Concediu medical in continuare - in ce CONDITII se acorda, potrivit legii?

concediu medical in continuareacordare concediu medical in continuare
Concediu medical in continuare - in ce CONDITII se acorda, potrivit legii?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Am primit un concediu medical bifat ca fiind in continuare (la initial cod indemnizatie 01, cod diagnostic 638, dar cel in continuare are alt cod diagnostic adica 932. Va rugam sa ne indrumati cum se va introduce, intrucat programul nu permite schimbarea manuala a codului de diagnostic din 638 in 932 pentru CM in continuare si pastrarea bazei de calcul. Am gasit in norme OUG 158, art 33 alin 1 ca la afectiuni diferite dar fara intrerupere intre ele, se considera si se introduce ca fiind initial, asteptam si opinia dumneavoastra."
 

Concediu medical in continuare  - conditii 
 

Raspunsul specialistilor: 
 
Conform art. 35 alin. (2) din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate:
 
In situatia in care unui asigurat i se acorda in aceeasi luna doua sau mai multe concedii medicale pentru afectiuni diferite, fara intrerupere intre ele, indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca se calculeaza si se plateste separat, iar plata se suporta conform art. 12.
 
Atentie, s-a modificat legislatia privind concediile! S-au introdus prevederi noi privind concediul medical, concediul de maternitate si concediul de acomodare!
 
A aparut ghidul practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal, detalii aici >>>
 
Art. 33 alin. (2) din Normele de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate din 05.01.2018 stabileste ca, in situatia in care unui asigurat i se acorda doua sau mai multe concedii medicale pentru aceeasi afectiune, fara intrerupere intre ele, durata lor se cumuleaza, iar plata se suporta conform art. 12 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare. In aceasta situatie, la calculul indemnizatiilor pentru certificatele de concediu medical in continuare se mentine baza de calcul determinata pentru certificatul de concediu medical initial.
 
Totodata conform Instructiunilor apobate prin Ordinul 1092/2020 pct. 3: Prin certificat de concediu medical in continuare se intelege orice certificat care prelungeste un concediu medical anterior neintrerupt pentru aceeasi afectiune.
 
Astfel, in un concediu medical indeplineste conditiile legale pentru un concediu medical in continuare:
 
- Are acelasi cod de diagnostic cu certificatul medical anterior(nu este necesar sa aiba acelasi cod de indemnizatie cu certificatul medical anterior)
- A fost acordat anterior sa se termine valabilitatea certificatului medical anterior
- Intre cele doua certificate medicale nu exista intrerupere.
 
Afectiunea este confirmata de codul de diagnostic asa incat daca in situatia expusa este diferit, concediul medical nu este un concediu medical in continuare. In consecinta, acest certificat trebuie sa fie restituit salariatului pentru a fi corectat de medicul prescriptor in initial.
 
Un raspuns oferit de catre expertii de la PortalCodulMuncii, in mai 2023. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
 

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concediu medical in continuareacordare concediu medical in continuare

Data aparitiei: 11 Mai 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Concediu medical in continuare - in ce CONDITII se acorda, potrivit legii? Nota: 4.67 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]