topire - si din teava de sticla greu fuzibila.
16.
a) Prelucrarea topiturii de sticla la masini automate, semiautomate si prese;
b) Alimentarea manuala a cuptoarelor de topit sticla;
c) Cuptoarele pentru topirea sticlei.
17. Fabricarea fibrelor minerale artificiale din fibre si fibre de sticla.
18. Activitatea desfasurata de personalul din activitatea de cocsificare a carbunelui:
a) cocserie: masina de sarjare, asezarea si etansarea usilor, incalzirea bateriilor si a colectoarelor de gaze - platformele de pe bateriile de cocs si semicocs, scoaterea usilor, transportul cocsului la stins, stingerea si sortarea cocsului;
b) sectorul chimic al cocseriei: chimizarea gazului de cocs, distilarea gudroanelor, ambalarea si incarcarea in vrac a produselor chimice rezultate si fabricate;
c) arderea pe vatra in cuptoare deschise a gudroanelor rezultate de la rafinarea produselor petroliere;
d) operatia de gudronare a lingotierelor.
19. Activitatea desfasurata de personalul care lucreaza la producerea electrozilor siderurgici si de sudura:
a) macinarea, dozarea, malaxarea, brichetarea si presarea materiilor prime necesare fabricarii electrozilor;
b) calcinarea cocsului de petrol si a antracitului;
c) prepararea smoalei, a electrografitului, precum si a deseurilor crude si a antracitului si dozarea acestor componente;
d) coacerea, recoacerea, grafitarea si impregnarea electrozilor;
e) recuperarea produselor carbunoase;
f) prelucrari mecanice pe masini-unelte speciale ale electrozilor siderurgici grafitati si ale niplurilor, ale blocurilor de furnal.
20. Prepararea de minereuri: macinare, flotare, filtrare.
21. Activitatea desfasurata de personalul din activitatea de aglomerare:
a) sectorul de aglomerare din siderurgie: operatiile de la masina de aglomerare, reintroducerea in flux a sarjei neaglomerate - retur, expeditia aglomeratului;
b) incarcarea materiei prime in corfe la furnalele vechi - operatie ce se executa sub silozuri;
c) macinarea, prajirea, aglomerarea, sarjarea, precum si topirea minereurilor sau a concentratelor de plumb;
d) prajirea si aglomerarea minereului de cupru, topirea concentratelor cuproase, convertizarea, prerafinarea, precum si granularea cuprului;
e) prajirea, macinarea, aglomerarea, topirea minereurilor, a zgurilor si a materialelor refolosibile neferoase, prerafinarea, rafinarea, convertizarea si turnarea metalelor neferoase.
22. Activitatea desfasurata de personalul de la furnale:
a) incarcarea materiei prime in corfe la furnalele vechi - operatie ce se executa sub silozuri;
b) instalatia de dozare si de incarcare a materialelor de sarja, incarcarea furnalelor, epurarea gazelor de furnal, preincalzitoare de aer, curatarea canalelor de la furnal, activitatea prestata la creuzetul furnalelor, desulfurarea fontei, granularea si expandarea zgurii, precum si epurarea gazelor de furnal.
23. Activitatea desfasurata de personalul din otelarii:
a) incarcarea cuptoarelor, precum si elaborarea otelului in cuptoare, in convertizoare, in cuptoare electrice, inclusiv instalatii de retopire sub zgura si tratament termic in vid, care au capacitatea de cel putin 5 t pe sarja;
b) turnarea otelului prin procedeul continuu si in lingouri la uzinele siderurgice;
c) pregatirea gropii de turnare, turnarea si evacuarea otelului;
d) cazanele recuperatoare de la otelariile cu convertizoare.
24. Activitatea din turnatoriile de fonta, otel, neferoase sau materiale refolosibile neferoase, cu productie industriala continua, in care se executa si operatiile de dezbatere sau de curatare a pieselor in hala de turnare.
25. Activitatea desfasurata de personalul din activitatea de laminare la cald:
a) incalzirea metalului in vederea laminarii, laminarea, taierea, presarea si refularea la cald, inclusiv ajustajul, finisarea si sortarea la cald;
b) incarcarea si descarcarea cuptoarelor adanci - macarale Tiegler, precum si macaralele de la scoaterea otelului din cuptoarele cu propulsie;
c) incalzirea taglelor in cuptorul cu vatra inclinata pentru laminorul de 6 toli, precum si incalzirea bandajelor si a discurilor pentru rotile de material rulant; incalzirea otelului pentru laminare in cuptoare adanci;
d) incalzirea, scoaterea si transportul platinelor si al pachetelor de tabla, manual, de la cuptoare la caja;
e) extragerea manuala a otelului cald pentru laminare din cuptoare sau a taglelor din cuptoarele cu propulsie;
f) extragerea manuala a lingourilor sau a taglelor din cuptoarele cu propulsie; transportul manual al taglelor de la cuptor la linia de laminare;
g) striparea lingourilor si curatarea cu flacara a lingourilor, bramelor si a taglelor, precum si curatarea cu ciocane pneumatice a lingourilor si laminatelor.
