Contract pe perioada determinata Tot ce trebuie sa stii despre CIM pe perioada determinata in 2023

cim perioada determinatadaca ai contract de munca pe perioada determinata beneficiezi de somajdezavantaje contract perioada determinata
Contract pe perioada determinata Tot ce trebuie sa stii despre CIM pe perioada determinata in 2023
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Despre contractul de munca pe perioada determinata exista multe discutii, atat pozitive cat si negative. Desigur ca este foarte important ca cel care are un astfel de contract individual de munca (CIM) pe perioada determinata sa inteleaga ca exista si o serie de dezavantaje, asa cum vom discuta in cele ce urmeaza.
 
Se ridica cateva intrebari pertinente la care sigur ai vrea sa ai raspuns, cum ar fi: daca ai contract de munca pe perioada determinata beneficiezi de somaj? Ce presupune prelungirea CIM pe perioada determinata? Dar ce putem spune despre preaviz in contextul unui contract pe perioada determinata?

 
ATENTIE la contractele de munca part-time, care au un alt regim de impozitare!
Legislatie privind impozitarea contractelor part-time, baza de calcul, reguli de calcul impozite, exceptii, DETALII AICI >>>

  1. Daca ai contract de munca pe perioada determinata beneficiezi de somaj?
  2. Dezavantaje contract perioada determinata
  3. Cim perioada determinata - art 83 codul muncii
  4. Contractul individual de munca pe perioada determinata - riscuri?
  5. Drepturile gravidelor cu contract pe perioada determinata 2023
  6. Perioada de proba pentru un CIM determinat
  7. Preaviz contract perioada determinata
  8. Prelungirea contractului individual de munca
  9. Contract individual de munca (pe durata determinata) - model
 
 
Vom aborda aceste aspecte, astfel incat atunci cand va veti afla in fata unui contract pe perioada determinata sa stiti ce sa alegeti. Fie ca sunteti in postura de angajat sau angajator.

 
Daca ai contract de munca pe perioada determinata beneficiezi de somaj?

 
Incepem cu una dintre cele mai raspandite intrebari vizavi de CIM pe perioada determinata. Se poate beneficia de somaj, daca ai un contract incheiat pentru o perioada determinata? Da, este posibil, daca se va indeplini urmatoarea conditie: realizarea unui stagiu de cotizare, de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii de somaj.
 
In acest caz, persoana a carei CIM a incetat, pentru ca a ajuns la termenul limita, va beneficia de indemnizatia de somaj atat timp cat este respectata conditia de mai sus.

 
ATENTIE la contractele de munca part-time, care de la 1 August 2022 au un alt regim de impozitare!

Dezavantaje contract perioada determinata

 
Vorbim in special de temerea de a-ti pierde jobul, mai ales in mediul de afaceri in care ne aflam in momentul de fata. De asemenea, cei care vor sa faca imprumuturi nu pot cere sume de bani mari, in conditia in care contractul este semnat pentru o perioada determinata de timp.
 
In rest, cei care au contract de munca pe perioada determinata beneficiaza de aceleasi drepturi ca si salariatii cu contract de munca pe perioada nedeterminata.


 

Cim perioada determinata - art 83 codul muncii

 
Conform PortalCodulMuncii in ceea ce priveste incheierea contractului pe durata determinata, dispozitiile art. 83 din Codul muncii republicat, prevad in mod expres si limitativ cazurile in care contractul de munca poate fi incheiat pe durata determinata, respectiv:
 
a) inlocuirea unui salariat in cazul suspendarii contractului sau de munca, cu exceptia situatiei in care acel salariat participa la greva;
b) cresterea si/sau modificarea temporara a structurii activitatii angajatorului;
c) desfasurarea unor activitati cu caracter sezonier;
d) in situatia in care este incheiat in temeiul unor dispozitii legale emise cu scopul de a favoriza temporar anumite categorii de persoane fara loc de munca;
e) angajarea unei persoane care, in termen de 5 ani de la data angajarii, indeplineste conditiile de pensionare pentru limita de varsta;
f) ocuparea unei functii eligibile in cadrul organizatiilor sindicale, patronale sau al organizatiilor neguvernamentale, pe perioada mandatului;
g) angajarea pensionarilor care, in conditiile legii, pot cumula pensia cu salariul;
h) in alte cazuri prevazute expres de legi speciale ori pentru desfasurarea unor lucrari, proiecte sau programe.
 
 
Astfel, se va putea incheia un contract de munca pe durata determinata numai in conditiile art. 83 din Codul muncii.

Contractul individual de munca pe perioada determinata - riscuri?

