La art. 134 din Legea nr. 53/2003 Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se prevede:
Art. 134 (1) In cazurile in care durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 6 ore, salariatii au dreptul la pauza de masa si la alte pauze, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(2) Tinerii in varsta de pana la 18 ani beneficiaza de o pauza de masa de cel putin 30 de minute, in cazul in care durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 4 ore si jumatate.
(3) Pauzele, cu exceptia dispozitiilor contrare din contractul colectiv de munca aplicabil si din regulamentul intern, nu se vor include in durata zilnica normala a timpului de munca.
Iata un studiu de caz relevant in acest sens, potrivit PortalCodulMuncii:
"Este obligatoriu sa ofer angajatilor pauze in timpul zilei, pe langa pauza de masa? Exista un interval de timp la care sunt obligat sa le ofer pauze angajatilor sau este doar o decizie interna?"
Raspunsul specialistilor:
Din prevederile de la art. 134 alin. (1) rezulta ca pauzele ce se acorda salariatilor sunt stabilite prin contractul colectiv de munca (deci stabilite prin negociere angajator-salariati) sau prin regulamentul intern (stabilite de angajator, daca doreste sa le acorde).
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Portal Codul Muncii
Insa, pentru anumite domenii, in afara de aceste prevederi generale exista si prevederi speciale, legate de sanatatea si securitatea in munca a salariatilor, prin care se stabileste obligativitatea stabilirii unor pauze la un anumit interval de timp de munca.
Cu titlu de exemplu, mentionam prevederile Hotararii Guvernului nr. 1028/2006 privind cerintele minime de securitate si sanatate in munca referitoare la utilizarea echipamentelor cu ecran de vizualizare.
La art. 5 al acestui act normativ se prevede ca angajatorii au obligatia de a face o analiza a posturilor de lucru pentru a evalua conditiile de securitate si sanatate oferite lucratorilor, in special in ceea ce priveste eventualele riscuri pentru vedere, probleme fizice si solicitare mentala.
De asemenea, la art. 8 se stabileste ca angajatorul trebuie sa planifice sarcinile lucratorului astfel incat folosirea zilnica a ecranului de vizualizare sa fie intrerupta periodic prin pauze sau schimbari de activitate, care sa reduca suprasolicitarea in fata ecranului de vizualizare.
Practic prin aceste reglementari se stabileste obligatia, in sarcina angajatorului, de a evalua conditiile de la locul de munca si, in functie de acestea, sa fie apoi stabilite pauzele – frecventa si durata acestora.
In practica se intalneste o programare a unor pauze de 5-10 minute la 1 ora (respectiv, din 60 de minute, 50-55 minute de munca si 10-5 minute de pauza in functie de intensitatea activitatii).
Asupra acestor aspecte, avand in vedere ca tin de asigurarea sanatatii si securitatii lucratorilor, apreciem ca este util sa va consultati cu persoana responsabila cu domeniul SSM din societate sau cu prestatorul extern de servicii SSM dar si cu medicul de medicina muncii.
Un raspuns oferit in ianuarie 2025, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.