“In cazul detasarii unei persoane, cum se opereaza corect in Revisal: detasarea salariatul si apoi suspendarea contractului in baza art. art. 52 alin. (1) lit. d) din Codul muncii? Se intocmesc 2 decizii (una de detasare si una de suspendare)? Este gresit daca se opereaza doar detasarea, fara suspendarea contractului? Angajatorul la care s-a dispus detasarea trebuie sa aiba un dosar al salariatului (care sa contina decizia de detasare, fisa de aptitudini, fisa postului)?
Raspunsul specialistului:
Conform art. 52 alin. (1) din Codul muncii, contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:
d) pe durata detasarii;
Astfel, daca angajatorul dispune detasarea salariatului, contractul individual de munca se suspenda pe durata detasarii. In Revisal se inregistreaza intai detasare si apoi suspendare. Nu este necesar sa se intocmeasca doua decizii suspendarea reprezinta consecinta detasarii.
RETINETI!
Intrucat contractul individual de munca se suspenda pe durata detasarii este gresit sa nu se inregistreze suspendarea in Revisal.
ATENTIE!
Salariatul nu incheie cu angajatorul la care este detasat un contract individual de munca. El presteaza activitate la angajatorul unde este detasat in baza contractului individual de munca incheiat cu angajatorul care il detaseaza.
De aceea, angajatorul la care este detasat salariatul trebuie sa detina documentele in baza carora salariatul presteaza activitate pentru el cum ar fi: decizia de detasare, fisa postului, alte documente in baza carora salariatul presteaza activitate la locul unde este detasat.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<