26. Activitatea de forjare continua la cald, manuala, cu ciocane si prese de peste 200 kg/forta.
27. Activitatile efectuate de zidari-samotori:
a) zidirea si repararea cuptoarelor industriale, utilajelor de turnare, cazanelor din centralele electrice, precum si a altor asemenea utilaje, cu caramida din silica sau cu caramida din silica asociata cu alte categorii de caramida refractara;
b) executarea la cald, la utilajele mentionate mai sus, a operatiilor de zidire si de reparare a zidariei, indiferent de tipul de caramida refractara utilizata - activitate permanenta.
28. Activitatea desfasurata de personalul care lucreaza la:
a) uscarea, prajirea si distilarea minereurilor cinabrifere;
b) distilarea si purificarea mercurului in proces continuu; instalatiile de prelucrare cu mercur a minereurilor auroargentifere, activitatea de cianurare a minereurilor auroargentifere;
c) electroliza cuprului si fabricarea industriala a pulberilor de cupru;
d) electroliza aluminiului, inclusiv captarea gazelor;
e) prajirea, macinarea, aglomerarea, topirea minereurilor, a zgurilor si a materialelor refolosibile neferoase, prerafinarea, rafinarea, convertizarea si turnarea metalelor neferoase;
f) afinarea aurului si a argintului;
g) fabricarea pulberii de aluminiu;
h) fabricarea feroaliajului si a siliciului metalic.
29. Activitatea desfasurata de personalul care lucreaza la productia si prelucrarea plumbului, zincului si cositorului:
a) macinarea, prajirea, aglomerarea, sarjarea, precum si topirea minereurilor sau a concentratelor de plumb; rafinarea plumbului, inclusiv cupelarea; elaborarea aliajului plumb-cadmiu;
b) topirea aliajelor cu peste 50% plumb si turnarea de piese din aceste aliaje in procesul de fabricatie industriala: topirea, elaborarea si rafinarea metalelor neferoase in incinta uzinelor din metalurgia plumbului;
c) fabricarea acumulatoarelor electrice din plumb;
d) metalurgia zincului;
e) personalul care lucreaza cu plumb din fabricile de celofibra-viscoza.
30. Activitatea de tratare si acoperire a metalelor prin urmatoarele:
a) metalizarea cu nichel-carbonil;
b) instalatiile de metalizare prin pulverizare cu jet de plasma;
c) operatiuni de tratamente termice efectuate in cuptoare care utilizeaza in exclusivitate gazul de cocs sau gazul de furnal;
d) deservirea cuptoarelor cu clopot pentru tratamente termice ale rulourilor de tabla si benzilor de otel;
e) instalatii de zincare a tablelor, tevilor si profilelor in industria metalurgica;
f) operatii de incalzire, tratament termic si emailare prin pudrare a pieselor din fonta;
g) acoperiri metalice in metal topit, in cazul in care suprafata totala a pieselor care sufera aceasta operatie depaseste 20 m^2/ora.
31.
a) Fabricarea abrazivelor din cuart - toate operatiile aferente procesului de fabricatie;
b) Granularea carburii de siliciu, a electrocorindonului si finisarea pietrelor de polizor.
32. Activitatea de perforare, forare, impuscare si transport al materialului derocat in cariere, unde se folosesc excavatoare cu cupa mai mare de 4 mc si autobasculante mai mari de 25 t.
33. Activitatea de sablaj uscat cu nisip, cu exceptia instalatiilor ermetizate.
34. Activitatea desfasurata de personalul care lucreaza la fabricarea si ambalarea negrului de fum.
35. Activitatea de fabricare a diamantelor sintetice.
36. Activitatea desfasurata in instalatiile care fabrica, vehiculeaza si depoziteaza hidrogen sulfurat, de distilare a apei grele, de schimb izotopic si de epurare a apelor reziduale cu hidrogen sulfurat.
37. Fabricarea acrilonitrilului si a derivatilor cianici, in cazul in care se desfasoara in aceeasi instalatie; utilizarea in industrie a acrilonitrilului.
38. Curatarea canalelor subterane care contin substante foarte periculoase sau cancerigene din unitatile industriei chimice si petrochimice.
39. Activitatea desfasurata in instalatii de fabricatie a benzenului si tetraclorurii de carbon.
40. Activitatea desfasurata in instalatia bitum - fabricarea, ambalarea, prepararea mixturilor asfaltice.
41. Fabricarea fenolului.
42. Activitatea desfasurata in instalatiile de fabricare a oxidului de etilena.
43. Activitatea desfasurata in instalatiile de electroliza pentru producerea clorului.
44. Activitatea de fabricare a clorurii de vinil si a policlorurii de vinil.
45. Activitatea de fabricare a pesticidelor.
46. Fabricarea si utilizarea industriala de alfa si betanaftilimina.
47. Fabricarea si ambalarea benzidinei.
48. Fabricarea hidrobenzenului.
49. Dozarea manuala a antioxidantilor, a acceleratorilor si a agentilor de vulcanizare.
50. Activitatea desfasurata de personalul care lucreaza in leprozerii.
51. Fabricarea ferodourilor - toate operatiile; fabricarea si prelucrarea placilor de marsit pe baza de azbest - toate operatiile.


