Ce intrebari sa pui la un interviu ca angajator? Ghid de intrebari pentru interviul de angajare

Mara Dobrin
Mara Dobrin
03 Ianuarie 2023
03 Ianuarie 2023
Mara Dobrin
Mara Dobrin
intrebari interviu pentru angajatorinterviu de angajare intrebarighid de interviu intrebari
Ce intrebari sa pui la un interviu ca angajator? Ghid de intrebari pentru interviul de angajare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cu siguranta te-ai intrebat cel putin o data ce intrebari sa pui la un interviu ca angajator sau manager HR. Fara doar si poate ca trendurile in acest domeniu se schimba tot mai des, piata muncii fiind tot mai competitiva. Nu exista o formula secreta si nici un ghid exact de intrebari pentru interviuri.
 
Un lucru este insa cert: NU trebuie sa pui persoana in cauza intr-o postura neplacuta, iar intrebarile pentru interviul de angajare trebuie sa fie realiste si de folos.
 
Traim in secolul vitezei, asa ca domeniile de activitate se schimba tot mai des, iar ca angajator este imperios necesar sa stii cum sa te adresezi persoanelor care cauta un loc de munca. Fii la curent cu meseriile viitorului si remarca acele calitati ale candidatilor care fac diferenta in piata muncii din Romania. 

Cuprins 

1. Intrebari interviu pentru angajator 
2. Plan de interviu – comunicarea cu echipa
3. Ce sa intrebi la un interviu legat de telemunca



Intrebari interviu pentru angajator 

 De fapt, aceasta ar trebui sa fie una dintre conditiile de baza atunci cand vorbim despre planul de intrebari. Desigur ca exista si intrebari dificile care se pot adresa in cadrul unui interviu, dar atentie! Acestea trebuie sa aiba un scop bine definit.
 
Ce sa intrebi la un interviu? In primul rand vei lasa la o parte prejudecatile si vei fi obiectiv. In secolul in care ne aflam discriminarile trebuie evitate cu orice pret, asa ca ofera sanse egale celor care participa la un interviu de angajare, de exemplu.

 
Comanda Agenda Managerului HR 2023 - Ideala pentru orice profesionist din domeniul resurselor umane! Va deveni instrumentul preferat pe tot parcursul anului 2023
 
Ce contine “Agenda managerului HR 2023”
 
  1. Calendar 2023-2024
  2. Program lunar
  3. Organizator lunar
  4. "Momentul de relaxare" - pagini de colorat pentru a diminua stresul de zi cu zi
  5. Sectiune cu pagini albe pentru notite personale, detalii AICI >>> 
     

Interviu de angajare intrebari

Sa zicem ca esti deja in timpul unui interviu de angajare important si doresti sa descoperi mai multe despre persoana din fata ta. De exemplu, doresti sa vezi cum se autoevalueaza. In acest mod vei reusi sa-ti dai seama daca acel candidat are incredere de sine, daca are tendinta de a se eschiva, daca ii place sa se laude, etc.
 
Daca vei fi putin atent la detaliile care tin de mimica, gesturi si voce, vei reusi sa descoperi mai multe lucruri decat ai fi crezut.
 

Plan de interviu - exemplu

 
Dar ca sa fim concreti, o sa incepem deja sa iti oferim un mic ghid de intrebari pentru un interviu:
 
Intrebarea 1. "Daca as merge la fostul tau angajator, ce crezi ca ar spune despre modul in care a colaborat cu tine? Care crezi ca ar fi partea placuta in a lucra cu tine si care consideri ca ar fi provocarea in a lucra alaturi de tine?"
 
Daniel Space, un renumit consultant in resurse umane din Anglia a remarcat ca aceasta intrebare are rolul de a-i face pe candidati sa se gandeasca la acele calitati care ii recomanda, dar si la defectele pe care le au. De exemplu, la aceasta intrebare poti vedea daca persoana de la interviu isi asuma anumite lucruri, responsabilitati, culpa, etc.
 
