Poprirea pe salariu in cazul unui salariat

salariupoprirepoprire pe salariuretineri din salariuconditii poprirelimita maxima poprirepoprire 2021
Poprirea pe salariu in cazul unui salariat
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Poprirea din salariu reprezinta o notiune reglementata prin Codul Muncii si Codul de procedura civila. Nu este un subiect placut, insa este necesar sa il intelegem pentru ca mai devreme sau mai tarziu, in numeroase companii vor exista situatii cu privire la popriri, retineri din salariu sau note de constatare a prejudiciilor provocate de salariati.

Cum le facem fata? Cum tratam situatiile mai complexe, in care exista concurs de popriri? Cum se recupereaza prejudiciile? Care sunt pasii pentru a recupera prejudiul provocat de la un salariat daca se solutioneaza situatia pe cale amiabila?

Discutam in mod concret despre popriri ca fiind retineri din salariu conditionate prin anumite reguli legislative deosebit de clare.

Sa tinem cont de faptul ca poprirea reprezinta unul dintre mijloacele procesuale prin care se poate solicita si realiza urmarirea silita in situatia in care debitorul nu isi executa obligatia de bunavoie.


Calculeaza-ti singur salariul brut/net in 2021! Click aici pentru calculator salariu >>


 

Poprirea in 2021 se infiinteaza la cererea creditorului de catre un executor judecatoresc al carui birou se afla in circumscriptia curtii de apel unde isi are domiciliul sau sediul debitorul ori tertul poprit.

 
Retineti ca, potrivit Codului de procedura civila, in cazul popririi pe conturile unei persoane fizice sau juridice, competenta apartine executorului judecatoresc al carui birou se afla in circumscriptia curtii de apel de la domiciliul sau sediul debitorului ori, dupa caz, de la sediul principal sau, dupa caz, de la sediile secundare ale institutiei de credit unde debitorul si-a deschis contul. Daca debitorul are mai multe conturi deschise, competenta pentru infiintarea popririi asupra tuturor conturilor apartine executorului judecatoresc de la oricare dintre locurile unde acestea au fost deschise.
 
Poprirea se infiinteaza fara somatie, in baza incheierii de incuviintare a executarii, prin adresa in care se va preciza si titlul executoriu in temeiul caruia s-a infiintat poprirea, ce va fi comunicata celei de-a treia persoane aratate la art. 781 alin. (1), impreuna cu incheierea de incuviintare a executarii. 
 
ATENTIE! Despre masura luata va fi instiintat si debitorul, caruia i se va comunica, in copie, adresa de infiintare a popririi, la care se vor atasa, in copie certificata, incheierea de incuviintare a executarii si titlul executoriu, in cazul in care acestea din urma nu i-au fost anterior comunicate.
 
Sunt supuse urmaririi silite prin poprire sumele de bani, titlurile de valoare sau alte bunuri mobile incorporale urmaribile datorate debitorului ori detinute in numele sau de o a treia persoana sau pe care aceasta din urma i le va datora in viitor, in temeiul unor raporturi juridice existente. De asemenea (...) pot fi poprite si bunurile mobile corporale ale debitorului detinute de un tert in numele sau. In cazul popririi sumelor de bani din conturile bancare, pot face obiectul urmaririi silite prin poprire atat soldul creditor al acestor conturi, cat si incasarile viitoare.
 
Conform art. 786 – Codul de procedura civila:
 
(1) Poprirea ramane in fiinta si atunci cand debitorul isi schimba locul de munca sau este pensionat. In aceste cazuri, tertul poprit va trimite actele prin care s-a infiintat poprirea unitatii la care se afla noul loc de munca al debitorului sau organului de asigurari sociale competent, care, de la data primirii acestor acte, devine tert poprit.
 
(2) Daca debitorul paraseste unitatea fara ca aceasta sa cunoasca noul loc de munca, ea il va incunostinta pe creditor despre aceasta imprejurare. Dupa aflarea noului loc de munca al debitorului, creditorul il va aduce la cunostinta unitatii de la care debitorul a plecat, pentru a se proceda potrivit alin. (1).
 