 
Anexa nr. 3
 
LISTA
 
cuprinzand unitatile care au obtinut hotararea de mentinere a avizului de incadrare a locurilor de munca in conditii speciale,
in conformitate cu prevederile Hotararii Guvernului nr. 1.284/2011 privind stabilirea procedurii de reevaluare a locurilor de munca
in conditii speciale prevazute la art. 30 alin. (1) lit. e) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice,
cu modificarile si completarile ulterioare

 

Nr. crt. anterior

Societatea/Localitatea

C.U.I./Cod fiscal

Nr. registrul comertului

Aviz nr. /data

Pozitia actuala din lista locurilor de munca

54.

S.C. CENTRALA ELECTRICA‚ DE TERMOFICARE ARAD - S.A., localitatea Arad

RO14593668

J02/336/19.04.2002

59/06.07.2005

1/10.07.2012

7

147.

INSTITUTUL DE URGENTA‚ PENTRU BOLI CARDIOVASCULARE PROF. DR. CC. ILIESCU, localitatea Bucuresti

4203628

-

181/22.09.2005

2/10.07.2012

2

125.

SPITALUL CLINIC DE URGENTA‚ PENTRU COPII LOUIS TURCANU, localitatea TimiSoara

4548538

-

146/21.09.2005

3/10.07.2012

2

133.

SPITALUL CLINIC JUDETEAN DE URGENTA‚, localitatea Sibiu

4240898

-

157/21.09.2005

4/10.07.2012

2

137.

SPITALUL CLINIC JUDETEAN DE URGENTA‚ SF. APOSTOL ANDREI, localitatea Galati

3126853

-

164/22.09.2005

165/22.09.2005

5/13.08.2012

2

83.

S.C. OIL TERMINAL - S.A., localitatea Constanta

2410163

J13/512/1991

96/25.07.2005

7/13.08.2012

7

7, 9, 57.

S.C. OMV PETROM - S.A. - Zona de Productie 1 Crisana Banat - Unitatea de afaceri "Reparatii capitale si interventii la sonde“

1590082

J40/8302/1997

50/01.07.2005

71/11.07.2005

72/14.07.2005

9/13.08.2012

13

56.

S.C. OMV PETROM - S.A. - Zona de Productie 2 Oltenia

1590082

J40/8302/1997

65/08.07.2005

10/13.08.2012

13

55.

S.C. OMV PETROM - S.A. - Zona de Productie III Muntenia Vest

1590082

J40/8302/1997

61/07.07.2005

11/13.08.2012

13

5.

S.C. OMV PETROM - S.A. - Zona de Productie IV Moesia Sud

1590082

J40/8302/1997

39/06.05.2005

68/08.07.2005

12/13.08.2012

13

5.

S.C. OMV PETROM - S.A. - Zona de Productie V Moesia Nord

1590082

J40/8302/1997

66/08.07.2005

67/08.07.2005

68/08.08.2005

13/13.08.2012

13

4.

S.C. OMV PETROM - S.A. - Zona de Productie VI Muntenia Central

1590082

J40/8302/1997

33/03.05.2005

14/13.08.2012

13

58.

S.C. OMV PETROM - S.A. - Zona de Productie VII Muntenia Est

1590082

J40/8302/1997

77/15.07.2005

15/13.08.2012

13

6, 8.

S.C. OMV PETROM - S.A. - Zona de Productie VIII Moldova Nord

1590082

J40/8302/1997

47/01.07.2005

54/04.07.2005

16/13.08.2012

13

58.

S.C. OMV PETROM - S.A. - Zona de Productie IX Moldova Sud - Punct de lucru Buzau

1590082

J40/8302/1997

77/15.07.2005

17/13.08.2012

13

2.

S.C. OMV PETROM - S.A. - Zona de Productie X Petromar Constanta

1590082

J40/8302/1997

2/12.11.2004

18/13.08.2012

8,11

104.

S.C. ALRO - S.A., localitatea Slatina

1515374

J28/8/31.01.1991

119/13.09.2005

19/24.09.2012

28 (d)

20.

S.C. ARIO - S.A., localitatea Bistrita

2736489

J06/38/1991

14/22.12.2004

20/24.09.2012

24

63.

S.C. IUS - S.A.., localitatea Brasov

1109309

J08/30/1991

70/11.07.2005

21/24.09.2012

26

7.

S.C. PETROSANTANDER ROMÂNIA - S.R.L., localitatea Arad

26889099

J02/825/19.11.2010

50/01.07.2005

22/24.09.2012

13

94.

S.C. STICLA TURDA - S.A., localitatea Turda

202190

J12/3/04.01.1991

109/09.09.2005

23/16.05.2013

15

40.

S.C. HIDROCONSTRUCTA - S.A., localitatea Bucuresti

RO1556820

J40/1762/12.04.1991

42/06.05.2005

24/24.09.2012

1 (a), 3

44.

Compania NATIONALA ROMARM - S.A. - filiala Uzina Mecanica Plopeni S.A., localitatea Plopeni

R13741804

J29/162/2001

101/27.06.2005

25/24.09.2012

1 (c, d, e, f, g, h), 26

65.

COMPLEXUL ENERGETIC OLTENIA S.A. - Sucursala Electrocentrale Craiova, localitatea Craiova

30292810

J16/904/08.06.2012

75/14.07.2005

27/24.09.2012

7

46.

Compania Nationala ROMARM - S.A. Bucuresti - filiala S.C. CARFIL - S.A., localitatea Brasov

13945863

J08/596/2001

173/22.09.2005

28/24.09.2012

1 (d, e, f), 33

62.

S.C. UPETROM 1 MAI - S.A. Ploiesti, localitatea Ploiesti

1350365

J29/1/1991

69/08.07.2005

29/02.10.2012

24, 26, 27,

33

43.

Compania Nationala ROMARM - S.A. - filiala S.C. UZINA MECANICA‚ SADU - S.A., localitatea Bumbesti-Jiu

14373832

J18/330/2001

45/10.05.2005

30/08.10.2012

1 (c, d, g, h), 29 (b)

45.

