GHIDUL oficial pentru modificarile in contractele individuale de munca. Telemunca/munca la domiciliu

modificare contract de munca telemuncamunca la domiciliughid telemuncaghid ministerul muncii telemuncatelemunca revisaltelemunca reges
GHIDUL oficial pentru modificarile in contractele individuale de munca. Telemunca/munca la domiciliu
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Va reamintim ca Ministerul Muncii a publicat Ghidul pentru modificarile concrete in contractele individuale de munca, urmare a activitatii in telemunca/munca la domiciliu.
 
“Am cerut Inspectiei Muncii sa ajute angajatorii, in aceasta perioada, pentru ca angajatii lor, care vor trece in munca de la distanta, sa aiba toate documentele puse la punct. Nu vreau sa trecem prea repede peste aceste implicatii generate de recentele decizii din Guvern iar dupa ce se va sfarsi aceasta perioada, cand lucrurile revin la normal, angajatii sa aiba surpriza ca lucrurile sa nu fi fost puse la punct pentru ei. Recunosc ca este “un defect profesional” - imi place ca lucrurile sa fie puse la punct”, anunta ministrul Muncii, Violeta Alexandru, la momentul respectiv, pe pagina sa de socializare. 

 

Ghid privind desfasurarea activitatii in regim de munca la domiciliu/telemunca/program individualizat de munca
 

A. STABILIREA UNOR PROGRAME INDIVIDUALIZATE DE MUNCA
 
- prin decizie unilaterala a angajatorului, astfel incat personalul sa fie impartit in cel putin doua grupe care sa inceapa, respectiv sa termine activitatea la o diferenta de cel putin o ora.
 
Acest fapt implica doar modificarea programului de lucru, nu a unei clauze din contractual individual de munca si, prin urmare, nu se transmite in Registrul General de Evidenta a Salariatilor.
 
B. MUNCA LA DOMICILIU
 
-- > pe durata starii de alerta angajatorii pot dispune, prin decizie, munca la domiciliu, cu
respectarea prevederilor legale in vigoare;
--> decizia va contine, pe langa elementele generale, si pe cele prevazute de art. 109 din Codul muncii:
 
- faptul ca salariatul lucreaza de la domiciliu;
- perioada pentru care se aplica aceasta masura;
 
- programul in cadrul caruia angajatorul este in drept sa controleze activitatea salariatului si modalitatea concreta de realizare a controlului;
- obligatia angajatorului de a asigura transportul la si de la domiciliul salariatului, dupa caz, al materiilor prime si materialelor pe care le utilizeaza in activitate, precum si al produselor finite pe care le realizeaza.
 
--> transmiterea in sistemul informatic privind Registrul General de Evidenta a Salariatilor (REGES/REVISAL) se va efectua in conformitate cu prevederile Hotararii Guvernului nr. 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor.
 
I. Inregistrarea si transmiterea contractului de munca la domiciliu
 
1.1 Inregistrarea unui contract nou de munca la domiciliu
 
Contractul de munca la domiciliu se inregistreaza in REGES/REVISAL prin utilizarea  functionalitatii
 
Inregistrare contract: in ecranul Tip contract din cadrul interfetei corespunzatoare operatiunii de 
 
 
Adaugare contract, se selecteaza, pentru atributul Tip contract, valoarea Contract de munca la domiciliu.
 
 
 
Restul atributelor contractului de munca la domiciliu – privind tipul de norma, durata, detaliile contractului (numar, data incheiere, incepere activitate, ocupatie etc), salariu, sporuri si indemnizatii si data la care produce efecte se completeaza in acelasi mod utilizat pentru contractul individual de munca.
 
Data la care produce efecte se va completa cu data de incepere a activitatii in cadrul contractului de munca la domiciliu.
 
1.2. Modificarea in REGES/REVISAL a unui contract individual de munca aflat in derulare, in contract de munca la domiciliu
Modificarea in REGES/REVISAL a contractului individual de munca aflat in derulare se realizeaza prin functionalitatea Modificare contract: se opereaza modificarea valorii Tip contract din Contract individual de munca in Contract de munca la domiciliu si, daca este necesar, a altor atribute ale contractului individual de munca – modificat in contract de munca la domiciliu – privind tipul de norma, durata, detaliile contractului, salariu, sporuri si indemnizatii.
 
 
Inregistrarea in REGES/REVISAL a datei de la care se modifica contractul individual de munca se realizeaza prin completarea campului Data la care produce efecte. 
 
 
 
 
Generarea registrului corespunzator adaugarii contractului de munca la domiciliu/modificarii contractului individual de munca si transmiterea acestuia se realizeaza anterior inceperii activitatii, respectiv intrarii in vigoare a deciziei de modificare a contractului individual de munca.
 
II. Inregistrarea si transmiterea incetarii desfasurarii muncii la domiciliu 
 
Incetarea desfasurarii muncii la domiciliu se inregistreaza in REGES/REVISAL prin utilizarea functionalitatii Modificare contract: se opereaza modificarea valorii Tip contract din Contract de munca la domiciliu in Contract individual de munca si, daca este necesar, a altor atribute ale contractului individual de munca – privind tipul de norma, durata, detaliile contractului, salariu, sporuri si indemnizatii.
 
 
 
 
Inregistrarea in REGES/REVISAL a datei de la care se aplica incetarea muncii la domiciliu se realizeaza prin completarea campului Data la care produce efecte.
 
