legislatiamuncii.ro

 

Modificari majore in Codul Muncii: adio celor 10 zile de concediu neintrerupt, iar repausul saptamanal obligatoriu se va REDUCE la 42 de ore!

Isabela Alexe
Isabela Alexe
28 Septembrie 2023
28 Septembrie 2023
Isabela Alexe
Isabela Alexe
Codul muncii se modificareducerea repaus saptamanalconcediu de 10 zile
Modificari majore in Codul Muncii: adio celor 10 zile de concediu neintrerupt, iar repausul saptamanal obligatoriu se va REDUCE la 42 de ore!
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va informam ca un nou proiect de lege, depus recent la Senat pentru dezbatere, are in vedere modificarea Codului Muncii. Concret, propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr.53/2003-Codul Muncii a fost inaintata catre Senat, iar cei care au realizat proiectul sunt senatori si deputati neafiliati sau membrii AUR.
 
O serie de aspecte privind flexibilitatea muncii vor fi abordate in acest proiect. De exemplu, contractul de munca cu timp partial este un tip de contract care ar trebui sa asigure un nivel ridicat de flexibilitate, sa poti munci in functie de cerintele de productie rezultate, de dinamica raportului cerere-oferta, si nu dupa un program standard stabilit zi de zi. Ori in prezent, este obligatoriu sa se noteze direct in contractul de munca/act aditional repartizarea programului de munca in cazul contractului cu timp partial (art. 105). Angajatorul impreuna cu angajatii sai trebuie sa poata decide asupra modificarilor de program — ori nu poate face acest lucru fara a modifica, de fiecare data, si contractul de munca. In orice contract de munca, indiferent daca este part-time sau full-time, trebuie precizata durata muncii. lar angajatii trebuie sa aiba o informare minimala asupra programului de lucru, care sa asigure previzibilitatea muncii lor, observa realizatorii proiectului de lege.
 
Totul despre Orele suplimentare si munca in zi de repaus - Evitati amenzile de 15.000 de lei pentru fiecare persoana identificata ca prestand munca suplimentara, detalii AICI >>>

 
In expunerea de motive a propunerii de lege mai sus mentionate, realizatorii motiveaza urmatoarele aspecte:
 
"Prevederile Codului Muncii trebuie sa aiba o stabilitate dar, in acelasi timp, nu e mai putin adevarat ca, la momentul oportun, el trebuie adaptat noilor realitati. In prezent, Codul Muncii ofera protectie angajatilor dar nu se poate spune ca raspunde intocmai si nevoilor angajatorilor. Locurile de munca exista in masura in care exista angajatori care le creeaza, prin propriile investitii. Pentru dezvoltarea afacerilor existente, pentru a incuraja deschiderea de noi afaceri, pe Ianga fiscalitatea atractiva, Codul Muncii trebuie sa ajute, nu sa genereze blocaje.
 
(...)
 
Cu referire la compensarea muncii suplimentare prin ore libere platite (art. din Codul Muncii), perioada de 90 de zile in care se poate realiza aceasta compensare este neadaptata realitatilor actuale. In special, in anumite sectoare de activitate, pentru activitati care se desfasoara preponderent in anumite sezoane, respectiv care depind de clima, aceasta perioada nu este una propice pentru salariati. (...)
 
Articolul 135 din Codui Muncii precizeaza ca: "salariatii au dreptul intre doua zile de munca la un repaus care nu poate fi mai mic de 12 ore consecutive". Aceasta obligatie aduce blocaje in activitatea unor salariati care ar dori sa lucreze suplimentar.
 
 
(...)
 
...ca urmare a Hotararii CJUE, consideram ca, optional, acolo unde angajatorul si salariatul agreeaza, trebuie sa existe posibilitatea legala de reducere a duratei repausului saptamanal neintrerupt. Propunerea noastra este sa existe optiune de a reduce de la 48 de ore la 42 de ore (ca in cazul altor tari din Europa).
 
 
Comandati acum Stick-ul Totul despre orele suplimentare de munca! Scapati de spectrul amenzilor pentru abateri de la litera legii!
Evitati litigiile de munca duse in instanta de catre angajatii care se considere nedreptatiti, detalii AICI >>>
 
Un alt aspect adus in atentie este obligativitatea celor 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt (in cazul concediului anual). Fiecare lucrator trebuie sa aiba libertatea de a-si programa concediul functie de cum doreste, chiar si numai cate 3 zile neintrerupte, atat timp cat concediul este agreat/programat cu angajatorul. Masura celor 10 zile de concediu neintrerupt nu aduce beneficii, in anumite situatii, nici angajatorilor dar nici angajatilor. Directiva 200318810E privind anumite aspecte ale organizarii timpului de lucru nu impune un numar minim de zile consecutive de concediu."
 

