Spor pentru munca suplimentara in 2021. Mod de CALCUL si acordare

calcul ore suplimentareformula calcul ore suplimentarecalcul ore suplimentare 2021
Spor pentru munca suplimentara in 2021. Mod de CALCUL si acordare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va reamintim ca in ceea ce priveste munca suplimentara, aceasta este reglementata de Codul muncii in cadrul art. 120 – 124. Pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana. Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal va fi considerata munca suplimentara.


Totul despre Orele suplimentare si munca in zi de repaus! Evitati amenzile si litigiile de munca generate de orele de munca suplimentare.

Pentru a veni in sprijinul dvs. va oferim Stick-ul Orele suplimentare si munca in zi de repaus – unica lucrare ce « intoarce pe toate fetele » acest important subiect.

Contine:
 
Prevederile Codului muncii cu privire la evidenta si retribuirea orelor suplimentare, indiferent de natura acestora
Comentarii, sfaturi si atentionari ale specialistilor Rentrop & Straton in materie de legislatia muncii
Spete rezolvate – modele concrete pentru problemele cu care, poate, va confruntati, detalii AICI >>>

OUG 117/2021  - munca suplimentara
 

Va reamintim ca OUG 117/ 4.10.2021 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 – Codul Muncii, emisa de Guvernul Romaniei si publicata in Monitorul Oficial nr. 951/ 5.10.2021 a adus anumite modificari in ceea ce priveste munca suplimentara.
 
Asadar, Codul Muncii s-a schimbat, vorbim mai exact despre modificarea art. 122.
 
OUG nr. 117/2021 prevede ca "La articolul 122, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins: Articolul 122(1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 90 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia."
 

Munca suplimentara - cate ore suplimentare ai voie pe luna?

 
Cate ore suplimentare ai voie pe luna - in acest sens va reamintim prevederile Art. 114. [durata maxima a timpului de munca]
 
"(1) Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.
(2) Prin exceptie, durata timpului de munca, ce include si orele suplimentare, poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 4 luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana".
 

Art. 120 - Codul muncii ore suplimentare

 
"(1) Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal, prevazuta la art. 112, este considerata munca suplimentara.
(2) Munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident".
 
 

Plata ore suplimentare 2021 - telemunca

 
 
Va reamintim ca potrivit Legii nr. 81/2018 - Legea Telemuncii este legal ca telesariatul sa presteze munca suplimentara, dar doar cu acordul scris al salariatului.
 
"Art. 4 (1) din legea 81/2018 - In vederea indeplinirii atributiilor ce le revin, telesalariatii organizeaza programul de lucru de comun acord cu angajatorul, in conformitate cu prevederile contractului individual de munca, regulamentului intern si/sau contractului colectiv de munca aplicabil, in conditiile legii.
 
(2) La solicitarea angajatorului si cu acordul in scris al telesalariatului cu norma intreaga, acesta poate efectua munca suplimentara".
 
 

Calcul ore suplimentare 2021


"Un salariat efectueaza intr-o luna 35 de ore suplimentare fata de numarul normal de lucru din luna, respectiv 152. Din motive obiective nu au putut fi compensate prin ore libere pltite, asa cum prevede Codul Muncii si CCM. In CCM se prevede ca, in cazul in care compensarea prin ore libere pltite nu este posibil n termenul prevzut de alin.(1), munca suplimentar va fi platit salariatului prin acordarea unui spor la salariu, corespunztor duratei acesteia, de 100% din salariul de baz. Va rog sa-mi stabiliti modul de calcul in detaliu a sporului de 100% pentru orele suplimentare efectuate in conditiile in care salariul de baza este de 3.080 si are un spor de vechime de 25%."


Este demn de mentionat ca in conformitate cu art. 122 alin. (1) din Codul muncii, munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 90 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia. In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.

In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, art. 123 alin. (1) prevede ca munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.

Spor ore suplimentare


Sporul pentru ore suplimentare se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza. Potrivit art. 160 din Codul muncii, salariul cuprinde salariul de baza, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri.

In masura in care sporul pentru munca suplimentara a fost negociat la nivelul de 100% din salariul de baza, acesta se va determina inmultind salariul de baza orar (3080 lei : 152 ore in cazul unei luni cu 19 de zile lucratoare) cu numarul de ore suplimentare efectuate (35 ore) si cu sporul stabilit prin contractul de munca aplicabil (100%), rezultand un spor pentru munca suplimentara de 709 lei.

