Varsta de pensionare a unei femei, in Romania. CAND se poate pensiona?

Mara Dobrin
Mara Dobrin
25 Iulie 2023
25 Iulie 2023
Mara Dobrin
Mara Dobrin
Varsta pensionare femeiCalcul varsta pensionare legea nouavarsta pensie femei
Varsta de pensionare a unei femei, in Romania. CAND se poate pensiona?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va reamintim ca, potrivit dispozitiilor art. 52 Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, pensia pentru limita de varsta se cuvine persoanelor care indeplinesc, cumulativ, la data pensionarii, conditiile privind varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare sau in specialitate, dupa caz, prevazute de aceasta lege.
 
Totodata, potrivit art. 53 alin. (1) din Legea 263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare varsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru barbati si 63 de ani pentru femei. Atingerea acestei varste se realizeaza prin cresterea varstelor standard de pensionare, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5 la lege.
 

Varsta pensionare femei

 
Reducerea varstei de pensionare pentru femeile care au realizat stagiul minim de cotizare si care au nascut 3 copii si i-au crescut pana la varsta de 16 ani este prevazuta la art. 56 din Legea nr.127/2019, insa aceste dispozitii legale nu sunt printre cele pentru care legiuitorul a stabilit o data speciala de intrare in vigoare, urmand sa intre in vigoare la data intrarii in vigoare a dispozotiilor Legii nr.127/2019, respectiv 1 septembrie 2023.
 
In anul 2022, se pot pensiona femeile care au implinit cel putin varsta de 61 de ani si 10 luni, potrivit Anexei 5 din Legea 263/2010.
 
In prezent, varsta standard de pensionare pentru femei este de 61 de ani si va creste treptat pana la 63 de ani pana in luna ianuarie 2030, potrivit propunerilor din PNRR. Pentru barbati, varsta standard de pensionare este de 65 de ani.
 

Noua varsta de pensionare

 
"Varsta standard de pensionare este 63 de ani pentru femei si de 65 de ani pentru barbati, stagiul minim de cotizare este de 15 ani si stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Atingerea acestor coordonate se realizeaza printr-o crestere graduala, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5 la Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice" conform (CNPP).
 
Stagiul minim de cotizare este de 15 ani atat pentru femei, cat si pentru barbati.
 
De asemenea, stagiul complet de cotizare pentru femei este de 31 de ani si va creste treptat pana la 35 de ani pana in luna ianuarie 2030. Stagiul complet de cotizare pentru barbati este de 35 de ani:
 
"Varsta standard de pensionare  creste:
 
pentru barbati - de la 64 de ani la 65 de ani, in intervalul ianuarie 2011 - ianuarie 2015;
pentru femei - de la 59 de ani la 63 de ani, in intervalul ianuarie  2011 - ianuarie 2030.
Stagiul complet de cotizare in cazul femeilor creste de la 28 de ani la 35 de ani, in intervalul ianuarie 2011 - ianuarie 2030.
 
Stagiul complet de cotizare in cazul barbatilor creste de la 33 de ani la 35 de ani, in intervalul ianuarie 2011 - ianuarie 2015" conform (CNPP).
 

Calcul varsta pensionare legea noua

 
Casa Nationala de Pensii Publice a pus la dispozitia persoanelor fizice un calculator pentru varsta de pensionare.
 
Practic, tot ce trebuie sa faca o persoana este sa introduca data nasterii si sexul, iar potrivit datelor introduse vei afla cat trebuie sa mai lucrezi pentru a beneficia de pensia pentru limita de varsta, detalii AICI >>> 
 
Noua lege a pensiilor ar urma sa se aplice dupa OUG nr.8/2021, abia de la 1 septembrie 2023. Asa ca momentan varsta de pensionare se raporteaza la Legea nr. 263/2010.
 

Tabel varsta pensionare anticipata femei

 
Atingerea acestei varste se realizeaza prin cresterea varstelor standard de pensionare, a stagiului complet de cotizare, a stagiului minim de cotizare conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5, din Legea nr. 263/2010.
 
In acest sens, atasam tabelul de mai jos:

 
...continuarea o puteti vedea  AICI >>> 

 

Pensie pentru limita de varsta (PLV)
 

Pensia pentru limita de varsta reprezinta o suma de bani oferita persoanelor care indeplinesc in mod cumulativ conditiile aferente. Dupa iesirea la pensie pentru limita de varsta, persoanele beneficiare pot continua sa presteze activitate.
 
Pensia pentru limita de varsta implica incetarea contractului de munca in ziua in care persoana implineste varsta de pensionare. Un nou contract de munca se va incheia intre parti daca se doreste colaborarea in continuare.
 
PLV se acorda asiguratilor care indeplinesc in mod cumulativ, la data pensionarii, conditiile privind varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare realizat in sistemul public.
 

