Coasigurat 2024. Conditii, acte necesare si modele declaratii

Isabela Alexe
Isabela Alexe
26 Noiembrie 2024
26 Noiembrie 2024
Isabela Alexe
Isabela Alexe
conditii persoana in intretinerecoasigurat 2024conditii coasigurat 2024
Coasigurat 2024. Conditii, acte necesare si modele declaratii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Sa fii coasigurat inseamna sa beneficiezi de asigurare de sanatate fara a plati contributia individuala la sistemul public de asigurari sociale de sanatate, fiind sustinut financiar de un titular al asigurarii. Acest statut este permis in Romania, conform legislatiei in vigoare, pentru anumite categorii de persoane. In acest articol vom analiza cine poate fi coasigurat, ce documente sunt necesare pentru a deveni coasigurat si alte reglementari cheie privind calitatea de coasigurat in 2024! 

Cine poate fi coasigurat

O persoana poate avea calitatea de coasigurat, adica poate beneficia de asigurare de sanatate fara a contribui direct la sistemul de asigurari, doar daca are un grad de rudenie cu persoana asigurata si daca se afla in intretinerea acesteia. 

Legislatia din Romania permite ca sotul, sotia sau parintii fara venituri impozabile sa fie declarati coasigurati, cu conditia ca asiguratul titular sa poata demonstra ca ii sustine financiar. De asemenea, si copiii pot fi coasigurati daca au varsta mai mica de 18 ani sau, daca isi continua studiile, pana la finalizarea acestora, dar nu mai tarziu de 26 de ani.

Statutul de coasigurat ofera acces la servicii medicale de baza prin intermediul sistemului public de sanatate, fara costuri suplimentare pentru coasigurat. Pentru a obtine acest beneficiu, este necesara depunerea unor documente justificative la Casa de Asigurari de Sanatate, care sa confirme legatura familiala si lipsa veniturilor proprii ale coasiguratului.

Acte necesare coasigurat 2024 si modele declaratii

Persoana asigurata care doreste sa ia in intretinere sotul/sotia/un parinte fara venituri trebuie sa informeze angajatorul si sa puna la dispozitia acestuia anumite documente in conformitate cu prevederile art. 11 lit. e) din Normele metodologice pentru stabilirea documentelor justificative privind dobandirea calitatii de asigurat, din 29.11.2018 aprobate prin OCNAS 1549/2018.
 
Aceste documente sunt:
 
  • act de identitate valabil la data solicitarii original si in copie,
  • documente care sa ateste relatia de rudenie sau casatoria cu persoana asigurata (certificate de nastere/ de casatorie)
  • declaratie pe propria raspundere a coasiguratului din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri proprii,
  • declaratie pe propria raspundere a persoanei asigurate (salariatul) prin care aceasta declara ca are in intretinere persoana respectiva; 

Model adeverinta coasigurat 

 
Va prezentam mai jos modelul de adeverinta coasigurat. Documentul poate fi descarcat in format PDF- AICI»
 
Model adeverinta coasigurat:
 
Denumirea angajatorului ...............................
Cod fiscal (CUI/CNP angajator/persoana fizica) .........................
Nr. de inregistrare la registrul comertului .........................
Nr. de inregistrare din ............... data de ...................
 
ADEVERINTA
 
 
Prin prezenta se certifica faptul ca domnul/doamna .................................., CNP ............................, act de identitate ............... seria .............. nr. ..............., eliberat de ................... la data de ...................., cu domiciliul in .........................., str. .............. nr. ............., bl. ............., ap. ..........., sectorul/judetul .................., are calitatea de salariat incepand cu data de .... si i s-a retinut si virat lunar contributia pentru asigurarile sociale de sanatate, potrivit Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Persoana mai sus mentionata figureaza in evidentele noastre cu urmatorii coasigurati (sot/sotie, parinti, aflati in intretinere):
1. Nume, prenume, ......................... CNP .............................
2. Nume, prenume, ......................... CNP ............................
3. Nume, prenume, ......................... CNP ...........................
 
Prezenta adeverinta are o perioada de valabilitate de 3 luni de la data emiterii.
 
In ultimele 12 luni persoana .................... a beneficiat de un numar de ................ zile de concediu medical pentru incapacitate temporara de munca.
 
Sub sanctiunile aplicate faptei de fals in acte publice, declar ca datele din adeverinta sunt corecte si complete.
 
Reprezentant legal,
...............................
 
