Dezbatem, mai jos, cazul unui angajat cu norma intreaga care are inclus in contractul individual de munca spor pentru exercitarea unei functii suplimentare de 10% din salariul de baza pentru a stabili daca are dreptul sa efectueze ore suplimentare.
Raspuns:
Interdictia efectuarii muncii suplimentare este prevazuta de legiuitor numai in cazul salariatului angajat in baza unui contract individual de munca cu timp partial, nu si in cazului unui angajat cu norma intreaga.
Astfel, potrivit art. 105 alin. (1) din Codul muncii , contractul individual de munca cu timp partial cuprinde, in afara elementelor prevazute la art. 17 alin. (3), urmatoarele:
a)durata muncii si repartizarea programului de lucru;
250 Modele Fise de Post
Portal Codul Muncii
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
b)conditiile in care se poate modifica programul de lucru;
c)interdictia de a efectua ore suplimentare, cu exceptia cazurilor de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor acestora.
Asadar, in cazul salariatului angajat in baza unui contract individual de munca cu timp partial este interzisa efectuarea orelor suplimentare, cu exceptia cazurilor de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor acestora. O astfel de interdictie nu este prevazuta de legiuitor in privinta salariatului angajat in baza unui contract individual de munca cu norma intreaga.
Totodata, mentionam ca daca pe langa functia detinuta, salariatul este de acord cu exercitarea si a unei alte functii in cadrul aceluiasi angajator atunci ne regasim in fata unui cumul de functii la acelasi angajator. In conformitate cu art. 35 din Codul muncii, republicat, orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea.
Fac exceptie de la aceste prevederi, situatiile in care prin lege sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii.
In consecinta, daca nu exista incompatibilitati legale, pentru exercitarea atributiilor corespunzatoare unei alte functii, salariatul va incheia cu angajatorul un alt contract individual de munca, realizand astfel, un cumul de functii la acelasi angajator, salariatulul beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre functiile cumulate.