O greseala majora pe care o fac mai toti angajatorii!

codul munciiconcedierenecorespundere profesionala
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Este o greseala care la prima vedere nici nu pare a fi o greseala (de aceea si este atat de frecventa) si ale carei efecte urate nu se vad imediat, ci poate chiar peste 1-2 ani. Greseala consta in acordarea de prime de merit, diplome de excelenta, premii si alte mijloace de stimulare in mod nediferentiat tuturor salariatilor.

De ce este o greseala? Foarte simplu: daca ulterior angajatorul nu mai este satisfacut de munca unui salariat si ii desface contractul de munca, pe motiv de necorespundere profesionala, salariatul va putea obtine imediat in instanta anularea concedierii, aducand ca argumente tocmai recompensele si recunoasterile pe care le-a primit de-al lungul activitatii sale in firma.

Da, s-ar putea ca angajatorul, atunci cand a acordat tuturor salariatilor prime de merit, sa fi avut in vedere o justificare umanitara sau sociala, nu una legata de performantele la locul de munca. Sau, daca in timp a acordat calificativul “Angajatul lunii” tuturor, prin rotatie, e posibil sa fi vrut sa nu demoralizeze pe nimeni. Dar nu conteaza cum a gandit. Conteaza doar ca aceste masuri, altminteri generoase, se pot intoarce la un moment dat, asa cum am vazut, impotriva sa.

Solutia consta in intocmirea unui dosar al calitatii muncii fiecarui angajat, consemnand periodic aspecte legate de rezultatele muncii lui. E o masura utila nu numai pentru radiografierea performantelor salariatului, ci si pentru stabilirea unui plan de formare profesionala individualizata. In plus, un angajator atent isi va exprima din timp insatisfactia (preferabil in scris) cu privire la calitatea muncii acelor salariati in raport cu care s-ar putea pune problema concedierii.

In final, o observatie foarte importanta: in privinta concedierii pe motiv de necorespundere profesionala, Codul Muncii este extrem de zgarcit. Singura referire este una de trei randuri, anume la art. 61, litera d) unde se spune ca “angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat.” ATAT.
Restul, adica tot ce v-am prezentat mai sus, constituie “descifrarea” acestor trei randuri facuta de specialisti. O “descifrare” care nu ar fi fost posibila fara experienta practica a acestor specialisti, fara intelegerea din interiorul sistemului a modului cum functioneaza, concret, lucrurile.  Asa trebuie inteles Codul Muncii! De citit poate sa il citeasca oricine, de inteles si de aplicat in mod avantajos pentru angajator – mai putini!



Va intereseaza mai multe asemenea comentarii, interpretari, solutii? Le gasiti in Consilier – Codul Muncii , o adevarata Biblie in domeniul relatiilor de munca: biblioraft cu peste 700 de pagini + actualizare permanenta a informatiei + consultanta gratuita inclusa
 
 

 

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
codul munciiconcedierenecorespundere profesionala

Data aparitiei: 01 Octombrie 2009
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

O greseala majora pe care o fac mai toti angajatorii! Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru FizioterapeutIntrebare: As avea si eu nevoie de o fisa de post pentru functia de fizioterapeut, cod COR 226402.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Posibilitatea de detasare transnationala a cetatenilor ucraineniIntrebare: O societate din Romania are angajat un cetatean ucrainean. Acest cetatean ucrainean a obtinut in Romania permisul de sedere pentru beneficiarii protectiei temporare. Societatea doreste acum sa il detaseze in Spania. Avand in vedere cele mentionate mai sus, va rugam sa ne comunicati daca societatea din Romania il poate detasa la o societate din Spania?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]