legislatiamuncii.ro
legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

CALCUL ore suplimentare si modalitatile de acordare a sporului pentru munca suplimentara

Mara Dobrin
Mara Dobrin
10 Ianuarie 2025
10 Ianuarie 2025
Mara Dobrin
Mara Dobrin
formula calcul ore suplimentarecalcul ore suplimentare 2025
CALCUL ore suplimentare si modalitatile de acordare a sporului pentru munca suplimentara
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Va reamintim ca in ceea ce priveste munca suplimentara, aceasta este reglementata de Codul muncii in cadrul art. 120 – 124. Pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana. Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal va fi considerata munca suplimentara.

Munca suplimentara 2025 si prevederile din Codul Muncii

Va reamintim ca OUG 117/ 4.10.2021 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 – Codul Muncii, emisa de Guvernul Romaniei si publicata in Monitorul Oficial nr. 951/ 5.10.2021 a adus anumite modificari in ceea ce priveste munca suplimentara.
 
Asadar, Codul Muncii s-a schimbat, vorbim mai exact despre modificarea art. 122.
 
OUG nr. 117/2021 prevede ca "La articolul 122, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins: Articolul 122(1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 90 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia."

Munca suplimentara - cate ore suplimentare ai voie pe luna?

Cate ore suplimentare ai voie pe luna - in acest sens va reamintim prevederile Art. 114. [durata maxima a timpului de munca]
 
"(1) Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.
(2) Prin exceptie, durata timpului de munca, ce include si orele suplimentare, poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 4 luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana".
 

Art. 120 - Codul muncii ore suplimentare

 
"(1) Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal, prevazuta la art. 112, este considerata munca suplimentara.
(2) Munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident".
 

Calcul ore suplimentare 2025

Pentru a intelege mai bine cum se facul calculul orelor suplimentare, am luat drept punct de plecare un studiu de caz prezentat de expertii de la PortalCodulMuncii:


"Un salariat efectueaza intr-o luna 35 de ore suplimentare fata de numarul normal de lucru din luna, respectiv 152. Din motive obiective nu au putut fi compensate prin ore libere pltite, asa cum prevede Codul Muncii si CCM. In CCM se prevede ca, in cazul in care compensarea prin ore libere pltite nu este posibil n termenul prevzut de alin.(1), munca suplimentar va fi platit salariatului prin acordarea unui spor la salariu, corespunztor duratei acesteia, de 100% din salariul de baz. Va rog sa-mi stabiliti modul de calcul in detaliu a sporului de 100% pentru orele suplimentare efectuate in conditiile in care salariul de baza este de 3.080 si are un spor de vechime de 25%."


Este demn de mentionat ca in conformitate cu art. 122 alin. (1) din Codul muncii, munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 90 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia. In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.

In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, art. 123 alin. (1) prevede ca munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.

 

Spor ore suplimentare 2025

Sporul pentru ore suplimentare se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza. Potrivit art. 160 din Codul muncii, salariul cuprinde salariul de baza, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri.

In masura in care sporul pentru munca suplimentara a fost negociat la nivelul de 100% din salariul de baza, acesta se va determina inmultind salariul de baza orar (3080 lei : 152 ore in cazul unei luni cu 19 de zile lucratoare) cu numarul de ore suplimentare efectuate (35 ore) si cu sporul stabilit prin contractul de munca aplicabil (100%), rezultand un spor pentru munca suplimentara de 709 lei.



Pentru a veni in sprijinul dvs. va oferim Stick-ul Orele suplimentare si munca in zi de repaus – unica lucrare ce « intoarce pe toate fetele » acest important subiect.

Contine:
 
Prevederile Codului muncii cu privire la evidenta si retribuirea orelor suplimentare, indiferent de natura acestora
Comentarii, sfaturi si atentionari ale specialistilor Rentrop & Straton in materie de legislatia muncii
Spete rezolvate – modele concrete pentru problemele cu care, poate, va confruntati, detalii AICI >>>

 

 

Munca in zilele de repaus saptamanal

ATENTIE!


Munca suplimentara si munca in zilele de repaus saptamanal (sambata si duminica) sunt reglementate distinct. Munca in zilele de repaus saptamanal nu este munca suplimentara.

Munca in zilele de repaus saptamanal este reglementata la art. 137 din Codul muncii, observa specialistii de la PortalCodulMuncii

Conform art. 137 alin. (1) din Codul muncii, republicat, repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica.
Asadar, indiferent de modalitatea de organizare a timpului de lucru salariatii au dreptul la acordarea in natura a repausului saptamanal in doua zile consecutive din cadrul saptamanii.