 
Daca angajarile sunt efectuate doar pe perioada determinata si nu se incadreaza in prevederile art. 83 din Codul muncii, adica incadrarea in munca pe durata determinata are loc cu eludarea legii, angajatorul poate fi sanctionat de inspectoratul teritorial de munca cu ocazia unui control sau ca urmare a unei sesizari pentru nerespectarea legislatiei muncii in temeiul Legii nr. 108/1999.
 
Angajarea pe durata determinata prin nesocotirea dispozitiilor legale poate fi sanctionata de inspectorii ITM chiar daca nu este prevazuta expres o sanctiune in Codul muncii.
 
Astfel, in baza art. 19 lit. (i) din Legea inspectiei muncii nr. 108/1999, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, inspectorul de munca, cu ocazia unui control, poate sa dispuna angajatorului masuri, in vederea remedierii intr-un timp determinat a neconformitatilor constatate iar nerespectarea acestor masuri se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei conform art. 20 din acelasi act normativ.
 

Drepturile gravidelor cu contract pe perioada determinata 2023

 
Va reamintim ca potrivit art. 56 din Codul Muncii - cazurile incetarii de drept a contractului individual de munca:
 
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
(...)
(i)  la data expirarii termenului contractului individual de munca incheiat pe durata determinata;
 
Asadar, chiar daca o salariata este gravida, atunci cand contractul de munca pe perioada determinata expira, angajatorul nu are obligatia de a-i prelungi contractul.
 
In acest context, nu discutam despre concedierea salariatei, ci despre un CIM expirat. Tocmai de aceea angajatorul poate alege sa nu prelungeasca CIM in situatia data.
 
In aceasta situatie, salariata poate beneficia de indemnizatia de somaj, daca indeplineste conditia mentionata mai sus, adica a realizat un stagiu de cotizare, de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii de somaj.
 
Practic, va beneficia de somaj pana va naste, ceea ce ii va conferi mamei dreptul la indemnizatia pentru cresterea copilului.
 

Perioada de proba pentru un CIM determinat

 
Articolul 85 din Codul Muncii reglementeaza si acest aspect. Asadar, salariatul incadrat cu contract individual de munca pe durata determinata poate fi supus unei perioade de proba, care nu va depasi:
 
a) 5 zile lucratoare pentru o durata a contractului individual de munca mai mica de 3 luni;
 
b) 15 zile lucratoare pentru o durata a contractului individual de munca cuprinsa intre 3 si 6 luni;
 
c) 30 de zile lucratoare pentru o durata a contractului individual de munca mai mare de 6 luni;
 
d) 45 de zile lucratoare in cazul salariatilor incadrati in functii de conducere, pentru o durata a contractului individual de munca mai mare de 6 luni.
 

Preaviz contract perioada determinata

 
In ceea ce priveste preavizul pentru un contract pe perioada determinata este aceeasi ca si in cazul oricarui alt contract de munca pe durata nedeterminata.
 
In cazul concedierii perioada de preaviz este de minimum 20 de zile lucratoare.
 
In cazul demisiei termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
 
Economisiti timp, energie si bani! Comandati acum exemplarul dvs. din lucrarea Impozitarea contractelor part-time de la 1 august 2022 pentru decizii rapide si actiuni profitabile bugetului firmei dvs, DETALII AICI >>> 
 

Modificare contract durata determinata in durata nedeterminata

 
Durata contractului individual de munca poate fi modificata prin act aditional ceea ce inseamna ca un contract pe durata determinata poate fi modificat in contract individual de munca pe durata nedeterminata. Aceasta modificare se poate realiza in mod legal prin act aditional anterior datei de expirare a contractului, mai multe puteti citi si AICI
 
 
Art. 82 Codul Muncii - forma si conditiile contractului individual de munca pe durata determinata
 
(2) Contractul individual de munca pe durata determinata se poate incheia numai in forma scrisa, cu precizarea expresa a duratei pentru care se incheie.
 
(3) Contractul individual de munca pe durata determinata poate fi prelungit, in conditiile prevazute la art. 83, si dupa expirarea termenului initial, cu acordul scris al partilor, pentru perioada realizarii unui proiect, program sau unei lucrari.
 
(4) Intre aceleasi parti se pot incheia succesiv cel mult 3 contracte individuale de munca pe durata determinata.
 
(5) Contractele individuale de munca pe durata determinata incheiate in termen de 3 luni de la incetarea unui contract de munca pe durata determinata sunt considerate contracte succesive si nu pot avea o durata mai mare de 12 luni fiecare.
 
Cu alte cuvinte, 36 de luni este durata maxima pe care poate fi incheiat un contract pe durata determinata, iar aceste aspecte sunt reglementate de art. 84 din Codul Muncii.
 
