Demisia in perioada de proba - spete si situatii des intalnite

Demisia in perioada de probaPreaviz in perioada de probaModel notificare incetare cim in perioada de proba
Demisia in perioada de proba - spete si situatii des intalnite
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Demisia in perioada de proba nu lasa loc de prea multe interpretari, asa ca in cele ce urmeaza va prezentam cateva cazuri si situatii concrete, explicate de specialisti.

In primul rand, va reamintim ca, potrivit art. 31 alin. (3) din Codul muncii, pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.

Asadar, concedierea fara preaviz este posibila pentru persoanele care nu corespund profesional doar daca sunt in interiorul sau la finalul perioadei de proba. Dar demisia in perioada de proba este o iniativa a salariatului, care poate lua aceasta decizie in orice moment doreste, la fel ca si angajatorul.

Ce avantaje majore va aduce Revista Romana de Legislatia Muncii, Salarizare si Revisal? AICI vei gasi totul despre noua lege a PENSIILOR! Beneficiati ACUM de abonamentul pentru 12 luni + 3 luni CADOU, detalii AICI >>>

Perioada de proba - demisie fara preaviz


Pentru a intelege mai bine ce situatii pot aparea atunci cand vorbim despre demisia in perioada de proba, va prezentam un caz concret explicat de specialistii de la PortalCodulMuncii.ro:

"Va supunem atentiei urmatoarea situatie: Angajata aflata in perioada de proba pana pe 25.12.2022 (90 zile calendaristice) In intervalul 15.12-20.12.2022, contractul este suspendat pentru absente nemotivate In intervalul 21.12-31.12.2022, contractul este suspendat in baza cererii de concediu fara plata, nu mai avea zile de concediu de odihna in perioada de vacanta. In data de 03.01.2023 isi prezinta cererea de demisie. Intrebarea noastra este cum se opereaza incetarea contractului? Angajata inca este in perioada de proba in sensul ca se prelungeste durata de proba cu intervalul de suspendare a CIM-lui in mod automat? Sau se opereaza prin demisie cu preaviz conform regulilor interne."

Raspunsul specialistilor de la PortalCodulMuncii.ro:

Avand in vedere solicitarea salariatei pentru incetarea raportului de munca prin demisie, contractul de munca va inceta prin demisie.

Conform art. 81 alin. (2) din Codul muncii, angajatorul este obligat sa inregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloc de proba.

Conform art. 81 alin. (7) din Codul muncii, contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de previz sau la data renuntarii totale sau partiale de catre angajator la termenul respectiv.

Astfel, preavizul isi produce efectele de la data de la care angajatorul a luat cunostinta de cererea de incetare a contractului (demisia) respectivului salariat si are posibilitatea renuntarii totale sau partiale la termenul de preaviz.
 

Preaviz in perioada de proba si demisia in perioada de proba


Daca salariatul a solicitat demisia angajatorul are posibilitatea sa renunte total sau partial la perioada de preaviz si sa inceteze contractul de munca in temeiul art. 81 alin. (7) din Codul muncii, demisie fara preaviz la data la care a intrat in posesia demisiei.

In baza cererii salariatei angajatorul emite decizia de incetare a contractului individual de munca in temeiul art. 81 alin. (7) din Codul muncii.

Totodata, atat salariata cat si angajatorul puteau notifica incetarea raportului de munca in temeiul art. 31 alin. (3) din Codul muncii.

Demisia in perioada de proba - astfel, conform art. 31 alin. (3) din Codul muncii, pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.

Ce avantaje majore va aduce Revista Romana de Legislatia Muncii, Salarizare si Revisal? AICI vei gasi totul despre noua lege a PENSIILOR! Beneficiati ACUM de abonamentul pentru 12 luni + 3 luni CADOU, detalii AICI >>>

De aceea, apreciem ca angajatorul va dispune incetarea contractului individual de munca prin demisie (deoarece salariata a solicitat demisia), fara preaviz, prin renuntarea angajatorului la preaviz in perioada de proba.

