In cadrul multor organizatii, cei care ajung sa aiba functii de conducere devin din ce in ce mai solicitati, din pricina numarului ridicat de sarcini suplimentare, cu care trebuie sa se confrunte.
Angajatorii trebuie sa respecte prevederile din Codul Muncii, iar regulamentul intern nu poate stabili ceva care nu este in conformitate cu legislatia in vigoare. Acestia nu trebuie sa uite ca, munca suplimentara trebuie compensata, chiar si in cazul persoanelor care au functii de conducere.
Ce se petrece cand angajatorii doresc sa fie mai presus de lege si stabilesc propriile reguli?
Iata un caz concret, intalnit pe
PortalCodulMuncii.ro: "Exista vreo prevedere legala in care sa stipuleze ca orele suplimentare efectuate de functiile de conducere nu se platesc? Prin persoane de conducere se inteleg conducatorii societatii, sefii compartimentelor de munca precum si asimilatii acestora prevazuti in organigrama societatii. In regulamentul intern exista urmatoarea prevedere: „Nu se retribuie suplimentar munca prestata peste programul de lucru de catre persoanele cu functii de conducere, precum si de cele a caror activitate datorata specificului muncii nu se pot incadra in programul normal de lucru, aceste persoane beneficiaza de o salarizare stabilita in raport cu raspunderea si obligatiile ce le revin.”
Inca de la bun inceput, trebuie mentionat ca acea clauza din regulamentul intern este nelegala, iar Codul muncii nu excepteaza persoanele care ocupa functii de conducere de la dispozitiile care reglementeaza munca suplimentara.
Asadar, orice angajator ar trebui sa stie ca regulamentul intern trebuie sa respecte prevederile legale, iar munca suplimentara nu face rabat de la aceasta regula.
Angajatorul trebuie sa inteleaga ca NU este posibila nerespectarea dispozitiilor legale prin regulamentul intern.
Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile
Potrivit Codului muncii, munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia iar potrivit alin. (2), in aceste conditii, salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal este considerata munca suplimentara, conform art. 120 din Codul muncii.
In mod evident, prevederile Codului muncii care reglementeaza munca suplimentara se aplica si persoanelor care ocupa functii de conducere.
ATENTIE: Angajatorul care a a stabilit regulamentul intern in cauza trebuie sa-l modifice, prin eliminarea clauzei mentionate mai sus. Acesta risca amenda contraventionala intre 1500 – 3000 lei, pentru fiecare salariat care ocupa o functie de conducere.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<