Pensie anticipata (PA)
 

PA se cuvine in urmatoarele conditii indeplinite cumulativ:
 
- cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare,
- persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel putin 8 ani mai mare decat stagiul complet de cotizare
 
Cuantumul pensiei anticipate se stabileste in aceleasi conditii in care se stabileste cel al PLV.
 
 

Pensie anticipata partial (PAP)
 

PAP se cuvine in urmatoarele conditii, indeplinite cumulativ
 
- cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare,
- persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum si celor care au depasit stagiul complet de cotizare cu pana la 8 ani.
 

CUM SA TE PENSIONEZI - ACTE NECESARE

 
Pentru a beneficia de pensia pentru limita de varsta, trebuie sa va inscrieti, in primul rand, pentru a obtine venitul cuvenit, la Casa de Pensii de care apartineti. Iata actele necesare, conform CNPP:
 
  • cerere pentru inscrierea la pensie 
  • carnetul de munca (original si copie);
  • carnetul de munca pentru membrii CAP (original si copie);
  • carnetul de asigurari sociale pentru agricultori (original si copie);
  • alte acte prevazute de lege privind vechimea in munca sau vechimea in serviciu  realizata;
  • actele de stare civila ale solicitantului: BI/CI, certificat de nastere si de casatorie (original si copie);
  • livretul militar (original si copie);
  • diploma de absolvire a invatamantului universitar (original si copie) si adeverinta din care sa rezulte durata normala, perioada studiilor si faptul ca acestea au fost urmate la zi;
  • dovada echivalarii de catre statul roman a cursurilor desfasurate in cadrul unor institutii de invatamant universitar din strainatate;
  • adeverinta privind sporurile cu caracter permanent reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de munca (original);
  • adeverinta privind incadrarea activitatii in fostele grupe I si/sau II de munca, in conditii deosebite si speciale , in original (anexa nr. 12, anexa nr. 13, anexa nr. 14 la norme);
  • procura speciala, pentru mandatar (original si copie);
  • acte pentru dovedirea calitatii de beneficiar al Decretului-lege nr. 118/1990, republicat, si/sau al Legii recunostintei fata de eroii-martiri si luptatorii care au contribuit la victoria Revolutiei romane din Decembrie 1989, precum si fata de persoanele care si-au jertfit viata sau au avut de suferit in urma revoltei muncitoresti anticomuniste de la Brasov din noiembrie 1987 nr. 341/2004, cu modificarile si completarile ulterioare
  • alte acte intocmite potrivit prevederilor legale prin care se dovedesc elemente necesare stabilirii drepturilor de pensie.

Varsta standard de pensionare femei

 
Conform art. 56 alin. (1) lit. c) din Codul muncii, contractul individual de munca inceteaza de drept la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, in mod exceptional nu inceteaza de drept contractul de munca al salariatei care, cu 30 de zile anterior implinirii conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, solicita in scris continuarea activitatii.
 
Indeplinirea conditiilor de varsta standard si stagiul minim de cotizare se verifica in Anexa nr. 5 din Legea 263/2010.
 
In prezent, pentru femei stagiul complet de cotizare este de 32 de ani si 6 luni iar varsta standard de pensionare este de 62 de ani si 2 luni iar pentru barbati incepand din martie 2015 stagiul complet de cotizare este de 35 de ani iar varsta standard de pensionare este de 65 de ani.
 
Stagiul minim de cotizare si pentru femei si pentru barbati este de 15 ani.
 
Astfel, femeilor care indeplinesc cumulativ conditiile de varsta standard si stagiul minim de cotizare pentru pensionare, adica varsta de 61 de ani si 10 luni si stagiul minim de cotizare de 15 ani, le inceteaza de drept contractul de munca.
 
Barbatilor le inceteaza de drept contractul de munca la indeplinirea cumulativa a varstei standard de pensionare de 65 de ani si a stagiului minim de cotizare de 15 ani.
 
Si unii si ceilalti au posibilitatea sa mai lucreze daca anterior implinirii conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare adica anterior implinirii varstei de 61 de ani si 10 luni pentru femei si 65 de ani pentru barbati, solicita in scris cu 30 de zile calendaristice anterior implinirii conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, continuarea executarii contractului individual de munca. Adica continuarea aceluiasi raport de munca, acelasi contract in aceleasi conditii.
 
In cazul salariatei femei angajatorul nu poate ingradi sau limita dreptul salariatei de a continua activitatea pana la implinirea varstei de 65 de ani (art. 56 alin. (3) din Codul muncii).
 
Astfel, daca salariata solicita in scris continuarea executarii contractului individual de munca in termen de 30 de zile calendaristice anterior implinirii conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, salariata poate continua activitatea pana la implinirea varstei de 65 de ani.
 
Daca salariata solicita continuarea raportului de munca nu va putea cumula pensia cu salariul pana la implinirea varstei de 65 de ani deoarece prin Decizia nr. 387/2018 s-a stabilit ca dreptul la pensie nu va putea fi solicitat simultan cu continuarea activitatii.
 


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
[x]