Intrebare:
In perioada 2007-2010, sporul de vechime a fost reglementat de art. 41 alin. (3) lit. d) din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pentru anii 2007-2010 care stabilea o limita minima si o limita maxima a sporului de vechime. Contractele colective de munca incheiate la nivel de ramura si la nivel de grupuri de unitati si de unitate nu puteau stabili un spor de vechime sub limita minima stabilita de CCMUN.
Conform art. II alin. (2) din Legea 402011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 532003 - Codul muncii , contractele colective de munca in aplicare la data intrarii in vigoare a acestei legi isi produc efectele pana la data expirarii termenului pentru care au fost incheiate.
1) Daca in contractul individual sau colectiv de munca aplicabil nu are la baza acordarea acestui spor este obligatoriu sa fie acordat ?
2) Coeficientii de ierarhizare sunt obligatorii sa fie acordati daca nu avem un contract colectiv unic la nivel national ?
3) Mai este valabil salariul pentru anumite ramuri de activitate cum ar fi comert, constructii s.a.m.d.?
40 Modele de Regulament Intern
Diurna legala in Romania si in strainatate
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Raspuns:
Sporurile pot fi legale sau conventionale. Sporurile legale sunt acele sporuri pe care angajatorul are obligatia sa le acorde in baza legii (sporul pentru munca suplimentara, sporul pentru munca in zilele de reapus saptamanal , sporul pentru munca in zilele de sarbatoare legala, sporul pentru munca de noapte, etc). Sporurile conventionale sunt acele sporuri pe care angajatorul are obligatia sa le acorde daca au fost negociate si inserate in CIM sau CCM (sporul pentru vechimea in munca, sporul pentru stabilitate, etc).
Dreptul la sporul de vechime nu este un drept consacrat de lege. De aceea, angajatorul are obligatia de a-l acorda numai daca a fost stabilit prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin contractul individual de munca.
Coeficientii de ierarhizare sunt stabiliti prin contractele colective de munca. Astfel, angajatorul are obligatia sa aplice coeficientii de ierarhizare stabiliti in contractul colectiv de munca aplicabil. Prin urmare, chiar daca nu mai exista contract colectiv de munca la nivel national si, mai mult, legea nu mai permite negocierea colectiva la acest nivel, daca in contractul colectiv de munca aplicabil s-au stabilit coeficienti de ierarhizare, angajatorul are obligatia sa-i aplice.
In baza dispozitiei legale stabilite la art. II alin. (2) din Legea 40/ 2011 , pe care ati citat-o, contractele colective de munca incheiate la nivel de ramura in aplicare la data intrarii in vigoare a acestul act normativ, isi produc efectele pana la data expirarii termenului pentru care au fost incheiate. Astfel, isi vor produce efectele pana la data expirarii termenului pentru care au fost incheiate, inclusiv clauzele referitoare la salarizare, deoarece nu sunt prevazute exceptii.