Concediul de Risc Maternal: Acordare, Procedura si Calcul Indemnizatie

Mara Dobrin
Mara Dobrin
06 Noiembrie 2024
06 Noiembrie 2024
Mara Dobrin
Mara Dobrin
sarcina cu risccalcul concediu risc maternalCine plateste concediul de risc maternal
Concediul de Risc Maternal: Acordare, Procedura si Calcul Indemnizatie
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Concediul de risc maternal este un sprijin esential pentru femeile insarcinate sau care au nascut recent, oferind protectie financiara si evitand expunerea la unele riscuri ce ar putea afecta sanatatea salariatelor sau a copilului lor. Afla din acest articol in ce conditii se poate solicita concediul de risc maternal si ce pasi trebuie urmati pentru a-l obtine! 

Concediu de risc maternal: reglementare legala

Concediul de risc maternal se acorda in conditiile prevazute de OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, aprobata cu modificari prin Legea 25/2004 (art. 31 din OUG 158/2005).

De acest tip de concediu beneficiaza salariatele insarcinate care au anuntat in scris angajatorul cu privire la situatia lor, cele care au nascut recent sau cele care alapteaza “pentru protectia sanatatii si securitatii lor, a fatului sau a copilului lor”.

Concret, concediul de risc maternal se acorda de catre angajator atunci cand conditiile de la locul de munca ar putea afecta negativ sanatatea salariatelor sau a copilului acestora. Scopul acestui concediu este de a oferi o perioada de protectie financiara si siguranta, evitand expunerea la factori de risc care ar putea dauna sanatatii angajatelor si copilului lor.

Concediul de risc maternal se poate acorda dupa cum urmeaza:

  • inainte de data solicitarii concediului de maternitate
  • dupa data revenirii din concediul de lauzie obligatoriu, in cazul in care salariatele nu solicita concediul si indemnizatia pentru cresterea si ingrijirea copilului

Conditii de acordarea concediului de risc maternal

Angajatorul are obligatia de a efectua o evaluare a riscurilor in mediul de munca, in urma careia se decide daca femeia insarcinata poate continua activitatea in conditii sigure sau daca este necesar sa fie mutata pe un alt post. Daca aceste masuri nu sunt posibile sau adecvate, angajatorul trebuie sa acorde concediul de risc maternal.

 

Durata concediului de risc maternal

 

Conform art 10 alin (2) din  OUG 96/2003, acest tip de concediu se acorda pe o perioada de maximum 120 de zile de catre medicul de familie sau medicul specialist. Concediul poate fi luat fie integral (toate cele 120 de zile consecutive), fie fractionat (impartit in mai multe perioade), insa nu poate fi acordat simultan cu alte concedii prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate. 

 

Documente necesare pentru solicitarea concediului de risc maternal

 

Concediul se acorda pe baza certificatului medical emis de medicul de familie sau medicul specialist. Eliberarea certificatului se va face daca salariata s-a prezentat la consultatiile prenatale si postnatale. 

Procedura de obtinere a concediului de risc maternal

Procedura de obtinere a concediului de risc maternal implica mai multi pasi de urmat, atat de catre angajatori, cat si de salariatele implicate. Iata care sunt acestia:

1. Informarea angajatorului. Femeia gravida sau care a nascut recent trebuie sa informeze anagajatorul despre starea sa. In acest sens, salariata anexeaza un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care sa ii ateste starea de graviditate. In ceea ce priveste salariata care a nascut recent si si-a reluat activitatea dupa efectuarea concediului de lauzie, aceasta solicita angajatorului in scris masurile de protectie prevazute de lege, anexand un document medical eliberat de medicul de familie, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data la care a nascut.  

2. Evaluarea locului de munca. Angajatorul, impreuna cu medicul de medicina muncii, trebuie sa evalueze natura, gradul si durata expunerii la agenti, procedee sau conditii de munca care pot afecta sanatatea gravidei. In urma evaluarii se intocmeste un document care confirma existenta riscurilor la locul de munca.

3. Modificarea conditiilor de munca. Angajatorul trebuie sa incerce mai intai sa modifice conditiile de munca sau programul de lucru al salariatei expuse la riscuri. Daca acest lucru nu este posibil, trebuie sa incerce sa ofere un alt loc de munca fara riscuri. In cazul in care aceste modificari nu pot fi realizate din motive bine intemeiate, se poate acorda concediu de risc maternal.  

4. Obtinerea certificatului medical. Dupa confirmarea imposibilitatii modificarii conditiilor de munca, medicul poate elibera certificatul medical. Certificatul de risc maternal trebuie sa fie vizat obligatoriu de medicul de medicina a muncii. 

5. Depunerea documentelor la angajator. Salariata depune certificatul medical la angajator si completeaza cererea pentru concediul de risc maternal. 

