Tot ce trebuie sa stii despre delegare in 2015. Informatii pentru angajatori si angajati

Maria Nicutar
Maria Nicutar
26 August 2015
26 August 2015
Maria Nicutar
Maria Nicutar
delegareperioada maxima delegareprelungire delegaredecizie de delegaredelegare 2016
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Delegarea reprezinta exercitarea temporara, din dispozitia angajatorului, de catre salariat, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca.

Delegarea este reglementata prin urmatoarele acte normative:

- H.G. nr. 1.860/2006, publicata in M.O. nr. 1.046 din 29 decembrie 2006
- H.G. nr. 518/1995, publicata in M.O. nr. 154 din 19 iulie 1995.
- Art. 43 – 44 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicat in M.O. nr. 345 din 18 mai 2011.

Delegarea poate fi dispusa pe o perioada de maxim 60 de zile calendaristice in 12 luni si se poate prelungi pentru perioade succesive de maxim 60 de zile calendaristice, numai cu acordul salariatului.

Subliniem. Prima perioada de delegare este de maxim 60 de zile si pentru a se produce, angajatorul va emite o decizie de delegare. Prelungirea delegarii se face doar cu acordul expres al salariatului.

Iata mai jos un model de decizie de delegare, conform PortalCodulMuncii.ro:

Model decizie:

Denumire angajator
Date de identificare ale angajatorului (adresa completa, CUI)
Date de contact ale angajatorului (telefon, fax)
Nr.de inregistrare
Data inregistrarii

DECIZIE/ORDIN/DISPOZITIE
privind delegarea doamnei/domnului___________________



In temeiul prevederilor art. 42 alin.(1) coroborat cu prevederile art. 44 alin.(1) din Legea nr.53/2003- Codul muncii , republicata, cu completarile ulterioare;
_____(conducatorul unitatii)_____________________emite prezenta/prezentul


DECIZIE/ORDIN/DISPOZITIE:

Art. 1. Incepand cu data de ____________, potrivit art. 44 alin. (1) din Legea nr. 53/2003- Codul muncii , republicata, cu completarile ulterioare, doamna/domnul__________________ este delegat in cadrul ____________________, pentru o perioada de _____ (cel mult 60 de zile).
(2) Incepand cu aceeasi data, dl/dna________________, respectiv in functia de_____________________, in cadrul_________________, locul de munca___________________, beneficiind de toate drepturile ce decurg din aceasta calitate.
(3) Salariatul nominalizat la alin. (1) este indreptatit la plata tuturor cheltuilelor ocazionate de delegare.
(4) Cheltuielile generate de delegarea salariatului, respectiv cheltuielile de transport, cazare si indemnizatia de delegare sunt suportate pentru intreaga perioada de catre angajator, cu respectarea prevederilor legale.
Art. 2 Prezenta(ul) decizie/ordin/dispozitie poate fi contestata la instanta de judecata competenta, respectiv Tribunalul municipiului Bucuresti, in termen de 30 de zile (a se vedea termenele stipulate la art. 268 din Codul muncii , republicat) de la data comunicarii.
Art. 3 Compartimentul Resurse Umane, Compartimentul financiar-contabil si salariatul nominalizat la art. 1 vor duce la indeplinire prevederile prezentei(ului) decizii/ordin/dispozitii.


Numele si prenumele reprezentantului legal al angajatorului,
(persoana care potrivit legii /actelor juridice constitutive/altor tipuri de acte legale reprezinta angajatorul in relatiile cu tertii)
Semnatura reprezentantului legal al angajatorului,
Stampila angajatorului


Comunicata in data de__________________
Luat la cunostinta
Nume/Prenume
Semnatura salariatului:



Iata mai jos un model de acord asupra prelungirii perioadei de delegare, conform PortalCodulMuncii.ro:


Model de acord privind delegarea

ACORD

Subsemnatul .............................. angajat al .................................. delegat temporar la ........................... in cadrul departamentului .................. avand in vedere notificarea nr. ................... din data de .............. de prelungire a duratei perioadei de delegare in conformitate cu dispozitiile art. 44 alin. (1) din Codul muncii , prin prezentul inscris imi exprim acordul.
Inteleg ca masura dispusa are caracter temporar, delegarea fiind dispusa pe perioada ………………………………..  sau pana la data …………………….. .

Data,        Semnatura,



Angajatorul poate refuza prelungirea delegarii fara a prezenta un motiv intemeiat.

Conform specialistilor, refuzul salariatului de prelungire a delegarii NU poate constitui motiv de sanctionare disciplinara.


Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.

"Din prevederile articolului citat din Codul muncii rezulta ca un angajator poate delega salariatul in mod unilateral, deci fara a vea acordul acestuia, cel mult 60 de zile calendaristice in 12 luni.

Prin urmare, textul nu prevede ca pe perioade succesive de 60 de zile angajatorul poate dispune unilateral delegarea salariatului in 12 luni. Aceasta ar insemna ca angajatorul poate delega salariatul toate cele 12 luni din 60 in 60 de zile fara a avea acordul acestuia.

