Perioada de proba in 2024 - ghid complet pentru angajatori si salariati

Codul Muncii si perioada de probamodel demisie in perioada de probaperioada de proba 2024
Perioada de proba in 2024 - ghid complet pentru angajatori si salariati
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

In primul rand, incepem prin a va reaminti ca legea nr. 283/2022 a introdus noi modificari in ceea ce priveste perioada de proba.

De exemplu, este interzisa stabilirea unei noi perioade de proba in cazul in care, in termen de 12 luni, intre aceleasi parti se incheie un nou contract individual de munca pentru aceeasi functie si cu aceleasi atributii.

De asemenea, salariatul are dreptul de a solicita trecerea pe un post vacant care ii asigura conditii de munca mai favorabile daca si-a incheiat perioada de proba si are o vechime de cel putin sase luni la acelasi angajator.

Procedura completa pe care trebuie s-o urmati atunci cand faceti angajari! Etape obligatorii si greseli frecvente! Informatii esentiale in lucrarea "Procedura completa la angajre. Caiet de lucru pentru angajatori si manageri HR", DETALII AICI >>>

 

Conditiile perioadei de proba 2024 - obligatii introduse de legea nr. 283/2022
 

Conditiile perioadei de proba 2024 - ce trebuie sa stim?

Concret, si persoanele selectate in vederea angajarii ori salariatii, dupa caz, vor trebui sa fie informate suplimentar fata de obligatiile actuale si cu privire la urmatoarele elemente: conditiile perioadei de proba, daca exista, dreptul si conditiile privind formarea profesionala oferita de angajator, etc

Perioada de proba in 2024
 

Perioada de proba reprezinta o optiune des intalnita in raporturile de munca dintre angajati si angajatori, dintre agenti de munca temporara si angajati temporari. De la Directori de vanzari si pana la muncitori necalificati, toti angajatii au dreptul sa beneficieze de perioada de proba.

Este, daca doriti sa priviti astfel, o sansa in plus pentru ambele parti. Este o sansa sa descoperi, din postura de angajator, daca are rost sa investesti in urmatorii ani in angajatul pe care il supui unei perioade de probe. Acelasi sistem se aplica pentru angajat, care are sansa sa descopere daca respectivul loc de munca este ceea ce cauta.

Probabil ca cel mai cunoscut aspect referitor la perioada de proba este faptul ca angajatorul si angajatul deopotriva pot inceta raporturile de munca printr-o simpla notificare, fara motivare, fara preaviz.
 

Procedura completa la angajare. Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR – care sintetizeaza eficient fiecare informatie relevanta atunci cand faceti angajari, detalii AICI >>>
 

Evident, asta nu este tot. Perioada de proba reprezinta o notiune complexa. O vom clarifica in materialul prezent.

Ce trebuie sa stim despre perioada de proba in 2024? Care sunt angajatii care pot beneficia de perioada de proba si care este cuantumul maxim?

Dupa cum bine stim, perioada de proba se acorda in mod diferentiat fata de tipul contractului individual de munca, fata de functia pe care o detine salariatul si nu numai.

Sa incepem de la prevederile din Codul Muncii, conform carora, perioada de proba reprezinta o modalitate prin care angajatorul poate verifica aptitudinile salariatului.

 

Codul Muncii si perioada de proba
 

Codul Muncii si perioada de proba - care este perioada de proba la angajare? Nu neglijam faptul ca aceasta perioada nu prezinta avantaje doar pentru angajator, ci si pentru angajat. In timpul perioadei de proba, CIM inceteaza printr-o simpla notificare. Ca angajator, poti termina raporturile de munca in mod rapid, fara sa iti motivezi decizia. Ca angajat, poti face exact acelasi lucru, fara obligatia de a ramane in perioada de preaviz.

"Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.", prevede art. 31, alin. (3) din Codul Muncii.

O SINGURA PERIOADA DE PROBA

Dupa cum bine stim, pe durata executarii unui contract individual de munca, se poate stabili o singura perioada de proba.

Exceptie: Salariatii pot fi supusi la o noua perioada de proba daca vor debuta la acelasi angajator, intr-o noua functie sau daca vor presta activitate intr-un loc de munca cu conditii grele, vatamatoare sau periculoase.

Perioada de proba reprezinta vechime in munca.
 

Notificare demisie in perioada de proba - conditii
 

Notificare demisie in perioada de proba - cum se procedeaza daca angajatul se razgandeste, in aceasta situatie?

Daca salariatul a solicitat demisia angajatorul are posibilitatea sa renunte total sau partial la perioada de preaviz si sa inceteze contractul de munca in temeiul art. 81 alin. (7) din Codul muncii, demisie fara preaviz la data la care a intrat in posesia demisiei.

 

In baza cererii salariatei angajatorul emite decizia de incetare a contractului individual de munca in temeiul art. 81 alin. (7) din Codul muncii.

Totodata, atat salariata cat si angajatorul puteau notifica incetarea raportului de munca in temeiul art. 31 alin. (3) din Codul muncii.
 

