CALCUL ore suplimentare si modalitatile de acordare a sporului pentru munca suplimentara

calcul ore suplimentareformula calcul ore suplimentarecalcul ore suplimentare 2024
CALCUL ore suplimentare si modalitatile de acordare a sporului pentru munca suplimentara
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va reamintim ca in ceea ce priveste munca suplimentara, aceasta este reglementata de Codul muncii in cadrul art. 120 – 124. Pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana. Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal va fi considerata munca suplimentara.


Totul despre Orele suplimentare si munca in zi de repaus! Evitati amenzile si litigiile de munca generate de orele de munca suplimentare.

Pentru a veni in sprijinul dvs. va oferim Stick-ul Orele suplimentare si munca in zi de repaus – unica lucrare ce « intoarce pe toate fetele » acest important subiect.

Contine:
 
Prevederile Codului muncii cu privire la evidenta si retribuirea orelor suplimentare, indiferent de natura acestora
Comentarii, sfaturi si atentionari ale specialistilor Rentrop & Straton in materie de legislatia muncii
Spete rezolvate – modele concrete pentru problemele cu care, poate, va confruntati, detalii AICI >>>

OUG 117/2021  - munca suplimentara
 

Va reamintim ca OUG 117/ 4.10.2021 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 – Codul Muncii, emisa de Guvernul Romaniei si publicata in Monitorul Oficial nr. 951/ 5.10.2021 a adus anumite modificari in ceea ce priveste munca suplimentara.
 
Asadar, Codul Muncii s-a schimbat, vorbim mai exact despre modificarea art. 122.
 
OUG nr. 117/2021 prevede ca "La articolul 122, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins: Articolul 122(1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 90 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia."
 

Munca suplimentara - cate ore suplimentare ai voie pe luna?

 
Cate ore suplimentare ai voie pe luna - in acest sens va reamintim prevederile Art. 114. [durata maxima a timpului de munca]
 
"(1) Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.
(2) Prin exceptie, durata timpului de munca, ce include si orele suplimentare, poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 4 luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana".
 

Art. 120 - Codul muncii ore suplimentare

 
"(1) Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal, prevazuta la art. 112, este considerata munca suplimentara.
(2) Munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident".
 
 

Plata ore suplimentare 2024 - telemunca

 
 
Va reamintim ca potrivit Legii nr. 81/2018 - Legea Telemuncii este legal ca telesariatul sa presteze munca suplimentara, dar doar cu acordul scris al salariatului.
 
"Art. 4 (1) din legea 81/2018 - In vederea indeplinirii atributiilor ce le revin, telesalariatii organizeaza programul de lucru de comun acord cu angajatorul, in conformitate cu prevederile contractului individual de munca, regulamentului intern si/sau contractului colectiv de munca aplicabil, in conditiile legii.
 
(2) La solicitarea angajatorului si cu acordul in scris al telesalariatului cu norma intreaga, acesta poate efectua munca suplimentara".
 
 

Calcul ore suplimentare 2024


"Un salariat efectueaza intr-o luna 35 de ore suplimentare fata de numarul normal de lucru din luna, respectiv 152. Din motive obiective nu au putut fi compensate prin ore libere pltite, asa cum prevede Codul Muncii si CCM. In CCM se prevede ca, in cazul in care compensarea prin ore libere pltite nu este posibil n termenul prevzut de alin.(1), munca suplimentar va fi platit salariatului prin acordarea unui spor la salariu, corespunztor duratei acesteia, de 100% din salariul de baz. Va rog sa-mi stabiliti modul de calcul in detaliu a sporului de 100% pentru orele suplimentare efectuate in conditiile in care salariul de baza este de 3.080 si are un spor de vechime de 25%."


Este demn de mentionat ca in conformitate cu art. 122 alin. (1) din Codul muncii, munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 90 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia. In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.

In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, art. 123 alin. (1) prevede ca munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.

Spor ore suplimentare


Sporul pentru ore suplimentare se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza. Potrivit art. 160 din Codul muncii, salariul cuprinde salariul de baza, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri.

In masura in care sporul pentru munca suplimentara a fost negociat la nivelul de 100% din salariul de baza, acesta se va determina inmultind salariul de baza orar (3080 lei : 152 ore in cazul unei luni cu 19 de zile lucratoare) cu numarul de ore suplimentare efectuate (35 ore) si cu sporul stabilit prin contractul de munca aplicabil (100%), rezultand un spor pentru munca suplimentara de 709 lei.

Daca lucrezi sambata si duminica - munca suplimentara
 

Daca lucrati in zile de week-end, acestea se vor compensa cu un spor stabilit prin contractul colectiv de munca sau cel individual, iar angajatorul are obligatia de a va acorda alte doua zile libere drept repausa saptamanal. Repausul poate fi si in zilele de luni si marti, sau duminica si luni, insa acordarea lui este obligatorie in fiecare saptamana. 


Sursa: PortalCodulMuncii




de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
calcul ore suplimentareformula calcul ore suplimentarecalcul ore suplimentare 2024

Data aparitiei: 22 Ianuarie 2024
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

CALCUL ore suplimentare si modalitatile de acordare a sporului pentru munca suplimentara Nota: 3.75 din 5 - 22 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]