Zile libere legale 2024. Afla cate sarbatori si zile libere legale avem in 2024

Zile libere legale 2024calendar zile libere legale 2024
Zile libere legale 2024. Afla cate sarbatori si zile libere legale avem in 2024
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Chiar daca mai este suficient timp pana la perioada concediilor, angajatii doresc sa stie ce zile libere legale vor exista in 2024. Asadar, am realizat lista zilelor libere legale de anul acesta inca de pe acum. In acest fel, vei putea stabili in avans care va fi urmatorul concediu.

Cu toate acestea, vestile nu sunt tocmai imbucuratoare, avand in vedere ca in 2024, 7 dintre sarbatorile legale vor pica in weekend, asa ca salariatii romani nu vor beneficia de acestea.
 

Zile libere 2024 - Munca prestata in zilele de sarbatoare legala

 

Inainte de a va dezvalui acele zile libere legale din 2024, tinem sa va reamintim ca munca prestata in zilele de sarbatoare legala se compenseaza in conditiile art. 142 din Codul muncii. Potrivit acestora, salariatilor care lucreaza in zilele de sarbatoare legala li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere,salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Ghidul practic Totul despre timpul de munca rezolva impecabil aspecte sensibile pe care ITM-ul le verifica INTOTDEAUNA cand vine in control, detalii aici >>> 

Daca salariatului care a lucrat intr-o zi de sarbatoare legala nu i s-a acordat, din motive justificate, timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile, i se va acorda un spor la salariu de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Prin urmare, cele 8 ore lucrate in zi de sarbatoare legala nu sunt ore suplimentare, ci reprezinta munca prestata intr-o zi de sarbatoare legala pe care angajatorul are obligatia sa o compenseze in conditiile mai susaratate.

Daca salariatul a prestat munca in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal (40 de ore pesaptamana), munca astfel prestata constituie munca suplimentara.
 

Calendar zile libere si sarbatori legale 2024 pentru fiecare luna
 

1 ianuarie, 2 ianuarie — Anul Nou

6 Ianurie – Boboteaza

7 Ianuarie – Sfantul Ioan Botezatorul

24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Romane

1 mai — Ziua Muncii

3 - 6 mai — Paste ortodox 2024

1 iunie — Ziua Copilului

23 iunie (duminica) - Rusalii, 24 iunie (luni) — A doua zi de Rusalii

15 august — Adormirea Maicii Domnului

30 noiembrie — Sfantul Andrei

1 decembrie — Ziua Nationala a Romaniei

25 decembrie, 26 decembrie — Craciunul


Aveti o intrebare legata de timpul de munca? Va garantam ca in aceasta lucrare gasiti instantaneu SOLUTIA!

Ghidul practic Totul despre timpul de munca rezolva impecabil aspecte sensibile pe care ITM-ul le verifica INTOTDEAUNA cand vine in control, detalii aici >>> 

Ianuarie

1 ianuarie, 2 ianuarie — Anul Nou

6 Ianurie – Boboteaza

7 Ianuarie – Sfantul Ioan Botezatorul

24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Romane

Mai

1 mai — Ziua Muncii

3 - 6 mai — Paste ortodox 2024

Iunie

1 iunie — Ziua Copilului

23 iunie (duminica) - Rusalii, 24 iunie (luni) — A doua zi de Rusalii

August

15 august — Adormirea Maicii Domnului

Noiembrie

30 noiembrie — Sfantul Andrei

Decembrie

25 decembrie, 26 decembrie — Craciunul
 

Numarul de zile libere legale la privat este egal cu numarul de zile libere pentru bugetari?
 

Precizam si ca pentru salariatii din sistemul bugetar, evenimentele familiale deosebite si numarul de zile libere acordate sunt stabilite prin HG nr. 250/1992 privind concediul de odihna si alte concedii ale salariatilor din administratia publica, din regiile autonome cu specific deosebit si din unitatile bugetare.

Nu putine au fost situatiile in care salariatii bugetari au beneficiat de mai multe zile libere legale prin intermediul asa-ziselor "punti". In aceste conditii, angajatii de la stat pot lega mai multe zile libere, chiar daca nu au concediu, cu conditia de a recupera respectivele ore, in cele din urma.

In cazul angajatilor de la privat lucrurile stau diferit, asa ca acestia isi pot prelungi concediul sau pot face punti doar prin lansarea unei cereri de concediu catre angajator.

