Codul Muncii aloca 6 dintre cele mai importante articole din tot cuprinsul sau acestui subiect vital. Important de retinut este ca in aceasta zona, sunt si printre cele mai multe greseli, implicit sanctiuni, amenzi si litigii de munca.
De asemenea, suspendarea CIM nu inseamna ca va avea loc si incetarea contractului de munca.
Toate situatiile de suspendare a CIM aici >>>
Iata o speta intalnita pe PortalCodulMuncii.ro: "Societatea are angajati in functia de Tehnician Inginer sisteme de securitate. Unul din angajati a avut un accident rutier, in urma caruia i s-a deschis dosar penal. Am rugamintea sa ma anuntati daca isi mai poate continua activitatea in functia actuala (Inginer sisteme securitate) daca are dosar penal."
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Legis Plus Legislatia Muncii
Raspunsul specialistilor:
Conform art. 52 alin. (1) din Codul muncii, contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in mai multe situatii, iar una dintre ele este urmatoarea:
b) salariatul a fost trimis in judecata pentru fapte penale incompatibile cu functia detinuta, pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti;
IMPORTANT!
Doar in situatia in care salariatul este trimis in judecata pentru fapte penale incompatibile cu functia detinuta si nu doar pentru faptul ca este cercetat penal angajatorul poate suspenda contractul individual de munca. Apoi, pentru a interveni suspendarea contractului individual de munca mai este necesar ca fapta pentru care salariatul este trimis in judecata sa fie incompatibila cu functia detinuta.
Asadar, cercetarea penala in libertate a salariatului nu constituie un motiv de suspendare sau de incetare a contractului individual de munca.
Sursa: PortalCodulMuncii