Compania NATIONALA ROMARM - S.A. - filiala S.C. TOHAN - S.A.., localitatea Zarnesti

RO13652413

J08/49/2001

131/15.09.2005

31/08.10.2012

1 (c, d, e, f, g, h), 26, 30 (b), 33

99.

AGENTIA ROMÂNA‚ PENTRU SALVAREA DE VIETI OMENESTI, localitatea Constanta

16330145

-

114/09.09.2005

32/15.10.2012

9

115.

S.C. STIROM - S.A., localitatea Bucuresti

335588

J40/10/1990

132/15.09.2005

33/15.10.2012

16 (a, c)

18.

SNTFM "C. F. R. Marfa“ - S.A., localitatea Bucuresti

R11054537

J40/9775/1998

12/30.11.2004

34/15.10.2012

7

17.

SNTFC "C.F.R. Calatori“ - S.A., localitatea Bucuresti

R11054545

J40/9764/1998

11/30.11.2004

35/15.10.2012

7

121.

SPITALUL CLINIC CAI FERATE CRAIOVA, localitatea Craiova

4332169

-

139/20.09.2005

36/15.10.2012

2

139.

SPITALUL CLINIC JUDETEAN CONSTANTA, localitatea ConstanTa

4301103

J70/380/1992

168/22.09.2005

37/15.10.2012

2

122.

S.C. NUCLEAR & VACUUM - S.A., localitatea Magurele

R481419

J23/1216/2002

141/20.09.2005

38/15.10.2012

2

22.

REGIA AUTONOMA‚ PENTRU ACTIVITATI NUCLEARE - Sucursala Cercetari Nucleare Pitesti, localitatea Pitesti - Mioveni

11057002

J03/515/1998

16/22.12.2004

39/15.10.2012

2

24.

REGIA AUTONOMA‚ PENTRU ACTIVITATI NUCLEARE DROBETA TURNU SEVERIN

10882752

J25/282/1998

172/22.09.2005

40/15.10.2012

2

34.

S.C. ALS ROMÂNIA - S.R.L. Gura Roiei, localitatea Rosia Montana

17540382

J01/541/28.04.2005

30/15.02.2005

41/18.10.2012

21 (c), 29 (a)

116.

S.C. FORAJ SONDE - S.A., localitatea Craiova

3730778

J16/2746/1992

133/15.09.2005

43/18.10.2012

13

111.

S.C. SOMETRA - S.A. Copsa Mica, localitatea Copsa Mica

813526

J32/124/1991

126/14.09.2005

44/18.10.2012

29 (a, b, d)

23.

REGIA AUTONOMA‚ PENTRU ACTIVITATI NUCLEARE - Sucursala ROMAG-PROD., localitatea Drobeta-Turnu Severin

12611350

J25/300/1998

55/04.07.2005

45/18.10.2012

36

126.

SPITALUL CLINIC MUNICIPAL DE URGENTA‚ TIMISOARA, localitatea Timisoara

4483447

-

148/21.09.2005

46/16.11.2012

2

146.

SPITALUL CLINIC DE PEDIATRIE SIBIU, localitatea Sibiu

11411672

-

179/22.09.2005

47/16.11.2012

2

61.

SCTM METROREX - S.A., localitatea Bucuresti

13863739

J40/6880/1999

64/07.07.2005

225/08.09.2005

48/12.12.2012

5 (a, b), 6

108.

S.C. ARCELORMITTAL TUBULAR PRODUCTS ROMAN - S.A., localitatea Roman

2057240

J27/88/1991

123/13.09.2005

49/12.12.2012

7, 25 (a), 27 (a), 30 (c)

53.

S.C. AUTOMOBILE DACIA - S.A., localitatea Mioveni

RO160796

J03/81/1991

56/06.07.2005

50/12.12.2012

24

114.

S.C. HIDROJET - S.A., localitatea Breaza

RO1318860

J29/17/29.01.1991

130/14.09.2005

51/12.12.2012

24, 26, 27

(a)

102.

S.C. ARCELORMITTAL GALATI - S.A., localitatea Galati

RO1639739

J17/21/1991

117/12.09.2005

52/18.01.2013

1 (b), 7, 10, 18 (a, b), 19 (c), 21 (a), 22, 23, 24, 25 (a), 26, 27, 30 (c, d), 39

50.

S.C. TMK - RESITA - S.A., localitatea Resita

RO1064207

J11/59/1991

51/01.07.2005

53/18.01.2013

7, 23, 27

25.

S.C. ARCELORMITTAL HUNEDOARA, localitatea Hunedoara

RO2126855

J20/41/1991

18/22.12.2004

55/18.01.2013

7, 23, 25 (a)

127.

SOCIETATEA NATIONALA‚ NUCLEAR ELECTRICA - S.A. - Sucursala CNE Cernavoda, localitatea Cernavoda

R22554619

J/13/3442/2007

149/21.09.2005

56/21.01.2013

2

140.

INSTITUTUL ONCOLOGIC PROF. DR. ALEXANDRU TRESTIOREANU, localitatea Bucuresti

4203709

-

169/22.09.2005

57/16.05.2013

2

100.

SOCIETATEA NATIONALA‚ DE GAZE NATURALE ROMGAZ - S.A. - Sucursala de Interventii, Reparatii Capitale si Operatii Speciale la Sonde Medias, localitatea Medias

14056826

J32/1190/2003

115/12.09.2005

58/31.01.2013

13

26.

