Va reamintim ca inclusiv in 2024 este obligatoriu ca angajatorii sa aiba o Fisa de pontaj zilnica la locul de munca. Pentru reflectarea corecta a orelor de lucru, respectiv a timpului de munca, angajatorul are obligatia de a tine la locul de munca evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidentierea orei de incepere si a celei de sfarsit al programului de lucru, si de a supune controlului inspectorilor de munca aceasta evidenta, ori de cate ori se solicita acest lucru (art. 119 din Codul muncii astfel cum a fost modificat prin OUG 53/2017).
Tocmai de aceea, o foaie de pontaj lunar sau zilnic sunt cel mai des folosite atunci cand vrem sa tinem evidenta salariatilor la locul de munca.
Fisa de pontaj reprezinta totalitatea orelor muncite in fiecare zi de catre fiecare dintre salariati, fiind un factor important in calcularea salariului lunar, intr-un mod corect.
Va reamintim ca o fisa de pontaj trebuie sa contina urmatoarele informatii: numarul de zile lucratoare ale lunii; zilele de concediu de odihna; evidenta zilelor de absente nemotivate; evidenta zilelor de concediu medical ale fiecarui angajat; lista cu
orele suplimentare efectuate de fiecare angajat; nr. de ore lucrate zilnic, zile de concediu pt evenimente deosebite, etc.
Incalcarea de catre angajator a acestei obligatii constituie contraventie si este sanctionata cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei.
Angajatorul poate folosi orice metoda de pontaj atata timp cat la un control al inspectorilor de munca le poate pune la dispozitie evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidentierea orei de incepere si a celei de sfarsit al programului de lucru.
Nu este obligatorie nici condica de prezenta si nici semnatura salariatului, neavad o reglementare in acest sens. Ceea ce este obligatorie este evidentierea orelor de incepere si de sfarsit ale programului de lucru, si de a supune controlului inspectorilor de munca aceasta evidenta, ori de cate ori se solicita acest lucru. Modalitatea prin care se tine aceasta evidenta ramane la latitudinea angajatorului.
Pontajul pentru angajatii care isi desfasoara activitatea in mai multe locuri
Totodata, daca salariatul isi desfasoara activitatea in mai multe locuri, la mai multe puncte de lucru ale angajatorului, la sediul fiecarui punct de lucru organizat de catre angajator si unde isi desfasoara sau isi va desfasura activitatea un salariat trebuie sa se afle o copie a contractului individual de munca al acestuia semnat de ambele parti.
In concluzie, evidenta orelor de munca cu evidentierea orei de incepere si a celei de sfarsit al programului de lucru se va tine la locul de munca cu obligatia ca la sediul fiecarui punct de lucru organizat de catre angajator si unde isi desfasoara sau isi va desfasura activitatea un salariat sa se gaseasca si o copie a contractului individual de munca al acestuia sau pentru salariatii mobili, salariatii care desfasoara munca la domiciliu si salariatii microintreprinderilor definite la art. 4 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 346/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, angajatorul tine evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat in conditiile stabilite cu salariatii prin acord scris, in functie de activitatea specifica desfasurata de catre acestia.
Obligatia angajatorului de evidenta a orelor de munca - pontaj electronic
"Care sunt prevederile legale privind obligativitatea arhivarii pontajelor lunare in format fizic: pot fi acestea arhivate doar electronic?"
Solutie:
Asa cum am aratat, potrivit art. 119 din Codul muncii, republicat, angajatorul are obligatia de a tine la locul de munca definit potrivit art. 161 evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidentierea orelor de incepere si de sfarsit ale programului de lucru, si de a supune controlului inspectorilor de munca aceasta evidenta, ori de cate ori se solicita acest lucru.
In lipsa altor prevederi legale privitoare la evidenta orelor prestate de catre fiecare salariat, angajatorul stabileste modalitatile prin care tine evidenta orelor de munca.
In consecinta, angajatorul in functie de specificul activitatii va stabili modalitatile de intocmire a pontajului, respectiv pontaj electronic, condica cu semnatura, foaie colectiva de prezenta, stabilirea persoanelor responsabile cu intocmirea, verificarea, indosarierea, s.a.m.d. a acestora etc.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Atestat pentru angajare paznic. ExceptiiIntrebare: Putem angaja fara atestat de paza, pe perioada nedeterminata, pe postul de agent de securitate, o persoana care a avut calitatea de politist /cadru militar sau soldat/gradat voluntar? Multumesc,
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Fisa de post pentru programatorIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu o fisa de post pentru programator cod COR 251202
vezi AICI raspunsul specialistilor <<