Hotararea Guvernului nr. 685/2015 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 649 din 27 august.
Concret, parintii pot obtine concediu si indemnizatie de crestere a copilului in baza documentelor prin care face dovada suspendarii a cel putin uneia dintre activitati, astfel incat sumele castigate sa nu depaseasca 3.000 de lei intr-un an calendaristic.
Guvernul a aprobat PROIECTUL DE HOTARARE pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 52/2011.
Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice a dat publicitatii un comunicat de presa ce evidentiaza principalele modificari aduse de noul act normativ.
Citez din comunicatul de presa emis de MM:
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
"Persoanele care realizeaza concomitent venituri supuse impozitului din mai multe activitati vor beneficia de concediu si de indemnizatia pentru cresterea copilului pe baza documentelor care dovedesc suspendarea a cel putin uneia dintre activitati, potrivit unei Hotarari aprobate astazi de Guvern. Actul normativ modifica si completeaza normele metodologice de aplicare a OUG nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor."
Mai mult, conform hotararii aprobate ieri, aflam si conditiile in care parintii care beneficiaza de indemnizatie pentru cresterea copilului pot realiza, concomitent, venituri supuse impozitarii de pana la 3.000 lei anual, limita stabilita prin Legea 126/2014 (pentru modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, precum si pentru stabilirea unor masuri in vederea recuperarii debitelor inregistrate cu titlu de indemnizatie pentru cresterea copilului).
Asadar, in timpul CCC, persoana care beneficiaza de indemnizatie, are voie sa realizeze venituri supuse impozitului pana la limita de 3.000 lei anual prin desfasurarea efectiva a unei activitati, cu conditia ca activitatea care a stat la baza stabilirii dreptului la indemnizatie sa ramana intrerupta/suspendata.
"In situatia in care ambii parinti solicita succesiv dreptul la concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului, limita de venituri de 3.000 lei pe care o pot realiza anual concomitent cu primirea indemnizatiei, se aplica fiecaruia, in functie de optiunea de concediu.", se precizeaza in cadrul comunicatului de presa emis de MM.
Ce se intampla daca persoanele ce beneficiaza de indemnizatie pentru cresterea copilului vor incasa venituri peste limita de 3.000 de lei anual?
Daca se realizeaza venituri peste limita de 3.000 lei anual, indemnizatia pentru cresterea copilului se considera a fi acordata necuvenit si se va recupera in conditiile legii.
Daca apare o situatie de natura sa genereze un nou drept, la stabilirea bazei de calcul a indemnizatiei pentru cresterea copilului vor fi luate in considerare si veniturile realizate pe perioada concediului de ingrijire a copilului in limita a 3.000 lei anual.
"O problema referitoare la suma de 3.000 de lei este daca aceasta este o suma neta sau bruta. Nici OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, nici Normele metodologice de aplicare nu stabilesc daca limita veniturilor ce pot fi realizate in perioada concediului pentru cresterea copilului este o suma bruta sau neta.
In lipsa unei astfel de clarificari, suma este bruta avand in vedere faptul ca salariatul obține venituri in suma bruta, iar pentru a le califica venituri nete este necesar sa fie menționat explicit acest fapt in cuprinsul actului normativ.
In concluzie, pentru ca veniturile din cele trei contracte de munca – cu norma intreaga si cu timp partial – sa fie luate in calculul indemnizatiei pentru cresterea copilului, este necesar sa fi fost obtinute in ultimile 12 luni anterioare nasterii copilului. Asadar, vor fi calculate doar veniturile obtinute timp de 12 luni anterior datei nasterii copilului. Salariata putand suspenda unul dau doua dintre contracte cu conditia ca veniturile obtinute sa nu depaseasca 3.000 de lei pe an calendaristic.", precizeaza specialistii PortalCodulMuncii.ro
Va amintim cateva aspecte referitoare la concediu de crestere a copilului si concediul de maternitate:
Concediu crestere copil /concediu de maternitate
Concediul pentru cresterea copilului nu se confunda cu concediul de maternitate avand in vedere urmatoarele aspecte:
Concediu crestere copil
- se acorda optional, la cererea oricaruia dintre parintii copilului;
- este conditionat de realizarea de venituri impozabile o perioada de 12 luni in ultimul an anterior nasterii copilului;
- se acorda pe o perioada lunga de timp, respectiv pana cand copilul implineste 1 an sau 2 ani, iar in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
- poate fi efectuat numai dupa concediul de maternitate obligatoriu.
Concediu de maternitate
- se acorda mamei si are caracterul unui concediu medical;
- necesita un stagiu de cotizare de o luna in ultimele 12 luni anterioare lunii de acordare a concediului medical de maternitate;
- se acorda in functie de recomandarea medicului;
- concediul de maternitate prenatal este optional, in timp ce concediul postnatal este obligatoriu pentru o perioada de 42 de zile dupa nasterea copilului.
Hotararea Guvernului nr. 685/2015 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia pentru cresterea copiilor a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 649 din 27 august 2015.
Prevederile acestui act normativ se aplica de la data publicarii.