VENITURI CARE NU POT FI POPRITE

 
Nu sunt supuse executarii silite prin poprire:
 
a) sumele care sunt destinate unei afectatiuni speciale prevazute de lege și asupra carora debitorul este lipsit de dreptul de dispozitie;
 
b) sumele reprezentand credite nerambursabile ori finantari primite de la institutii sau organizatii nationale și internationale pentru derularea unor programe ori proiecte;
 
c) sumele aferente platii drepturilor salariale viitoare, pe o perioada de 3 luni de la data infiintarii popririi. Atunci cand asupra aceluiași cont sunt infiintate mai multe popriri, termenul de 3 luni in care se pot efectua plati aferente drepturilor salariale viitoare se calculeaza o singura data de la momentul infiintarii primei popriri.
 
Atentie! Se aplica art. 729 din Codul de procedura civila pentru urmatoarele tipuri de venituri care, de asemenea, NU pot fi poprite:
 
7) Alocatiile de stat si indemnizatiile pentru copii, ajutoarele pentru ingrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate in caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diunrele, precum si orice alte asemenea indemnizatii cu destinatie speciala, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmarite pentru niciun fel de datorii. 
 
 
LIMITELE pana la care pot fi poprire veniturile:

 
  • pana la jumatate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau alocatie pentru copii;
  • pana la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
     
Retineti ca, in situatia in care exista mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, urmarirea nu poate depasi jumatate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creantelor, in afara de cazul in care legea prevede altfel.
 
CUM PUTETI CONTESTA/ATACA POPRIREA ASUPRA SALARIULUI?
 
Aveti 3 posibilitati la dispozitie, potrivit legii:
 
 - contestatia la executare prin instanta de judecata (in termen de 15 zile de la data cand s-a primit comunicarea/instiintarea privind poprirea)
 
- actiune in instanta privind perimarea executarii silite (doar instanta de executare poate constatat perimarea)
 
- actiune in instanta pentru anularea clauzelor abuzive 
 
ATENTIE
 
In cazul popririi sumelor de bani din conturile bancare, pot face obiectul urmaririi silite prin poprire atat soldul creditor al acestor conturi, cat si incasarile viitoare, cu respectarea limitelor prevazute la art. 729, daca este cazul.
 
Poprirea se poate infiinta si asupra sumelor sau bunurilor mobile incorporale pe care creditorul le datoreaza debitorului, daca ambele creante sunt certe si lichide.
 
Se va putea popri si creanta cu termen ori sub conditie. In acest caz, poprirea nu va putea fi executata decat dupa ajungerea la termen ori de la data indeplinirii conditiei.
 

 

 

 

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
salariupoprirepoprire pe salariuretineri din salariuconditii poprirelimita maxima poprirepoprire 2021

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 16 Martie 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Poprirea pe salariu in cazul unui salariat Nota: 4.03 din 5 - 186 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

Comentarii (38)


sandu
24-Iun-2021
tatal meu are o propire de la anaf ca nu i sa recunoscut o adeverinta de catre casa de pensii cu toate ca anaful retine 1/3 din pensie in fiecare luna noi nu am primit nici o hartie ca i se retine de anaf si nici pe cuponul de pesie nu scrie nimic la retineri ii normal sa nu primi nici o hartie cum ca i se retine ?? sau ar trebui sa primim o notificare lunara? multumesc

tatal meu are o propire de la anaf ca nu i sa recunoscut o adeverinta de catre casa de pensii cu toate ca anaful retine 1/3 din pensie in fiecare luna noi nu am primit nici o hartie ca i se retine de anaf si nici pe cuponul de pesie nu scrie nimic la retineri ii normal sa nu primi nici o hartie cum ca i se retine ?? sau ar trebui sa primim o notificare lunara? multumesc

Laura
07-Aug-2019
Buna ziua, am poprire cu ordin judecatoresc, a cata parte din salar imi poate lua?

