Demisia in perioada de proba nu lasa loc de prea multe interpretari, asa ca in cele ce urmeaza va prezentam cateva cazuri si situatii concrete, explicate de specialisti.
In primul rand, va reamintim ca, potrivit art. 31 alin. (3) din Codul muncii, pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.
Asadar, concedierea fara preaviz este posibila pentru persoanele care nu corespund profesional doar daca sunt in interiorul sau la finalul perioadei de proba. Dar demisia in perioada de proba este o iniativa a salariatului, care poate lua aceasta decizie in orice moment doreste, la fel ca si angajatorul.
Conditii de incetare CIM in perioada de proba, riscul de a merge in instanta
Pentru a intelege mai bine ce situatii pot aparea atunci cand vorbim despre demisia in perioada de proba, va prezentam un caz concret explicat de specialistii de la PortalCodulMuncii.ro:
"Am o speta la care e greu sa decid pentru ca exista riscul contestarii in instanta de catre salariat si mi-ar prinde bine o parere. Salariat angajat cu perioada de proba de 90 de zile, in aceasta perioada vine o zi la munca, urmatoarea zi zice ca are probleme cu mama si nu poate ajunge, nu vine nici a treia zi, a patra se prezinta si munceste, iar a cincea iar absenteaza pe acelasi motiv (justificari nu poate aduce) (societatea nu are posibilitate de recuperare in afara orelor de munca pentru ca e flux tehnologic), in a sasea zi se prezinta si zice ca ea vrea salariul mai mare si ca nu mai vine altfel, angajatorul ii spune ca nu-si permite si ca poate continua doar in conditiile negociate initial.
Nu doreste sa faca cerere de incetare in perioada de proba si nici un acord de incetare.... daca as inceta eu in perioda de proba din initiativa angajatorului, cred ca va merge in instanta si as vrea sa fac tot posibilul sa nu expun angajatorul la riscul de a obtine reintegrarea... Care este cea mai optima solutie din punctul dumneavoastra de vedere de desfacere a contractului de munca, art. 31 (3) sau mergem pe cercetare disciplinara? Are dreptul la o zi de concediu de odihna la cele 3 lucrate? Ii acord liber platit conform 152^2 in conditiile in care nu prezinta nici un document care sa ateste urgenta familiala si nici nu s-a prezentat sa stabileasca conditiile de recuperare?"
Raspunsul specialistilor:
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Intr-adevar, aveti posibilitatea sa-i acordati liber platit daca pentru zilele in care nu s-a prezentat la locul de munca nu ati apucat sa suspendati deja contractul pentru absente nemotivate. In acest caz angajatorul da dovada de buna credinta.
Conform art. 31 din Codul muncii:
(1) Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.
(2) Verificarea aptitudinilor profesionale la incadrarea persoanelor cu handicap se realizeaza exclusiv prin modalitatea perioadei de proba de maximum 30 de zile calendaristice.
(3) Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.
(4) Pe durata perioadei de proba salariatul beneficiaza de toate drepturile si are toate obligatiile prevazute in legislatia muncii, in contractul colectiv de munca aplicabil, in regulamentul intern, precum si in contractul individual de munca.
Asadar, angajatorul are temei legal pentru incetarea raportului de munca exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, fara a fi necesara motivarea acesteia in temeiul art. 31 alin. (3) din Codul muncii.
Utilizati cercetarea disciplinara numai daca ati transmis deja la ITM suspendarea contractului individual de munca pentru absente nemotivate. In caz contrar, incetati contractul cu art. 31 alin. (3) din Codul muncii.
Un raspuns oferit de specialistii de la PortalCodulMuncii, in iulie 2024. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
Preaviz in perioada de proba si demisia in perioada de proba
Daca salariatul a solicitat demisia angajatorul are posibilitatea sa renunte total sau partial la perioada de preaviz si sa inceteze contractul de munca in temeiul art. 81 alin. (7) din Codul muncii, demisie fara preaviz la data la care a intrat in posesia demisiei.
In baza cererii salariatei angajatorul emite decizia de incetare a contractului individual de munca in temeiul art. 81 alin. (7) din Codul muncii.
Totodata, atat salariata cat si angajatorul puteau notifica incetarea raportului de munca in temeiul art. 31 alin. (3) din Codul muncii.
Demisia in perioada de proba - astfel, conform art. 31 alin. (3) din Codul muncii, pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.