Model notificare incetare CIM in perioada de proba


Va prezentam si un model notificare incetare CIM in perioada de proba:

Astfel, oricand pe durata acestei perioade de proba veti putea denunta raportul de munca stabilit cu salariatul in cauza, prin simpla notificare a acestuia in acest sens, fara a fi obligat sa motivati respectiva decizie sau sa parcurgeti vreo procedura. Temeiul de drept al incetarii contractului individual de munca in perioada de proba este art. 31 alin. (3) din Codul muncii republicat.

Antet
NOTIFICARE
Privind incetarea activitatii in baza art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003
Nr. _______ din _____________

In atentia dlui .............., domiciliat in ........................
Subscrisa ............... cu sediul social in .........................., Cod fiscal

..............., Nr. ordine in registrul comertului: ....................., reprezentata legal prin ..............., in calitate de .......................................,
In temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii va notificam cu privire la incetarea, incepand cu data de ................... a contractului individual de munca nr. ………… inregistrat in registrul general de evidenta a salariatilor la data de ................ ............................................
Reprezentant legal

 

Prin urmare, perioada de proba constituie o clauza de dezicere consacrata legal, care, inserata in contractul individual de munca, foloseste ambelor parti, in sensul ca angajatorul verifica pregatirea si aptitudinea salariatului, iar acesta din urma constata daca angajatorul in cauza este sau nu convenabil pentru el.
 

Model decizie incetare contract de munca in perioada de proba angajat


Iata si un model decizie incetare contract de munca in perioada de proba angajat:

Antet angajator

DECIZIA nr....................din ..........................

Administratorul SC ................................................................dl/dna...........................;

Avand in vedere notificarea inregistrata sub nr...................din data.................... prin care firma.............................................. solicita incetarea raporturilor de munca ale dnei/dlui ....................................... avand functia de ..................................................................... .

In temeiul prevederilor Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale si a prerogativelor stabilite prin actul constitutiv al societatii si ale art. 31 alin. (3) din Codul muncii

D E C I D E:

Art.1. Incepand cu data de ............................ inceteaza contractul individual de munca in temeiul art 31 alin 3 codul muncii al d-lui/d-nei .......................................................inregistrat in Registrul de evidenta a salariatilor cu nr. ....... din data de ................avand functia de ......................................... in cadrul societatii.

Art. 2. Prezenta decizie va fi adusa la indeplinire de dl/d-na ............................................ si se comunica celui in cauza.

ADMINISTRATOR,
L.S.

In concluzie, cu exceptia notificarii scrise pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, legiuitorul nu impune nicio alta conditie pentru incetarea CIM in timpul perioadei de proba, oricare dintre partile semnatare ale contractului individual de munca avand posibilitatea sa notifice celeilate parti incetarea raporturilor de munca. Asadar, demisia in perioada de proba poate fi depusa oricand, fara sa fie nevoie de vreun preaviz.

Ce avantaje majore va aduce Revista Romana de Legislatia Muncii, Salarizare si Revisal? AICI vei gasi totul despre noua lege a PENSIILOR! Beneficiati ACUM de abonamentul pentru 12 luni + 3 luni CADOU, detalii AICI >>>
 

Model notificare demisie in perioada de proba sau model demisie in perioada de proba


Va prezentam si un model notificare demisie in perioada de proba sau model demisie in perioada de proba:

Catre: Dl./D-na Director ............

Subsemnatul/(a) . ............, domiciliat/ ( a ) in . . . .............., Judetul/Sectorul ............., Str.............., Nr. ............., Bl. ............, Sc............., Et. ............., Ap.............., posesor/posesoare a CI seria .............. nr.............. eliberata de .............. la data de............., CNP ............., salariat/(a) la S.C.............S.R.L., cu contractul individual de munca nr. . . . . . . . . . . . .

............, din data de............, in functia de............, aflandu-ma in perioada de proba, prin prezenta va informez ca incepand cu data de ................, doresc incetarea contractului individual de munca, conform art. 31 alin. (3) din Codul Muncii.

Data: ........................................

Semnatura: ........................................

 

Conditii perioada de proba
 

In ceea ce priveste aceste conditii din perioada de proba, va informam ca potrivit Legii nr. 283/2022 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 Codul muncii, referitor la obligatia de informare a persoanei selectate in vedea angajarii nu trebuie indicata doar durata perioadei de proba, ci si conditiile ei.