 
De asemenea, alin. (2) al art. 84 prevede si ca, in cazul in care contractul individual de munca pe durata determinata este incheiat pentru a inlocui un salariat al carui contract individual de munca este suspendat, durata contractului va expira la momentul incetarii motivelor ce au determinat suspendarea contractului individual de munca al salariatului titular.
 

Prelungirea contractului individual de munca

 
Conform art. 82 alin. (3) din Codul muncii, contractul individual de munca pe durata determinata poate fi prelungit, in conditiile prevazute la art. 83, si dupa expirarea termenului initial, cu acordul scris al partilor, pentru perioada realizarii unui proiect, program sau unei lucrari.
 
Astfel, Codul muncii reglementeaza prelungirea contractului individual de munca pe durata determinata doar in cazul in care aceste a fost incheiat pe durata unui proiect, program sau lucrari.
 
Rezulta ca, daca contractul individual de munca a fost incheiat pe durata determinata pentru un proiect, program sau lucrare, mai poate fi prelungit pe toata durata proiectului, programului sau lucrarii.
 
Daca contractul individual de munca nu a fost incheiat pe durata determinata pentru un proiect, program sau lucrare sunt aplicabile dispozitiile art. 82 alin. (4) din Codul muncii conform carora, intre aceleasi parti se pot incheia succesiv cel mult 3 contracte individuale de munca pe durata determinata.

 
Cate prelungiri prin act aditional ai voie sa efectuezi la un contract de munca pe durata determinata >>> 

In practica insa se poate efectua prelungirea pana la termenul de maximum 36 de luni, conform specialistilor de la Portal Codul Muncii.
 

Contract individual de munca (pe durata determinata) - model

 
Contract individual de munca (pe durata determinata) - model


(Art. 12 alin. (2) si art. 80-86 din Legea nr. 53/2003 –
Codul muncii si Ordinul nr. 64/2003 1, modificat si completat,
publicat in M.Of. nr. 139/04.03.2003)
 
incheiat si inregistrat sub nr. ... / ......... in registrul general de evidenta a salariatilor
 
A. PARTILE CONTRACTULUI...vezi modelul complet al contractului pe ejuridic >>>


ATENTIE la contractele de munca part-time - au un alt regim de impozitare!
Legislatie privind impozitarea contractelor part-time, baza de calcul, reguli de calcul impozite, exceptii, DETALII AICI >>>

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul intern!


Legea nr. 283, intrata in vigoare in 22 octombrie 2022, a modificat radical art. 243 din Codul muncii!

Astfel, conform noilor prevederi, sunteti obligat sa aduceti la cunostinta fiecarui salariat prevederile regulamentului intern, in prima zi de lucru, si sa faceti dovada indeplinirii acestei obligatii.

Regulamentul intern poate fi transmis pe suport de hartie sau in format electronic si isi produce efectele fata de salariat de la momentul luarii la cunostinta....Vezi AICI detaliile complete <<

de Mara Dobrin

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cim perioada determinatadaca ai contract de munca pe perioada determinata beneficiezi de somajdezavantaje contract perioada determinata

Data aparitiei: 05 Ianuarie 2023
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Urmareste-ne pe Google News
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Contract pe perioada determinata Tot ce trebuie sa stii despre CIM pe perioada determinata in 2023 Nota: 3.61 din 5 - 9 voturi.
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Deducere personala. CopilIntrebare: Pentru un copil care urmeaza sa implineasca 18 ani in data de 29 ianuarie si nu este inscris in nicio unitate de invatamant, deci nu merge la scoala, mama are dreptul sa beneficieze de deducere personala de baza la salariul lunii ianuarie, in conformitate cu modificarile aduse de OG nr. 16/2022? Precizez ca si tatal copilului nu obtine venituri si este declarat in intretinerea mamei.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Bonus in perioada de suspendare a contractului individual de munca. Temei legalIntrebare: Va rog sa ne oferiti opinia dvs cu privire la urmatoarea speta : avem un salariat care este intreaga luna ianuarie in concediu medical insa dorim sa ii oferim un bonus de performanta pentru realizarea cu maxima eficienta a sarcinilor de munca aferente anului 2022. Este in regula din punct de vedere legal? De regula cand oferim bonusuri/prime emitem o decizie din partea administratorului unde sunt trecute persoanele si sumele aferente.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“MODIFICARILE aparute in Codul Muncii. TOP 10 Studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"MODIFICARILE aparute in Codul Muncii. TOP 10 Studii de caz"
MODIFICARILE aparute in Codul Muncii. TOP 10 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"MODIFICARILE aparute in Codul Muncii. TOP 10 Studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]