legislatiamuncii.ro
legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Formarea profesionala. Reglementari Codul Muncii, tipuri si obligatiile angajatorilor

Mara Dobrin
Mara Dobrin
05 Martie 2025
05 Martie 2025
Mara Dobrin
Mara Dobrin
formare profesionala obligatorieobligatie formare profesionala angajatori
Formarea profesionala. Reglementari Codul Muncii, tipuri si obligatiile angajatorilor
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Formarea profesionala reprezinta un capitol cu adevarat important in cadrul oricarei companii, fiind un instrument foarte util. Este demn de mentionat ca formarea profesionala este un aspect caruia managerii HR ar trebui sa-i acorde atentia cuvenita, avand in vedere cate beneficii poate aduce unei organizatii de orice fel. 

Pentru a intelege mai bine ce inseamna, ce prevede legislatia in vigoare si cum se aplica efectiv, vom detalia aspecte prevazute de Codul Muncii in acest sens, plus alte opinii oferite de specialisti in legislatia muncii.

Ce prevede Codul Muncii despre formarea profesionala

Participarea la formare profesionala poate avea loc la initiativa angajatorului sau la initiativa salariatului.

Conform art. 196 din Codul muncii, modalitatea concreta de formare profesionala, drepturile si obligatiile partilor, durata formarii profesionale, precum si orice alte aspecte legate de formarea profesionala, inclusiv obligatiile contractuale ale salariatului in raport cu angajatorul care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, se stabilesc prin acordul partilor si fac obiectul unor acte aditionale la contractele individuale de munca.

Pe perioada participarii la cursurile sau stagiile de formare profesionala initiate de angajator, salariatul va beneficia, pe toata durata formarii profesionale, de toate drepturile salariale detinute.

 

Tipuri de formare profesionala

Formarea profesionala a salariatilor se poate realiza prin urmatoarele forme, conform art.193 din Codul Muncii:

  •  participarea la cursuri organizate de catre angajator sau de catre furnizorii de servicii de formare profesionala din tara sau din strainatate;
  •  stagii de adaptare profesionala la cerintele postului si ale locului de munca;
  •  stagii de practica si specializare in tara si in strainatate;
  • ucenicie organizata la locul de munca;
  • formare individualizata;
  • falte forme de pregatire convenite intre angajator si salariat.

Concediul pentru formarea profesionala

Concediul pentru formare profesionala este reglementat de Codul Muncii la art. 154 - 158. Astfel, Codul muncii prevede ca salariatii au dreptul sa beneficieze, la cerere, de concedii pentru formare profesionala, iar aceste concedii se pot acorda cu sau fara plata.

Conform specialistilor de la PortalCodulMuncii, referitor la concediile fara plata, Codul muncii prevede, la art. 54 urmatoarele: ”Contractul individual de munca poate fi suspendat, prin acordul partilor, in cazul concediilor fara plata pentru studii sau pentru interese personale”.

Din acesta prevedere legala observam ca nu este obligatorie suspendarea CIM in cazul concediilor fara plata pentru studii, si in aceste conditii, angajatorul, impreuna cu salariatul pot opta pentru suspendarea sau nesuspendarea contractului.

Acest concediu fara plata pentru formare profesionala constituie vechime in munca, ceea ce este in concordanta si cu prevederile art. 158 din Codul muncii unde se prevede: ”Durata concediului pentru formare profesionala nu poate fi dedusa din durata concediului de odihna anual si este asimilata unei perioade de munca efectiva in ceea ce priveste drepturile cuvenite salariatului, altele decat salariul.”

De asemenea, acest tip de concediu fara plata nu este enumerat expres intre motivele de suspendare a contractului individual de munca prevazute la art. 50 – 52 din Codul muncii.

Reglementari cheie despre clauza de formare profesionala

Conform PortalCodulMuncii, pregatirea profesionala a salariatilor este obligatorie putand fi facuta in modalitatile prevazute de art. 193 Codul muncii
participarea la formarea profesionala poate avea loc la initiativa angajatorului sau la initiativa salariatului.

