In ceea ce priveste acest tip de concediu, va anuntam ca dreptul la concediul de risc maternal se acorda in conditiile prevazute de OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, aprobata cu modificari prin Legea 25/2004 (art. 31 din OUG 158/2005).
De asemenea, este demn de mentionat ca certificatele de concediu de risc maternal se elibereaza de medicul de familie sau de medicul de specialitate obstretica-ginecologie, cu avizul medicului de medicina muncii, pe perioade de maximum 30/31 de zile calendaristice, pe o durata totala de maximum 120 de zile calendaristice, in intregime sau fractionat, asiguratelor gravide, asiguratelor care au nascut recent sau care alapteaza (art. 50 din Norma de aplicare a prevederilor OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobata prin Ordinul 15/2018).
Asadar, durata totala a concediului de risc maternal este de 120 de zile calendaristice.
Sarcina cu risc - cum se acorda concediul?
Concediul de risc maternal se acorda angajatei in anumite circumstante speciale, de catre medicul de familie sau un medic specialist, acesta eliberand un certificat medical in acest sens.
De ce, ca manager de resurse umane, trebuie sa acordati o atentie deosebita concediilor?
Raspunsul este simplu: sunt nu mai putin de
17 tipuri de concedii prevazute in legislatie, fiecare cu propriile caracteristici, proceduri, capcane. Si, cand avem de-a face cu un domeniu atat de vast, este clar ca apar neclaritati si, implicit, greseli pe care inspectorii ITM de-abia le asteapta.
Cele 15 tipuri de concedii sunt:
1. Concediul de odihna
2. Concediul pentru formarea profesionala
3. Concediul fara plata
4. Concediul medical
5. Concediul de risc maternal
6. Concediul de maternitate
Art. 31 din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate stabileste astfel:
Art. 31. (1) Dreptul la concediul de risc maternal se acorda in conditiile prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 25/2004.
Cine plateste concediul de risc maternal?
(2) Pe durata concediului de risc maternal se acorda o indemnizatie de risc maternal care se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.
(3) Concediul si indemnizatia de risc maternal se acorda fara conditie de stagiu de cotizare.
(4) Cuantumul indemnizatiei prevazute la alin. (2) reprezinta 75% din baza de calcul stabilita conform prevederilor art. 10.
Conform art. 10 alin. (1) din OUG 158/2005, baza de calcul al indemnizatiilor prevazute la art. 2 se determina ca medie a veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia asiguratorie pentru munca.
Asadar, baza de calcul a concediului pentru risc maternal se determina ca medie a veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia asiguratorie pentru munca. In media veniturilor vor intra si sporul pentru
orele suplimentare dar si primele, sume asupra carora s-a calculate contributia asiguratorie pentru munca.
Atentie,
s-a modificat legislatia privind concediile! Ce schimbari majore a adus Legea 24/2022? Care sunt implicatiile? Vezi aici >>> Astfel, baza de calcul se constituie media veniturilor lunare realizate in ultimele 6 luni in lunile anterioare acordarii
concediului de maternitate. Se totalizeaza veniturile realizate in cele 6 luni, iar suma obtinuta se imparte la numarul de zile de stagiu realizat din cele 6 luni.
Calcul concediu risc maternal
Indemnizatie risc maternal = 75% x media zilnica a bazei de calcul x numar zile concediu medical
Persoanele asigurate aflate in situatia prevazuta la 31 din OUG 158/2005 beneficiaza asadar de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate fara conditii de stagiu de asigurare, in situatia in care stagiul de asigurare este mai mic de 6 luni. In aceste cazuri baza de calcul al indemnizatiilor o constituie media veniturilor lunare realizate sau venitul lunar din prima luna de activitate, cu respectarea prevederilor art. 10 alin. (4) din OUG 158/2005 referitoare la perioadele asimilate stagiului de cotizare.
In raport cu impozitul pe venit, indemnizatia de risc maternal reprezinta venit neimpozabil, conform art. 62 lit. c) din Codul fiscal
Dosar concediu risc maternal
Asa cum am precizat si la inceputul articolului, dreptul la concediul de risc maternal se acorda in conditiile prevazute de OUG nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 25/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.
