[MODEL] Act aditional majorare salariu

Ioana Pavel
Ioana Pavel
19 Noiembrie 2024
19 Noiembrie 2024
Ioana Pavel
Ioana Pavel
[MODEL] Act aditional majorare salariu
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cuprins

Actul aditional de majorare a salariului trebuie completat atunci cand se modifica clauzele initiale ale contractului individual de munca in ceea ce priveste nivelul de salarizare al angajatului. Majorarea salariului poate avea loc ca urmare a negocierilor, dar si in contextul unor schimbari economice si legislative. In acest articol, vom prezenta modelul unui act aditional de majorare a salariului, explicand elementele esentiale ce trebuie incluse si pasii de urmat pentru a asigura conformitatea cu legislatia muncii din Romania. 

In ce conditii se poate majora salariul unui angajat

Salariul unui angajat se poate majora in urmatoarele conditii:

  1. Prin negociere individuala. Aceasta majorare are loc, de obicei, la solicitarea angajatului, urmata de o negociere cu angajatorul. Ea poate fi realizata ca urmare a evaluarii performantelor profesionale, la promovarea intr-o functie superioara sau dupa acumularea de competente sau certificari noi.  
  2. Majorare la initiativa angajatorului. De exemplu, compania poate avea o politica de crestere salariala anuala sau poate decide majorarea salariului pentru alinierea remuneratiilor la standardele de pe piata muncii. De asemenea, poate dori retinerea angajatilor valorosi si recompensarea unor performante deosebite.  
  3. Majorare obligatorie. In cazul in care salariul minim pe economie creste sau apare vreo modificare legislativa care impune cresteri salariale, angajatorul trebuie sa se conformeze noilor prevederi. De asemenea, daca exista in contractul colectiv sau individual de munca prevederi specifice legate de cresterea salariului (de exemplu in functie de vechimea in munca), angajatorul trebuie sa le puna in aplicare.

Majorarea salariului presupune modificarea unui element al contractului individual de munca si, conform art. 17 din Codul Muncii, aceasta modificare impune incheierea unui act aditional la contract. Actul aditional trebuie intocmit si semnat de ambele parti (angajator si angajat) anterior producerii modificarii. 

EXCEPTIE!
In cazul in care modificarea este prevazuta in mod expres de lege sau in contractul colectiv de munca aplicabil, nu se incheie act aditional, doar se pune in aplicare prevederea specifica.

In ceea ce priveste inregistrarea majorarii salariului in Revisal, aceasta poate fi transmisa in termen de 20 de zile lucratoare de la data producerii modificarii (in conformitate cu art. 4 alin. (3) din HG 905/2017). 

 

Kit de documente obligatorii in Legislatia Muncii si Salarizare - contine modele de contracte individuale de munca ce reflecta toate aceste modificari legislative!!

Ultimele acte impuse de lege, primele cerute ACUM la controlul ITM!

Comanda ACUM Kit de documente obligatorii in Legislatia Muncii si Salarizare si scapa rapid de stufoasa birocratie legislativa!

 

Studiu de caz – Majorare salariu minim prin act aditional sau decizie

 

Pentru a intelege mai bine care sunt situatiile in care este obligatorie semnarea unui act aditional la majoraea salariului, va prezentam mai jos un studiu de caz util privind modificarea salariului minim pe economie, cu explicatii clare de la specialistii portalcodulmuncii.ro: 

INTREBARE:

In situatia in care de la data de 01.07.2024 salariul minim s-a modificat, cu ce data trebuie semnat actul aditional: inainte de 01.07.2024 sau poate fi semnat si dupa data de 01.07.2024 dar cu valabilitate de la 01.07.2024? 

SOLUTIE aplicabila conform legislatiei in vigoare la data de 25 Iul 2024 

Mai intai trebuie sa stabilim unde incadram modificarea salariului:

  1. se modifica salariul minim la suma de 3.700 lei;
  2. se modifica salariul peste limita de 3.700 lei deoarece salariatul a lucrat deja 24 de luni cu salariul minim.

1. Modificare salariu la suma de 3.700 lei

Conform art. 1 din HG 598/2024 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, publicata in Monitorul Oficial nr. 529 din 6 iunie 2024, incepand cu data de 1 iulie 2024, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, prevazut la art. 164 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se stabileste in bani, fara a include indemnizatii, sporuri si alte adaosuri, la suma de 3.700 lei lunar, pentru un program normal de lucru in medie de 168,000 ore pe luna, reprezentand 22,024 lei/ora.

La data de 1 iulie 2024, Hotararea Guvernului nr. 900/2023 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 877 din 28 septembrie 2023, cu modificarile ulterioare, se abroga.

In concluzie, incepand cu data de 1 iulie 2024, salariul minim poate fi minimum 3.700 lei daca salariatii in perioada 1 ianuarie 2022 - 30 iunie 2024 nu au lucrat minimum 24 de luni cu salariul minim brut pe tara garantat in plata. In caz contrar, salariul trebuie sa fie superior salariului minim de 3.700 lei.

