Munca in schimburi in zilele libere de sarbatoare legala si compensarea muncii suplimentare

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
16 Septembrie 2024
16 Septembrie 2024
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
munca in schimburimunca suplimentaramunca in zile de sarbatoare legala
Munca in schimburi in zilele libere de sarbatoare legala si compensarea muncii suplimentare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va reamintim ca munca in zi de sarbatoare legala si munca suplimentara sunt reglementate distinct de art. 139 si 120-124 din Codul muncii.

Conform art. 139 alin. (1) din Codul muncii:

Zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt:

- 1 si 2 ianuarie;
- 6 ianuarie - Botezul Domnului - Boboteaza;
- 7 ianuarie - Soborul Sfantului Proroc Ioan Botezatorul;
- 24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Romane;
- Vinerea Mare, ultima zi de vineri inaintea Pastelui;
- prima si a doua zi de Pasti;
- 1 mai;


- 1 iunie;
- prima si a doua zi de Rusalii;
- Adormirea Maicii Domnului;
- 30 noiembrie - Sfantul Apostol Andrei, cel Intai chemat, Ocrotitorul Romaniei;
- 1 decembrie;
- prima si a doua zi de Craciun;
- doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.

Art. 141 din Codul muncii stabileste ca prevederile art. 139 nu se aplica in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.

Din prevederile art. 139 mai sus citat rezulta ca munca poate fi prestata in zi de sarbatoare legala daca activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.

In cazul in care nu se acorda zi libera in ziua de sarbatoare legala intrucat activitatea nu a putut fi intrerupta din cauza caracterului procesului de productie sau specificului activitatii, salariatului trebuie sa i se asigure compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile (ore libere platite).

In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile, salariatul beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Pentru a intelege mai bine situatiile de acest gen, iti prezentam un studiu de caz explicat de specialistii de la PortalCodulMuncii:

"In cazul muncii in schimburi, daca se efectueaza ore suplimentare peste norma legala de 160 de ore pe luna, si salariatul lucreaza, de exemplu, 168 de ore, se aplica urmatoarele reguli conform legii: 1. Daca cele 8 ore suplimentare sunt efectuate intr-o zi de sarbatoare legala: Salariatul are dreptul sa primeasca, in termen de 30 de zile, fie zi libera platita, fie plata orelor suplimentare. Daca ziua libera platita nu poate fi acordata in cele 30 zile, se vor plati orele suplimentare. 2. Daca cele 8 ore suplimentare sunt efectuate peste programul de lucru normal: Salariatul trebuie sa primeasca o zi libera platita in termen de 90 de zile. In cazul in care acordarea zilei libere platite nu este posibila in cadrul celor 90 de zile, orele suplimentare vor fi platite dublu. In cazul muncii in ture, orele lucrate de angajati se compenseaza de la o luna la alta; astfel, intr-o luna pot fi mai multe ore lucrate, iar in alta mai putine. Este corecta aplicarea zilelor libere platite in termen de 30 sau 90 de zile, in functie de situatie? In zilele in care se acorda zi libera platita, tichetele de masa se acorda?"


Asa cum am observat si in articolele din lege enumerate mai sus, indiferent de organizarea timpului de lucru, un salariat beneficiaza pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala daca nu i se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile (ore libere platite), de un spor la salariu, ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Totul despre Orele suplimentare si munca in zi de repaus - Evitati amenzile de 15.000 de lei pentru fiecare persoana identificata ca prestand munca suplimentara!
Pentru a veni in sprijinul dvs. va oferim Stick-ul Orele suplimentare si munca in zi de repaus – unica lucrare ce « intoarce pe toate fetele » acest important subiect, detalii AICI >>>

In exemplul dat, daca se lucreaza intr-o zi de sarbatoare legala si se acorda liber intr-o alta zi, in urmatoarele 30 de zile, nu se mai plateste sporul de 100% deoarece se acorda ziua libera platita. Se plateste ziua de munca prestata in zi de sarbatoare legala si se mai plateste inca odata, pentru faptul ca nu a beneficiat de ziua libera de sarbatoare legala, ziua libera acordata in compensare.
Daca ziua libera platita in compensarea muncii in zi de sarbatoare legala nu poate fi acordata in termenul de 30 zile, se va plati sporul de 100% pentru munca in zi de sarbatoare legala si nu sporul de 75% pentru munca suplimentara.