In doua situatii prevazute de art. 137 alin. (2) din Codul muncii, republicat, repausul saptamanal se poate acorda in alte zile decat sambata si duminica:
a) in cazul in care ar prejudicia interesul public;
b) in cazul in care ar prejudicia desfasurarea normala a activitatii.

In aceste situatii repausul saptamanal poate fi acordat in alte zile consecutive decat sambata si duminica si precizate in contractul colectiv de munca sau in regulamentul intern, in conformitate cu dispozitiile art. 137 alin. (2) din Codul muncii, republicat. In cazul in care angajatorul nu poate acorda repausul saptamanal in zilele de sambata si duminica atunci, in conformitate cu dispozitiile art. 137 alin. (3) din Codul muncii, republicat, salariatii vor beneficia pe langa doua zile libere de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

In cazul in care unitatea nu are un contract colectiv de munca sporul de x% apreciem ca este stabilit prin contractul individual de munca iar modalitatea de acordare trebuie reglementata in Regulamentul intern.

Asadar, angajatorul va reglementa in Regulamentul intern modalitatea de acordare a zilelor de repaus saptamanal cand anumiti salariati lucreaza in zilele de sambata si/sau duminica.

Repausul saptamanal se acorda intotdeauna in natura in cadrul unei saptamani de lucru. Nu exista posibilitatea ca salariatul sa nu efectueze repausul saptamanal. Chiar daca angajatorul ar incheia un acord cu salariatul in care sa stabileasca ca salariatul renunta la repausul saptamanal, o astfel de conventie este lovita de nulitate (art. 38 din Codul muncii).

Asadar, munca prestata in zilele de sambata sau duminica este munca prestata in zilele de repaus saptamanal pentru care salariatul beneficiaza de liber in alte doua zile consecutive din cadrul saptamanaii si de un spor la salariu astfel cum acesta este reglementat in contractul de munca.

Totodata, daca angajatorul nu a respectat repausul saptamanal intr-o saptamana, in saptamana urmatoare va acorda 4 zile libere si sporul aferent timpului lucrat in zile de repaus saptamanal. Astfel, conform art. 137 alin. (4) din Codul muncii in situatia in care repausul saptamanal nu se acorda saptamanal, poate fi acordat cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendatistice, insa in acest caz este necesara autorizarea inspectoratului teritorial de munca precum si acordul sindicatului sau al reprezentantilor salariatilor iar sporul este de 150%.


Repaus saptamanal in alte zile decat sambata si duminica


Astfel, indiferent de organizarea timpului de lucru salariatii beneficiaza de repaus saptamanal de regula sambata si duminica. In cazul in care repausul saptamanal se acorda in alte zile decat sambata si duminica, salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
Cum saptamana incepe luni si se incheie duminica, in cadrul fiecarei saptamani salariatii ai dreptul la repausul saptamanal de 48 de ore consecutive, in natura.

In concluzie, daca repausul saptamanal nu se acorda saptamanal, poate fi acordat cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendatistice, insa in acest caz este necesara autorizarea inspectoratului teritorial de munca precum si acordul sindicatului sau al reprezentantilor salariatilor iar sporul este de 150%.

Totodata, angajatorul are obligatia de a tine la locul de munca evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidentierea orelor de incepere si de sfarsit ale programului de lucru, si de a supune controlului inspectorilor de munca aceasta evidenta, ori de cate ori se solicita acest lucru (art. 119 alin. (1) din Codul muncii).

NOUTATI din Legislatie muncii

Oferta ZILEI: 50% REDUCERE la Noua lege a pensiilor. Ghid practic


Profita chiar acum de PRETUL REDUS cu 50% la Noua lege a pensiilor. Ghid practic!

Lucrarea pe stick „Noua lege a pensiilor” iti ofera intr-un singur loc, sintetizat, tot ce trebuie sa stii despre modalitatile si conditiile de pensionare.
Profita chiar acum de aceasta oferta!

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


     

     

    Atentie!

    Descarcati raportul GRATUIT

    "Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca"
    Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca

    Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


     
    Descarcati raportul GRATUIT
    “Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca”

    exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


     
    Atentie la TELEMUNCA!
    Cazuri practice, solutii si exemple

    Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

    "Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

    Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
    [x]