INSTITUTUL NATIONAL DE CERCETARE-DEZVOLTARE PENTRU FIZICÄ‚ SI INGINERIE NUCLEARÄ‚ "HORIA HULUBEI“ - IFIN-HH, localitatea Magurele

3321234

J23/1945/2002

22/15.02.2005

60/04.02.2013

2

143.

SPITALUL MUNICIPAL DE URGENTA‚ ROMAN, localitatea Roman

2613940

-

175/22.09.2005

61/04.02.2013

2

117.

S.C. LAMINORUL - S.A., localitatea Braila

2266948

J09/42/1991

134/15.09.2005

62/04.02.2013

7, 25 (a), 26

14.

S.C. GRUP PETROL MARIN - S.A., localitatea Constanta

R7471838

J13/1755/1995

7/12.11.2004

63/04.02.2013

11

12.

S.C. RIG SERVICE - S.A., localitatea Constanta

RO14320668

J13/2053/2001

5/12.11.2004

64/04.02.2013

11

60.

S.C. PROMEX - S.A. BRÄILA, localitatea Braila

RO2265683

J09/112/1991

63/07.07.2005

65/20.02.2013

24

106.

S.C. FOSERCO - S.A. PLOIESTI, localitatea Ploiesti

RO969453

J29/201/2011

121/13.09.2005

66/20.02.2013

13

35.

S.C. RULMENTI - S.A. BÂRLAD, localitatea Bârlad

RO2808089

J37/8/1991

32/03.05.2005

68/20.02.2013

7, 24, 26, 27 (a)

67.

S.C. CUPRUMIN - S.A., localitatea Abrud

R11551757

J01/64/15.02.1999

78/15.07.2005

69/20.02.2013

3, 14, 20, 26, 32

118.

S.C. MECHEL TÂRGOVISTE - S.A., localitatea Târgoviste

913720

J15/284/1991

135/16.09.2005

70/20.02.2013

7, 23 (a, b), 25 (a), 27 (a, b)

66.

S.C. HIDROSERV PORÅILE DE FIER S.A., localitatea Drobeta-Turnu Severin

14936693

J25/250/08.10.2002

76/14.07.2005

71/21.02.2013

10

110.

S.C. ROMINSERV VALVES IAIFO S.A., localitatea Zalau

29319521

J31/480/2011

125/14.09.2005

72/21.02.2013

24, 26

21.

S.C. SATURN - S.A., localitatea Alba Iulia

1750957

J01/186/1991

15/22.12.2004

73/21.02.2013

24

109.

S.C. FABRICA DE STICLA‚ AVRIG S.A., localitatea Avrig

2460706

J32/69/1991

124/14.09.2005

74/16.05.2013

15

87.

S.C. WEATHERFORD ATLAS G.I.P. - S.A., localitatea Ploiesti

RO1360687

J29/79/2001

100/25.07.2005

147/21.09.2005

75/16.05.2013

1 (a, c), 2

47.

S.C. OLTCHIM - S.A., localitatea Râmnicu Vâlcea

1475261

J38/219/18.04.1991

46/01.07.2005

28/15.02.2005

76/16.05.2013

7, 42, 43, 44

119.

S.C. SILCOTUB - S.A., localitatea Zalau

15117182

J31/363/2006

136/16.09.2005

78/16.05.2013

25 (a)

86.

S.C. DAFORA - S.A. Sucursala Foraj S.A., localitatea Medias

15513764

J32/768/13.06.2003

99/25.07.2005

81/08.08.2013

13

39.

S.C. ARMATURA - S.A., localitatea Cluj-Napoca

RO199001

J12/13/1991

38/05.05.2005

82/08.08.2013

24

135.

SPITALUL CLINIC NR. 1 CF WITTING, localitatea Bucuresti

4267257

-

161/22.09.2005

93/27.09.2013

2

101.

S.C. FORAJ SONDE - S.A., localitatea Ernei

4727746

J26/349/1995

116/12.09.2005

94/20.04.2015

13

1.

S.C. ROMAN - S.A., localitatea Brasov

RO1104079

J08/175/1991

1/25.05.2004

95/25.03.2016

24, 26

 

 

 

Anexa nr. 4
 
LISTA
 
cuprinzand profesiile din activitatea artistica
ale caror locuri de munca se incadreaza in conditii speciale
 
1. Balerin
2. Dansator, dansator popular
3. Acrobat
4. Jongler
5. Clovn
6. Calaret de circ
7. Dresor de animale salbatice
8. Solist vocal de opera, de opereta si de muzica populara
9. Instrumentist la instrumente de suflat
10. Cascador

 
Anexa nr. 5
 
VARSTE STANDARD DE PENSIONARE, stagii complete si stagii minime de cotizare
 

1. Femei
 

Luna si anul nasterii

Luna si anul pensionarii

Vârsta asiguratului la iesirea la pensie (ani/luni)

Stagiul complet de cotizare (ani/luni)

Stagiul minim de cotizare (ani/luni)

