Va reamintim ca, potrivit legii, adica art. 196 din Codul muncii:
(1) Participarea la formarea profesionala poate avea loc la initiativa angajatorului sau la initiativa salariatului.
(2) Modalitatea concreta de formare profesionala, drepturile si obligatiile partilor, durata formarii profesionale, precum si orice alte aspecte legate de formarea profesionala, inclusiv obligatiile contractuale ale salariatului in raport cu angajatorul care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, se stabilesc prin acordul partilor si fac obiectul unor acte aditionale la contractele individuale de munca.
Formarea profesionala si act aditional la CIM
Astfel, angajatorul va incheia cu salariatul un act aditional in care vor fi stabilite toate conditiile privind formarea profesionala inclusiv perioada de timp in care salariatul se obliga sa nu demisioneze sub sanctiunea de a restitui angajatorului sumele de bani suportate pentru efectuarea cursului proportional cu perioada de timp nelucrata.
Cheltuielile cu participarea la programele de formare profesionala in aceste conditii, se suporta de catre angajatori (art. 194 din Codul muncii).
Salariatii care au beneficiat de un curs sau stagiu de formare profesionala pe cheltuiala angajatorului, nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca pentru o perioada stabilita prin act aditional.
In actul aditional la contractul de munca se stabileste si durata obligatiei salariatului de a presta munca in favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, precum si orice alte aspecte in legatura cu obligatiile salariatului, ulterioare formarii profesionale.
Tot in actul aditional va fi mentionata si suma pe care angajatorul se obliga sa o plateasca, iar plata acesteia se va efectua pe baza documentelor justificative ale platii cursului.
Nerespetarea obligatiei de catre salariat de a presta activitate in favoarea angajatorului pe perioada stabilita prin actul aditional la CIM, determina obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita.
Obligatia de a presta activitate in favoarea angajatorului revine si salariatilor care au fost concediati in perioada stabilita prin actul aditional, pentru motive disciplinare, sau al caror contract individual de munca a incetat ca urmare a arestarii preventive pentru o perioada mai mare de 60 de zile, a condamnarii printr-o hotarare judecatoreasca definitiva pentru o infractiune in legatura cu munca lor, precum si in cazul in care instanta penala a pronuntat interdictia de exercitare a profesiei, temporar sau definitiv.
Astfel, modalitatea concreta de formare profesionala, drepturile si obligatiile partilor, durata formarii profesionale, precum si orice alte aspecte legate de formarea profesionala, inclusiv obligatiile contractuale ale salariatului in raport cu angajatorul care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, se stabilesc prin acordul partilor si fac obiectul unor acte aditionale la contractele individuale de munca. Perioada stabilita prin actul aditional la CIM, determina obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita de 2 ani si in nici un caz suma integrala.
De exemplu, daca angajatorul a cheltuit suma de 2000 lei cu formarea profesionala a salariatului iar acesta pleaca dupa un an si 6 luni, suma pe care are obligatia sa o restituie este de 500 lei.
Salariatul poate suporta o parte din cheltuielile cu formarea profesionala?
Am luat drept punct de plecare un studiu de caz prezentat de PortalCodulMuncii:
"Cheltuielile cu participarea la un curs de formare profesionala din initiativa angajatului, cad in sarcina angajatorului? Daca da, toate cheltuilelile sau doar cursul in sine?"
Raspunsul specialistului:
In cazul in care salariatul este cel care are initiativa participarii la o forma de pregatire profesionala cu scoatere din activitate, angajatorul va analiza solicitarea salariatului impreuna cu sindicatul sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor.
Angajatorul va decide cu privire la cererea formulata de salariat, in termen de 15 zile de la primirea solicitarii. Totodata angajatorul va decide cu privire la conditiile in care va permite salariatului participarea la forma de pregatire profesionala, inclusiv daca va suporta in totalitate sau in parte costul ocazionat de aceasta.
Asadar, daca salariatul are initiativa participarii la oricare dintre formele de pregatire profesionala, iar aceasta participare necesita scoaterea temporara din activitate, va trebui sa faca o solicitare scrisa angajatorului. Prin coroborare cu dispozitiile referitoare la concediul platit pentru formare profesionala, cererea salariatului va trebui sa precizeze si data de incepere a stagiului de formare profesionala, domeniul si durata acestuia, precum si denumirea institutiei de formare profesionala.
IMPORTANT!
V-am pregatit o lucrare de exceptie – Procedura completa la angajare. Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR – care sintetizeaza eficient fiecare informatie relevanta atunci cand faceti angajari, detalii AICI >>>
Aceasta cerere va fi analizata de catre angajator si, in urma consultarii cu sindicatul sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor, va decide asupra solicitarii in termen de 15 zile de la primirea acesteia, precum si asupra faptului daca va suporta, integral sau partial, costurile legate de formarea profesionala.

Noua lege a pensiilor Ghid practic

Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM

Concedierea perfect legala
Din analiza coroborata rezulta ca angajatorul este obligat sa ceara acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor pentru a se pronunta cu privire la solicitarea salariatului. Trebuie avute in vedere si prevederile art. 5 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 467/2006 privind consultarea reprezentantilor salariatilor in cazul deciziilor care pot duce la modificari importante in organizarea muncii. Cu toate ca textul nu poate fi ferit de observatii critice, trebuie specificat ca acesta impune acordul intre parti (intre angajator si sindicat sau reprezentantii salariatilor).
O problema practica priveste contabilizarea timpului alocat participarii la cursul de formare profesionala. Astfel, actuala reglementare nu prevede expres efectul suspendarii contractului de munca pe durata formarii profesionale (ce presupune scoaterea totala din activitate a salariatului) si nici optiunea scoaterii partiale din activitate in functie de durata si programul cursului. Singura prevedere a Codului se refera la dreptul salariatului de a beneficia de drepturile salariale obisnuite, fara a se distinge intre posibile variante practice de imbinare a activitatii curente (potrivit fisei postului) ca participare la formarea profesionala. Asadar, practic, este posibil ca salariatul fie sa fie scos integral din procesul de munca, fie doar partial sau ca alternativa cursurile sa fie realizate in perioade grupate zilnic sau la sfarsit de saptamana.
In concluzie, angajatorul decide cu privire la conditiile in care va permite salariatului participarea la forma de pregatire profesionala, inclusiv daca va suporta in totalitate sau in parte costul ocazionat de aceasta.
Conform art. 76 alin. (4) lit. p) din Codul fiscal, nu sunt impozabile, in sensul impozitului pevenit, cheltuielile efectuate de angajatori/platitori pentru pregatirea profesionala si perfectionarea angajatilor, administratorilor stabiliti potrivit actului constitutiv, contractului de administrare/mandat si directorilor care isi desfasoara activitatea in baza contractului de mandat potrivit legii, astfel cum este prevazut in raporturile juridice respective, pregatire legata de activitatea desfasurata de persoanele respective pentru angajator/platitor.
Aceeasi prevedere se regaseste in Codul fiscal la art. 142 lit. n) si in ceea ce priveste contributiile sociale.
Astfel, doar sumele platite de angajator pentru formarea profesionala a salariatului nu sunt impozabile si taxabile cu contributii sociale daca formarea profesionala este legata de activitatea desfasurata de salariat pentru angajator asa cum este mentionata in fisa postului.
Un raspuns oferit in aprilie 2025, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.