legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Oficial: Noi reguli privind indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor. Poti obtine venituri in timpul CCC, cu aceste conditii

munca in timpul cccmunca in timpul cicvenituri si indemnizatie de crestere copilindemnizatie crestere copil

Hotararea Guvernului nr. 685/2015 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor  a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 649 din 27 august.


Concret, parintii pot obtine concediu si indemnizatie de crestere a copilului in baza documentelor prin care face dovada suspendarii a cel putin uneia dintre activitati, astfel incat sumele castigate sa nu depaseasca 3.000 de lei intr-un an calendaristic.


Guvernul a aprobat PROIECTUL DE HOTARARE pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 52/2011.

Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice a dat publicitatii un comunicat de presa ce evidentiaza principalele modificari aduse de noul act normativ.


Citez din comunicatul de presa emis de MM:"Persoanele care realizeaza concomitent venituri supuse impozitului din mai multe activitati vor beneficia de concediu si de indemnizatia pentru cresterea copilului pe baza documentelor care dovedesc suspendarea a cel putin uneia dintre activitati, potrivit unei Hotarari aprobate astazi de Guvern. Actul normativ modifica si completeaza normele metodologice de aplicare a OUG nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor."

Mai mult, conform hotararii aprobate ieri, aflam si conditiile in care parintii care beneficiaza de indemnizatie pentru cresterea copilului pot realiza, concomitent, venituri supuse impozitarii de pana la 3.000 lei anual, limita stabilita prin Legea 126/2014 (pentru modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, precum si pentru stabilirea unor masuri in vederea recuperarii debitelor inregistrate cu titlu de indemnizatie pentru cresterea copilului).

Asadar, in timpul CCC, persoana care beneficiaza de indemnizatie, are voie sa realizeze venituri supuse impozitului pana la limita de 3.000 lei anual prin desfasurarea efectiva a unei activitati, cu conditia ca activitatea care a stat la baza stabilirii dreptului la indemnizatie sa ramana intrerupta/suspendata.

"In situatia in care ambii parinti solicita succesiv dreptul la concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului, limita de venituri de 3.000 lei pe care o pot realiza anual concomitent cu primirea indemnizatiei, se aplica fiecaruia, in functie de optiunea de concediu.", se precizeaza in cadrul comunicatului de presa emis de MM.


Ce se intampla daca persoanele ce beneficiaza de indemnizatie pentru cresterea copilului vor incasa venituri peste limita de 3.000 de lei anual?

Daca se realizeaza venituri peste limita de 3.000 lei anual, indemnizatia pentru cresterea copilului se considera a fi acordata necuvenit si se va recupera in conditiile legii.

Daca apare o situatie de natura sa genereze un nou drept, la stabilirea bazei de calcul a indemnizatiei pentru cresterea copilului vor fi luate in considerare si veniturile realizate pe perioada concediului de ingrijire a copilului in limita a 3.000 lei anual.

"O problema referitoare la suma de 3.000 de lei este daca aceasta este o suma neta sau bruta. Nici OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, nici Normele metodologice de aplicare nu stabilesc daca limita veniturilor ce pot fi realizate in perioada concediului pentru cresterea copilului este o suma bruta sau neta.

In lipsa unei astfel de clarificari, suma este bruta avand in vedere faptul ca salariatul obține venituri in suma bruta, iar pentru a le califica venituri nete este necesar sa fie menționat explicit acest fapt in cuprinsul actului normativ.

In concluzie, pentru ca veniturile din cele trei contracte de munca – cu norma intreaga si cu timp partial – sa fie luate in calculul indemnizatiei pentru cresterea copilului, este necesar sa fi fost obtinute in ultimile 12 luni anterioare nasterii copilului. Asadar, vor fi calculate doar veniturile obtinute timp de 12 luni anterior datei nasterii copilului. Salariata putand suspenda unul dau doua dintre contracte cu conditia ca veniturile obtinute sa nu depaseasca 3.000 de lei pe an calendaristic."
, precizeaza specialistii PortalCodulMuncii.ro
Va amintim cateva aspecte referitoare la concediu de crestere a copilului si concediul de maternitate:

Concediu crestere copil /concediu de maternitate

Concediul pentru cresterea copilului nu se confunda cu concediul de maternitate avand in vedere urmatoarele aspecte:


Concediu crestere copil

- se acorda optional, la cererea oricaruia dintre parintii copilului;

- este conditionat de realizarea de venituri impozabile o perioada de 12 luni in ultimul an anterior nasterii copilului;
- se acorda pe o perioada lunga de timp, respectiv pana cand copilul implineste 1 an sau 2 ani, iar in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
- poate fi efectuat numai dupa concediul de maternitate obligatoriu.

Concediu de maternitate

- se acorda mamei si are caracterul unui concediu medical;
- necesita un stagiu de cotizare de o luna in ultimele 12 luni anterioare lunii de acordare a concediului medical de maternitate;
- se acorda in functie de recomandarea medicului;
- concediul de maternitate prenatal este optional, in timp ce concediul postnatal este obligatoriu pentru o perioada de 42 de zile dupa nasterea copilului.

