legislatiamuncii.ro
legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Modificari in Codul Muncii - aspecte reglementate de Legea nr. 283/2024 si OUG nr. 156/2024

Mara Dobrin
Mara Dobrin
20 Februarie 2025
20 Februarie 2025
Mara Dobrin
Mara Dobrin
modificari in codul munciiLegea nr. 283/2024OUG nr. 156/2024
Modificari in Codul Muncii - aspecte reglementate de Legea nr. 283/2024 si OUG nr. 156/2024
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va reamintim ca, in ultima perioada, multe dintre articolele Codului muncii au fost modificate, iar in cele ce urmeaza va explicam pe indelete despre ce este vorba.

Multe dintre articolele Codului muncii au fost modificate prin acte normative recente, cum ar fi Legea nr. 283/2024 si O.U.G. nr. 156/2024, care au introdus schimbari privind contractul individual de munca, contractul colectiv de munca, regulamentul intern.

Totodata, exista si o serie de modificari in cuprinsul Codului muncii, in reglementarea salariului minim, statornicind standardele pe care, de acum incolo, se va stabili salariul minim. 

Noua lege transpune in dreptul romanesc Directiva (UE) 2022/2041 a Parlamentului European si a Consiliului din 19 octombrie 2022 privind salariile minime adecvate in Uniunea Europeana.

De asemenea, legea preia in Codul muncii obligatia de majorare a salariului, in cazul salariatilor angajati cu salariul minim, dupa maximum 2 ani de la angajare.

 


OUG nr. 156/2024 si sectorul bugetar - masuri de austeritate si eliminarea facilitatilor


O.U.G. nr. 156/2024 cuprinde o serie de masuri de austeritate, elimina multe dintre facilitati si limiteaza beneficiile din sectorul bugetar. Prezentam mai jos doar o parte dintre modificarile care privesc raporturile de munca:

- s-au eliminat scutirile de la plata impozitului pe venit, in cazul programatorilor, al persoanelor angajate in constructii si al celor angajate in agricultura si industria alimentara;
- in constructii, agricultura si industria alimentara se aplica salarii minime speciale. Astfel, incepand cu data de 1 ianuarie 2025:

a) pentru sectorul constructii, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste in bani, fara a include indemnizatiile, sporurile si alte adaosuri, la suma de 4.582 lei lunar, pentru un program normal de lucru in medie de 165,334 ore pe luna, reprezentand in medie 27,714 lei/ora;
b) pentru sectorul agricol si industria alimentara, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va fi de 4.050 lei lunar, fara a include indemnizatiile, sporurile si alte adaosuri, pentru un program normal de lucru in medie de 165,334 ore pe luna, reprezentand in medie 24,496 lei/ora. Pentru aceasta categorie de salariati, salariul este identic cu salariul minim general.
- se mentine prevederea potrivit careia salariatii platiti cu salariul minim nu datoreaza impozit pe venit si contributiilor sociale asupra sumei de 300 de lei;
- salariile personalului bugetar va ramane pe parcursul anului 2025 la nivelul lunii noiembrie 2024. La acelasi nivel vor ramane sporurile si primele bugetarilor, ca si indemnizatia de hrana. Bugetarii nu vor beneficia in 2025 ajutoare sau indemnizatii la iesirea la pensie, retragere, incetarea raporturilor de munca/serviciu ori la trecerea in rezerva.
- ca si pana acum, in sectorul bugetar orele suplimentare se vor compensa exclusiv cu timp liber, si nu prin compensatii financiare. 

Nu se vor deconta cheltuieli de transport la plecarea/intoarcerea din concediul de odihna.

- in sectorul bugetar nu se vor mai acorda bilete de valoare, cu exceptia tichetelor de cresa. Voucherele de vacanta vor avea un cuantum de 800 lei, in perioada 1 ianuarie 2025-31 decembrie 2025 si vor fi acordate bugetarilor ale caror salarii de baza nete din luna anterioara acordarii acestora sunt de pana la 8.000 lei. 
- se suspenda ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante din autoritatile si institutiile publice. Fac exceptie posturile unice vacante.

Modificarile si noul text de lege le poti regasi in Lucrarea tiparita Codul muncii si Legea dialogului social! Este actualizata la zi, reflectand toate modificarile legislative importante.

Ce contine lucrarea?

Textele complete ale Codului Muncii si ale Legii Dialogului Social, actualizate cu toate modificarile recente
Trimiteri la jurisprudenta relevanta, inclusiv Decizii ale Curtii Constitutionale si Recursuri in interesul legii
Modele de documente editabile, detalii AICI >>>


- pensiile nu vor creste in 2025. Valoarea punctului de referinta se mentine la nivelul de 81 lei. Nu se actualizeaza cu rata medie anuala a inflatiei pensiile speciale.
- contractele colective de munca din companiile de stat se pot negocia numai dupa aprobarea bugetelor de venituri si cheltuieli in limitele stabilite in bugete. Aceste contracte nu vor putea prevedea bonusuri, prime, plati compensatorii sau orice alte drepturi de natura salariala pentru retragerea din activitate ca urmare a pensionarii. In cazul contractelor colective in vigoare la 1 ianuarie 2025 plata se va face esalonat in termen de 5 ani in transe anuale egale.
- impozitul pe dividende creste de la 8% la 10%;
- pragul de la microintreprinderi scade de la 500.000 euro la 250.000 euro din 2025. In 2026 va ajunge la 100.000 euro.


Legea dialogului social, modificata din nou


La fel, Legea nr. 367/2022 a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Nici nu a fost bine publicata ca a si fost modificata si completata prin O.U.G. nr. 42/2023, Ordinul nr. 16/2024 si Ordinul nr. 281/C/2024.

Contractele colective de munca la nivel national, la nivel de sector de negociere colectiva si la nivel de grup de unitati, precum si actele aditionale la acestea sunt publicate pe pagina de internet a Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale.

...mai multe explicatii in Lucrarea tiparita Codul muncii si Legea dialogului social este actualizata la zi, reflectand toate modificarile legislative importante, comanda ACUM >>>

NOUTATI din Legislatia muncii

TIPARIT: Codul muncii - republicat si actualizat la zi!


Usor de citit, de inteles, de asimilat!

Intrati chiar acum in posesia lucrarii  “Codul muncii - republicat si actualizat la zi” in  format tiparit!
 
Eficienta muncii dvs. va creste, fara discutie, si va veti intari astfel in firma imaginea de profesionist desavarsit, care tine in mana resursele umane ale companiei (adica partea cea mai importanta) si care are intotdeauna raspunsul corect pentru orice problema.

...Vezi AICI detaliile complete <<


     

     

    Atentie!

    Descarcati raportul GRATUIT

    "Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca"
    Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca

    Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


     

     

     
     
     

    Descarcati raportul GRATUIT
    “Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca”

    exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


     
    NOU in CODUL MUNCII
    Descarcati raportul
    GRATUIT
    "Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca"
    Adauga mai jos adresa ta de email
    si primesti Raportul Gratuit
    Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
    [x]