Perioada de proba este una extrem de importanta atat pentru angajatori cat si pentru salariati, iar Codul muncii a stabilit si definit clar aceste aspecte. Concret, perioada de proba la angajare este reglementata de art. 31 din Codul Muncii, unde vom regasi informatiile necesare pentru a sti cum sa procedam in aceasta perioada de “test”.
Ce inseamna perioada de proba?
Concret, in perioada de proba, atat angajatorul cat si salariatul vor verifica mai multe aspecte care tin de compatibilitate, competente si dorinta de a lucra impreuna. Cu alte cuvinte, in aceste luni ambele parti vor vedea daca pot sau nu lucra impreuna. Iar daca decid ca nu se “potrivesc”, oricare dintre parti poate renunta imediat, fara a fi necesara o perioada de preaviz, conform Codului Muncii.
Ce spune Codul Muncii depre perioada de proba la angajare?
“Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.
(...)
(3) Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.”
Cat dureaza perioada de proba?
Dupa cum este prevazut la art. 31, putem constata ca perioada de proba dureaza intre 3 si 4 luni, in functie de functia detinuta de salariatul in cauza.
Perioada de proba pentru contract nedeterminat
Perioada de proba pentru un contract nederminat este de maxim 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie, iar pentru un contract nedeterminat se opteaza pentru acest interval de proba, de regula. Nu uitam ca cei cu functii de conducere vor avea perioade de proba mai lungi, de aproximativ 120 de zile, asa cum prevede legislatia in vigoare, citata mai sus.
Perioada de proba pentru contract determinat
Perioada de proba pentru un contract determinat nu va depasi:
a) 5 zile lucratoare pentru o durata a contractului individual de munca mai mica de 3 luni;
b) 15 zile lucratoare pentru o durata a contractului individual de munca cuprinsa intre 3 si 6 luni;
c) 30 de zile lucratoare pentru o durata a contractului individual de munca mai mare de 6 luni;
d) 45 de zile lucratoare in cazul salariatilor incadrati in functii de conducere, pentru o durata a contractului individual de munca mai mare de 6 luni.
Perioada de proba pentru contract de munca temporara
a) doua zile lucratoare, in cazul in care contractul de munca temporara este incheiat pentru o perioada mai mica sau egala cu o luna;
b) 5 zile lucratoare, in cazul in care contractul de munca temporara este incheiat pentru o perioada cuprinsa intre o luna si 3 luni;
c) 15 zile lucratoare, in cazul in care contractul de munca temporara este incheiat pentru o perioada cuprinsa intre 3 si 6 luni;
d) 20 de zile lucratoare, in cazul in care contractul de munca temporara este incheiat pentru o perioada mai mare de 6 luni;
e) 30 de zile lucratoare, in cazul salariatilor incadrati in functii de conducere, pentru o durata a contractului de munca temporara mai mare de 6 luni.
Perioada de proba dupa tipul functiei salariatului
Remarcam perioade de proba diferite, in functie de tipul functiei salariatului. Concret:
- Salariatii cu functii de conducere vor avea o perioada de proba de maxim 120 de zile calendaristice
- Salariatii cu functii de executie vor avea o perioada de proba de maxim 90 de zile calendaristice
- Salariatii cu handicap vor avea o perioada de proba de maxim 30 de zile calendaristice
Demisia in perioada de proba
In ceea ce priveste demisia in perioada de proba, conform art. 31 alin. (3) din Codul muncii, pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.
Kit de documente instant obligatorii in Legislatia Muncii si Salarizare! Contine peste 150 de modele de documente, acte si formulare, inclusiv cele mai recente aparitii
Sunt sigure 100%
Sunt in format editabil si permit personalizarea imediata si printarea
Model notificare demisie in perioada de proba
Va prezentam si un model de demisie in perioada de proba:
Catre: Dl./D-na Director ............
Subsemnatul/(a) . ............, domiciliat/ ( a ) in . . . .............., Judetul/Sectorul ............., Str.............., Nr. ............., Bl. ............, Sc............., Et. ............., Ap.............., posesor/posesoare a CI seria .............. nr.............. eliberata de .............. la data de............., CNP ............., salariat/(a) la S.C.............S.R.L., cu contractul individual de munca nr. . . . . . . . . . . . .
............, din data de............, in functia de............, aflandu-ma in perioada de proba, prin prezenta va informez ca incepand cu data de ................, doresc incetarea contractului individual de munca, conform art. 31 alin. (3) din Codul Muncii.
Data: ........................................
Semnatura: ........................................
Concedierea in perioada de proba
In perioada de proba salariatul poate fi concediat, dar in termeni aparte, in sensul ca se va putea renunta la preaviz. De asemenea, salariatul poate cere incheierea contractului de munca oricand, in aceasta perioada, daca considera ca nu se potriveste postului in cauza.
Model notificare incetare CIM in perioada de proba
Antet angajator
DECIZIA nr....................din ..........................
Administratorul SC ................................................................dl/dna...........................;
Avand in vedere notificarea inregistrata sub nr...................din data.................... prin care firma.............................................. solicita incetarea raporturilor de munca ale dnei/dlui ....................................... avand functia de ..................................................................... .
In temeiul prevederilor Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale si a prerogativelor stabilite prin actul constitutiv al societatii si ale art. 31 alin. (3) din Codul muncii
D E C I D E:
Art.1. Incepand cu data de ............................ inceteaza contractul individual de munca in temeiul art. 31 alin. (3) din Codul muncii al d-lui/d-nei .......................................................inregistrat in Registrul de evidenta a salariatilor cu nr. ....... din data de ................avand functia de ......................................... in cadrul societatii.