Nota:
Prin Ordin al ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 43/8/2016 s-a introdus in Normele de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, modelul adeverintei in baza careia se vor acorda concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate.
Totodata, Normele metodologice pentru stabilirea documentelor justificative privind dobandirea calitatii de asigurat din 08.09.2014 aprobate prin Ordinul CNAS nr. 581/2014 reglementeaza in Anexa nr. 2 un model de adeverinta de asigurat care include si coasiguratii.
 
In aceste conditii, angajatorul va elibera salariatului ambele adeverinte urmand ca acesta sa o foloseasca pe cea care ii este necesaraa: asigurat – in temeiul Ordinului nr. 43/2016; coasigurat – in temeiul Ordinului nr. 581/2014.

Model declaratie coasigurat  

 
Va prezentam mai jos modelul declaratiei coasiguratului cu privire la lipsa veniturilor proprii. Documentul poate fi descarcat in format PDF- AICI»
 
Model declaratie coasigurat                       
 
D E C L A R A T I E 
 
Subsemnat(a)(ul) ___________________________________, cetatean __________, CNP ______________________, domiciliat in localitatea __________________________, strada _____________________________________, nr. ______, bl. ______, sc. ______, et. _____, ap. ______, judetul ___________________, cunoscand prevederile art.326 din Codul penal, cu privire la falsul in declaratii, declar pe proprie raspundere ca nu realizez venituri proprii. 
 
 
Data, Semnatura, 
 

Model declaratie pentru luare in intretinere coasigurat 

 
Va prezentam mai jos modelul declaratiei asiguratului in care specifica persoanele pe care le ia in intretinere. Documentul poate fi descarcat in format PDF- AICI»
 
Model declaratie asigurat 
 
D E C L A R AT I E 
 
Subsemnat(a)(ul) ___________________________________, cetatean __________, CNP ______________________, domiciliat in localitatea __________________________, strada __________________________________, nr. _______, bl. ________, sc. _______, et. _______, ap. ______, judetul ___________________, cunoscand prevederile art. 326 din Codul penal, cu privire la falsul in declaratii, declar pe proprie raspundere ca am in intretinere pe sot / sotie / mama / tata __________________________________________, CNP ____________________________, care nu este incadrat(a) in munca la nicio firma de stat sau particulara, nu este pensionar(a), nu beneficiaza de somaj, post somaj sau ajutor social si nu are alte surse de venit cu caracter permanent. 
 
 
Data,                                                                                                Semnatura,
 
Anexez: 
- acte de identitate valabile la data solicitarii;
- documente care sa ateste relatia de rudenie sau casatoria cu persoana asigurata;
- adeverinta persoanei coasigurate din care rezulta ca nu realizeaza venituri; 

Unde se depun actele pentru coasigurat

Procedura de obtinere a calitatii de coasigurat presupune ca salariatul sa instiinteze angajatorul si sa depuna la departamentul de resurse umane documentele justificative. Pe baza acestora, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate elibereaza o adeverinta care certifica includerea persoanei respective in categoria beneficiarilor de asigurari sociale de sanatate fara plata. Totodata, adeverinta de coasigurat, emisa de angajatorul salariatului, atesta statutul de angajat si confirma contributia lunara a acestuia la sistemul de asigurari sociale de sanatate, servind astfel drept act doveditor pentru includerea membrilor de familie in sistemul de asigurari.

Intrebari frecvente cu privire la calitatea de coasigurat

Va prezentam mai jos trei dintre cele mai des intalnite intrebari cu privire la calitatea de coasigurat.

Persoanele care doresc sa aiba calitatea de coasigurat trebuie sa aiba domiciliul in acelasi loc cu salariatul? 

 

Nu, domiciliul comun nu este o conditie obligatorie pentru a dobandi calitatea de coasigurat. 

Principalele conditii pentru a fi coasigurat sunt:

  • Sa fie sot/sotie sau parinte al salariatului 
  • Sa nu aiba venituri proprii 
  • Sa fie in intretinerea persoanei asigurate 

Dovada intretinerii se face prin documente care demonstreaza sustinerea financiara, relatia de rudenie si lipsa veniturilor proprii.

Cate persoane poate coasigura un salariat?

 

Nu exista stabilita o limita legala privind numarul de persoane pe care un salariat le poate avea ca si coasigurat. Important este ca un coasigurat sa indeplineasca conditiile mentionate mai sus si sa aduca documente doveditoare. 

Care este valabilitatea statutului de coasigurat?  

 

Statutul de coasigurat este valabil doar atata timp cat persoana care il sustine este asigurata in sistemul public de sanatate. In cazul in care salariatul isi pierde calitatea de asigurat, coasiguratul isi pierde, de asemenea, drepturile asociate acestui statut. 

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
[x]