 

Ce alte zile libere platite au angajatii

 

Salariatii nu vor veni la munca din pricina unor evenimente deosebite in familie sau alte situatii speciale, conform legislatiei in vigoare.

Asa cum am precizat si mai sus, art. 152 din Legea nr. 53/2003 Codul muncii reglementeaza aceste momente, tocmai pentru ca angajatorii si salariatii sa aiba un punct de reper despre cum se va proceda in astfel de momente.

 Ghidul practic Totul despre timpul de munca rezolva impecabil aspecte sensibile pe care ITM-ul le verifica INTOTDEAUNA cand vine in control, detalii aici >>> 

Asadar, se prevede ca in cazul unor evenimente familiale deosebite, salariatii au dreptul la zile libere platite, care nu se includ in durata concediului de odihna. Evenimentele familiale deosebite si numarul zilelor libere platite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.

Iata care sunt acestea:
 

casatoria salariatului – 5 zile;

casatoria unui copil al salariatului – 2 zile;

nasterea unui copil – 5 zile + 10 zile daca tatal copilului a urmat un curs de puericultura;

decesul sotului/sotiei, copilului, parintilor, socrilor – 3 zile;

decesul bunicilor, fratilor, surorilor – 1 zi;

donatorii de sange – 1 zi;

schimbarea locului de munca in cadrul aceleiasi companii, cu mutarea domiciliului in alta localitate – 5 zile;

30 de zile concediu fara plata pentru pregatirea si sustinerea lucrarii de diploma in invatamantul superior.
 

Cate zile libere au angajatii care apartin altor culte religioase decat cele crestine
 

Zilele libere stabilite de Codul Muncii, pentru persoanele apartinand cultelor religioase legale, altele decat cele crestine, se acorda de catre angajator in alte zile decat zilele de sarbatoare legala stabilite potrivit legii sau de concediu de odihna anual (Modificat prin Legea nr. 88/2018).
 

Sunt zilele de sarbatori legale platite dublu? Ce prevede Codul Muncii

 

Salariatilor care lucreaza in zilele de sarbatoare legala li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere,salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.
 

Zile lucratoare 2024


Luna IANUARIE 2024 - are 31 de zile, 20 zile lucratoare

Luna FEBRUARIE 2024 - 29 zile, 21 zile lucratoare

Luna MARTIE 2024 - 31 zile, cu 21 zile lucratoare

Luna APRILIE 2024 - 30 zile, cu 22 zile lucratoare

Luna MAI 2024 - 31 zile, cu 20 zile lucratoare

Luna IUNIE 2024 - 30 zile, cu 19 zile lucratoare

Luna IULIE 2024 - 31 zile, cu 23 zile lucratoare

Luna AUGUST 2024 - 31 zile, cu 21 zile lucratoare

Luna SEPTEMBRIE 2024 - 30 zile, cu 21 zile lucratoare

Luna OCTOMBRIE 2024 - 31 zile, cu 23 zile lucratoare

Luna NOIEMBRIE 2024 - 30 zile, cu 21 zile lucratoare

Luna DECEMBRIE 2024 - 31 zile, cu 20 zile lucratoare

 

Cate zile libere avem de Paste in 2024?

 

Va reamintim ca in 2024 romanii vor sarbatori Pastele in perioada 3 - 6 mai — Paste ortodox 2024. Ca de obicei, va fi liber vineri (3 mai) si luni (6 mai).

 

Cate zile libere avem de Craciun in 2024
 

In 2024, romanii vor sarbatori Craciunul in perioada 25 decembrie- 26 decembrie, acestea fiind zilele libere legale oferite cu ocazia acestei sarbatori.
 

Are Romania mai multe sarbatori legale in 2024 fata de alte tari europene?
 

Nu este niciun secret pentru nimeni faptul ca romanii nu stau foarte bine la acest capitol, avand in vedere ca alte tari europene sau vestice au mai multe astfel de zile libere. Ca exemplu, in Belgia sau Cipru exista 18 zile in care cetatenii nu trebuie sa se prezinte la munca, chiar daca nu sunt in concediu. Cel mai bine la acest capitol sta Elvetia, care are nu mai putin de 28 de zile libere legale de-a lungul unui an.

Ramane de vazut cand va creste numarul acestor libere reglementate prin lege si in Romania.


de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Zile libere legale 2024calendar zile libere legale 2024

Data aparitiei: 29 Februarie 2024
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Zile libere legale 2024. Afla cate sarbatori si zile libere legale avem in 2024 Nota: 5 din 5 - 7 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]