Daca are senzatia ca nu a gresit nimic niciodata la fostul loc de munca si considera ca doar ceilalti ii puneau bete in roate...s-ar putea sa nu fie persoana de care ai nevoie. Cine isi doreste un angajat care nu accepta ca a gresit si vorbeste urat de fostii angajatori?
 

Intrebari dificile interviu

 
Intrebarea 2. "Consideri ca ai facut vreodata o greseala la locul de munca? Povesteste-mi putin despre acel moment".
 
Tejal Wagadia, un renumit recrutor din Macedonia, a relatat pentru huffpost.com ca mereu pune aceasta intrebare atunci cand se afla in timpul unui interviu structurat. Adica, se gandeste dinainte cum sa-si formeze intrebarile, iar aceasta este inclusa de cele mai multe ori. In viziunea sa, nu exista niciun candidat care sa nu fi facut niciodata vreo greseala.
 
Desigur ca unii vor zice ca nu isi amintesc sa fi gresit la locul de munca. Altii vor insinua ca nu considera ca au gresit vreodata, ceea ce o pune pe ganduri pe Wagadia. Aceasta intrebare dificila, la fel ca si precedenta, are rolul de a arata cat de asumata este persoana cu care vorbesti. Daca are curajul de a spune cateva cuvinte despre un moment cand a gresit. Sau pur si simplu se va uita in alta parte si va spune ca nu isi aminteste de un astfel de moment...
 
Daca te gandeai ce sa intrebi la un interviu, poate nu ar fi rau sa incluzi si aceasta intrebare.
 

Intrebari la interviu - candidatul si stima de sine

 
Intrebarea 3. Care a fost proiectul de care esti cel mai mandru, cand te-ai simtit cel mai bine cu ce ai realizat la locul de munca? Povesteste-mi putin despre acel eveniment".

Un renumit manager de resurse umane din Statele Unite a declarat ca este una dintre intrebarile sale preferate. De ce? Pentru ca ajuta enorm candidatul sa se relaxeze. Avand in vedere ca majoritatea au emotii atunci cand vin la un interviu de angajare, este important sa aiba parte si de intrebari „placute”.

De asemenea, aceasta intrebare la interviu te va ajuta sa-ti dai seama ce mod de a lucra are persoana in cauza, la ce se pricepe, care sunt atuurile sale. Cum colaboreaza cu ceilalti colegi si ce il stimuleaza. Asa ca asigura-te ca este una dintre intrebarile pe care vrei sa le adresezi candidatilor, de fiecare data. Cine stie, poate te va ajuta sa afli mai multe lucruri despre acea persoana decat ai fi reusit, in mod normal.
 
Intrebarea 4.Poti sa-mi dai un exemplu de un moment in care ai fost nevoit sa te adaptezi schimbarii, la locul de munca?”

In contextul pandemiei, dar nu numai, un aspect imperios necesar este adaptabilitatea. Este evident ca avem nevoie de angajati care stiu sa se adapteze schimbarii. Atunci cand optam pentru telemunca se pot modifica anumite aspecte, asa ca nu uita sa intrebi acest lucru in special daca salariatul va munci de la distanta.

Este bine sa stii daca cel din fata ta se poate adapta muncii la domiciliu. Daca poate lucra bine de la distanta sau daca stie sa comunice si fara a fi la birou. Alte aspecte esentiale in piata muncii 2021.

Comandati acum “Agenda Managerului HR 2023”! O puteti face si cadou!
 
Incepe anul cu dreptul - Agenda Managerului HR 2023 este un produs de top, super-util, 100% original, spectaculos prin continut si care arata impecabil. Si tocmai datorita acestor atuuri, agenda constituie totodata si un cadou perfect!

...iar pretul este unul SPECIAL, detalii AICI >>>

Desigur ca ai nevoie de angajati care stiu sa se adapteze schimbarii chiar si fara a lua in calcul telemunca. Observa cum reactioneaza candidatul atunci cand vine vorba despre schimbarea anumitor task-uri in activitatea sa, de exemplu. Daca stii ca jobul presupune modificari constante, poate ar fi cazul sa te orientezi catre o persoana spontana, care stie sa comunice si sa se descurce si in situatiile neasteptate. Tocmai de aceea aceste intrebari la interviu te pot ajuta enorm sa te familiarizezi, atat cat se poate, cu persoana care isi doreste jobul propus de compania ta.
 


