Prin urmare, societatile private nu au obligatia acordarii drepturilor prevazute de dispozitiile HG 518/1995 in cuantumurile prevazute in acest act normativ, putand acorda drepturi superioare, aceasta fiind sustinuta si de prevederile alin. (2) din acelasi articol, potrivit carora ”In situatia in care persoanele juridice prevazute la alin. (1) acorda drepturi superioare, cheltuielile efectuate cu aceasta destinatie, care se au in vedere la calcularea profitului impozabil, nu pot depasi pe cele cuvenite personalului respectiv, in limitele si in conditiile stabilite prin prezenta hotarare.”
Nefiind instituita pentru societatile private obligatia de a aplica respectiva hotarare de guvern in cuantumurile stabilite de aceasta, nici Legea 118/2010 nu va atrage reducerea de 25%.
In cazul societatilor private, acestora li se vor aplica dispozitiile art. 45 si 46 din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010, respectiv:
”Art. 45. - Salariatii unitatilor trimisi in delegatie in tara sau strainatate vor beneficia de urmatoarele drepturi:
a) decontarea cheltuielilor de transport, de asigurare si a costului cazarii, potrivit conditiilor stabilite prin contractele colective de munca la celelalte niveluri;
Legis Plus Legislatia Muncii
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
b) diurna de deplasare, al carei cuantum se stabileste prin negociere la nivel de ramura, grupuri de unitati sau unitate; nivelul minim al diurnei este cel stabilit prin actele normative ce se aplica la institutiile publice.
Art. 46. - Salariatii unitatilor trimisi in detasare beneficiaza de drepturile de delegare prevazute la art. 45. In cazul in care detasarea depaseste 30 de zile consecutive, in locul diurnei zilnice se plateste o indemnizatie egala cu 50% din salariul de baza zilnic. Aceasta indemnizatie se acorda proportional cu numarul de zile ce depaseste durata neintrerupta de 30 de zile.”
In privinta cuantumului diurnei, acesta se stabileste prin negociere la nivel de ramura, grupuri de unitati sau unitate, fara ca nivelul acesteia sa poata fi mai mic decat cel stabilit prin actele normative ce se aplica la institutiile publice, in conformitate cu dispozitiile art. 45 lit. b) din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010.
Prin urmare, diurna acordata salariatilor din societatile private pentru deplasari in Romania, dar si in strainatate, nu poate fi redusa decat prin modificarea cuantumului diurnei in aceeasi modalitate prin care aceasta a fost stabilita, respectiv prin negociere “la nivel de ramura, grupuri de unitati sau unitate” sau direct intre angajatorul privat si salariat.
Astfel, veti putea in continutul contractului colectiv de munca la nivel de unitate sau printr-un act aditional la contractul individual de munca al persoanei trimise in delegatie in strainatate sa stabiliti cuantumul drepturilor de care va beneficia personalul trimis in strainatate, cu respectarea prevederilor minime impuse de lege si contractul colectiv de munca unic la nivel national.
Se impune a se mai face o mentiune, in sensul ca ceea ce a atras reducerea de 25% din Legea 118/2010 este suma deductibila la calculul impozitului pe profit, in conditiile in care suma cheltuielilor cu indemnizatia de deplasare este deductibila la calculul impozitului pe profit in limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru institutiile publice conform dispozitiilor art. 21 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare
Astfel, o reducere a cuantumului indemnizatiei de deplasare in interesul serviciului pentru personalul institutiilor publice cu 25% va atrage automat o suma mai mica care va fi deductibila la calculul impozitului pe profitul societatii private.