Cele mai sensibile 92 de probleme care apar in cazul unei concedieri!
Orice manager HR trebuie sa le cunoasca si sa stie cum sa le rezolve! Atentie, o simpla eroare de procedura anuleaza masura concedierii!
Protejati-va folosind informatiile din lucrarea Concedierea perfect legala, detalii AICI >>>
De aceea, apreciem ca angajatorul va dispune incetarea contractului individual de munca prin demisie (deoarece salariata a solicitat demisia), fara preaviz, prin renuntarea angajatorului la preaviz in perioada de proba.
Model notificare incetare CIM in perioada de proba
Va prezentam si un model notificare incetare CIM in perioada de proba:
Astfel, oricand pe durata acestei perioade de proba veti putea denunta raportul de munca stabilit cu salariatul in cauza, prin simpla notificare a acestuia in acest sens, fara a fi obligat sa motivati respectiva decizie sau sa parcurgeti vreo procedura. Temeiul de drept al incetarii contractului individual de munca in perioada de proba este art. 31 alin. (3) din Codul muncii republicat.
Antet
NOTIFICARE
Privind incetarea activitatii in baza art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003
Nr. _______ din _____________
In atentia dlui .............., domiciliat in ........................
Subscrisa ............... cu sediul social in .........................., Cod fiscal
..............., Nr. ordine in registrul comertului: ....................., reprezentata legal prin ..............., in calitate de .......................................,
In temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii va notificam cu privire la incetarea, incepand cu data de ................... a contractului individual de munca nr. ………… inregistrat in registrul general de evidenta a salariatilor la data de ................ ............................................
Reprezentant legal
Prin urmare, perioada de proba constituie o clauza de dezicere consacrata legal, care, inserata in contractul individual de munca, foloseste ambelor parti, in sensul ca angajatorul verifica pregatirea si aptitudinea salariatului, iar acesta din urma constata daca angajatorul in cauza este sau nu convenabil pentru el.
Model decizie incetare contract de munca in perioada de proba angajat
Iata si un model decizie incetare contract de munca in perioada de proba angajat:
Antet angajator
DECIZIA nr....................din ..........................
Administratorul SC ................................................................dl/dna...........................;
Avand in vedere notificarea inregistrata sub nr...................din data.................... prin care firma.............................................. solicita incetarea raporturilor de munca ale dnei/dlui ....................................... avand functia de ..................................................................... .
In temeiul prevederilor Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale si a prerogativelor stabilite prin actul constitutiv al societatii si ale art. 31 alin. (3) din Codul muncii
D E C I D E:
Art.1. Incepand cu data de ............................ inceteaza contractul individual de munca in temeiul art 31 alin 3 codul muncii al d-lui/d-nei .......................................................inregistrat in Registrul de evidenta a salariatilor cu nr. ....... din data de ................avand functia de ......................................... in cadrul societatii.
Art. 2. Prezenta decizie va fi adusa la indeplinire de dl/d-na ............................................ si se comunica celui in cauza.
ADMINISTRATOR,
L.S.
In concluzie, cu exceptia notificarii scrise pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, legiuitorul nu impune nicio alta conditie pentru incetarea CIM in timpul perioadei de proba, oricare dintre partile semnatare ale contractului individual de munca avand posibilitatea sa notifice celeilate parti incetarea raporturilor de munca. Asadar, demisia in perioada de proba poate fi depusa oricand, fara sa fie nevoie de vreun preaviz.
Concedierea perfect legala este un instrument de lucru obligatoriu pentru orice manager HR, detalii AICI >>>
Model notificare demisie in perioada de proba sau model demisie in perioada de proba
Va prezentam si un model notificare demisie in perioada de proba sau model demisie in perioada de proba:
Catre: Dl./D-na Director ............
Subsemnatul/(a) . ............, domiciliat/ ( a ) in . . . .............., Judetul/Sectorul ............., Str.............., Nr. ............., Bl. ............, Sc............., Et. ............., Ap.............., posesor/posesoare a CI seria .............. nr.............. eliberata de .............. la data de............., CNP ............., salariat/(a) la S.C.............S.R.L., cu contractul individual de munca nr. . . . . . . . . . . . .
............, din data de............, in functia de............, aflandu-ma in perioada de proba, prin prezenta va informez ca incepand cu data de ................, doresc incetarea contractului individual de munca, conform art. 31 alin. (3) din Codul Muncii.