Munca suplimentara si orele suplimentare
 

Munca suplimentara este munca prestata in zilele de lucru peste programul normal.
Orele suplimentare efectuate in cursul saptamanii intr-o zi de sarbatoare legala, nu sunt ore suplimentare ci este munca in zi de sarbatoare legala. Sa presupunem ca salariatul a prestat 8 ore intr-o zi de sarbatoare legala.

Munca in ture, in schimburi sau orice alt mod de organizare, nu constituie o exceptie de la prevederile legale stabilite de Codul muncii, cu privire la munca suplimentara, repausul saptamanal, perioada de repaus obligatorie dupa ziua de munca de 12 ore, munca in zilele de sarbatoare legala.

Munca in zi de repaus saptamanal, munca de noapte, munca in zilele de sarbatoare legala si munca suplimentara sunt reglementate distinct.
Ori daca cele 8 ore sunt prestate in zi de sarbatoare legala se aplica regimul muncii in zi de sarbatoare legala si nu cel al muncii suplimentare.

Salariatului i se platesc 8 ore de activitate cu salariul corespunzator la care se adauga un spor de 100% din salariu de baza pentru munca in zi de sarbatoare legala, adica cele 8 ore de activitate in zi de sarbatoare legala se platesc cu 200%.

Astfel, pentru munca in zi de sarbatoare legala se aplica regimul muncii prestate in zi de sarbatoare legala nu si regimul muncii suplimentare. La cele 8 ore se aplica numai sporul de 100% nu si sporul de 75%.

Munca in zi de sarbatoare legala
 

Asadar, nu exista munca suplimentara in zi de sarbatoare legala ci exista munca in zi de sarbatoare legala.

2. Daca cele 8 ore suplimentare sunt efectuate peste programul de lucru normal, salariatul fie beneficiaza de o zi libera platita in urmatoarele 90 de zile, iar daca acordarea unei zile libere nu este posibila, salariatul va beneficia de un spor de cel putin 75% la salariul de baza.

Conform art. 114 alin. (1) din Codul muncii, durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.

(2) Prin exceptie, durata timpului de munca, ce include si orele suplimentare, poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 4 luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana.
(3) Pentru anumite activitati sau profesii stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, se pot negocia, prin contractul colectiv de munca respectiv, perioade de referinta mai mari de 4 luni, dar care sa nu depaseasca 6 luni.
(4) Sub rezerva respectarii reglementarilor privind protectia sanatatii si securitatii in munca a salariatilor, din motive obiective, tehnice sau privind organizarea muncii, contractele colective de munca pot prevedea derogari de la durata perioadei de referinta stabilite la alin. (3), dar pentru perioade de referinta care in niciun caz sa nu depaseasca 12 luni.
(5) La stabilirea perioadelor de referinta prevazute la alin. (2)-(4) nu se iau in calcul durata concediului de odihna anual si situatiile de suspendare a contractului individual de munca.
(6) Prevederile alin. (1)-(4) nu se aplica tinerilor care nu au implinit varsta de 18 ani.
Iar conform art. 115 din Codul muncii, durata zilnica a timpului de munca de 12 ore va fi urmata de o perioada de repaus de 24 de ore.

Munca suplimentara este munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal, prevazuta la art. 112 din Codul muncii.
Art. 112:
(1) Pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana.
(2) In cazul tinerilor in varsta de pana la 18 ani durata timpului de munca este de 6 ore pe zi si de 30 de ore pe saptamana.
(2) Munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.

Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite
 

Conform art 122 alin. (1) din Codul muncii, munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 90 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia. In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.

