Ore suplimentare efectuate in delegatie. Modalitate de compensare

21 Iunie 2011
21 Iunie 2011
Codul munciicompensarea munciicompensarea orelor suplimentareore suplimentaredelegatiedelegat
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Intrebare: Un merceolog care este trimis in delegatie pentru 3 zile ,de conducerea societatii si primeste diurna conform legislatiei in vigoare, poate beneficia "de un spor pentru lucru sistematic peste programul normal de lucru" pentru timpul in care face deplasarea, sau nu?

Mentionam faptul ca programul lui de lucru este de 8 ore zi, dar pe perioada delegarii timplul de lucru este mai mare iar in C.C.M. aplicabil in societate, acest spor se acorda doar salariatilor care nu lucreaza in ture de 8 ore/zi.
 
Raspuns: Pe perioada delegarii salariatul trebuie sa isi desfasoare activitatea in cadrul programului de lucru al unitatii care l-a delegat. Daca, la solicitarea angajatorului, salariatul presteaza munca in afara duratei programului normal de lucru al unitatii care l-a delegat inseamna ca salariatul efectueaza ore suplimentare.

Conform art. 123 alin.(1) coroborat cu art. 123 alin. (1) din Codul muncii , munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia si numai daca compensarea in acest termen nu este posibil, in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia. Potrivit art. 123 alin. (2) sporul pentru munca suplimentara, acordat in aceste conditii, se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza

Asadar, cuantumul sporului este cel stabilit prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca fara a  putea  fi mai mic de 75% din salariul de baza

In consecinta, aceasta este modalitatea legala in care se compenseaza orele supliemntare, inclusiv cele efectuate in delegatie.

Sporul pentru lucru sistematic peste programul de lucru era reglementat de Legea 57/1974 privind retribuirea dupa cantitatea si calitatea muncii la art. 71 alin. (4) potrivit caruia, Personalul cu functii de executie si cel operativ, care prin natura muncii lucreaza peste programul normal de lucru, poate primi, in locul retributiei pentru ore suplimentare, o retributie tarifara mai mare cu 5-25%, care se stabileste in raport cu timpul prevazut a fi prestat, in medie lunara, peste programul normal de lucru.

In prezent, nu mai exista posbilitatea legala ca sporul pentru munca suplimentara sa fie inlocuit cu alte forme de remunerare de natura celei stabilite de Legea 57/1974.   Prin contractele colective de munca se poate negocia un spor mai mare de 75% pentru compensarea orelor suplimentare dar nu se poate stabili inlocuirea sporului cuvenit pentru compensarea orelor suplimentare. O astfel de clauza este lovita de nulitate absoluta in baza art. 132 alin. (2) din Legea 62/2011.

Concluzionand, salariatul delegat are dreptul la compensarea orelor suplimentare conform prevederilor legale mai sus expuse, chiar daca acest drept nu i se cuvine potrivit contractului colectiv de munca aplicabil. Angajatorul are obligatia sa compenseze aceste ore in conditiile stabilite de Codul muncii privind compensarea orelor suplimentare. Nimic nu se opune ca angajatorul, separat de compensarea orelor suplimentare,  sa acorde si un spor pentru lucru sistematic peste programul de lucru, salariatului care in mod sistematic efectueaza ore suplimentare. Insa, acest spor nu constituie o alternativa la compensarea muncii suplimentare in conditiile Codului muncii .

Nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei conform art. 260 alin.(1) lit. i) din Codul muncii .
 
NOUTATI din Legislatie muncii

S-a modificat legislatia privind acordarea DIRNEI!


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]