Asa se face ca art. 64 alin. (1) din Codul Muncii contine prevederi referitoare la obligatia angajatorului de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, iar la alin. (3) se prevede ca ”Salariatul are la dispozitie un termen de 3 zile lucratoare de la comunicarea angajatorului, conform prevederilor alin. (1), pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la noul loc de munca oferit.”, urmand ca in cazul in care salariatul nu isi manifesta consimtamantul in scris, angajatorul sa dispuna concedierea.
Cum se justifica aparitia unui post nou in cadrul unei companii? Cum se procedeaza din punct de vedere legislativ?
Iata un caz prezentat pe PortalCodulMuncii.ro: "In urma evaluarii rezultatelor, directorul firmei a decis schimbarea din functie a directorului de service si oferirea unui alt post in cadrul companiei, post nou creat. In mod special. Nu este vorba de o abatere disciplinara, ci doar de un proces de schimbare pe motive de necorespundere profesionala. Salariul va ramane acelasi iar salariatul a acceptat noul post. Cum se poate realiza aceasta mutare pe un nou post? Ce documente trebuie emise astfel incat firma sa nu poata fi acuzata mai tarziu ca a procedat ilegal? Cum se documenteaza aparitia noului post?"
Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Codul muncii si Legea Dialogului Social
Incepem prin a mentiona cateva referiri care tin de necorespunderea profesionala, potrivit Legii 53/2003 - Codul muncii.
Aceasta prevede la art. 61 lit. d) ca angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat.
Anumite detalii cu privire la procedura de concediere pentru necorespundere profesionala se regasesc la art. 62, 63 si 64.
Art. 64 alin. (1) contine prevederi referitoare la obligatia angajatorului de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, iar la alin. (3) se prevede ca ”Salariatul are la dispozitie un termen de 3 zile lucratoare de la comunicarea angajatorului, conform prevederilor alin. (1), pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la noul loc de munca oferit.”, urmand ca in cazul in care salariatul nu isi manifesta consimtamantul in scris, angajatorul sa dispuna concedierea.
Avand in vedere aceste prevederi legale, consideram ca trebuie sa existe un document (comunicare) semnat de conducerea societatii prin care sa comunicati salariatului ca in urma rezultatului evaluarii anuale a performantelor se aplica prevederile Codului muncii cu privire la situatia in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat si ca propuneti salariatului un alt loc de munca vacant din cadrul companiei.
Legea nu prevede expres, insa apreciem ca in aceasta comunicare este util sa mentionati cateva caracteristici ale respectivului loc de munca: principalele atributii, unde se afla acesta (la sediu/punct de lucru) si salariul (in principiu informatiile prevazute la art. 17 alin. (3) din Codul muncii).
IMPORTANT
Aceasta comunicare trebuie semnata de conducatorul societatii si consideram ca trebuie semnata de primire de salariatul in cauza.
2. Referitor la infiintarea unui post nou intr-o societate privata, nu exista prevederi legale exprese, ci aceasta se face in conformitate cu statutul societatii fiind o decizie de management luata in functie de necesitatile de organizare a activitatii societatii sau de dezvoltare a acesteia...citeste continuare pe PortalCodulMuncii.ro >>>