Va informam ca inspectorii de munca au aplicat amenzi in valoare de aproape 1,26 milioane de lei in Campania nationala de control pentru verificarea respectarii prevederilor legislatiei muncii in unitati de cazare.
Acest anunt a fost facut de Inspectia Muncii, conform
Agerpres:
"Prin aceasta campanie, am verificat daca drepturile salariatilor sunt respectate si daca angajatorii vizati se conformeaza reglementarilor legale in vigoare referitoare la relatiile de munca si la securitatea si sanatatea in munca. La nivel national, au fost efectuate 1.595 de controale, din care 864 in domeniul relatiilor de munca si 731 in domeniul SSM, in urma carora au fost aplicate 1.088 de sanctiuni, din care 179 de amenzi, in valoare totala de 1.258.800 de lei si 909 avertismente. Inspectorii de munca au identificat 42 de persoane prestand munca nedeclarata, aflate in urmatoarele situatii: 31 nu au avut incheiat contract individual de munca cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii, 6 nu au avut transmise elementele contractului individual de munca in registrul general de evidenta a salariatilor cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii si 4 au depasit durata timpului de munca stabilita in cadrul contractelor individuale de munca cu timp partial, iar o persoana avea contractul individual de munca suspendat. Ca urmare a tuturor neconformitatile despistate, inspectorii de munca au dispus 1.896 de masuri obligatorii de intrare in legalitate, cu termene precise de indeplinire", a declarat Mihai Nicolae Uca, inspector general adjunct de stat.
Campania nationala s-a desfasurat in perioada 28 august - 8 septembrie 2023 si a vizat actiuni de control pentru identificarea cazurilor de munca nedeclarata si pentru pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind incheierea si executarea contractelor individuale de munca si pentru verificarea modului in care sunt respectate cerintele minime pentru imbunatatirea securitatii si protectia sanatatii lucratorilor, de catre angajatorii care desfasoara activitati in domeniile: servicii de cazare, facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata si alte facilitati de cazare similar (clasa din care au fost verificate doar motelurile).
Ce deficiente au fost constatate?
Vorbim despre: nerespectarea dispozitiilor legale privind durata maxima a timpului de munca, necompensarea orelor suplimentare cu timp liber corespunzator sau neacordarea sporului corespunzator la salariu, in cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila; nerespectarea dispozitiilor legale privind dovada achitarii drepturilor salariale prin semnarea statelor de plata sau prezentarea altor documente justificative in acest sens; nerespectarea dispozitiilor legale privind munca de noapte; neacordarea repausului saptamanal; nerespectarea dispozitiilor legale privind intocmirea contractului de munca cu timp partial.
Inspectorii de munca au constatat printre altele: lipsa verificarii periodice, in termen, de catre persoane autorizate, a centurii de impamantare si instalatii electrice degradate; balustrade fara mana curenta, pavimente denivelate cu placi de gresie sparte si/sau nefixate, ventilatie insuficienta; neetichetarea tuturor recipientelor cu substante chimice existente in unitate; lipsa autorizatiei de functionare din punct de vedere al securitatii si sanatatii in munca; planul de prevenire si protectie incomplet, in sensul ca nu au fost stabilite masurile de prevenire si protectie corespunzatoare si persoanele responsabile; nu s-au asigurat stingatoare de incendiu, trusele de prim ajutor expirate si incomplete; neacordarea de echipamente individuale de protectie pentru lucratori conform riscurilor evaluate sau nepurtarea, de catre lucratori, a echipamentelor individuale de protectie din dotare.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Salariul dupa 24 de luni vechimeIntrebare: Am un angajat cu contract de munca de peste 24 de luni care a avut pana la 31.12.2024 salariu peste cel minim pe economie, adica 3900. Incepand cu data de 01.01.2025 putem sa-l aducem la minimul pe economie de 4050, chiar daca are peste 24 de luni de la data incheierii contractului individual de munca sau trebuie sa i acordam un salariu de baza superior salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Revizuire medicala. Incadrare in gradul III de invaliditateIntrebare: Suntem in situatia in care avem un angajat care are decizie medicala asupra capacitatii de munca si limitare de a lucra 4 ore /zi, grad de invaliditate 3, capacitate de munca pierduta la jumatate (are si certificat de incadrare in grad de handicap accentuat pana la data de 29.09.2025). Am redus programul la 4 ore /zi si salariul aferent celor 4 ore conform deciziei medicale. Va rog ma puteti ajuta cu urmatoarele raspunsuri: 1) exista posibilitatea legala de la lucra 8 ore daca angajatul doreste...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<