legislatiamuncii.ro
legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

OUG nr 156/2024: s-a INTERZIS plata orelor suplimentare pentru salariatii bugetari? Specialistii explica

Florentina Buzea
Florentina Buzea
15 Ianuarie 2025
15 Ianuarie 2025
Florentina Buzea
Florentina Buzea
OUG nr 156/2024plata ore suplimentare salariati bugetari
OUG nr 156/2024: s-a INTERZIS plata orelor suplimentare pentru salariatii bugetari? Specialistii explica
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intr-adevar, in anul 2025, doar  munca suplimentara efectuata peste durata normala a timpului de lucru de catre personalul din sectorul bugetar incadrat in functii de executie sau de conducere, precum si munca prestata in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza, in cadrul schimbului normal de lucru, se va compensa numai cu timp liber corespunzator.

Articolul XXXIV din OUG 156/2024 prevede:

(1) Pentru anul 2025, operatorii economici carora li se aplica prevederile art. 9 alin. (1) lit. b) si alin. (3) din Ordonanta Guvernului nr. 26/2013, aprobata cu completari prin Legea nr. 47/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, pot prevedea in bugetul de venituri si cheltuieli cresterea cheltuielilor de natura salariala fata de realizarile anului 2024, dar cu incadrarea in ultimul buget de venituri si cheltuieli aprobat, numai ca urmare a mentinerii drepturilor de natura salariala ale personalului, aflate in plata la data de 30 noiembrie 2024, si cresterii salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata pentru anul 2025 si a celorlalte cheltuieli de natura salariala aferente acestuia, numai pentru personalul care intra sub incidenta acestor reglementari, conditionat de indeplinirea urmatoarelor cerinte cumulative:

c) sa nu acorde in anul 2025 premii, prime, bonusuri, bonificatii si alte drepturi de natura salariala similare, cu exceptia sumelor ce reprezinta participarea salariatilor la profit si a cheltuielilor sociale prevazute la art. 25 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare

Cum se va proceda in cazul orelor suplimentare prestate de bugetari? Iata ce explica specialistii de la PortalCodulMuncii:

"Va rugam sa sprijiniti cu incadrarea notiunii de ore suplimentare, raportat la prevederile Codului Fiscal. Prin OUG 156/2024 pentru personalul bugetar s-a interzis plata orelor suplimentare. Nici un articol nu interzice expres plata orelor suplimentare pentru operatoriii economici mentionati la art. 1 din OG 26/2013. Singura interdictie pentru aceasta catedorie se regaseste la art. 34 alin. 1 lit. c).din OUG 156/2024. Va rugam sa ne clarificati daca notiunea de "alte drepturi de natura salariala similare" mentionate la art. 34 alin. (1) lit. c).din OUG 156/2024, respectiv daca plata orelor suplimentare poate fi incadrata in categoria "alte drepturi de natura salariala similare".


Raspunsul specialistului: 


Potrivit prevederilor art. 160 din Codul muncii, salariul cuprinde salariul de baza, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri.

Sporurile sunt beneficiile banesti acordate de angajator potrivit legii sau contractului colectiv de munca pentru a compensa anumite conditii de munca ex. spor conditii speciale, spor de noapte, spor toxicitate, spor munca in zile de repaus saptamanal sau de sarbatoare.

Veniturile din salarii si alte drepturi salariale  reprezinta ansamblul veniturilor banesti si in natura sub forma salariilor, sporurilor si indemnizatiilor acordate ca procent sau in sume fixe pentru conditiile deosebite de munca (prevazute de lege sau prin contracte individuale sau colective de munca), atat pentru timpul efectiv lucrat in programul normal de lucru sau suplimentar, cat si pentru timpul nelucrat platit, a premiilor si beneficiilor din profitul net, alte venituri asimilate salariilor, incasate efectiv in luna de referinta, indiferent pentru ce perioada se cuvin, precum si retinerile efectuate (impozite, contributii, rate pentru marfuri si imprumuturi etc.)

Veniturile asimilate salariilor reprezinta acele venituri care, desi nu sunt propriu-zis salarii, sunt tratate din punct de vedere fiscal in mod similar acestora si sunt supuse impozitarii si contributiilor sociale obligatorii.

Conform art. 76 – Codul fiscal:

(1) Sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica rezidenta ori nerezidenta ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca, a unui raport de serviciu, act de detasare sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda, inclusiv indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca acordate persoanelor care obtin venituri din salarii si asimilate salariilor.

Totul despre Orele suplimentare si munca in zi de repaus

Evitati amenzile de 15.000 de lei pentru fiecare persoana identificata ca prestand munca suplimentara, DETALII AICI >>>

Norme metodologice

(2) Regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplica si urmatoarelor tipuri de venituri, considerate asimilate salariilor:

s) orice alte sume sau avantaje in bani ori in natura.

Asadar, raportandu-ne la prevederile Codului fiscal, desi in OUG nr.156/2024 nu se regaseste in mod concret interdictia de plata a orelor  suplimentare ci doar” alte drepturi de natura salariala similare” opinam ca din coroborarea textelor sus invocate, plata orelor suplimentare intra in categoria “orice alte sume“ prevazuta la litera s) din art. 76 Cod  fiscal cat si in categoria de ” alte drepturi de natura salariala similare” prevazute in OUG 156/2024.

Un raspuns oferit in ianuarie 2025, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.  



     

     

    Atentie!

    Descarcati raportul GRATUIT

    "Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca"
    Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca

    Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


     

     

     
     
     

    Descarcati raportul GRATUIT
    “Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca”

    exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


     
    NOU in CODUL MUNCII
    Descarcati raportul
    GRATUIT
    "Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca"
    Adauga mai jos adresa ta de email
    si primesti Raportul Gratuit
    Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
    [x]