Aprilie 1944

Aprilie 2001

57/0

25/0

10/0

Mai 1944

Mai 2001

57/0

25/0

10/0

Iunie 1944

Iunie 2001

57/0

25/0

10/0

Iulie 1944

Iulie 2001

57/0

25/0

10/0

August 1944

August 2001

57/0

25/0

10/0

Septembrie 1944

Septembrie 2001

57/0

25/0

10/0

Octombrie 1944

Octombrie 2001

57/0

25/0

10/0

Noiembrie 1944

Noiembrie 2001

57/0

25/0

10/0

Decembrie 1944

Decembrie 2001

57/0

25/0

10/0

Ianuarie 1945

Ianuarie 2002

57/0

25/0

10/0

Februarie 1945

Februarie 2002

57/0

25/0

10/0

Martie 1945

Martie 2002

57/0

25/0

10/0

Aprilie 1945

Mai 2002

57/1

25/1

10/1

Mai 1945

Iunie 2002

57/1

25/1

10/1

Iunie 1945

Iulie 2002

57/1

25/1

10/1

Iulie 1945

August 2002

57/1

25/1

10/1

August 1945

Septembrie 2002

57/1

25/1

10/1

Septembrie 1945

Noiembrie 2002

57/2

25/2

10/2

Octombrie 1945

Decembrie 2002

57/2

25/2

10/2

Noiembrie 1945

Ianuarie 2003

57/2

25/2

10/2

Decembrie 1945

Februarie 2003

57/2

25/2

10/2

Ianuarie 1946

Martie 2003

57/2

25/2

10/2

Februarie 1946

Mai 2003

57/3

25/3

10/3

Martie 1946

Iunie 2003

57/3

25/3

10/3

Aprilie 1946

Iulie 2003

57/3

25/3

10/3

Mai 1946

August 2003

57/3

25/3

10/3

Iunie 1946

Septembrie 2003

57/3

25/3

10/3

Iulie 1946

Noiembrie 2003

57/4

25/4

10/4

August 1946

Decembrie 2003

57/4

25/4

10/4

Septembrie 1946

Ianuarie 2004

57/4

25/4

10/4

Octombrie 1946

Februarie 2004

57/4

25/4

10/4

Noiembrie 1946

Martie 2004

57/4

25/4

10/4

Decembrie 1946

Mai 2004

57/5

25/5

10/5

Ianuarie 1947

Iunie 2004

57/5

25/5

10/5

Februarie 1947

Iulie 2004

57/5

25/5

10/5

Martie 1947

August 2004

57/5

25/5

10/5

Aprilie 1947

Septembrie 2004

57/5

25/5

10/5

Mai 1947

Noiembrie 2004

57/6

25/6

10/6

Iunie 1947

Decembrie 2004

57/6

25/6

10/6

Iulie 1947

Ianuarie 2005

57/6

25/6

10/6

August 1947

Februarie 2005

57/6

25/6

10/6

Septembrie 1947

Martie 2005

57/6

25/6

10/6

Octombrie 1947

Mai 2005

57/7

25/7

10/7

Noiembrie 1947

Iunie 2005

57/7

25/7

10/7

Decembrie 1947

Iulie 2005

57/7

25/7

10/7

Ianuarie 1948

Septembrie 2005

57/8

25/8

10/8

Februarie 1948

Octombrie 2005

57/8

25/8

10/8

Martie 1948

Noiembrie 2005

57/8

25/8

10/8

Aprilie 1948

Ianuarie 2006

57/9

25/9

10/9

Mai 1948

Februarie 2006

57/9

25/9

10/9

Iunie 1948

Martie 2006

57/9

25/9

10/9

Iulie 1948

Mai 2006

57/10

25/10

10/10

August 1948

Iunie 2006

57/10

25/10

10/10

Septembrie 1948

Iulie 2006

57/10

25/10

10/10

Octombrie 1948

Septembrie 2006

57/11

25/11

10/11

Noiembrie 1948

Octombrie 2006

57/11

25/11

10/11

Decembrie 1948

Noiembrie 2006

57/11

25/11

10/11

Ianuarie 1949

Ianuarie 2007

58/0

26/0

11/0

Februarie 1949

Februarie 2007

58/0

26/0

11/0

Martie 1949

Martie 2007

58/0

26/0

11/0

Aprilie 1949

Mai 2007

58/1

26/2

11/2

Mai 1949

Iunie 2007

58/1

26/2

11/2

Iunie 1949

Iulie 2007

58/1

26/2

11/2

Iulie 1949

Septembrie 2007

58/2

26/4

11/4

August 1949

Octombrie 2007

58/2

26/4

11/4

Septembrie 1949

Noiembrie 2007

58/2

26/4

11/4

Octombrie 1949

Ianuarie 2008

58/3

26/6

11/6

Noiembrie 1949

Februarie 2008

58/3

26/6

11/6

Decembrie 1949

Martie 2008

58/3

26/6

11/6

Ianuarie 1950

Mai 2008

58/4

26/8

11/8

Februarie 1950

Iunie 2008

58/4

26/8

11/8

Martie 1950

Iulie 2008

58/4

26/8

11/8

Aprilie 1950

Septembrie 2008

58/5

26/10

11/10

Mai 1950

Octombrie 2008

58/5

26/10

11/10

Iunie 1950

Noiembrie 2008

58/5

26/10

11/10

Iulie 1950

Ianuarie 2009

58/6

27/0

12/0

August 1950

Februarie 2009

58/6

27/0

12/0

Septembrie 1950

Martie 2009

58/6

27/0

12/0

Octombrie 1950

Mai 2009

58/7

27/2

12/2

