Va reamintim ca in ceea ce priveste munca suplimentara, aceasta este reglementata de Codul muncii in cadrul art. 120 – 124. Pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana. Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal va fi considerata munca suplimentara.
Totul despre Orele suplimentare si munca in zi de repaus! Evitati amenzile si litigiile de munca generate de orele de munca suplimentare.
Pentru a veni in sprijinul dvs. va oferim Stick-ul Orele suplimentare si munca in zi de repaus – unica lucrare ce « intoarce pe toate fetele » acest important subiect.
Contine:
Prevederile Codului muncii cu privire la evidenta si retribuirea orelor suplimentare, indiferent de natura acestora
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
250 Modele Fise de Post
Comentarii, sfaturi si atentionari ale specialistilor Rentrop & Straton in materie de legislatia muncii
Spete rezolvate – modele concrete pentru problemele cu care, poate, va confruntati, detalii AICI >>>
OUG 117/2021 - munca suplimentara
Munca suplimentara - cate ore suplimentare ai voie pe luna?
Art. 120 - Codul muncii ore suplimentare
Plata ore suplimentare 2024 - telemunca
Calcul ore suplimentare 2024
"Un salariat efectueaza intr-o luna 35 de ore suplimentare fata de numarul normal de lucru din luna, respectiv 152. Din motive obiective nu au putut fi compensate prin ore libere pltite, asa cum prevede Codul Muncii si CCM. In CCM se prevede ca, in cazul in care compensarea prin ore libere pltite nu este posibil n termenul prevzut de alin.(1), munca suplimentar va fi platit salariatului prin acordarea unui spor la salariu, corespunztor duratei acesteia, de 100% din salariul de baz. Va rog sa-mi stabiliti modul de calcul in detaliu a sporului de 100% pentru orele suplimentare efectuate in conditiile in care salariul de baza este de 3.080 si are un spor de vechime de 25%."
Este demn de mentionat ca in conformitate cu art. 122 alin. (1) din Codul muncii, munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 90 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia. In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, art. 123 alin. (1) prevede ca munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
Spor ore suplimentare
Sporul pentru ore suplimentare se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza. Potrivit art. 160 din Codul muncii, salariul cuprinde salariul de baza, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri.
In masura in care sporul pentru munca suplimentara a fost negociat la nivelul de 100% din salariul de baza, acesta se va determina inmultind salariul de baza orar (3080 lei : 152 ore in cazul unei luni cu 19 de zile lucratoare) cu numarul de ore suplimentare efectuate (35 ore) si cu sporul stabilit prin contractul de munca aplicabil (100%), rezultand un spor pentru munca suplimentara de 709 lei.
Daca lucrezi sambata si duminica - munca suplimentara
Daca lucrati in zile de week-end, acestea se vor compensa cu un spor stabilit prin contractul colectiv de munca sau cel individual, iar angajatorul are obligatia de a va acorda alte doua zile libere drept repausa saptamanal. Repausul poate fi si in zilele de luni si marti, sau duminica si luni, insa acordarea lui este obligatorie in fiecare saptamana. Sursa: PortalCodulMuncii