Este o greseala care la prima vedere nici nu pare a fi o greseala (de aceea si este atat de frecventa) si ale carei efecte urate nu se vad imediat, ci poate chiar peste 1-2 ani. Greseala consta in acordarea de prime de merit, diplome de excelenta, premii si alte mijloace de stimulare in mod nediferentiat tuturor salariatilor.
De ce este o greseala? Foarte simplu: daca ulterior angajatorul nu mai este satisfacut de munca unui salariat si ii desface contractul de munca, pe motiv de necorespundere profesionala, salariatul va putea obtine imediat in instanta anularea concedierii, aducand ca argumente tocmai recompensele si recunoasterile pe care le-a primit de-al lungul activitatii sale in firma.
Da, s-ar putea ca angajatorul, atunci cand a acordat tuturor salariatilor prime de merit, sa fi avut in vedere o justificare umanitara sau sociala, nu una legata de performantele la locul de munca. Sau, daca in timp a acordat calificativul “Angajatul lunii” tuturor, prin rotatie, e posibil sa fi vrut sa nu demoralizeze pe nimeni. Dar nu conteaza cum a gandit. Conteaza doar ca aceste masuri, altminteri generoase, se pot intoarce la un moment dat, asa cum am vazut, impotriva sa.
Solutia consta in intocmirea unui dosar al calitatii muncii fiecarui angajat, consemnand periodic aspecte legate de rezultatele muncii lui. E o masura utila nu numai pentru radiografierea performantelor salariatului, ci si pentru stabilirea unui plan de formare profesionala individualizata. In plus, un angajator atent isi va exprima din timp insatisfactia (preferabil in scris) cu privire la calitatea muncii acelor salariati in raport cu care s-ar putea pune problema concedierii.
In final, o observatie foarte importanta: in privinta concedierii pe motiv de necorespundere profesionala, Codul Muncii este extrem de zgarcit. Singura referire este una de trei randuri, anume la art. 61, litera d) unde se spune ca “angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat.” ATAT.
Restul, adica tot ce v-am prezentat mai sus, constituie “descifrarea” acestor trei randuri facuta de specialisti. O “descifrare” care nu ar fi fost posibila fara experienta practica a acestor specialisti, fara intelegerea din interiorul sistemului a modului cum functioneaza, concret, lucrurile. Asa trebuie inteles Codul Muncii! De citit poate sa il citeasca oricine, de inteles si de aplicat in mod avantajos pentru angajator – mai putini!
![Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic](https://www.rs.ro/dbimg/product/1475-apararea-impotr.png)
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
![250 Modele Fise de Post](https://www.rs.ro/dbimg/product/3215-250-modele-fise.png)
250 Modele Fise de Post
![Orele suplimentare si munca in zi de repaus](https://www.rs.ro/dbimg/product/2945-orele-supliment.jpg)
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Va intereseaza mai multe asemenea comentarii, interpretari, solutii? Le gasiti in Consilier – Codul Muncii , o adevarata Biblie in domeniul relatiilor de munca: biblioraft cu peste 700 de pagini + actualizare permanenta a informatiei + consultanta gratuita inclusa .