 

  1. In cazul in care participarea la cursurile sau stagiile de formare profesionala este initiata de angajator, toate cheltuielile ocazionate de aceasta participare sunt suportate de catre acesta.
  2. Durata obligatiei salariatului de a presta munca in favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, precum si orice alte aspecte in legatura cu obligatiile salariatului, ulterioare formarii profesionale, se stabilesc prin act aditional la contractul individual de munca.
  3. Daca formarea profesionala este realizata in afara programului sau in zilele de repaus saptamanal salariatii nu beneficiaza nici de ore suplimentare si nici de zile libere in contul zilelor in care s-au format profesional.
  4. Pe durata formarii profesionale salariatii nu presteaza munca pentru care s-au angajat si nu sunt la dispozitia angajatorului ci participa la cursuri de formare profesionala. Astfel, salariatii nu desfasoara activitatile din fisa postului si pe cale de consecinta formarea profesionala nu este remunerata.
  5. Nerespectarea de catre salariat a obligatiei de a nu avea initiativa incetarii raporturilor de munca determina obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca. Aceasta obligatie revine si salariatilor care au fost concediati in perioada stabilita prin actul aditional, pentru motive disciplinare, sau al caror contract individual de munca a incetat ca urmare a arestarii preventive pentru o perioada mai mare de 60 de zile, a condamnarii printr-o hotarare judecatoreasca definitiva pentru o infractiune in legatura cu munca lor, precum si in cazul in care instanta penala a pronuntat interdictia de exercitare a profesiei, temporar sau definitiv

Act aditional formare profesionala

Asa cum am mentionat si mai sus, angajatorul poate incheia act aditional de formare profesionala la contractul de munca cu acordul salariatului.


Un MODEL de act aditional pentru formare profesionala poti vedea si downloada de AICI.

Intrebari frecvente despre formarea profesionala

Pentru a te lamuri si a intelege cat mai bine toate aspectele care pot aparea atunci cand vorbim despre formarea profesionala, redam raspunsurile la cateva intrebari cheie


Formarea profesionala cuprinde si formele specifice sistemului national de invatamant? 
 

Potrivit specialistilor de la PortalContabilitate, formarea profesionala a adultilor cuprinde atat pregatirea profesionala cat si perfectionarea pregatirii profesionale.

Insa, formarea profesionala a adultilor nu cuprinde formele specifice sistemului national de invatamant.

Conform art. 26 din Legea 199/2023:

(1)Formarea initiala, in invatamantul superior, se realizeaza prin programe de studii universitare organizate pe 4 cicluri, dupa cum urmeaza:
a)ciclul scurt, in cadrul caruia se organizeaza programe de studii universitare de scurta durata;
b)ciclul I - in cadrul caruia se organizeaza programe de studii universitare de licenta;
c)ciclul II - in cadrul caruia se organizeaza programe de studii universitare de masterat;
d)ciclul III - in cadrul caruia se organizeaza programe de studii universitare de doctorat.

In consecinta, formarea profesionala nu cuprinde studiile universitare de scurta durata, licenta. master, doctorat.

IMPORTANT!

Procedura completa de evaluare a angajatilor

Contine explicatii detaliate despre obligatiile, dar si drepturile dvs., temeiuri legale, sanctiuni, sfaturi utile,  precum si modele gata redactate de fise de evaluare si de post, detalii AICI >>>


Formarea profesionala este obligatorie?


Dupa cum bine se stie, angajatorii au obligatia de a asigura participarea la programe de formare profesionala pentru toti salariatii, dupa cum urmeaza, potrivit art. 194 din Codul Muncii:

a) cel putin o data la 2 ani, daca au cel putin 21 de salariati;
b) cel putin o data la 3 ani, daca au sub 21 de salariati.


Cine suporta costurile de participare la programele de formare profesionala?


Depinde cine le va initia. Atunci cand angajatorul initiaza cursurile de formare profesionala, in conditiile prezentate de lege, acestea vor fi suportate de primul. In cazul in care salariatul doreste sa urmeze cursuri de formare profesionala, altele decat cele prevazute de angajator, va plati singur cursurile sau partial, angajatorul nefiind obligat sa le plateasca.

De asemenea, va fi nevoit sa restituie banii pentru programele de formare profesionala in eventualitatea in care va demisiona si nu va respecta termenele prevazute de actul aditional la CIM (acolo unde este cazul si s-a incheiat act aditional, etc).

NOUTATI din Legislatia muncii

REGES-ONLINE: Ce trebuie sa faceti pana pe 30 septembrie 2025?


 Conform reglementarilor, angajatorii au doua obligatii esentiale:

1. Inregistrarea in platforma REGES-ONLINE
2. Completarea si transmiterea tuturor datelor pentru contractele active de munca care nu sunt deja inregistrate in sistemul anterior

Incepeti acum tranzitia catre REGES-ONLINE cu ajutorul
Ghidului practic de operare in ReviSal (Reges)

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT
TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Descarcati raportul GRATUIT
“REGES Online. Modificarile din lege + Studii de Caz si Greseli frecvente”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la NOUTATILE
din HR!
Descarcati raportul
"TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]