Conditii perioada de proba

La ce se refera, mai exact? Desi lasa loc de interpretare, astfel, prin mentionarea conditiilor si detalierea acestora se anticipeaza a fi mai clare situatiile in care contractul de munca inceteaza exclusiv printr-o notificare scrisa si fara preaviz, pe durata sau la finalul perioadei de proba.

Perioada de proba codul muncii


Prin urmare, da, in opinia specialistilor de la PortalCodulMuncii.ro, desi legiuitorul nu detaliaza acest aspect, conditiile perioadei de proba se refera la modalitatea de verificare a salariatului in perioada de proba, astfel incat sa poata fi analizata compatibilitatea cu angajatorul respectiv.

Teoretic, aceasta noua precizare vine in favoarea salariatului, prin detalierea conditiilor perioadei de proba acesta fiind informat in detaliu si cunoscand astfel in mod exact asteptarile angajatorului. Aceste conditii ar trebui sa ii permita angajatului sa cunoasca regulile de la nivelul angajatorului pe care trebuie sa le cunoasca pentru a-si putea indeplini sarcinile in mod corect.

Aceste conditii ar trebui sa detalieze situatiile care ar conduce automat la incetarea unilaterala a CIM pe durata perioadei de proba. Cel putin la nivel teoretic, aceasta completare conduce la o mai buna informare a salariatului, fara insa ca acest aspect sa afecteze dreptul oricareia dintre parti ca pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, sa initieze incetarea contractului individual de munca exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, fara a fi necesara motivarea acesteia.

Perioada de proba fara contract

Mentionam ca o perioada de proba fara contract nu poate exista! Orice angajator trebuie sa fie familiarizat cu faptul ca perioada de proba se petrece in decursul derularii unui CIM, asa ca aceasta perioada este, de fapt, o clauza de dezicere consacrata legal.

Demisia in perioada de proba

Asadar, in timpul perioadei de proba ambele parti isi vor da seama daca pot conlucra pe o perioada mai mare de timp, in sensul ca angajatorul verifica pregatirea si aptitudinea salariatului, iar acesta din urma constata daca angajatorul in cauza este sau nu convenabil pentru el.

Deci, in primul rand se incheie CIM, cu clauza perioadei de proba. Oricand pe durata perioadei de proba sau la sfarsitul acestei perioade, contractul individual de munca poate inceta prin notificare scrisa la initiativa oricareia dintre parti, context in care atat angajatorul, cat si salariatul nu sunt obligati sa respecte un termen de preaviz. Asadar, demisia in perioada de proba poate surveni oricand, la cererea oricarei dintre cele doua parti.

Astfel, in chiar prima zi de munca, va putea inceta contractul incheiat cu o zi inainte zilei de proba, prin decizia angajatorului, fara preaviz. Decizia de incetare a contractului de munca va fi comunicata salariatului in termen de 5 zile de la emitere si va fi inregistrata in registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal) in chiar ziua incetarii contractului.

Conditii perioada de proba - modificari din Codul Muncii


Conditii perioada de proba - ce modificari au aparut? Conform art. 32 din Codul muncii cu modificarile si completarile ulterioare, pe perioada executarii unui contract individual de munca nu poate fi stabilita decat o singura petioada de proba.


Prin exceptie, salariatul poate fi supus la o noua perioada de proba in situatia in care acesta debuteaza la acelasi angajator intr-o noua functie sau profesie ori urmeaza sa presteze activitatea intr-un loc de munca cu conditii grele, vatamatoare sau periculoase.

Este interzisa stabilirea unei noi perioade de proba in cazul in care, in termen de 12 luni, intre aceleasi parti se incheie un nou contract individual de munca pentru aceeasi functie si cu aceleasi atributii (art. 2 indice 1 al art. 32 din Codul muncii, intrdus prin Legea 283/2022). Perioada de proba constituie vechime in munca.

In concluzie, daca in termen de 12 luni, intre aceleasi parti se incheie un nou contract individual de munca pentru aceeasi functie si cu aceleasi stributii, este interzisa stabilirea unei noi perioade de proba.

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Demisia in perioada de probaPreaviz in perioada de probaModel notificare incetare cim in perioada de proba

Data aparitiei: 25 Decembrie 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Demisia in perioada de proba - spete si situatii des intalnite Nota: 3.93 din 5 - 7 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]