Hotararea Guvernului nr. 685/2015 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia pentru cresterea copiilor  a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 649 din 27 august 2015.

Prevederile acestui act normativ se aplica de la data publicarii. 

 

de LegislatiaMuncii.ro


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
munca in timpul cccmunca in timpul cicvenituri si indemnizatie de crestere copilindemnizatie crestere copil

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 08 Martie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Oficial: Noi reguli privind indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor. Poti obtine venituri in timpul CCC, cu aceste conditii Nota: 3.83 din 5 - 32 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

Comentarii (8)


Maria T
12-Iul-2019

Buna ziua,ma intereseaza sa aflu de ce eu nu am inclusa in vechimea in muncagradatie perioada de concediu pt crestere copil,nascut in 2009.De la RU spunandu-mi ca a fost o perioada in care nu s-a considerat vechime. In legislatie inca in OUG din 148/2005 etc..este prevazut ca Art. 18. - 1 Perioada in care o persoana beneficiaza de drepturile prevazute la art. 1, respectiv la art. 2, constituie perioada asimilata stagiului de cotizare in vederea stabilirii drepturilor prevazute de Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare. Din OUG 148/2005: Art.18... 7 Perioada concediului pentru creşterea copilului în vârstã de pânã la 2 ani sau de pânã la 3 ani în cazul copilului cu handicap constituie vechime în muncã şi în serviciu, care se are în vedere la stabilirea drepturilor ce se acordã în raport cu aceasta. alineat introdus prin art. I pct. 12 din Legea nr. 7/2007, în vigoare de la 20 ianuarie 2007.Nu mai inteleg nimic,va rog sa ma ajutati!

Fedea Roxana
27-Feb-2018

Buna ziua am nevoie de ajutorul Dvs , sunt confuza ... Din data de 07.03.2017 sunt in concediu creștere copil pana in Decembrie 2018, avnd indemnizația minima 1233 lei .. In data de 30.03.2017 am cștigat niște bani online in valoare de 3100 lei , banii fiindu mi transferați direct in cont ... Săptămna trecută am fost informata de către origanizatorul site-ului cu privire la retragerile mele , spunnd ceva despre Legea nr 227/2015 Codul Fiscal Articolul 110, alineatul 12, litera a și formularul D200.... Prima mea ntrebare : mi se suspenda indemnizația sau mai rău , sa dau napoi banii avnd acest venit brut cștigat online ??? Și ce a de a doua ntrebare : ce nseamnă acest formular , ce demersuri trebuie sa fac sau sa nu fac nimic ?? Mulțumesc

olteanu gina
04-Sep-2017

buna ziua . va rog sa ma ajutati cu o problema : sunt o intituție publica cu personal contractual. am o salariată care a fost ij concediu crestere copil in anul 2015 n octombrie cand a efectuat concediu de odihnă integral==21 de zile pentru anul 2015. Revine n 2017 n iunie 2017. ARE DREPTUL LA CONCEDIU DE ODIHNA PENTRU ANUL 2017PENTRU PERIOADA LUCRATĂ PNĂ LA 31.12.2017??????? MULTUMESC

Ana Pop
28-Apr-2017

Buna ziua. Va rog sa imi spuneti care sunt reglementarile in cazul veniturilor din chirii? Pot duce acestea la suspendarea indemnizatiei? Am primit 2 raspunsuri total diferite de la agentiile de plata. Multumesc pentru raspunsul dvs!

Cretu Adriana Camelia
10-Iun-2016

VA ROG SA MA AJUTATI.AM RAMAS INSARCINATA LUNA ACEASTA.IN LUNA IULIE 2015 AM INCEPUT SA LUCREZ LA O NOUA FIRMA CU UN CONTRACT DE MUNCA DE 3 ORE TIMP DE 3 LUNI.COTIZATIA MEA A FOET MULT MAI MICA LA STAT.DUPA ACCEA AM INCEPUT SA LUCREZ 6 ORE TIMP DE 7 LUNI CU UN CONTRACT DE 6 ORE ,COTIZATIA MEA FIIND TOT MICA,IAR DIN LUNA MAI ANUL ACESTA LUCREZ CU CONTRACT NORMAL DE 8 ORE,COTIZATIA MEA FIIND NORMALA ACUM.TOATE INFORMATIILE SE BAZEAZA PE SALARIUL MINIM PE ECONOMIE.ACUM PRIMESC SI TOATE BONURILE DE MASA.DORESC SA AFLU DACA MA INCADREZ IN INDEMNIZATIA DE CRESTERE COPIL.VA MULTUMESC.

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Agentie de turism. Posibilitatea de a deconta indemnizatii de somaj tehnicIntrebare: Avem o societate -Agentie de turism cu codul caen 7911-Activitati ale agentiilor de turism. Salariatii aceateia mai pot benefica in lunile urmatoare de somaj tehnic subventionat de stat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Salariat confirmat pozitiv. Obligatii angajatorIntrebare: Ce obligatii are angajatorul in cazul in care un salariat primeste rezultat pozitiv la testul covid? Ce institutii ale statului trebuie sa anunte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"
Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]