Plan de interviu – comunicarea cu echipa

 
Este bine sa inserezi in acest plan de interviu si intrebari legate de comunicarea cu cei din jur. Poate ca nu toate joburile presupun un nivel ridicat de comunicare, dar este aproape imposibil sa nu fie necesar, cel putin din cand in cand, sa vorbesti cu echipa din care faci parte.
 
Intrebarea 5. „Cat de bine stii sa comunici cu echipa, colegii? Care sunt metodele preferate de tine?”
 
Evident ca nu trebuie sa exageram cu astfel de intrebari, mai ales daca jobul nu implica nevoia comunicarii constante cu echipa. Dar este bine sa stii in ce maniera alege candidatul sa comunice. Prefera sa sune imediat, atunci cand apar dificultati? Se bazeaza mai mult pe email sau asteapta o sedinta pentru a-si expune punctul de vedere? Poate ca are tendinta de a amana semnalarea anumitor chestiuni legate de munca, asa ca este indicat sa stii cel mai bine aceste lucruri inca de la inceput. Poti cere si un exemplu de situatie mai dificila pe care a experimentat-o si cum a ales sa le comunice managerilor, colegilor, etc.
Desigur ca atunci cand vorbim despre telemunca vom comunica mai mult prin email sau telefon. Dar daca persoana va lucra de la birou este necesar sa inteleaga importanta comunicarii, in vederea solutionarii imediate a diverselor probleme legate de munca, ce pot aparea in cadrul oricarei companii.
 
In acest ghid de intrebari la interviu, nu uita sa intrebi si ce calitati sau talente considera candidatul ca a asimilat, de-a lungul timpului.
 
 Intrebarea 6. "Ce calitati sau talente crezi ca ai sau ai asimilat de-a lungul timpului in afara programului de munca? Cum crezi ca te pot ajuta acestea in jobul actual?"
 

 Daca esti unul dintre managerii HR care pune accent pe necesitatea de a munci din placere, nu doar pentru bani, aceasta intrebare la interviu nu te va surprinde deloc. Desigur ca este si o maniera facila de a afla ce cu ce fel de persoana te "confrunti". Vorbim despre un om pasionat de tehnologie? Unul care adora sa invete lucruri noi? Pasiunile spun multe despre angajatii tai, asa ca este important sa stii ce fel de activitati prefera acestia, in timpul lor liber.
 
In acest mod vei realiza unde se potrivesc mai bine, ce departament ar fi mai potrivit pentru fiecare dintre ei, etc. Desigur ca in acest mod poti afla lucruri neasteptate, care poate ca vor transforma candidatul sau angajatul intr-o persoana cheie in companie. Sau nu. Ambele variante sunt posibile, asa ca nu neglija sa afli cat mai multe lucruri interesante.
 
In cadrul unui interviu de angajare ar trebui sa ne preocupe si caracterul persoanei in cauza, vocatia sa, ce parere are despre anumite aspecte cruciale ale vietii. Pentru ca in ziua de astazi, calitatea umana ar trebui sa primeze, nu doar task-urile pe care o persoana le poate realiza la locul de munca.
 

Intrebari la interviu - ce sa NU intrebi

 
Desigur ca, asa cum exista intrebari total pertinente si care merita a fi adresate, la polul opus se situeaza categoria: ce sa nu intrebi la un interviu.
 
Asadar, iti prezentam top 3 intrebari la interviu pe care sa nu le adresezi:
 
Intrebarea 1. "Care crezi ca este cel mai mare defect al tau?"

Stim ca este una dintre intrebarile care apare frecvent in cadrul interviurilor de angajare, dar, ce crezi? Psihologii nu recomanda sa ceri astfel de informatii dintr-un motiv cat se poate de obiectiv: vei inoportuna persoana din fata ta!
 