 

Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau! - Lucrarea prezinta si explica foarte clar drepturile angajatilor si obligatiile angajatorilor, abordand o serie de subiecte de mare interes. Comanda ACUM>>>

Model INFORMARE privind protectia maternitatii la locul de munca 

 

Modelul de document prin care angajatorul informeaza salariata cu privire la rezultatele evaluarii riscurilor de la locul de munca este prevazut in Anexa la Normele metodologice din 7 aprilie 2004 de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca .

Puteti descarca in format PDF modelul de informare privind protectia maternitatii la locul de munca - AICI>>>

Indemnizatia de risc maternal: cine si cum se plateste?

Pe perioada concediului, angajatele au dreptul sa primeasca indemnizatia de risc maternal, o suma de bani ce se calculeaza in functie de ultimele venituri obtinute. Indemnizatia de risc maternal se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, insa se plateste de angajator. 

 

Documente necesare pentru dosarul de risc maternal

 

Conform prevederilor Ordonantei de urgenta  nr.96/14.10.2003 privind protectia maternitatii la locul de munca, pentru dosarul de risc maternal sunt necesare urmatoarele documente:

  • Formularul tip - Informarea privind protectia maternitatii la locul de munca 
  • Raport de evaluare emis de medicul de medicina muncii
  • Copie act de identitate a persoanei aflata in starea de graviditate
  • Copie acte emise de medicul specialist
  • Adresa inaintare dosar de risc maternal emisa de angajator

 

Calcul indemnizatie de risc maternal

 

Cuantumul indemnizatiei de risc maternal este de 75% din baza de calcul stabilita ca medie a veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar.
 
In media veniturilor vor intra si sporul pentru orele suplimentare dar si primele, sume asupra carora s-a calculat contributia asiguratorie pentru munca.

Indemnizatie risc maternal = 75% x media zilnica a bazei de calcul x numar zile concediu medical

Plata indemnizatiei de risc maternal se face lunar de catre angajator, cel mai tarziu odata cu lichidarea drepturilor salariale pe luna in care se acorda concediul de risc maternal. 

 

Ce impozite se platesc pentru indemnizatia de risc maternal

 

Indemnizatia de risc maternal beneficiaza de un regim fiscal special, fiind scutita de impozitul pe venit, conform art 62 din Codul Fiscal.

Drepturile angajatei in perioada concediului de risc maternal

Salariata care se afla in concediu de risc maternal beneficiaza de indemnizatie, dar si de alte drepturi, precum protectia impotriva concedierii si pastrarea vechimii in munca.

Astfel, angajatorul nu poate dispune incetarea contractului de munca pe durata concediului, iar perioada in care salariata este in concediu de risc materanal se considera vechime in munca. 

 

De la cate saptamani se poate lua concediu de risc maternal

 

Concediul si indemnizatia de risc maternal se acorda fara niciun stagiu de asigurare obligatoriu, astfel incat salariata poate solicita acest concediu imediat dupa confirmarea sarcinii, fara a fi necesara o perioada minima de cotizare anterioara. Legea nu stabileste un numar fix de saptamani pentru care se poate acorda concediul de risc maternal, acesta fiind acordat in functie de recomandarea medicului si a conditiilor de munca concrete. 

Concediu de risc maternal - atentie la aceste aspecte

Reamintim principalele aspecte ce trebuie luate in considerare la acordarea concediului de risc maternal:

1. Certificatele de concediu de risc maternal se elibereaza de medicul de familie sau medicul de specialitate obstetrica-ginecologie, cu avizul medicului de medicina muncii, pe perioade de maximum 30 de zile calendaristice, pe o durata totala de maximum 120 de zile calendaristice, in intregime sau fractionat, asiguratelor gravide, asiguratelor care au nascut recent sau care alapteaza.

2. Indemnizatia de risc maternal se plateste salariatei, la cerere, pe baza certificatului medical care se elibereaza de medicul de familie sau de medicul specialist, cu avizul medicului de medicina muncii.

3. Pentru plata indemnizatiei de risc maternal nu se cere aprobarea angajatorului, ci este necesara eliberarea certificatului de concediu de risc maternal de medicul de familie sau medicul de specialitate obstetrica-ginecologie cu viza medicului de medicina muncii, astfel incat odata cu aceasta viza se naste obligatia platii indemnizatiei de concediu de risc maternal.
 
4. In lipsa existentei riscurilor pentru sanatatea sau securitatea salariatei ori repercusiuni asupra sarcinii si alaptarii, medicul de medicina muncii nu va viza certificatul de concediu medical.

NOUTATI din Legislatie muncii

S-a modificat legislatia privind acordarea DIRNEI!


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]