Buna ziua, am poprire cu ordin judecatoresc, a cata parte din salar imi poate lua?

Iulian
21-Iun-2019
Buna ziua Ramona, Angajatorul nu poate retine din salariul unui angajat decat in urma unei hotarari judecatoresti, definitiva si irevocabila de exemplu, in cazul popririlor. In cazul de fata vorbim de un abuz. ITM nu are pentru ce sa ceara retinerea vreunei sume de bani din salariul tau. Nu au nicio legatura una cu alta.

Buna ziua Ramona, Angajatorul nu poate retine din salariul unui angajat decat in urma unei hotarari judecatoresti, definitiva si irevocabila de exemplu, in cazul popririlor. In cazul de fata vorbim de un abuz. ITM nu are pentru ce sa ceara retinerea vreunei sume de bani din salariul tau. Nu au nicio legatura una cu alta.

Ramona
28-Feb-2019
Precizez ca lucrez lucrator comercial

Precizez ca lucrez lucrator comercial

Ramona
28-Feb-2019
Bunƒ ziua. Ma numesc Ramona ™i lucrez în Pallas Mall Ia™i. Se împlinesc 2 luni ™i mi se opre™te 800 lei pt preaviz. E normal asa cv? Pana în prezent la fiecare salar mi s-a oprit câte o suma ajungând la 550 lei. Cicƒ ITM-ul dore™te oprirea acestei sume fiecƒrui angajat chiar dacƒ la pƒrƒsirea locului de muncƒ ii primim înapoi. Ce legƒturƒ are suma aceasta cu preavizul?

BunA? ziua. Ma numesc Ramona E(TM)i lucrez A(R)n Pallas Mall IaE(TM)i. Se A(R)mplinesc 2 luni E(TM)i mi se opreE(TM)te 800 lei pt preaviz. E normal asa cv? Pana A(R)n prezent la fiecare salar mi s-a oprit cA?te o suma ajungA?nd la 550 lei. CicA? ITM-ul doreE(TM)te oprirea acestei sume fiecA?rui angajat chiar dacA? la pA?rA?sirea locului de muncA? ii primim A(R)napoi. Ce legA?turA? are suma aceasta cu preavizul?

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Tranzactie intre angajator si salariat pentru stingerea unui litigiu. Obligatiile partilor. Tratament fiscalIntrebare: Un salariat a dat societatea in judecata pentru ca era in preaviz,a adus concediu medical si nu a fost platit de societate pe motiv ca l-a adus la sfarsitul perioadei de preaviz. Avocatul societatii respective doreste sa incheie un acord de impacare cu avocatul salariatului. Salariatului i s-a desfacut contractul de munca in 21 ianuarie 2021 cand s-a terminat preavizul dat de societate. Concediul medical este pentru luna ianuarie 2021. Prin acest acord de impacare d-na avocat al societatii...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Vaccinarea salariatilor in contextul pandemiei de COVID-19Intrebare: Avand in verdere precizarile art. 172 alin1 - Codul muncii, conform caruia Angajatorul are obligatia sa asigure securitatea si sanatatea salariatilor in toate aspectele legate de munca, va rugam sa precizati daca in conditiile epidemiologice generate de criza covid 19 angajatorul poate obliga salariatii, care refuza sa se vaccineze, sa faca acest lucru? In caz afimativ, care sunt conditiile care trebuie indeplinite?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


ARTICOLE SIMILARE

Poprirea pe salariu in cazul unui salariat

Mai multe articole despre conditii poprire
Descarca GRATUIT
“Controale ITM 2021! DOCUMENTELE verificate si SOLUTIILE specialistilor”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la documentele solicitate la controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Controale ITM 2021! DOCUMENTELE verificate si SOLUTIILE specialistilor"
Controale ITM 2021! DOCUMENTELE verificate si SOLUTIILE specialistilor

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
  
Atentie la documentele solicitate la controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Controale ITM 2021! DOCUMENTELE verificate si SOLUTIILE specialistilor"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]