Va reamintim ca potrivit legislatiei in vigoare, angajatorii au o serie de obligatii fata de salariati. Si ne referim aici in special la companiile care numara mai mult de 10 angajati.
Concret, acestia au urmatoarele OBLIGATII, potrivit art. 40 din Codul Muncii:
- demara negocierile colective
- elabora planul anual de formare profesionala
- asigura participarea la programe de formare profesionala pentru toti salariatii
- suporta cheltuielile cu participarea la programele de formare profesionala
- asigura securitatea si protectia sanatatii lucratorilor
- organiza Comitetul de securitate si sanatate in munca, daca sunt incadrati cel putin 50 de salariati
- investiga cazurile de hartuire la locul de munca
- plati toate contributiile si impozitele aflate in sarcina sa

KIT-ul de documente instant obligatorii in Legislatia Muncii si Salarizare

Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari

Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
- elibera la cerere, toate documentele care atesta calitatea de salariat
- informa salariatii asupra conditiilor de munca
- asigura confidentialitatea datelor cu caracter personal ale salariatilor
Pentru a intelege mai bine relevanta acestor prevederi, am ales un studiu de caz prezentat pe PortalCodulMuncii:
"Va rog sa imi spuneti ce documente ar trebui sa intocmeasca o societate din momentul in care ajunge la 10 angajati."
Raspunsul specialistilor:
Obligatia de a demara negocierile colective si cea de a elabora planuri anuale de formare profesionala sunt doua aspecte importante in contextul relatiilor de munca, fiind in stransa legatura cu numarul de salariati. Tot de numarul de salariati depinde si obligatia de a angaja persoane cu handicap, ori cea de a numi un comitet de securitate si sanatate in munca (SSM).
Obligatia de a demara negocierile colective
I. In ceea ce priveste organizarea comitetului de securitate si sanatate in munca (SSM), articolul 184 din Codul muncii prevede:
(1) Comitetul de securitate si sanatate in munca se organizeaza la angajatorii persoane juridice la care sunt incadrati cel putin 50 de salariati.
(2) In cazul in care conditiile de munca sunt grele, vatamatoare sau periculoase, inspectorul de munca poate cere infiintarea acestor comitete si pentru angajatorii la care sunt incadrati mai putin de 50 de salariati.
(3) In cazul in care activitatea se desfasoara in unitati dispersate teritorial, se pot infiinta mai multe comitete de securitate si sanatate in munca. Numarul acestora se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil.
(4) Comitetul de securitate si sanatate in munca coordoneaza masurile de securitate si sanatate in munca si in cazul activitatilor care se desfasoara temporar, cu o durata mai mare de 3 luni.
(5) In situatia in care nu se impune constituirea comitetului de securitate si sanatate in munca, atributiile specifice ale acestuia vor fi indeplinite de responsabilul cu protectia muncii numit de angajator.
Obligatia de formare profesionala
II. Elaborarea planului anual de formare profesionala este prevazut de art.195 din Codul muncii, insa numai in situatia in care societatea re mai mult de 20 de salariati.
Articolul 194 litera b) din Codul muncii prevede ca angajatorii au obligatia de a asigura participarea la programe de formare profesionala pentru toti salariatii, cel putin o data la 3 ani, daca au sub 21 de salariati. Alin.(2) mentioneaza ca, cheltuielile cu participarea la programele de formare profesionala, asigurata in conditiile alin. (1), se suporta de catre angajatori.
III. Prin noua lege a dialogului social nr. 367/2022 s-a introdus obligatia pentru angajatorii care au cel putin 10 salariati sa initieze negocierea colectiva.
Avand in vedere ca negocierea colectiva este obligatorie la nivelul unitatilor care au cel putin 10 angajati/lucratori, precum si la nivel de sector de negociere colectiva, inseamna includerea in sfera obligatiei de a negocia colectiv si a angajatorilor care au intre 10 si 21 de angajati.
Aceasta obligatie nu inseamna doar disponibilitatea privind negocierea, ci tot ceea ce tine de buna desfasurare a negocierilor (elementele prevazute de art. 98 ), inclusiv alte aspecte care vizeaza dreptul angajatilor/lucratorilor de a infiinta un sindicat ori de a-si alege reprezentantii.
Contractul colectiv de munca este conventia incheiata in forma scrisa intre angajator/organizatia patronala, pe de o parte, si angajati/lucratori reprezentati prin organizatii sindicale, sau reprezentantii alesi ai angajatilor/lucratorilor, de cealalta parte, prin care se stabilesc clauze privind conditiile de munca, salarizarea, precum si alte drepturi si obligatii ce decurg din raporturile de munca.
Negocierea colectiva este reprezentata de toate formele de negociere care au loc intre angajator/organizatia patronala, pe de o parte, si sindicat/organizatia sindicala sau reprezentantii alesi ai angajatilor/lucratorilor, dupa caz, de cealalta parte, care urmaresc reglementarea relatiilor de munca ori de serviciu dintre parti, stabilirea conditiilor de munca, precum si orice alte acorduri in probleme de interes comun.
