Importanta fisei de pontaj si ce prevede Codul Muncii
Fisa de pontaj este un instrument de verificare a prezentei, dar serveste si ca o baza pentru calcularea salariilor si a altor beneficii legate de timpul de lucru. Fisa de pontaj este esentiala pentru asigurarea transparentei si conformitatii in raporturile de munca, contribuind la respectarea drepturilor angajatilor, prevenirea conflictelor si asigurarea unui management eficient al resurselor umane, prin furnizarea de date precise privind orele lucrate si absenteismul.
In conformitate cu prevederile articolului 119 din Codul Muncii, angajatorii sunt obligati sa mentina o evidenta detaliata a timpului de lucru pentru fiecare angajat, care sa includa atat ora de incepere, cat si ora de finalizare a programului de lucru zilnic. Aceasta evidenta trebuie sa fie disponibila si accesibila pentru verificare la locul de munca, iar angajatorul trebuie sa o prezinte inspectorilor de munca pentru control ori de cate ori acestia solicita acest lucru.
Ce alte detalii trebuie sa stie angajatorii despre fisele de pontaj
Iata principalele aspecte de luat in considerare de catre angajatori cu privire la fisa de pontaj:
1. Pontajul poate fi realizat manual, prin completarea unui registru de prezenta sau electronic. In timp ce pontajul manual poate deveni greoi si predispus la erori, pontajul electronic este mai eficient, facilitand si generarea de rapoarte detaliate si automatizarea proceselor de calcul al salariilor.
2. Fisa de pontaj tebuie sa includa obligatoriu ora de inceput si de sfarsit a programului. Pontajul trebuie sa reflecte situatia exacta a timpului in care salariatul presteaza munca, prin urmare in fisa de pontaj trebuie sa se regaseasca, pe langa ora de inceput si de sfarsit a programului de lucru si informatii privind: perioadele de pauza, orele suplimentare efectuate si absentele (inclusiv concediile).
3. Fisa de pontaj se completeaza indiferent de tipul de program de lucru. Conform legislatiei muncii, angajatorul poate stabili organizarea timpului de munca, in functie de specificul activitatii desfasurate, inclusiv printr-un program de lucru inegal, individualizat, in ture, in cadrul saptamanii de lucru comprimate, cu conditia respectarii dispozitiilor legale referitoare la timpul de munca si de odihna.
4. Fisa de pontaj nu trebuie semnata. Legislatia muncii NU prevede obligatia ca angajatii sa semneze Fisa de Pontaj. Cu toate aceste, angajatorul poate stabili singur acest lucru prin regulamentul intern.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Portal Codul Muncii
Concedierea perfect legala
Totul despre pontaj si programul de lucru - o lucrare esentiala pentru orice manager de resurse umane, ce contine 81 de raspunsuri pentru cele mai sensibile probleme legate de timpul si programul de munca
Model fisa de pontaj zilnic - PDF | EXCEL | WORD
Va prezentam un model de fisa de pontaj zilnic in formatele PDF, EXCEL si WORD:
Descarca Fisa de pontaj in PDF>>>