Data: ........................................
Semnatura: ........................................
Conditii perioada de proba
In ceea ce priveste aceste conditii din perioada de proba, va informam ca potrivit Legii nr. 283/2022 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 Codul muncii, referitor la obligatia de informare a persoanei selectate in vedea angajarii nu trebuie indicata doar durata perioadei de proba, ci si conditiile ei.
La ce se refera, mai exact? Desi lasa loc de interpretare, astfel, prin mentionarea conditiilor si detalierea acestora se anticipeaza a fi mai clare situatiile in care contractul de munca inceteaza exclusiv printr-o notificare scrisa si fara preaviz, pe durata sau la finalul perioadei de proba.
Perioada de proba codul muncii
Prin urmare, da, in opinia specialistilor de la PortalCodulMuncii.ro, desi legiuitorul nu detaliaza acest aspect, conditiile perioadei de proba se refera la modalitatea de verificare a salariatului in perioada de proba, astfel incat sa poata fi analizata compatibilitatea cu angajatorul respectiv.
Teoretic, aceasta noua precizare vine in favoarea salariatului, prin detalierea conditiilor perioadei de proba acesta fiind informat in detaliu si cunoscand astfel in mod exact asteptarile angajatorului. Aceste conditii ar trebui sa ii permita angajatului sa cunoasca regulile de la nivelul angajatorului pe care trebuie sa le cunoasca pentru a-si putea indeplini sarcinile in mod corect.
Aceste conditii ar trebui sa detalieze situatiile care ar conduce automat la incetarea unilaterala a CIM pe durata perioadei de proba. Cel putin la nivel teoretic, aceasta completare conduce la o mai buna informare a salariatului, fara insa ca acest aspect sa afecteze dreptul oricareia dintre parti ca pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, sa initieze incetarea contractului individual de munca exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, fara a fi necesara motivarea acesteia.
Perioada de proba fara contract
Mentionam ca o perioada de proba fara contract nu poate exista! Orice angajator trebuie sa fie familiarizat cu faptul ca perioada de proba se petrece in decursul derularii unui CIM, asa ca aceasta perioada este, de fapt, o clauza de dezicere consacrata legal.
Demisia in perioada de proba
Asadar, in timpul perioadei de proba ambele parti isi vor da seama daca pot conlucra pe o perioada mai mare de timp, in sensul ca angajatorul verifica pregatirea si aptitudinea salariatului, iar acesta din urma constata daca angajatorul in cauza este sau nu convenabil pentru el.
Deci, in primul rand se incheie CIM, cu clauza perioadei de proba. Oricand pe durata perioadei de proba sau la sfarsitul acestei perioade, contractul individual de munca poate inceta prin notificare scrisa la initiativa oricareia dintre parti, context in care atat angajatorul, cat si salariatul nu sunt obligati sa respecte un termen de preaviz. Asadar, demisia in perioada de proba poate surveni oricand, la cererea oricarei dintre cele doua parti.
Astfel, in chiar prima zi de munca, va putea inceta contractul incheiat cu o zi inainte zilei de proba, prin decizia angajatorului, fara preaviz. Decizia de incetare a contractului de munca va fi comunicata salariatului in termen de 5 zile de la emitere si va fi inregistrata in registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal) in chiar ziua incetarii contractului.
Conditii perioada de proba - modificari din Codul Muncii
Conditii perioada de proba - ce modificari au aparut? Conform art. 32 din Codul muncii cu modificarile si completarile ulterioare, pe perioada executarii unui contract individual de munca nu poate fi stabilita decat o singura petioada de proba.
Prin exceptie, salariatul poate fi supus la o noua perioada de proba in situatia in care acesta debuteaza la acelasi angajator intr-o noua functie sau profesie ori urmeaza sa presteze activitatea intr-un loc de munca cu conditii grele, vatamatoare sau periculoase.
Este interzisa stabilirea unei noi perioade de proba in cazul in care, in termen de 12 luni, intre aceleasi parti se incheie un nou contract individual de munca pentru aceeasi functie si cu aceleasi atributii (art. 2 indice 1 al art. 32 din Codul muncii, intrdus prin Legea 283/2022). Perioada de proba constituie vechime in munca.
In concluzie, daca in termen de 12 luni, intre aceleasi parti se incheie un nou contract individual de munca pentru aceeasi functie si cu aceleasi stributii, este interzisa stabilirea unei noi perioade de proba.