In cursul anului 2024 vor exista mai multe sanse ca angajatii romani sa se bucure de minivacante, avand in vedere ca anumite
zile libere legale vor pica marti, joi, etc. In acest fel, se preconizeaza ca multi salariati vor profita de ocazii si vor realiza celebrele "punti", pentru a-si prelungi vacanta.
Prin contractul colectiv de munca aplicabil se pot stabili si alte zile libere fata de cele prevazute in
Codul Muncii, la art. 139:
Zile libere in 2024
Art. 139. – (1) Zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt:
1 ianuarie, 2 ianuarie — Anul Nou
6 Ianurie – Boboteaza
7 Ianuarie – Sfantul Ioan Botezatorul
24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Romane
1 mai — Ziua Muncii
3 - 6 mai — Paste ortodox 2024
1 iunie — Ziua Copilului
23 iunie (duminica) - Rusalii, 24 iunie (luni) — A doua zi de Rusalii
15 august — Adormirea Maicii Domnului
30 noiembrie — Sfantul Andrei
1 decembrie — Ziua Nationala a Romaniei
25 decembrie, 26 decembrie — Craciunul
- doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.
(2) Acordarea zilelor libere se face de catre angajator.
Vezi si
Calendar zile lucratoare 2024 Zile libere evenimente deosebite/evenimente familiale speciale: casatorie, nastere copil, deces
"Art. 152. [zile libere platite]
(1) In cazul unor evenimente familiale deosebite, salariatii au dreptul la zile libere platite, care nu se includ in durata concediului de odihna.
(2) Evenimentele familiale deosebite si numarul zilelor libere platite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern," potrivit Codului Muncii.
Prin contractul colectiv de munca, unic la nivel national, aplicabil tuturor societatilor comerciale, salariatii au dreptul la zile libere platite pentru evenimente deosebite in familie sau pentru alte situatii. Iata care sunt acestea:
- casatoria salariatului – 5 zile;
- casatoria unui copil al salariatului – 2 zile;
- nasterea unui copil – 5 zile + 10 zile daca tatal copilului a urmat un curs de puericultura;
- decesul sotului/sotiei, copilului, parintilor, socrilor – 3 zile;
- decesul bunicilor, fratilor, surorilor – 1 zi;
- donatorii de sange – 1 zi;
- schimbarea locului de munca in cadrul aceleiasi companii, cu mutarea domiciliului in alta localitate – 5 zile;
- 30 de zile concediu fara plata pentru pregatirea si sustinerea lucrarii de diploma in invatamantul superior.
In unele unitati se acorda zi libera tuturor femeilor in ziua de 8 martie sau se acorda zi libera platita pentru ziua de nastere.
Acestea zile libere reglementate prin contractul colectiv de munca aplicabil sunt zile libere platite pentru care nu se suspenda CIM si nu afecteaza depturile salariale.
Beneficiaza de zile libere pentru evenimente familiale deosebite salariatii care au aceste drepturi negociate prin contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil. Atunci cand la nivelul unei unitati nu exista nici un contract colectiv de munca aplicabil angajatorul va putea stabili acordarea acestor zile libere prin regulamentul intern.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Revisal. Probleme tehniceIntrebare: Avem urmatoarea situatie la preluarea raportului/salariat din REVISAL. In cazul unui angajat care are ultima zi lucrata vineri, 13.12.2024 si data incetarii CIM sambata 14.12.2024, in Revisal apare contractul incetat dar nu apare nimic la DATA INCETARII. Aceeasi este situatia unui angajat care a avut ultima zi lucrata miercuri 04.12.2024 si incetarea CIM cu 05.12.2024. Mentionez ca datele cuprinse in xml-ul incarcat in REVISAL sunt complete. De ce apare acesta situatie si nu reusim sa vedem DATA...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
CM in luna noiembrie. Venituri suprapuse in perioada mai-octombrie. Baza de calculIntrebare: Avem un salariat angajat cu data de 03.06.2024 care prezinta un concediu medical cod indemnizatie 06 si in continuarea un concediu medical cod indemnizatie 01 pentru perioada 17.11-29.11.2024. Aferent perioadei lucrate nu indeplineste stagiul minim de cotizare pentru a pune in plata concediul medical cu codul de indemnizatie 01. Salariatul prezinta o Adeverinta - stagiu de cotizare de la un alt angajator, avand contract de munca si in perioada 06.06.2023 - 31.10.2024, conform adeverintei reiese...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<