Daca lucrezi sambata si duminica - munca suplimentara
 

Daca lucrati in zile de week-end, acestea se vor compensa cu un spor stabilit prin contractul colectiv de munca sau cel individual, iar angajatorul are obligatia de a va acorda alte doua zile libere drept repausa saptamanal. Repausul poate fi si in zilele de luni si marti, sau duminica si luni, insa acordarea lui este obligatorie in fiecare saptamana. 


Sursa: PortalCodulMunciide Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
calcul ore suplimentareformula calcul ore suplimentarecalcul ore suplimentare 2021

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 23 Noiembrie 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Spor pentru munca suplimentara in 2021. Mod de CALCUL si acordare Nota: 4.13 din 5 - 12 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

Comentarii (2)


Todirica Vlad
18-Iul-2019
Am o intrebare:Lucrez la o firmƒ de pazƒ,programul de lucru este 24 cu 48 libere,in fiecare turƒ imi ies 240 ore de lucru dar in alta luna imi ies peste 240 adica cu o turƒ in plus,intrebarea e,de ce nu mi se plƒte™te acea turƒ in plus?Este legal sau nu sa faci o turƒ in plus fara sa se puna niciun leu la salariu?

Am o intrebare:Lucrez la o firm?? de paz??,programul de lucru este 24 cu 48 libere,in fiecare tur?? imi ies 240 ore de lucru dar in alta luna imi ies peste 240 adica cu o tur?? in plus,intrebarea e,de ce nu mi se pl??te?(TM)te acea tur?? in plus?Este legal sau nu sa faci o tur?? in plus fara sa se puna niciun leu la salariu?

miron carmen
17-Iul-2019
Buna ziua, Eu am calculat un spor de 1418 lei la cele 35 ore suplimentare, in conditiile in care o ora suplimentara este platita 100%, adica dublu fata de normalul de 3080/152=20.26 lei, respectiv 40.52 lei. Acum 35 ore*40.52 lei=1418 lei. Va rog sa ma corectati daca gresesc. Multumesc.

Buna ziua, Eu am calculat un spor de 1418 lei la cele 35 ore suplimentare, in conditiile in care o ora suplimentara este platita 100%, adica dublu fata de normalul de 3080/152=20.26 lei, respectiv 40.52 lei. Acum 35 ore*40.52 lei=1418 lei. Va rog sa ma corectati daca gresesc. Multumesc.

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Kurzarbeit. Posibilitatea de a acorda salariatilor cadouri si bonusuriIntrebare: In luna decembrie 2021 aplicam programul kurzarbeit pentru 10 persoane, astfel ca timpul de lucru pentru acestia se reduce la 88 de ore din 176. Distribuirea este facuta astfel: in perioada 2-16 decembrie, 10 salariati sunt pe programul kurzarbeit, ceilalti 35 lucreaza normal. Urmatoarele 11 zile: 17 - 31 decembrie intreaga firma este in concediu de odihna. Cu ocazia Craciunului compania doreste sa acorde salariatilor si copiilor acestora tichete cadou in valoare de 150 lei de persoana (salariat...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Concediu medical. Venituri realizate si la alt angajator in ultimele 6 luni. Stabilirea bazei de calculIntrebare: Avem un salariat care a fost incadrat incepand cu 1 septembrie care are indeplinita conditia de stagiu pentru concediu medical. La vechiul angajator a avut salariul de incadrare de 4500 RON lunar pentru lunile mai la august 2021 inclusiv , dupa care la noi incepand cu 1 septembrie are salariu de incadrare de 8200 RON lunar. Care este baza de calcul a indemnizatiei de concediu medical acordat in luna noiembrie ac? Media se face tinand seama de salariul de incadrare la ultimul angajator sau se...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Controale ITM 2021! DOCUMENTELE verificate si SOLUTIILE specialistilor”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Timpul de munca si Programul de lucru: 7 Studii de caz pentru 2021
Descarcati GRATUIT raportul special

"Timpul de munca si Programul de lucru: 7 Studii de caz pentru 2021"
 

 


 
Atentie la pontaj si programul de lucru!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Timpul de munca si Programul de lucru: 7 Studii de caz pentru 2021"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]