Certificatele de concediu de risc maternal se elibereaza de medicul de familie sau de medicul de specialitate obstetrica-ginecologie, cu avizul medicului de medicina muncii, pe perioade de maximum 30/31 de zile calendaristice, pe o durata totala de maximum 120 de zile calendaristice, in intregime sau fractionat, asiguratelor gravide, asiguratelor care au nascut recent sau care alapteaza.
Activitate care prezinta risc pentru sarcina
Daca salariata gravida desfasoara la locul de munca o activitate care prezinta riscuri pentru sanatatea sau securitatea sa ori cu repercusiuni asupra sarcinii si alaptarii, angajatorul este obligat sa ii modifice in mod corespunzator conditiile si/sau orarul de munca ori, daca nu este posibil, sa o repartizeze la alt loc de munca fara riscuri pentru sanatatea sau securitatea sa, conform recomandarii medicului de medicina a muncii sau a medicului de familie, cu mentinerea veniturilor salariale.
Se va tine cont si de art. 48 din Codul muncii, potrivit careia angajatorul poate modifica temporar locul si felul muncii, fara consimtamantul salariatului, ca fiind o masura de protectie a salariatului.
Daca angajatorul nu are posibilitatea de a face acest lucru, salariata gravida are dreptul la concediu de risc maternal.
Atentie!
Concediul de risc maternal se acorda si in cazul in care, angajatorul, din motive obiective, nu poate transfera la un loc de munca de zi o salariata gravida, a carei sanatate este afectata de munca de noapte.
Concediu sarcina cu risc - atentie la aceste aspecte
Certificatele de concediu de risc maternal se elibereaza de medicul de familie sau medicul de specialitate obstetrica-ginecologie, cu avizul medicului de medicina muncii, pe perioade de maximum 30 de zile calendaristice, pe o durata totala de maximum 120 de zile calendaristice, in intregime sau fractionat, asiguratelor gravide, asiguratelor care au nascut recent sau care alapteaza.
Indemnizatia de risc maternal se plateste salariatei, la cerere, pe baza certificatului medical care se elibereaza de medicul de familie sau de medicul specialist, cu avizul medicului de medicina muncii.
Asadar, viza medicului de medicina muncii pe certificatul de concediu medical presupune confirmarea riscului maternal.
Pentru plata indemnizatiei de risc maternal nu se cere aprobarea angajatorului, ci este necesara eliberarea certificatului de concediu de risc maternal de medicul de familie sau medicul de specialitate obstetrica-ginecologie cu viza medicului de medicina muncii, astfel incat odata cu aceasta viza se naste obligatia platii indemnizatiei de concediu de risc maternal.
Aveti o nelamurire legata de felul cum trebuie „rezolvat” concediul unui salariat?
Raspunsul il gasiti pe stick-ul 17 tipuri
de concedii. Regim juridic si fiscal care va pune la dispozitie: prevederi legale, proceduri, reguli de calcul al indemnizatiilor, acte de completat, exceptii, compensari, efecte, adeverinte, inregistrare in ReviSal etc.,
detalii aici >>>
In lipsa existentei riscurilor pentru sanatatea sau securitatea salariatei ori repercusiuni asupra sarcinii si alaptarii, medicul de medicina muncii nu va viza certificatul de concediu medical.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Reducerea saptamanii de lucru. Numar de saptamaniIntrebare: La nivelul societatii noastre a scazut nivelul comenzilor (a fost analizata perioada noiembrie-decembrie, urmand ca in decembrie sa se analizeze lunile ianuarie si februarie 2025), astfel s-a hotarat (conducerea si reprezentantul salariatilor) reducerea programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana (4 zile in noiembrie si 4 zile in decembrie) Intre timp am mai primit niste comenzi, dar nu cat sa acopere toate cele 4 zile de suspendare si conform analizei am putea sa acoperim 2 din...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
CM cod 03 numar de zile distinct de numarul de zile prevazut de OUG 1582005Intrebare: Persoana din speta prezentata are 105 zile de concediu medical in ultimele 12 luni, iar la emiterea acestui concediu medical de 3 zile pe cod 03, nu a solicitat adeverinta cu nr de zile de concediu de la angajator. Sa inteleg ca acest cod nu tine cont de nr de zile de concediu si nu este nevoie de avizul medicului expert, depasind cele 91 de zile?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<