In atentia angajatorilor: salariatii care au functii de conducere au, de asemenea, dreptul la compensarea muncii suplimentare

munca suplimentaracompensare munca suplimentaraangajati functii de conducere
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In cadrul multor organizatii, cei care ajung sa aiba functii de conducere devin din ce in ce mai solicitati, din pricina numarului ridicat de sarcini suplimentare, cu care trebuie sa se confrunte.

 
 
Angajatorii trebuie sa respecte prevederile din Codul Muncii, iar regulamentul intern nu poate stabili ceva care nu este in conformitate cu legislatia in vigoare. Acestia nu trebuie sa uite ca, munca suplimentara trebuie compensata, chiar si in cazul persoanelor care au functii de conducere.

 
 
Ce se petrece cand angajatorii doresc sa fie mai presus de lege si stabilesc propriile reguli?

 
 
Iata un caz concret, intalnit pe PortalCodulMuncii.ro: "Exista vreo prevedere legala in care sa stipuleze ca orele suplimentare efectuate de functiile de conducere nu se platesc? Prin persoane de conducere se inteleg conducatorii societatii, sefii compartimentelor de munca precum si asimilatii acestora prevazuti in organigrama societatii. In regulamentul intern exista urmatoarea prevedere: „Nu se retribuie suplimentar munca prestata peste programul de lucru de catre persoanele cu functii de conducere, precum si de cele a caror activitate datorata specificului muncii nu se pot incadra in programul normal de lucru, aceste persoane beneficiaza de o salarizare stabilita in raport cu raspunderea si obligatiile ce le revin.”
 

 
Inca de la bun inceput, trebuie mentionat ca acea clauza din regulamentul intern este nelegala, iar Codul muncii nu excepteaza persoanele care ocupa functii de conducere de la dispozitiile care reglementeaza munca suplimentara.

 
 
Asadar, orice angajator ar trebui sa stie ca regulamentul intern trebuie sa respecte prevederile legale, iar munca suplimentara nu face rabat de la aceasta regula.
 
 
Angajatorul trebuie sa inteleaga ca NU este posibila nerespectarea dispozitiilor legale prin regulamentul intern.

 
 
Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile

 
 
Potrivit Codului muncii, munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia iar potrivit alin. (2), in aceste conditii, salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.

 
 
Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal este considerata munca suplimentara, conform art. 120 din Codul muncii.


 
In mod evident, prevederile Codului muncii care reglementeaza munca suplimentara se aplica si persoanelor care ocupa functii de conducere.


 
ATENTIE: Angajatorul care a a stabilit regulamentul intern in cauza trebuie sa-l modifice, prin eliminarea clauzei mentionate mai sus. Acesta risca amenda contraventionala intre 1500 – 3000 lei, pentru fiecare salariat care ocupa o functie de conducere.

 
 
 
Mai multe detalii poti citi pe PortalCodulMuncii


 
 
 

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
munca suplimentaracompensare munca suplimentaraangajati functii de conducere

Data aparitiei: 10 Noiembrie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

In atentia angajatorilor: salariatii care au functii de conducere au, de asemenea, dreptul la compensarea muncii suplimentare Nota: 2.63 din 5 - 4 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]