Conform art. 123 alin. (1) daca compensarea in urmatoarele 90 de zile calendaristice nu este posibila, in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
Potrivit art. 123 alin. (2) sporul pentru munca suplimentara, acordat in aceste conditii, se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

Astfel, cele 90 de zile se calculeaza doar daca in acest interval nu se poate compensa munca suplimentara cu timp liber corespunzator.
Timpul liber corespunzator poate fi acordat oricand, chiar si in ziua urmatoare prestarii activitatii deoarece prioritate are acordarea timpului liber corespunzator si numai daca acordarea acestuia nu este posibila, nici intr-un termen de 90 de zile, se ajunge sa se plateasca sporul pentru munca suplimentara.

Totul despre Orele suplimentare si munca in zi de repaus - Evitati amenzile de 15.000 de lei pentru fiecare persoana identificata ca prestand munca suplimentara >>>

Asadar, salariatului trebuie sa i se compenseze cu timp liber orele suplimentare in urmatoarele 90 de zile, iar daca acest lucru nu este posibil, munca suplimentara se compenseaza cu un spor de cel putin 75% din salariu de baza.
In cazul compensarii cu timp liber corespunzator, salariatul nu va fi platit pentru orele suplimentare ci va fi platit pentru orele libere in luna in care beneficieze de ore libere in compensare. In formularul 112 nu se declara mai multe ore lucrate decat numarul orelor lucratoare din luna.

In pontaj orele suplimentare efectuate vor figura ca ore de munca prestate. Acestea se cuprind in totalul orelor lucrate („Total ore lucrate”) si pot fi evidentiate intr-o coloana distincta „din care ore suplimentare”.

In zilele in care se recupereaza orele suplimentare efectuate, in pontaj aceste ore libere se vor evidentia distinct, putand nota de exemplu cu litera “C” orele compensate, iar, la sfarsit, cand se face calculul total pentru respectiva luna se aduna si orele din zilele notate cu “C”.

Pentru aceste ore libere angajatul primeste salariul corespunzator.

In cazul in care nu se poate efectua compensarea cu timp liber corespunzator, salariatul beneficiaza de un spor la salariu ce nu poate fi mai mic de 75% din salariu de baza precum si de salariu corespunzator orelor suplimentare.

Astfel, daca nu se acorda timp liber corespunzator in compensare, se platesc orele suplimentare la care se mai adauga si sporul care nu poate fi mai mic de 75% din salariu de baza, in luna efectuarii orelor suplimentare.

Codul muncii, prevede la art. 122 astfel:

(1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 90 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
(2) In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.

Intelegem din testul acestui articol ca munca suplimentara se compenseaza cu ore libere platite (adica ore libere platite 100%) in urmatoarele 90 de zile calendaristice si astfel salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
Si numai daca salariatul nu beneficiaza de timp liber corespunzator atunci primeste 175% pentru munca suplimentara.

Nu este necesar sa se astepte 90 de zile pentru compensaerea cu timp liber corespunzator ci ziua libera se poate acorda in ziua urmatoare prestarii activitatii.

In cazul in care ziua libera se acorda in aceeasi luna in care a fost prestata activitatea, in cazul muncii prestata in zi de sarbatoare legala exista posibilitatea acordarii tichetului de masa deoarece angajatorul poate acorda un tichet pentru fiecare zi in care salariatul a lucrat si nu mai mult decat cate zile lucratoare are luna.

In cazul muncii suplimentare nu se acorda tichet de masa in ziua in care se compenseaza cu timp liber corespunzator.

Un raspuns oferit in septembrie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

NOUTATI din Legislatia muncii

Doriti sa angajati lucratori straini?


Descoperiti principalele probleme pe care le veti intampina si aflati solutiile pentru acestea!

Aflati informatii complete participand in data de 23 septembrie la webinarul Noutati privind munca desfasurata de cetatenii straini in Romania

Lector: dr. Radu Stefan Patru

Important!
In calitate de participant, aveti dreptul de a adresa 1 intrebare pana la data de 16 septembrie, pe adresa mru@rs.ro, urmand sa primiti raspunsul chiar in cadrul webinarului!

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]