Daca salariul este de 3.700 lei se va incheia decizia angajatorului prin care se constata ca in conformitate cu prevederile HG 598/2024, incepand cu data de 1 iulie 2024, salariul va fi de 3.700 lei. Decizia poate avea orice data incepand cu data publicarii HG 598/2024 in Monitorul Oficial (6 iunie 2024), respectiv la data la care angajatorul a luat la cunostinta ca s-a modificat salariul minim.

Astfel, pentru salariul minim brut pe tara garantat in plata de 3.700 lei nu se incheie act aditional, angajatorul nu negociaza cu salariatul salariul minim atata timp cat acesta este reglementat intr-un act normativ.

Totodata, angajatorul nu are nevoie de acordul salariatului ci doar constata prin decizie ca salariul minim s-a modificat.

2. Modificare salariu peste limita de 3.700 lei

Conform art. 164 alin. (2^1) si (2^2) din Codul muncii:
(2^1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2022, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata stabilit in conditiile alin. (1) poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioada de maxim 24 de luni, de la momentul incheierii contractului individual de munca. Dupa expirarea perioadei respective, acesta va fi platit cu un salariu de baza superior salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.
(2^2) Prevederile alin. (21) se aplica si pentru salariatul platit cu salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, care are deja incheiat un contract individual de munca, perioada de maxim 24 de luni fiind calculata incepand cu data de 1 ianuarie 2022.

Daca salariatul a lucrat cu salariul minim 24 de luni, in perioada 1 ianuarie 2022 – 30 iunie 2024, incepand cu data de 1 iulie 2024 salariul acestuia trebuie sa fie superior salariului minim de 3.700 lei. Ori daca trebuie sa fie superior salariului minim, angajatorul trebuie sa negocieze cu salariatul noul salariu. In situatia in care partile negociaza modificarea elementului salariu din contractul individual de munca va avea loc prin incheierea unui act aditional la contract. Angajatorul nu poate modifica salariul, prin negociere, fara incheierea unui act aditional la contract.

Conform art. 17 alin. (5) din Codul muncii, orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, anterior producerii modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege sau in contractul colectiv de munca aplicabil.

Ori daca modificarea are loc incepand cu data de 1 iulie 2024, anterior producerii modificarii este cel mai tarziu data de 28 iunie 2024.

Prin urmare, conform HG 598/2024, publicata in Monitorul Oficial nr. 529 din 6 iunie 2024, prin decizie, angajatorul va modifica salariile minime acelor salariati care au salariul minim de 3.300 lei. Celor care au lucrat deja 24 de luni cu salariul minim si li se va majora salariul peste suma de 3.700 lei, si li se va incheia act aditional.

Model Act Aditional majorare salariu

Va prezentam mai jos un model de Act Aditional la CIM pentru majorarea salariului. Formularul poate fi descarcat in format PDF AICI>>

ANGAJATOR
Sediul Str. .............. nr. ....., 
Inregistrata la Registrul Comertului din Bucuresti sub nr. J..../...../.........
CUI RO ...........................
Telefon: ...........................
 
Act aditional nr. ..... din ................
LA CONTRACTUL INDIVIDUAL DE MUNCA
inregistrat in registrul general de evidenta a salariatilor la data de ......................
 
 
Partile contractului:
Angajator ..............................., cu sediul social in .............., Str. ......... nr. 14 ................, Sectorul/Judetul........................, inregistrata la Oficiul Registrului Comertului sub nr. J ............/............../.............., CUI RO ............, tel. ....................., avand contul nr. IBAN ......................................, deschis la Banca ..............................., reprezentata legal prin ....................., legitimat cu CI seria .............., nr. ...................., eliberata de .......................... la data ....................., CNP ...................................., in calitate de administrator 
si
Salariat ............................... domiciliat in ................, Str. ................ nr. ......., Sectorul/Judetul............................, posesor al CI seria ............ nr. ............... eliberata de .............................. la data de ....................., CNP ............................................. permis de munca seria ……. nr …………… din data de
 
in temeiul dispozitiilor art. 17 alin. (5) din Codul muncii – Legea nr. 53/2003 republicata, partile au negociat si au convenit majorarea salariului cu ...................................... lei. Astfel:
 
Art. 1. – Incepand cu data de ....................., salariul lunar se modifica astfel:
 
a) salariul de baza este de…………………………………………;
b) sporul de vechime…………………………………....................;
c) alte sporuri………………………………………….....................;
 
Art. 2. – Prezentul act aditional produce efecte incepand cu data de .................
 
Art. 3. – Departamentul contabilitate va pune in aplicare prevederile prezentei decizii.
 
Prezentul act aditional se incheie in doua exemplare, cate unul pentru fiecare parte  (salariat si angajator).
 
 
ANGAJATOR, SALARIAT,
....................................................... ...............................................
 
 
Reprezentant legal

 



 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]