Cu totii avem calitati si defecte, iar atunci cand intrebi asa ceva, s-ar putea sa remarci ca persoana in cauza incepe sa se simta neincrezatoare. Ba mai mult decat atat, de cele mai multe ori vei primi un raspuns nu tocmai autentic. Candidatii stiu ca aceasta intrebare nu ar trebui sa primeasca un raspuns negativ.
 
Asa ca declara, de multe ori, ca defectul lor este ca muncesc prea mult. Da, asa cum tu vrei sa descoperi cat mai multe si probabil ca te-ai pregatit inainte, acelasi lucru se petrece si in cazul celui din fata ta. Cu siguranta vrea sa lase o impresie buna, asa ca a cautat cele mai indicate raspunsuri pentru intrebarile tale.
 
Mai bine prezinta provocarile jobului pentru care iei interviuri si ajuta candidatul sa-si dea seama daca se potriveste sau nu acelui post.
 
Intrebarea 2. "Ce religie, nationalitate ai, din ce familie provii etc?"

Evident ca astfel de intrebari pot timora un candidat, plus ca nu sunt relevante, daca stam sa ne gandim. Incearca sa faci astfel incat sa ai o discutie lejera si constructiva cu cel care participa la interviul de angajare.
 
Fii echidistant si nu lasa convingerile personale sa intre in aceasta discutie.
 
Intrebarea 3. "Cine ar castiga o lupta dintre Spiderman si Batman? sau "Care este melodia ta favorita din anii 90?
 
Multi angajatori, in dorinta lor de a fi inovatori si a gandi liber sau nonconformist au tendinta de a pune intrebari, iarasi, irelevante. Poate te-ai amuzat cand le-ai citit pe cele de mai sus, dar chiar au fost adresate in cadrul interviurilor.
 
Desigur ca este secolul 21 si vrem sa fim diferiti, sa aducem un plus de noutate, dar ar fi bine sa facem acest lucru atunci cand situatia o cere. Ori, in cadrul unui interviu de angajare nu este momentul sa exageram, in special ca aceste intrebari nu iti vor arata prea multe despre candidatul tau.
 

Ce sa intrebi la un interviu legat de telemunca


Ca tot am adus subiectul in discutie mai devreme, dorim ca in cele ce urmeaza sa dezvoltam cateva intrebari in jurul acestui mod de a lucra. Pana la urma, este una dintre marile schimbari care s-a petrecut in piata muncii, asa ca este imperios necesar sa ne adaptam si acestor intrebari la interviu.
 
Bineinteles ca multe astfel de discutii au loc online in ultima vreme, astfel ca pare a fi cea mai buna idee sa inveti cum sa te adaptezi situatiei.
 
Intrebarea 1. "Ai mai lucrat de la distanta pana acum, ce parere ai despre acest regim de munca?"
 
Incepe cu aceasta intrebare simpla pentru a vedea cat este de receptiv candidatul la un astfel de program de munca. Desigur ca majoritatea prefera sa munceasca de la distanta, telemunca fiind una dintre marile facilitati ale acestei perioade. Totusi, s-ar putea sa existe si persoane care lucreaza mai bine de la birou, asa ca asigura-te ca omul cu care vorbesti se poate adapta acestei schimbari cu succes.
 
Intrebarea 2. "Ce provocari ai intalnit in telemunca?"
 
Este important sa afli de ce are nevoie salariatul pentru a lucra bine, pentru a fi cu adevarat eficient. Daca ii place sa comunice si sa fie inconjurat de oameni, poate nu ar fi o idee buna sa-i oferi un job remote.
 
Daca se plange de singuratate si nu considera ca se poate bucura cu adevarat de experienta de a lucra de la distanta, ar fi bine sa te gandesti daca intr-adevar vorbesti cu persoana potrivita. Poate poti sa-i oferi un post care presupune munca de la birou, in special daca remarci ca persoana in cauza are abilitati deosebite. Organizeaza mai des video-conferinte pentru ca tu si salariatii tai sa va puteti vedea mai des. Bucurati-va de aceasta experienta adaptandu-va la cerintele pietei.