 
 
 
 
C. MUNCA IN REGIM DE TELEMUNCA
 
>>  pe durata starii de alerta angajatorii dispun, prin decizie, munca in regim de telemunca, cu respectarea prevederilor legale in vigoare;
>> se poate utiliza doar pentru activitatile care presupun folosirea tehnologiei informatiei si comunicatiilor;
 
>> decizia va contine, pe langa elementele generale, si urmatoarele elemente prevazute de art. 5 alin. (2) din Legea nr. 81/2018 privind reglementarea activitatii de telemunca:
 
- precizarea expresa ca salariatul lucreaza in regim de telemunca;
- perioada si/sau zilele in care telesalariatul isi desfasoara activitatea la un loc de munca organizat de angajator;
- locul/locurile desfasurarii activitatii de telemunca, convenite de parti;
- programul in cadrul caruia angajatorul este in drept sa verifice activitatea telesalariatului si modalitatea concreta de realizare a controlului;
- modalitatea de evidentiere a orelor de munca prestate de telesalariat;
- responsabilitatile partilor convenite in functie de locul/locurile desfasurarii activitatii de telemunca, inclusiv responsabilitatile din domeniul securitatii si sanatatii in munca;
- obligatia angajatorului de a asigura transportul la si de la locul desfasurarii activitatii de telemunca al materialelor pe care telesalariatul le utilizeaza in activitatea sa, dupa caz;
- masurile pe care le ia angajatorul pentru ca telesalariatul sa nu fie izolat de restul angajatilor si care asigura acestuia posibilitatea de a se intalni cu colegii in mod regulat;
- obligatia angajatorului de a informa telesalariatul cu privire la dispozitiile din reglementarile legale, din contractul colectiv de munca aplicabil si/sau regulamentul intern, in materia protectiei datelor cu caracter personal, precum si obligatia telesalariatului de a respecta aceste prevederi;
-- conditiile in care angajatorul suporta cheltuielile aferente activitatii in regim de telemunca.
 
-- transmiterea in REGES/REVISAL se va efectua in conformitate cu prevederile H.G. nr.905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor, dupa cum urmeaza:
 
I. Inregistrarea si transmiterea clauzei de TELEMUNCA
 
1.1. Inregistrarea unui contract nou cu clauza de telemunca
 
Contractul individual de munca cu clauza de telemunca se inregistreaza in REGES/REVISAL prin utilizarea functionalitatii Inregistrare contract: in ecranul Tip contract din cadrul interfetei corespunzatoare operatiunii de Adaugare contract, se selecteaza, pentru atributul Tip contract, valoarea Contract individual de munca cu clauza de telemunca.
 
 
Restul atributelor contractului individual de munca cu clauza de telemunca – privind tipul de norma, durata, detaliile contractului (numar, data incheiere, incepere activitate, ocupatie etc), salariu, sporuri si indemnizatii si data la care produce efecte se completeaza in acelasi mod utilizat pentru contractul individual de munca.
 
Data la care produce efecte se va completa cu data de incepere a activitatii in cadrul contractului individual de munca cu clauza de telemunca.
 
1.2. Modificarea in REGES/REVISAL a unui contract individual de munca aflat in derulare in contract individual de munca cu clauza de telemunca
 
In cazul in care se emite o decizie de modificare a contractului individual de munca aflat in derulare in contract individual de munca cu clauza de telemunca, in REGES/REVISAL, prin functionalitatea Modificare contract, se opereaza modificarea valorii Tip contract din Contract individual de munca in Contract individual de munca cu clauza de telemunca si, daca este necesar, a altor atribute ale contractului individual de munca – modificat in contract individual de munca cu clauza de telemunca – privind tipul de norma, durata, detaliile contractului, salariu, sporuri indemnizatii.
 
 
 
 
 
 
Inregistrarea in REGES/REVISAL a datei de la care se aplica clauza de telemunca, se realizeaza prin completarea campului Data la care produce efecte.
 
 
Generarea registrului corespunzator adaugarii contractului individual de munca cu clauza de telemunca/modificarii contractului individual de munca si transmiterea acestuia se realizeaza anterior inceperii activitatii, respectiv intrarii in vigoare a deciziei de modificare a contractului individual de munca.
 
II. Inregistrarea si transmiterea in REGES/REVISAL a incetarii clauzei de telemunca
 
Incetarea clauzei de telemunca se inregistreaza in REGES/REVISAL prin utilizarea functionalitatii Modificare contract: se opereaza modificarea valorii Tip contract din Contract individual de munca cu clauza de telemunca in Contract individual de munca si, daca este necesar, a altor atribute ale contractului individual de munca – privind tipul de norma, durata, detaliile contractului, salariu, sporuri si indemnizatii.
 
 
 
 
 
Inregistrarea in REGES/REVISAL a datei de la care se aplica incetarea clauzei de telemunca se realizeaza prin completarea campului Data la care produce efecte.
 
 
 
IMPORTANT!
 
In sistemul REGES/REVISAL, intervalul de timp in care se aplica clauza de telemunca este determinat de datele calendaristice care sunt completate in campul Data la care produce efecte pentru inregistrarea, respectiv incetarea clauzei de telemunca. In consecinta, se recomanda acordarea unei atentii deosebite completarii corecte a acestor informatii.
 
IN APLICAREA ACESTOR PREVEDERI, ANGAJATORII VOR LUA TOATE MASURILE NECESARE IN VEDEREA DIMINUARII RISCULUI DE INFECTARE CU VIRUSUL SARS-COV-2, PENTRU ACESTE CATEGORII DE LUCRATORI.
 
Sursa: Ministerul Muncii
 

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
modificare contract de munca telemuncamunca la domiciliughid telemuncaghid ministerul muncii telemuncatelemunca revisaltelemunca reges

Data aparitiei: 23 Decembrie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

GHIDUL oficial pentru modificarile in contractele individuale de munca. Telemunca/munca la domiciliu Nota: 3.92 din 5 - 6 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]