Ce trebuie sa stii despre orele suplimentare de lucru

Gabriela Dita
Gabriela Dita
04 Iunie 2015
04 Iunie 2015
Gabriela Dita
Gabriela Dita
orele suplimentareore suplimentarecompensare ore suplimentare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si 40 de ore pe saptamana, pentru salariatii care lucreaza cu norma intreaga.

Potrivit art. 120 din Codul muncii, munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal este considerata munca suplimentara.

Notiunea de ore suplimentare priveste munca prestata dupa orele de program in timpul zilelor lucratoare. Munca preastata in weekend nu are regimul juridic al orelor suplimentare.

Regimul juridic al orelor suplimentare este stabilit prin norme imperative, a caror nerespectare se sanctioneaza contraventional, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei.

Astfel, salariatii pot presta munca suplimentara fara a depasi 8 ore pe saptamana. In total, un salariat poate lucra 48 de ore saptamanal.

Durata maxima de 48 de ore poate fi depasita, in mod exceptional, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 4 luni calendaristice sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana.

Reglementarea duratei maxime de ore suplimentare este obligatorie atat pentru angajator, cat si pentru salariat. Altfel spus, angajatorul este contravenient daca accepta prestarea de ore suplimentare de catre salariat, chiar daca acesta este de acord cu prestarea loc, si chiar daca insusi salariatul o solicita.

Adesea, salariatii doresc sa presteze ore suplimentare in numar mai mare, vazand in aceasta o sursa de venituri in plus. Limita de 8 ore suplimentare pe saptamana mi poate fi insa depasita nici daca exista interes din ambele parti.

In practica judecatoreasca s-a decis ca depasirea duratei maxime legale a timpului de munca stipulate de art. 111 alin. (1) din codul muncii nu poate justifica solutia neplatii orelor suplimentarepeste limita legala. „Intentia legiuitorului a fost aceea de a proteja salariatul impotriva.unor masuri excesive ale angajatorului si nu a avut in vedere meplata orelor prestate peste limita prevazuta de lege” (Curtea de Apel Bucuresti, sectia a VII-a civila si pentru cauze privind conflicte de munca si asigurari sociale).

Sursa: Orele suplimentare de munca

Ghid practic: Totul despre compensarea orelor suplimentare



Diferenta dintre orele suplimentare si orele prestate in zilele de repaus saptamanal sau in zilele de sarbatoare legala

NOUTATI din Legislatie muncii

S-a modificat legislatia privind acordarea DIRNEI!


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]