Noiembrie 1950

Iunie 2009

58/7

27/2

12/2

Decembrie 1950

Iulie 2009

58/7

27/2

12/2

Ianuarie 1951

Septembrie 2009

58/8

27/4

12/4

Februarie 1951

Octombrie 2009

58/8

27/4

12/4

Martie 1951

Noiembrie 2009

58/8

27/4

12/4

Aprilie 1951

Ianuarie 2010

58/9

27/6

12/6

Mai 1951

Februarie 2010

58/9

27/6

12/6

Iunie 1951

Martie 2010

58/9

27/6

12/6

Iulie 1951

Mai 2010

58/10

27/8

12/8

August 1951

Iunie 2010

58/10

27/8

12/8

Septembrie 1951

Iulie 2010

58/10

27/8

12/8

Octombrie 1951

Septembrie 2010

58/11

27/10

12/10

Noiembrie 1951

Octombrie 2010

58/11

27/10

12/10

Decembrie 1951

Noiembrie 2010

58/11

27/10

12/10

Ianuarie 1952

Ianuarie 2011

59/0

28/0

13/0

Februarie 1952

Februarie 2011

59/0

28/0

13/0

Martie 1952

Martie 2011

59/0

28/0

13/0

Aprilie 1952

Mai 2011

59/1

28/2

13/2

Mai 1952

Iunie 2011

59/1

28/2

13/2

Iunie 1952

Iulie 2011

59/1

28/2

13/2

Iulie 1952

Septembrie 2011

59/2

28/4

13/4

August 1952

Octombrie 2011

59/2

28/4

13/4

Septembrie 1952

Noiembrie 2011

59/2

28/4

13/4

Octombrie 1952

Ianuarie 2012

59/3

28/6

13/6

Noiembrie 1952

Februarie 2012

59/3

28/6

13/6

Decembrie 1952

Martie 2012

59/3

28/6

13/6

Ianuarie 1953

Mai 2012

59/4

28/8

13/8

Februarie 1953

Iunie 2012

59/4

28/8

13/8

Martie 1953

Iulie 2012

59/4

28/8

13/8

Aprilie 1953

Septembrie 2012

59/5

28/10

13/10

Mai 1953

Octombrie 2012

59/5

28/10

13/10

Iunie 1953

Noiembrie 2012

59/5

28/10

13/10

Iulie 1953

Ianuarie 2013

59/6

29/0

14/0

August 1953

Februarie 2013

59/6

29/0

14/0

Septembrie 1953

Martie 2013

59/6

29/0

14/0

Octombrie 1953

Mai 2013

59/7

29/2

14/2

Noiembrie 1953

Iunie 2013

59/7

29/2

14/2

Decembrie 1953

Iulie 2013

59/7

29/2

14/2

Ianuarie 1954

Septembrie 2013

59/8

29/4

14/4

Februarie 1954

Octombrie 2013

59/8

29/4

14/4

Martie 1954

Noiembrie 2013

59/8

29/4

14/4

Aprilie 1954

Ianuarie 2014

59/9

29/6

14/6

Mai 1954

Februarie 2014

59/9

29/6

14/6

Iunie 1954

Martie 2014

59/9

29/6

14/6

Iulie 1954

Mai 2014

59/10

29/8

14/8

August 1954

Iunie 2014

59/10

29/8

14/8

Septembrie 1954

Iulie 2014

59/10

29/8

14/8

Octombrie 1954

Septembrie 2014

59/11

29/10

14/10

Noiembrie 1954

Octombrie 2014

59/11

29/10

14/10

Decembrie 1954

Noiembrie 2014

59/11

29/10

14/10

Ianuarie 1955

Ianuarie 2015

60/0

30/0

15/0

Februarie 1955

Februarie 2015

60/0

30/0

15/0

Martie 1955

Martie 2015

60/0

30/0

15/0

Aprilie 1955

Mai 2015

60/1

30/1

15/0

Mai 1955

Iunie 2015

60/1

30/1

15/0

Iunie 1955

Iulie 2015

60/1

30/1

15/0

Iulie 1955

Septembrie 2015

60/2

30/2

15/0

August 1955

Octombrie 2015

60/2

30/2

15/0

Septembrie 1955

Noiembrie 2015

60/2

30/2

15/0

Octombrie 1955

Ianuarie 2016

60/3

30/3

15/0

Noiembrie 1955

Februarie 2016

60/3

30/3

15/0

Decembrie 1955

Martie 2016

60/3

30/3

15/0

Ianuarie 1956

Mai 2016

60/4

30/4

15/0

Februarie 1956

Iunie 2016

60/4

30/4

15/0

Martie 1956

Iulie 2016

60/4

30/4

15/0

Aprilie 1956

Septembrie 2016

60/5

30/5

15/0

Mai 1956

Octombrie 2016

60/5

30/5

15/0

Iunie 1956

Noiembrie 2016

60/5

30/5

15/0

Iulie 1956

Ianuarie 2017

60/6

30/6

15/0

August 1956

Februarie 2017

60/6

30/6

15/0

Septembrie 1956

Martie 2017

60/6

30/6

15/0

Octombrie 1956

Mai 2017

60/7

30/7

15/0

Noiembrie 1956

Iunie 2017

60/7

30/7

15/0

Decembrie 1956

Iulie 2017

60/7

30/7

15/0

Ianuarie 1957

Septembrie 2017

60/8

30/8

15/0

Februarie 1957

Octombrie 2017

60/8

30/8

15/0

Martie 1957

Noiembrie 2017

60/8

30/8

15/0

Aprilie 1957

Ianuarie 2018

60/9

30/9

15/0

Mai 1957

Februarie 2018

60/9

30/9