Prin incheierea contractelor colective de munca se urmareste promovarea si apararea intereselor partilor, prevenirea sau limitarea conflictelor colective de munca si asigurarea pacii sociale.
De retinut este faptul ca persoanele care au functii de conducere in unitate nu pot fi alese ca reprezentanti ai angajatilor/lucratorilor.
Tipuri de negocieri colective
Contractele colective de munca se pot negocia:
a) la nivel de unitati
b) la nivel de grupuri de unitati
c) la nivel de sectoare de negociere colectiva si
d) la nivel national.
Negocierea colectiva este obligatorie la nivelul unitatilor care au cel putin 10 angajati/lucratori, precum si la nivel de sector de negociere colectiva.
Initiativa negocierii colective apartine oricaruia dintre partenerii sociali.
Acest fapt nu elimina obligatia angajatorului in aceasta privinta, care isi poate anunta intentia de a negocia colectiv, prin mijloacele de comunicare stabilite in regulamentul intern.
Initiatorul negocierii colective poate face acest demers cu cel putin 60 de zile calendaristice inaintea expirarii contractelor colective de munca sau a expirarii perioadei de aplicabilitate a clauzelor stipulate in actele aditionale la contractele colective de munca.
Angajatorul are obligatia de a transmite anuntul privind intentia de incepere a negocierii colective cu cel putin 15 zile inainte de inceperea acesteia, care trebuie sa cuprinda data, locul si ora stabilite pentru demararea negocierilor.
Durata negocierii este de maximum 45 de zile, durata care poate fi depasita doar prin acordul partilor.
Contractele colective de munca pot avea inserate clauze care sa prevada renegocierea periodica a oricaror clauze convenite intre parti.
Angajatorii vor informa angajatii/lucratorii din unitate cu privire la obligatia de a initia negocierea colectiva si vor preciza cele doua variante posibile pentru a incepe negocierea, respectiv:
a) infiintarea unei organizatii sindicale sau dreptul de a se inscrie intr-un sindicat infiintat la nivelul sectorului de negociere ori
b) posibilitatea de a-si alege reprezentanti.
De retinut ca in cazul societatilor cu 10 salariati, exista obligatie privind initierea negocierii colective, nu si pentru incheierea unui contract colectiv de munca.
Instrumente si strategii moderne pentru gestionarea resurselor umane! Achizitionati acum Ghidul HR-istului!Contine cele mai noi tehnici de management HR, aplicate cu succes in marile corporatii din Romania, detalii AICI >>>
Daca se finalizeaza negocierea colectiva, se incheie contractul colectiv de munca pe perioada determinata, cuprinsa intre 12 si 24 de luni, cu posibilitatea prelungirii prin acordul partilor, o singura data, cu cel mult 12 luni.
Contractele colective de munca la nivel de unitate si actele aditionale la acestea se incheie in forma scrisa, se depun si se inregistreaza la inspectoratul teritorial de munca din raza sediului angajatorului.
Alte aspecte legale pe care trebuie sa le aveti in vedere:
a) partile sunt egale si libere la negocierea clauzelor si la incheierea contractelor colective de munca
b) este interzisa orice interventie a autoritatilor publice, sub orice forma si modalitate, in negocierea, incheierea, executarea, modificarea si incetarea contractelor colective de munca.
c) clauzele contractelor colective de munca pot stabili drepturi si obligatii numai in limitele si in conditiile prevazute de lege.
d) clauzele contractelor colective de munca produc efecte pentru toti angajatii/lucratorii din unitate, in cazul contractelor colective de munca incheiate la acest nivel;
e) contractele colective de munca, incheiate la orice nivel, pot fi semnate numai de reprezentantii mandatati in acest sens ai partilor care au negociat.
Un aspect important pe care toti angajatorii, la nivelul carora nu sunt infiintate sindicate, il vor avea in vedere, este cel privind obligatia de a permite, cel putin o data pe an, organizarea unei sesiuni de informare privind drepturile individuale si colective ale angajatilor/lucratorilor, la cererea federatiilor sindicale din sectorul de negociere colectiva al unitatii respective, cu invitarea reprezentantilor acestora.
In cazul unui control, angajatorii care nu s-au indeplinit obligatia de a demara negocierea colectiva risca o amenda cuprinsa intre 15.000si 20.000, iar necunoasterea legii nu poate fi invocate. Chiar daca negocierile esueaza, negocierile intre parti ar trebui reluate.
IV. In ceea ce priveste obligatia de a angaja persoane cu handicap, conform art. 78 alin. 2) si 3) din Legea 448/2006, persoanele cu handicap pot fi incadrate in munca conform pregatirii lor profesionale si capacitatii de munca, atestate prin certificatul de incadrare in grad de handicap, iar angajatorii asigura accesul acestora la ocuparea unui loc de munca adaptat, in conformitate cu potentialul functional si capacitatea de adaptare a acestora.
Aceasta obligatie incumba doar angajatorilor care au cel putin 50 de angajati si consta in a angaja persoane cu handicap intr-un procent de cel putin 4% din numarul total de angajati.
Un raspuns oferit in ianuarie 2025, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
INFOGRAFIC obligatii angajatori in 2025: