Reguli generale de care tinem cont in privinta adeverintei de vechime in munca 2020:
1. Angajatorii sunt obligati sa infiinteze si sa transmita catre inspectoratul teritorial de munca registrul general de evidenta a salariatilor.
2. Angajatorii sunt obligati sa elibereze salariatului sau fostului salariat copii ale documentelor existente in dosarul personal si copii ale paginilor din registrul electronic cu inscrierile referitoare la persoana, impreuna cu un document care sa ateste activitatea pe care acesta a desfasurat-o, pe ce durata, cu ce salariu, cu ce vechime in munca, in meserie si in specialitate.
ATENTIE!

Telemunca sau munca si de acasa 33 de studii de caz Legislatie explicata Modele de documente

Revista Romana de Legislatia Muncii Salarizare si ReviSal

Ghid Practic Somajul Tehnic 2021 - varianta RsOnline
Aceasta trebuie eliberata in MOD OBLIGATORIU la incetarea CIM, indiferent daca salariatul a solicitat-o sau nu.
Art. 34 din Codul muncii prevede urmatoarele: "La solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate".
3. In situatia in care angajatorul nu poate elibera adeverinta de vechime in munca, aceasta poate fi solicitata de catre beneficiar la inspectoratul teritorial de munca pe raza caruia activeaza angajatorul/fostul angajator.
Conform HG nr. 500/2011, "Inspectoratul teritorial de munca in cauza elibereaza documentul, in baza registrului electronic transmis de angajator, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii".
Folositi linkul urmator pentru download model de adeverinta de vechime in format document
"SC __________SRL
Cod fiscal _____
Nr. de inregistrare la registrul comertului ________
 Â
ADEVERINTA NR. ……../………
Prin prezenta se atesta faptul ca doamna/domnul ………..…………………., nascut(a) la data de …………, in ………………………., domiciliat(a) in …………………………………………………………………., identificat(a) cu CI seria ……, numarul ……………, eliberata pe data de ………………… de catre ………………….., CNP ………………….., a fost angajat(a) a societatii……………………, CUI …………………, cu sediul social in ……………, in baza contractului individual de munca cu norma intreaga de 8 ore/zi, incheiat pe durata …………………….., inregistrat la Inspectoratul Teritorial de Munca ………………..cu nr. ……………………………… in functia de ……………………………..
Pe durata executarii contractului individual de munca au intervenit urmatoarele mutatii (incheierea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca):
Perioada de la ...................... pana la 01.01.2011, se probeaza cu Carnetul de munca/Adeverinta de vechime nr. ........................
De la data de 01.01.2011 pana la data de ..................... au intervenit urmatoarele mutatii (incheierea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca):

Incepand cu data de ……………………………, contractul individual de munca al doamnei / domnului ………………………. inceteaza in baza prevederilor art. ………………….. din Legea nr.53/2003 – Codul Muncii, republicata.
In perioada lucrata a/nu a avut zile de concediu fara plata sau absente nemotivate.
S-a eliberat prezenta in baza documentelor detinute de angajator, pentru stabilirea vechimii in munca.
Reprezentant legal,
…………………………….."
Ce document legal reglementeaza modelul de adeverinta de vechime care l-ati prezentat? Ca sa se impuna un asemenea document ar fi trebuit ca odata cu eliminarea carnetelor de munca sa se dispuna ca fiecare angajator sa creeze si sa deschida un eventual registru in care sa se materializeze aceste informatii. Acest model pentru functionarii publici a fost statutat prin legislatia specifica functionarilor publici. Nu contest utilitatea unei astefl de adeverinte insa era necesara instituirea legala a unei obligatii de a centraliza aceste informatii sau si mai bine sa fi fost structurat Revisal-ul astfel incat sa asigure centralizarea acestor informatii.