15/0

Iunie 1957

Martie 2018

60/9

30/9

15/0

Iulie 1957

Mai 2018

60/10

30/10

15/0

August 1957

Iunie 2018

60/10

30/10

15/0

Septembrie 1957

Iulie 2018

60/10

30/10

15/0

Octombrie 1957

Septembrie 2018

60/11

30/11

15/0

Noiembrie 1957

Octombrie 2018

60/11

30/11

15/0

Decembrie 1957

Noiembrie 2018

60/11

30/11

15/0

Ianuarie 1958

Ianuarie 2019

61/0

31/0

15/0

Februarie 1958

Februarie 2019

61/0

31/0

15/0

Martie 1958

Martie 2019

61/0

31/0

15/0

Aprilie 1958

Mai 2019

61/1

31/1

15/0

Mai 1958

Iunie 2019

61/1

31/1

15/0

Iunie 1958

Iulie 2019

61/1

31/1

15/0

Iulie 1958

Septembrie 2019

61/2

31/2

15/0

August 1958

Octombrie 2019

61/2

31/2

15/0

Septembrie 1958

Noiembrie 2019

61/2

31/2

15/0

Octombrie 1958

Ianuarie 2020

61/3

31/3

15/0

Noiembrie 1958

Februarie 2020

61/3

31/3

15/0

Decembrie 1958

Martie 2020

61/3

31/3

15/0

Ianuarie 1959

Mai 2020

61/4

31/4

15/0

Februarie 1959

Iunie 2020

61/4

31/4

15/0

Martie 1959

Iulie 2020

61/4

31/4

15/0

Aprilie 1959

Septembrie 2020

61/5

31/5

15/0

Mai 1959

Octombrie 2020

61/5

31/5

15/0

Iunie 1959

Noiembrie 2020

61/5

31/5

15/0

Iulie 1959

Ianuarie 2021

61/6

31/6

15/0

August 1959

Februarie 2021

61/6

31/6

15/0

Septembrie 1959

Martie 2021

61/6

31/6

15/0

Octombrie 1959

Mai 2021

61/7

31/7

15/0

Noiembrie 1959

Iunie 2021

61/7

31/7

15/0

Decembrie 1959

Iulie 2021

61/7

31/7

15/0

Ianuarie 1960

Septembrie 2021

61/8

31/8

15/0

Februarie 1960

Octombrie 2021

61/8

31/8

15/0

Martie 1960

Noiembrie 2021

61/8

31/8

15/0

Aprilie 1960

Ianuarie 2022

61/9

31/9

15/0

Mai 1960

Februarie 2022

61/9

31/9

15/0

Iunie 1960

Martie 2022

61/9

31/9

15/0

Iulie 1960

Mai 2022

61/10

31/10

15/0

August 1960

Iunie 2022

61/10

31/10

15/0

Septembrie 1960

Iulie 2022

61/10

31/10

15/0

Octombrie 1960

Septembrie 2022

61/11

31/11

15/0

Noiembrie 1960

Octombrie 2022

61/11

31/11

15/0

Decembrie 1960

Noiembrie 2022

61/11

31/11

15/0

Ianuarie 1961

Ianuarie 2023

62/0

32/0

15/0

Februarie 1961

Februarie 2023

62/0

32/0

15/0

Martie 1961

Martie 2023

62/0

32/1

15/0

Aprilie 1961

Aprilie 2023

62/0

32/1

15/0

Mai 1961

Mai 2023

62/0

32/2

15/0

Iunie 1961

Iulie 2023

62/1

32/2

15/0

Iulie 1961

August 2023

62/1

32/3

15/0

August 1961

Septembrie 2023

62/1

32/3

15/0

Septembrie 1961

Octombrie 2023

62/1

32/4

15/0

Octombrie 1961

Noiembrie 2023

62/1

32/4

15/0

Noiembrie 1961

Ianuarie 2024

62/2

32/5

15/0

Decembrie 1961

Februarie 2024

62/2

32/5

15/0

Ianuarie 1962

Martie 2024

62/2

32/6

15/0

Februarie 1962

Aprilie 2024

62/2

32/6

15/0

Martie 1962

Mai 2024

62/2

32/7

15/0

Aprilie 1962

Iulie 2024

62/3

32/7

15/0

Mai 1962

August 2024

62/3

32/8

15/0

Iunie 1962

Septembrie 2024

62/3

32/8

15/0

Iulie 1962

Octombrie 2024

62/3

32/9

15/0

August 1962

Noiembrie 2024

62/3

32/9

15/0

Septembrie 1962

Ianuarie 2025

62/4

32/10

15/0

Octombrie 1962

Februarie 2025

62/4

32/10

15/0

Noiembrie 1962

Martie 2025

62/4

32/11

15/0

Decembrie 1962

Aprilie 2025

62/4

32/11

15/0

Ianuarie 1963

Mai 2025

62/4

33/0

15/0

Februarie 1963

Iulie 2025

62/5

33/0

15/0

Martie 1963

August 2025

62/5

33/1

15/0

Aprilie 1963

Septembrie 2025

62/5

33/1

15/0

Mai 1963

Octombrie 2025

62/5

33/2

15/0

Iunie 1963

Noiembrie 2025

62/5

33/2

15/0

Iulie 1963

Ianuarie 2026

62/6

33/3

15/0

August 1963

Februarie 2026

62/6

33/3

15/0

Septembrie 1963

Martie 2026

62/6

33/4

15/0

Octombrie 1963

Aprilie 2026

62/6

33/4

15/0

Noiembrie 1963

Mai 2026

62/6

33/5

15/0

Decembrie 1963

Iulie 2026

62/7