In consecinta, totalul zilelor in care angajatorul il poate delega pe salariat fara a avea nevoie de acordul acestuia este de 60 de zile calendaristice in 12 luni. ", explica pentru PortalCodulMuncii.ro, Consilier Juridic Rodica Mantescu.


>>Ce se intampla daca am delegat salariatul pe o anumita perioada de timp si in interiorul acestui interval pica si o zi de sarbatoare legala?

Zilele libere din perioada de delegare constituie zile libere atunci cand salariatul are liber.

 In acelasi timp, constituie timp de lucru perioada de timp in care salariatul presteaza munca si se afla la dispozitia angajatorului.

Chiar daca este delegat, salariatul poate primi zi libera in ziua de sarbatoare nationala.

In caz contrar, pentru munca prestata in delegatie in zi de sarbatoare legala, salariatul va beneficia de diurna iar angajatorul trebuie sa acorde salariatului ori alta zi libera ori un spor la salariu ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza.

Prevederile Codului muncii referitoare la repausul saptamanal trebuie respectate si in perioada in care salariatul se afla in delegatie.


>>Prin delegarea unui salariat ii poti modifica si durata timpului de lucru?

"Delegarea presupune schimbarea unui singur element al contractului individual de munca, respectiv locul muncii. Prin urmare, durata timpului de lucru, ca de altfel orice alt element al contractului individual de munca, nu se poate modifica prin efectul delegarii. ", precizeaza pentru PortalCodulMuncii.ro, Consilier Juridic Adina Popescu.


>>Ce trebuie sa stim despre refuzul angajatului de a da curs delegarii? Poate deveni motiv de sanctionare disciplinara?

"Legiuitorul a prevazut  faptul ca refuzul prelungirii delegarii  nu constituie abatere disciplinara nu si refuzul delegarii dispuse de angajator in mod unilateral pe durata celor 60 de zile . Totodata, in cazul delegarii dispuse unilateral de angajator, legea nu prevede ca salariatul poate refuza delegarea pentru motive temeinice asa cum, spre exemplu, exista prevedere legala in cazul detasarii.

Astfel, nu exista un text de lege care sa prevada expres ca refuzul salariatului de a da curs dispozitiei de delegare a angajatorului constituie abatere disciplinara.

Cu toate acestea, constituie abatere disciplinara fapta in legatura cu munca si care consta intr-o actiune sau inactiune savarsita cu vinovatie de catre salariat, prin care acesta a incalcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil, ordinele si dispozitiile legale ale conducatorilor ierarhici conform  art.247 alin. (2) din Codul muncii.

Prin urmare, angajatorul poate initia procedura cercetarii disciplinare iar daca din cursul acesteia rezulta ca sunt indeplinite elementele abaterii disciplinire va amite decizia de sanctionare disciplinara.

In fine, este de mentionat si faptul ca delegarea se dispune in interesul institutiei si nu in interesul salariatului.", precizeaza pentru PortalCodulMuncii.ro, Consilier Juridic Rodica Mantescu.


>>Vom plati indemnizatia de delegare doar in zilele lucratoare sau pe zile calendaristice?

Dreptul la indemnizatia de delegare apartine salariatului delegat iar acordarea acesteia se face pe toata durata delegarii, nu doar in zilele lucratoare. Tinem cont de faptul ca diurna trebuie sa acopere cheltuielile pe care salariatul le efectueaza, in zi lucratoare sau in zi nelucratoare.


>>Diferentele dintre delegare si detasare?
Sunt numeroase. Pornim de la simplul fapt ca delegarea presupune prestarea activitatii in contul aceluiasi angajator, doar ca locul se modifica. Detasarea reprezinta cu totul si cu totul alta notiune. Salariatul detasat va presta activitate in beneficiul unui alt angajator, la alt loc de munca, pe oferta salariala cea mai avantajoasa.

Ambele notiuni juridice au caracter temporar. Un salariat nu poate fi delegat sau detasat pe perioada nedeterminata, ci temporar, pentru rezolvarea unor chestiuni clare, concrete, finite.

Salariatul poate refuza detasarea daca are motiv intemeiat. Legea nu spune ca salariatul poate refuza delegarea. In lipsa unor dispozitii clare in Codul muncii sau in alte acte normative ce armonizeaza prevederile sale, nu putem decat sa intelegem ca angajatului ii revine obligatia de a da curs deciziei de delegare.


Atentie la faptul ca delegarea nu suspenda CIM intre salariat si angajator! Prin detasare, contractul individual de munca al angajatului poate fi suspendat la unitatea cedenta.

Delegarea nu suspenda, implicit, nici munca si nici plata salariului.

Perioada in care salariatul este delegat reprezinta vechime in munca.

Mai tinem cont si faptul ca perioada initiala la delegare este de maxim 60 de zile in 12 luni si se poate prelungi pe perioade succesive de maxim 60 de zile. Detasarea poate fi dispusa pentru o perioada initiala de maxim 1 an si se poate prelungi pe perioade de maxim 6 luni.

Mai sunt multe diferente intre delegare si detasare. Va promit un material complet pe aceasta tema, cat mai curand!

Mult succes, curaj profesional si cariere stralucite!
Maria Nicutar








 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]