Art. 31 din Codul Muncii si demisia in perioada de proba
 

In ceea ce priveste demisia in perioada de proba, conform art. 31 alin. (3) din Codul muncii, pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.
 

Preaviz in perioada de proba
 

Preaviz in perioada de proba - ce trebuie sa stie angajatorii, dar si salariatii?

Daca salariatul a solicitat demisia angajatorul are posibilitatea sa renunte total sau partial la perioada de preaviz si sa inceteze contractul de munca in temeiul art. 81 alin. (7) din Codul muncii, demisie fara preaviz la data la care a intrat in posesia demisiei.

Totodata, atat salariata cat si angajatorul puteau notifica incetarea raportului de munca in temeiul art. 31 alin. (3) din Codul muncii.
 

Intreaga procedura la angajare este acum la dispozitia dvs.! Pas cu pas!
 
Lucrarea „Procedura completa la angajare. Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR” va ofera intr-o forma unitara toata informatia necesara in cazul in care vreti sa angajati pe cineva, detalii AICI >>>

Conform art. 31 alin. (3) din Codul muncii, pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.

De aceea, apreciem ca angajatorul va dispune incetarea contractului individual de munca prin demisie (deoarece salariata a solicitat demisia), fara preaviz, prin renuntarea angajatorului la preaviz in perioada de proba...mai multe aici >>>


Model demisie in perioada de proba

 

Va prezentam si un model notificare demisie in perioada de proba sau model demisie in perioada de proba:

Catre: Dl./D-na Director ............

Subsemnatul/(a) . ............, domiciliat/ ( a ) in . . . .............., Judetul/Sectorul ............., Str.............., Nr. ............., Bl. ............, Sc............., Et. ............., Ap.............., posesor/posesoare a CI seria .............. nr.............. eliberata de .............. la data de............., CNP ............., salariat/(a) la S.C.............S.R.L., cu contractul individual de munca nr. . . . . . . . . . . . .

............, din data de............, in functia de............, aflandu-ma in perioada de proba, prin prezenta va informez ca incepand cu data de ................, doresc incetarea contractului individual de munca, conform art. 31 alin. (3) din Codul Muncii.

Data: ........................................

Semnatura: ........................................
 

Perioada de proba in Codul Muncii


Poate angajatorul sa supuna la perioada de proba un numar nelimitat de persoane pentru acelasi post? Cu siguranta ar fi tentant sa ai o perioada nelimitata pe care sa poti angaja pe perioada de proba angajati, astfel incat sa poti inceta raporturile de munca oricand, fara sa fii nevoit sa oferi o motivare...

In realitate, lucrurile nu stau asa! Perioada in care se pot face angajari succesive de proba ale mai multor persoane pentru acelasi post este de maximum 12 luni, prevede art. 33 din Codul Muncii referitor la perioada de proba.
 

Perioada de proba pentru contract determinat
 

Perioada de proba pentru un contract determinat - ce trebuie sa stim? Dupa cum va spuneam la inceputul acestui material, perioada de proba trebuie sa tina si de tipul contractului, de functia detinuta de salariat si nu numai.

Pentru un contract pe durata determinata, perioada de proba nu va depasi:

a) 5 zile lucratoare pentru o durata a contractului individual de munca mai mica de 3 luni;

b) 15 zile lucratoare pentru o durata a contractului individual de munca cuprinsa intre 3 si 6 luni;

c) 30 de zile lucratoare pentru o durata a contractului individual de munca mai mare de 6 luni;

d) 45 de zile lucratoare in cazul salariatilor incadrati in functii de conducere, pentru o durata a contractului individual de munca mai mare de 6 luni.
 

Perioada de proba pentru contract nedeterminat 2024
 

Perioada de proba este de maxim 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie, iar pentru un contract nedeterminat se opteaza pentru acest interval de proba, de regula.

Perioada de proba este de maxim 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.

Perioada de proba este de maxim 30 de zile calendaristice pentru persoanele cu handicap.

Ce drepturi are angajatul in perioada de proba?

Discutam despre EXACT aceleasi drepturi de care se bucura orice alt salariat al companiei, aici fiind incluse obligatiile prevazute in legislatia muncii, in contractul individual de munca, in contractul colectiv de munca aplicabil, in regulamentul intern. Salariatii aflati in perioada de proba nu vor fi defavorizati fata de restul angajatilor.
 

Perioada de proba munca temporara
 

Conform art. 97 din Codul Muncii, prin contractul de munca temporara se poate stabili o perioada de proba pentru realizarea misiunii, a carei durata nu poate fi mai mare de:

a) doua zile lucratoare, in cazul in care contractul de munca temporara este incheiat pentru o perioada mai mica sau egala cu o luna;

b) 5 zile lucratoare, in cazul in care contractul de munca temporara este incheiat pentru o perioada cuprinsa intre o luna si 3 luni;

c) 15 zile lucratoare, in cazul in care contractul de munca temporara este incheiat pentru o perioada cuprinsa intre 3 si 6 luni;

d) 20 de zile lucratoare, in cazul in care contractul de munca temporara este incheiat pentru o perioada mai mare de 6 luni;

e) 30 de zile lucratoare, in cazul salariatilor incadrati in functii de conducere, pentru o durata a contractului de munca temporara mai mare de 6 luni.