Art. 2. Prezenta decizie va fi adusa la indeplinire de dl/d-na ............................................ si se comunica celui in cauza.
ADMINISTRATOR,
L.S.
Concediul in perioada de proba
Angajatii aflati in aceasta situatie se bucura de aceleasi drepturi, asadar concediul in perioada de proba este posibil, legea nu interzice. Fiind un drept fundamental al salariatului, concediul se poate acorda, la cererea salariatului.
Inspectia Muncii observa: “Daca concediul medical survine in perioada de preaviz sau in cea de proba, avand in vedere ca raportul de munca se suspenda, efectuarea preavizului, respectiv a perioadei de proba se suspenda corespunzator, urmand, ca dupa reluarea activitatii, salariatul sa efectueze zilele ramase.
O situatie diferita este in cazul contractelor pe perioada determinata. „In cazul suspendarii contractului individual de munca se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept”. Contractul individual de munca pe perioada determinata inceteaza de drept la data expirarii termenului. Astfel, chiar daca concediul medical este inca in derulare, acest fapt nu presupune prelungirea termenului convenit de parti la incheierea contractului. Cu toate acestea, salariatul are dreptul in continuare la indemnizatia de concediu medical „Drepturile la concedii si indemnizatii care s-au nascut (...) inainte de expirarea termenului pentru care a fost incheiat contractul individual de munca, (...) se achita din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate (...) Plata indemnizatiilor (...) se efectueaza pana la incetarea situatiei care a determinat necesitatea eliberarii de certificate medicale”, stabilesc normele de aplicare ale OUG nr. 158/2005.”
Concediul medical in perioada de proba
Da, un concediu medical in perioada de proba poate fi acordat, salariatul poate beneficia de aceleasi drepturi in aceasta perioada.
Conform art. 49 alin. (6) in cazul suspendarii contractului individual de munca se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.
Cum pe durata concediului medical contractul a fost suspendat de drept in temeiul art. 50 lit. b) din Codul muncii, angajatorul neavand posibilitatea sa verifice aptitudinile salariatului, durata perioadei de proba se prelungeste cu durata concediului medical.
De asemenea, contractul de munca va putea inceta in temeiul art. 31 alin. (3) din Codul muncii numai la revenirea salariatului in activitate.
Sarcina in perioada de proba
In cazul in care, pe timpul perioadei de proba, angajata informeaza angajatorul ca este insarcinata, acesta nu are dreptul sa dispuna incetarea raporturilor de munca din motive care au legatura directa cu starea sa.
Conform art. 60 alin. (1) litera c) din Codul muncii, concedierea salariatilor nu poate fi dispusa pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere.
Important este ca angajata sa anunte angajatorul cu privire la starea sa de graviditate - altfel, notificarea de incetare a contractului in perioada de proba ar putea fi greu combatuta in instanta, daca salariata gravida nu poate demonstra ca angajatorul stia de starea de graviditate si a concediat-o in acest context.
Asadar notificarea incetarii contractului individual de munca, pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, din initiativa angajatorului, bazata pe starea de graviditate a salariatei, stare care a fost adusa la cunostinta angajatorului, in scris, anterior emiterii notificarii, reprezinta, un abuz de drept. Sanctiunea acestui abuz este, din punctul nostru de vedere, nulitatea absoluta a notificarii si repunerea partilor in situatia anterioara emiterii acesteia.
Legislatia in vigoare stabileste ca femeile care-si anunta angajatorul ca sunt insarcinate au o serie de drepturi suplimentare din acel moment, inclusiv reducerea programului de lucru sau modificarea conditiilor de munca, astfel incat activitatea sa nu le afecteze sarcina.
Preavizul in perioada de proba
Daca salariatul a solicitat demisia angajatorul are posibilitatea sa renunte total sau partial la perioada de preaviz si sa inceteze contractul de munca in temeiul art. 81 alin. (7) din Codul muncii, la data la care a intrat in posesia demisiei.
Totodata, atat salariatul cat si angajatorul pot notifica incetarea raportului de munca in temeiul art. 31 alin. (3) din Codul muncii.
Puteti evita usor pericolele utilizand „Kit de documente instant obligatorii in Legislatia Muncii si Salarizare”. Contine modele de documente, acte si formulare pentru toate situatiile intalnite, detalii aici >>>
Intrebari frecvente despre perioada de proba
Perioada de proba se plateste?
Da, in perioada de proba salariatul se va bucura de drepturile depline ce ii revin conform contractului de munca incheiat intre parti.
Perioada de proba este mai mare pentru functii de conducere?
Asa cum am mentionat si mai sus, functiile de conducere vor avea o perioada de proba mai lunga, de pana la 120 de zile calendaristice.
Perioada de proba este obligatorie?
Codul Muncii nu impune obligativitatea de a introduce aceasta clauza in contractul individual de munca, ci doar faptul ca este legal ca angajatorul sa ceara o perioada de proba.
Perioada de proba se poate prelungi?
Perioada de proba NU poate dura mai mult decat limitele impuse de lege, in acest caz Codul Muncii.
Se poate pune problema unei noi perioade de proba la schimbare de functie?
Dupa cum bine stim, pe durata executarii unui contract individual de munca, se poate stabili o singura perioada de proba.
Exceptie: Salariatii pot fi supusi la o noua perioada de proba daca vor debuta la acelasi angajator, intr-o noua functie sau daca vor presta activitate intr-un loc de munca cu conditii grele, vatamatoare sau periculoase. Perioada de proba reprezinta vechime in munca.