Mutarea unui salariat pe un post nou, in cadrul companiei unde lucreaza. Cum se realizeaza?

creare post nouart 64 codul munciicodul muncii 2018necorespundere profesionala 2018
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Mutarea unui salariat pe un post nou, char in cadrul firmei unde este deja angajat, presupune anumiti pasi, in functie de activitatea prestata de salariat si aprecierea acestei, conform evaluarilor profesionale.

Asa se face ca art. 64 alin. (1) din Codul Muncii contine prevederi referitoare la obligatia angajatorului de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, iar la alin. (3) se prevede ca ”Salariatul are la dispozitie un termen de 3 zile lucratoare de la comunicarea angajatorului, conform prevederilor alin. (1), pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la noul loc de munca oferit.”, urmand ca in cazul in care salariatul nu isi manifesta consimtamantul in scris, angajatorul sa dispuna concedierea.

Cum se justifica aparitia unui post nou in cadrul unei companii? Cum se procedeaza din punct de vedere legislativ?

Iata un caz prezentat pe PortalCodulMuncii.ro: "In urma evaluarii rezultatelor, directorul firmei a decis schimbarea din functie a directorului de service si oferirea unui alt post in cadrul companiei, post nou creat. In mod special. Nu este vorba de o abatere disciplinara, ci doar de un proces de schimbare pe motive de necorespundere profesionala. Salariul va ramane acelasi iar salariatul a acceptat noul post. Cum se poate realiza aceasta mutare pe un nou post? Ce documente trebuie emise astfel incat firma sa nu poata fi acuzata mai tarziu ca a procedat ilegal? Cum se documenteaza aparitia noului post?"

Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:


Incepem prin a mentiona cateva referiri care tin de necorespunderea profesionala, potrivit Legii 53/2003 - Codul muncii.

Aceasta prevede la art. 61 lit. d) ca angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat.

Anumite detalii cu privire la procedura de concediere pentru necorespundere profesionala se regasesc la art. 62, 63 si 64.

Art. 64 alin. (1) contine prevederi referitoare la obligatia angajatorului de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, iar la alin. (3) se prevede ca ”Salariatul are la dispozitie un termen de 3 zile lucratoare de la comunicarea angajatorului, conform prevederilor alin. (1), pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la noul loc de munca oferit.”, urmand ca in cazul in care salariatul nu isi manifesta consimtamantul in scris, angajatorul sa dispuna concedierea.

Avand in vedere aceste prevederi legale, consideram ca trebuie sa existe un document (comunicare) semnat de conducerea societatii prin care sa comunicati salariatului ca in urma rezultatului evaluarii anuale a performantelor se aplica prevederile Codului muncii cu privire la situatia in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat si ca propuneti salariatului un alt loc de munca vacant din cadrul companiei.

Legea nu prevede expres, insa apreciem ca in aceasta comunicare este util sa mentionati cateva caracteristici ale respectivului loc de munca: principalele atributii, unde se afla acesta (la sediu/punct de lucru) si salariul (in principiu informatiile prevazute la art. 17 alin. (3) din Codul muncii).

IMPORTANT

Aceasta comunicare trebuie semnata de conducatorul societatii si consideram ca trebuie semnata de primire de salariatul in cauza.


2. Referitor la infiintarea unui post nou intr-o societate privata, nu exista prevederi legale exprese, ci aceasta se face in conformitate cu statutul societatii fiind o decizie de management luata in functie de necesitatile de organizare a activitatii societatii sau de dezvoltare a acesteia...citeste continuare pe PortalCodulMuncii.ro >>>


NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
creare post nouart 64 codul munciicodul muncii 2018necorespundere profesionala 2018

Data aparitiei: 08 Martie 2018
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Mutarea unui salariat pe un post nou, in cadrul companiei unde lucreaza. Cum se realizeaza? Nota: 3.9 din 5 - 5 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


ARTICOLE SIMILARE

Mutarea unui salariat pe un post nou, in cadrul companiei unde lucreaza. Cum se realizeaza?

Mai multe articole despre creare post nou
Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]