Lucrarea „Procedura completa la angajare. Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR” va ofera intr-o forma unitara toata informatia necesara in cazul in care vreti sa angajati pe cineva, detalii AICI >>>

Munca prin agent de munca temporara este munca prestata de un salariat temporar care a incheiat un contract de munca temporara cu un agent de munca temporara si care este pus la dispozitia utilizatorului pentru a lucra temporar sub supravegherea si conducerea acestuia din urma.

Salariatul temporar este persoana care a incheiat un contract de munca temporara cu un agent de munca temporara, in vederea punerii sale la dispozitia unui utilizator pentru a lucra temporar sub supravegherea si conducerea acestuia din urma.

Agentul de munca temporara este persoana juridica, autorizata de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, care incheie contracte de munca temporara cu salariati temporari, pentru a-i pune la dispozitia utilizatorului, pentru a lucra pe perioada stabilita de contractul de punere la dispozitie sub supravegherea si conducerea acestuia. Conditiile de functionare a agentului de munca temporara, precum si procedura de autorizare se stabilesc prin hotarare a Guvernului.

Angajatul absenteaza in perioada de proba?

In acest caz, daca angajatorul doreste acest lucru, poate dispune incetarea raporturilor de munca prin simpla notificare a salariatului. Daca nu s-ar fi aflat in interiorul perioadei de proba, angajatorul ar fi trebuit sa realizeze cercetare disciplinara pentru a stabili caracterul nemotivat al absentei si pentru ca mai apoi sa dispuna si aplicarea unei sanctiuni disciplinare.

Fiind perioada de proba, angajatorul poate sa:

- continue raporturile de munca

- sa inceteze contractul individual de munca prin notificarea salariatului, fara obligatia de preaviz

- sa inceapa cercetarea disciplinara pentru a stabili caracterul nemotivat al absentei si apoi sa dispuna, conform rezultatului cercetarii, aplicarea unei sanctiuni disciplinare.

Alegerea apartine angajatorului.
 

ANGAJATUL SE AFLA IN PERIOADA DE PROBA SI INTRA IN CONCEDIU MEDICAL
 

Incapacitatea temporara de munca reprezinta o cauza de suspendare de drept a contractului individual de munca. In acest caz, perioada de proba se suspenda si ea si continua/ se reia la incetarea perioadei incapacitatii temporare de munca.
 

CE AVANTAJE SI DEZAVANTAJE ARE PERIOADA DE PROBA?
 

Perioada de proba se poate dovedi o optiune cu dus si intors. Ai optiunea sa te retragi din colaborare oricand doresti, ca angajator si ca angajat. In acelasi timp, te poti trezi respins de catre cealalta parte printr-o simpla notificare, de azi pe maine.

Nu uitati faptul ca si angajatul, si angajatorul pot avea initiativa incetarii contractului de munca in timpul sau la finalul perioadei de proba printr-o simpla notificare scrisa, fara motivare, fara preaviz.

Sa recapitulam perioadele minime si maxime de proba in functie de cele 3 variabile: tipul functiei ocupate de salariat, durata contractului de munca pe perioada determinata, perioada contractului de munca temporara:

Perioada de proba este de maxim 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie.

Perioada de proba este de maxim 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.

Perioada de proba este de maxim 30 de zile calendaristice pentru persoanele cu handicap.

 

Perioada de proba pentru Contract de Munca temporara
 

a) perioada de proba este de 2 lucratoare, in cazul in care contractul de munca temporara este incheiat pentru o perioada mai mica sau egala cu o luna;

b) perioada de proba este de 5 zile lucratoare, in cazul in care contractul de munca temporara este incheiat pentru o perioada cuprinsa intre o luna si 3 luni;

c) perioada de proba este de 15 zile lucratoare, in cazul in care contractul de munca temporara este incheiat pentru o perioada cuprinsa intre 3 si 6 luni;

d) perioada de proba este de 20 de zile lucratoare, in cazul in care contractul de munca temporara este incheiat pentru o perioada mai mare de 6 luni;

e) perioada de proba este de 30 de zile lucratoare, in cazul salariatilor incadrati in functii de conducere, pentru o durata a contractului de munca temporara mai mare de 6 luni.

Lucrarea „Procedura completa la angajare. Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR” va ofera intr-o forma unitara toata informatia necesara in cazul in care vreti sa angajati pe cineva, detalii AICI >>>

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Codul Muncii si perioada de probamodel demisie in perioada de probaperioada de proba 2024

Data aparitiei: 16 Februarie 2024
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Perioada de proba in 2024 - ghid complet pentru angajatori si salariati Nota: 3.98 din 5 - 65 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]