legislatiamuncii.ro
legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Se dau zile libere pentru obligatii cetatenesti? Ce prevede Codul Muncii si ce trebuie sa stie angajatorii

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
03 Iunie 2025
03 Iunie 2025
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
Se dau zile libere pentru obligatii cetatenesti? Ce prevede Codul Muncii si ce trebuie sa stie angajatorii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Pentru a-si indeplini anumite obligatii cetatenesti, salariatii pot fi nevoiti uneori sa absenteze de la locul de munca pentru cateva ore sau chiar o zi intreaga. De exemplu, situatii precum citarea in instanta ca martor sau donarea de sange pot impune intreruperea activitatii profesionale.

Aceste cazuri genereaza intrebari firesti atat din partea angajatilor, cat si a angajatorilor: se acorda timp liber justificat pentru astfel de absente? Si, mai ales, cine acopera plata salariului in aceasta perioada? 

In acest articol vom analiza ce spune legislatia muncii cu privire la evenimentele care genereaza dreptul la zile libere platite pentru indeplinirea obligatiilor cetatenesti.

Obligatiile cetatenesti - ce inseamna si ce prevede Codul Muncii

Nu exista o definire legala a obligatiilor cetatenesti in Codul Muncii, insa in general acest concept acopera situatiile in care cetatenii sunt obligati sa raspunda convocarilor sau solicitarilor organelor de stat pentru indeplinirea unor responsabilitati civice fundamentale. 

De exemplu, printre principalele obligatii cetatenesti care genereaza absente justificate de la locul de munca se numara citarea in instanta in calitate de martor, convocarea de catre centrele militare pentru incorporare sau participarea la actiuni de donare de sange organizate de unitatile sanitare autorizate. 

Pentru astfel de situatii, legislatia prevede in mod expres posibilitatea ca salariatii sa absenteze justificat de la locul de munca, fara a le fi afectate drepturile salariale. Cu alte cuvinte, aceste absente sunt considerate motivate, iar zilele sau orele respective se platesc integral, ca si cum angajatul ar fi lucrat efectiv in acea perioada. 

Bineinteles, angajatorul are dreptul sa solicite salariatului prezentarea actelor doveditoare care justifica absenta, cum ar fi citatia judecatoreasca, convocarea organelor de ancheta sau adeverinta de la centrul militar.

Ai o intrebare legata de timpul de munca? Gaseste solutia in >>> Ghidul practic Totul despre timpul de munca

Comanda ACUM Ghidul practic Totul despre timpul de munca - lucrarea rezolva impecabil aspecte sensibile pe care ITM-ul le verifica INTOTDEAUNA cand vine in control!

Ce evenimente sunt incadrate la obligatii cetatenesti

Asa cum nu exista o definire legala a obligatiilor cetatenesti, nu exista nicio enumerare limitativa (exhaustiva) a acestora. Cu toate acestea, specialistii in legislatia muncii identifica anumite situatii care se pot grupa sub o astfel de denumire, si anume:

1. Participarea la recensamant de salariatii din administratiile publice specifice. In cazul unor dispozitii speciale, cum a fost HG 1502/2009 privind organizarea si desfasurarea recensamantului populatiei si al locuintelor din Romania in anul 2011, anumiti angajati (ai administratiei publice locale si serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor si ale celorlalte organe de specialitate a administratiei publice centrale) sunt scutiti de toate sarcinile care le revin la unitatile unde sunt incadrati si beneficiaza de toate drepturile salariale, potrivit legii, pe intreaga perioada de participare la lucrarile de recensamant. Asadar, aceasta situatie nu se aplica tuturor salariatilor, ci doar celor prevazuti in actele normative speciale. 

2. Donarea de sange. Potrivit art. 11 din HG 1364/2006, donatorul de sange are dreptul sa primeasca, la cerere, pentru fiecare donare efectiva, tichete de masa, o zi libera de la locul de munca, in ziua donarii si decontarea cheltuielilor de transport in comun din ziua donarii intre localitatea de domiciliu/resedinta donatorului. Ziua libera acordata de legiuitor a fost instituita ca zi platita prin contractul colectiv de munca unic la nivel national si prin celelalte contracte subsecvente acestuia. Astfel, ziua in care salariatul doneaza sange este zi libera astfel cum prevede legea, insa este platita daca prin contractul colectiv de munca aplicabil este reglementata astfel. 

3. Pentru indeplinirea indatoririlor militare. Potrivit art. 46 lit. d) din Legea 446/2006 privind pregatirea populatiei pentru aparare, angajatorii au obligatia sa suspende, in conditiile legii, raporturile de munca sau raporturile de serviciu care presupun absenta de la locul de munca, dupa caz, ale salariatilor care indeplinesc serviciul militar in conditiile prevazute la art. 3 alin. (5). Angajatorii sunt obligati sa pastreze locul de munca pe toata durata cat salariatii isi indeplinesc indatoririle militare. Pe durata suspendarii raporturilor de munca, salariatii nu vor beneficia de venituri salariale platite de angajator, asa cum rezulta din dispozitia art. 49 alin. (2) din Codul muncii, republicat. 

4. Citarea ca martor sau pentru declaratii. Conform art. 175 alin. (1) din Codul de procedura penala, chemarea unei persoane in fata organului de urmarire penala sau a instantei de judecata se face prin citatie scrisa. Citarea se poate face si prin nota telefonica sau telegrafica. Salariat chemat in fata organului de urmarire penala trebuie sa se prezinte la locul, ziua si ora indicate in citatie, astfel incat absenta de la locul de munca va fi motivata.

De asemenea, art. 190 alin. (2) din Codul de procedura penala prevede ca martorul, expertul si interpretul care sunt salariati au dreptul si la venitul de la locul de munca, pe durata lipsei de la serviciu, pricinuita de chemarea la organul de urmarire penala sau la instanta de judecata, iar potrivit alin. (6) din acelasi articol, venitul respectiv se plateste de cel la care lucreaza martorul, expertul sau interpretul. 

Sunt angajatorii obligati sa dea zile libere pentru obligatii cetatenesti?

Asa cum am vazut mai sus, in anumite situatii, angajatorul este obligat sa acorde timp liber salariatilor pentru indeplinirea obligatiilor cetatenesti, iar in unele cazuri este obligat si sa le plateasca salariul aferent perioadei de absenta, conform prevederilor legale in vigoare.

NOUTATI din Legislatie muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei!


Noile prevederi au in vedere reincadrarea fiscala
a diurnei si declararea acestea in D 112!

Aflati care este noul regim al diurnei din lucrarea
Diurna legala in Romania si in strainatate!

BONUS: 37 de studii de caz privind acordarea diurnei in situatii controversate, insotite de solutiile specialistilor

Vedeti AICI modificarile explicate >>


 

 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT
REGES Online. Modificarile din lege + Studii de Caz si Greseli frecvente

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“REGES Online. Modificarile din lege + Studii de Caz si Greseli frecvente”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
a
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"REGES Online. Modificarile din lege + Studii de Caz si Greseli frecvente"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]