Comandati chiar acum Agenda Managerului HR 2023! Va fi un sprijin de baza pentru dvs., utilitatea ei va fi imediat evidenta 
 
Oferta speciala cu 15% REDUCERE si TRANSPORT GRATUIT, detalii AICI >>> 
 
Intrebarea 3."De unde iti place sa lucrezi, atunci cand esti la distanta?"

Unii iti vor spune ca prefera sa lucreze de la o cafenea, iar altii adora sa mearga la casa de la tara. Este si o maniera buna de a-ti da seama ce fel de persoana interoghezi. Cei care se adapteaza bine lucrului in conditii mai grele, cum ar fi galagia, pot fi eficienti in pozitii care implica presiuni, targete, etc. Cei care prefera linistea nu sunt potriviti pentru joburile mentionate, asa ca ar fi indicat sa le oferi un post care nu implica tensiune, ci mai degraba o munca repetitiva.
 
Desigur ca este doar unul dintre zecile de exemple care pot aparea, odata ce vorbesti cu suficiente persoane.
 

Intrebari la interviu pentru munca de la distanta

 
Intrebarea 4. "Cum iti planifici ziua de munca, atunci cand lucrezi la domiciliu?"
 
In acest mod vei afla cat de bine organizat este candidatul. Pentru ca este fundamental sa cunosti si acest aspect. Exista salariati care respecta intocmai programul de munca remote. Dar la polul opus sunt si cei care incearca sa-si rezolve diferite treburi in timpul progamului de lucru. Asa ca este bine sa nu omiti aceasta intrebare. Desigur ca nu vor spune ca obisnuiesc sa se abata de la program, dar iti poti da seama din reactia lor sau dupa cat de repede pot sa-ti mentioneze acest program.
 
Intreaba-i daca se simt mai productivi si cat de bine stiu sa-si planifice programul de munca, in aceste conditii.
 
 
Tot ce trebuie sa stiti despre TELEMUNCA!
 
Ghid complet. Aflati noutatile pentru acest an
 
Ce prevederi nu mai sunt valabile

 
Stiati, de exemplu, ca simplul fapt ca ati omis sa precizati in CIM ca salariatul lucreaza in regim de telemunca se sanctioneaza cu amenda de 10.000 de lei? In cazul unui control ITM, daca se constata ca salariatul respeciv este absent, dar in evidenta realizata conform art. 119 din Codul muncii el figureaza “prezent”, nu puteti invoca faptul ca el e in telemunca.
 
Intrebarea 5. "Cat de bine comunici cu colegii atunci cand lucrati de la distanta?"
 
In acest mod poti descoperi daca persoana de la interviul de angajare prefera sa foloseasca aplicatiile video pentru a discuta cu colegii sau se rezuma la email. Sunt nenumarate metode de a comunica online in ziua de astazi, asa ca este vital ca cel din fata ta sa fie receptiv la astfel de metode.
 
Bineinteles ca in acest mod iti poti da seama daca un potential angajat are abilitati tehnice si de comunicare. Iar daca jobul pe care-l oferi are la baza aceste 2 componente va trebui sa pui accent pe metodele de comunicare preferate ale candidatului.
 
 
Desigur ca aceste intrebari la interviu sunt orientative, dar suntem sigur ca te pot ajuta enorm sa iei decizia corecta atunci cand esti in cautare de candidati, succes!
 
Pentru a fi la curent cu cele mai noi informatii, articole de specialitate si conferinte in HR te invitam sa urmaresti Portal Resurse Umane >>>


NOUTATI din Legislatia muncii

Ati modificat Regulamentul Intern conform noutatilor legislative?


Hotararea Guvernului 970 a  MODIFICAT Regulamentul Intern!

Scapati ACUM de stresul intocmirii Regulamentului Intern!

In lucrarea Regulament Intern. Modele editabile. Legislatie comentata. Studii de caz gasiti modificarile din lege si MODELELE Editabile!

Vezi AICI 10 modele gata redactate de Regulament Intern >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]