Noile prevederi prin derogare de la nenumarate aspecte din Codul Muncii obliga managerii de HR sa aiba o atentie sporita cand vine vorba de procedurile privind pontajul si timpul de munca.
Am identificat 81 de probleme sensibile create de aceste modificari si o echipa de specialisti a raspuns oferind rezolvari si explicatii, pas cu pas, pentru toate aceste neclaritati si probleme din practica de zi cu zi.
- timpul de lucru al lucratorului mobil
- compensarea orelor suplimentare conform OUG 117/2021
- modificarea CIM prin Ordinul 585/2021
- orele suplimentare prestate in delegatie
- orele de noapte in zilele de sarbatoare legala
- inregistrarea in Revisal a indemnizatiei pentru timpul de lucru redus in baza OUG 132/2020
- fractiuni de ore si programul de lucru individualizat
- evidenta timpului de munca al persoanelor ce desfasoara activitate cu caracter mobil conform OUG 37/2021
- evidenta timpului de munca al salariatilor din microintreprinderi
- pontajul salariatilor cu ora de incepere si ora de sfarsit a programului de lucru
- modele-cadru pentru fisa de pontaj, CIM, acte aditionale;
- informatii despre sporuri si recompensarea orelor suplimentare;
- atentionari asupra unor capcane din textul de lege.
- pontajul orelor suplimentare prestate in delegatie;
- pontajul salariatului decedat in timpul programului.
Stim ca este foarte greu sa identificati la o simpla lectura subtilitatile care se ascund in spatele formularilor seci din lege, subtilitati care de obicei devin “evidente” la primul control ITM.
Probleme cum ar fi:
1. „Cum inregistram in REVISAL reducerea timpului de munca pentru cel mult 50% din durata prevazuta in CIM conform OUG 132/2020?”
2. „Cum se stabileste programul de munca individualizat si modul de repartizare a acestuia pe zile conform Legii 179/2020?”
3. „Exista vreo forma legala pentru stabilirea unui program de lucru de 4 zile/saptamana, 8 ore/zi, ca o solutie pentru a evita reducerea de personal?”
4. „Mai este valabila reducerea programului de lucru de la 8 la 6 ore pentru salariata care se intoarce din concediul pentru cresterea copilului inainte ca acesta sa implineasca 2 ani?”
Bonus special: Alaturi de cele 81 de solutii extrem de utile, lucrarea contine si:
>> modele-cadru pentru fisa de pontaj, CIM, acte aditionale;
>> informatii despre sporuri si recompensarea orelor suplimentare;
>> atentionari asupra unor capcane din textul de lege.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<