SCHIMBARI PRECONIZARE IN CODUL MUNCII
 

 
"Pentru a incuraja flexibilitatea muncii in cazul contractelor de timp de munca partial — angajatorii sa poata stabili de comun acord cu angajatii programul de lucru pe termen scurt.
 
Un angajator (companie privata) nu poate avea acces la informatii privind salariatul (in contextul prevederilor legale privind protectia datelor cu caracter personal si a celor privind confidentialitatea). Ii este imposibil angajatorului sa verifice detalii precum norma de munca/programul din alte contracte individuale de munca ale angajatului (...)
 
...programul de lucru sa se poata schimba in timp. Astfel, in orice moment salariatul si cel de-al doilea angajator pot conveni o modificare care sa duca la suprapunere, fara a fi obligati sa informeze. In aceste conditii, nesuprapunerea de program nu poate fi verificata in timp real decat de catre salariat.
 
Prelungirea perioadei de compensare a orelor suplimentare ar oferi posibilitatea acumularii unui „credit de timp" in perioadele de varf si mentinerea contractului individual de munca pe perioada cu activitate redusa. Pentru salariat, acest lucru ar insemna pastrarea unei relatii de munca neintrerupte, de care ar beneficia atat acesta (evitand somajul), cat si angajatorul (asigurandu-si personal pe durata nedeterminata), insa si statul (evitandu-se cheituielile legate de somaj si generandu-se venituri din impozite si asigurari sociale). Propunerea flexibilizeaza considerabil activitatea, deoarece introduce posibilitatea crearii unor „conturi de timp" in baza negocierii colective. 
 
In cadrul acestor conturi de timp, salariatii pot compensa orele suplimentare pe o perioada mai iunga — 180 de zile, putand beneficia de timp liber platit pe perioada de timp mai indelungata si neintrerupta. Pentru angajator, se creeaza posibilitatea de a acoperi „varfuri" in activitate.
 
Pentru ca exista neclaritate intre art. 135 alin. (1) si normele europene in ce priveste timpul de repaus intre 2 zile de munca, propunem o formulare clara care asigura respectarea si a directivelor europene in domeniu si anume: intre doua zile de munca, repausul nu poate fi mai mic de 11 ore consecutive. De asemenea, in concordanta cu Directiva europeana 2003/88/CE si cu Hotararea din 2 martie 2023 pronuntata de Curtea de Justitie a Uniunii Europene in cauza C-477/21, propunem ca posibilitate, acolo unde angajatorul si salariatul convin, repausul saptamanal sa poata fi redus la 42 de ore, cu obligatia acordarii unui spor la salariu care nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza."
 
 

Ce articole din Codul Muncii ar putea fi modificate si care va fi textul de lege?

 
Potrivit formei initiatorului, Codul Muncii se va modifica in urmatorul mod:
 
"Legea nr. 53/2003 Codul Muncii, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I nr. 345 din 18 mai 2011, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
 
La articolul 39, alineatul (2), dupa litera g) se adauga o noua litera, litera h), cu urmatorul cuprins:
 
h) obligatia de a se asigura ca programele de lucru nu se suprapun, in cazul in care salariatul cumuleaza mai multe contracte individuale de munca, la mai mai multi angajatori sau la acelasi angajator.
 
La articolul 105, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 
(1) Contractui individual de munca cu timp partial cuprinde, in afara elementelor prevazute la art. 17 alin. (3), urmatoarele:
a) durata muncii;
b) repartizarea programului de lucru sau mentionarea expresa a documentului, in care este prevazuta repartizarea programului de lucru, si ale termenului minim in care i se aduce la cunostinta salariatului in care se poate modifica programul de lucru;
 
d) interdictia de a efectua ore suplimentare, cu exceptia cazurilor de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturatii consecintelor acestora. 
 
 La articolul 122, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 
(1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 90 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia. Prin negociere colectiva la nivel de sector sau grup de unitati, se poate stabili o perioada mai lunga pentru compensarea muncii suplimentare, care nu va depasi 180 de zile.
 
La articolul 135, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 
(1) Salariatii au dreptul intre doua zile de munca la un repaus care nu poate fi mai mic de 11 ore consecutive.
 
 La art. 137, dupa alin. (1) se adauga doua noi alineate, alin. (11) si alin. (12), cu urmatorul cuprins:
 
(11) Repausul saptamanal poate fi redus pana la 42 de ore consecutive, pentru o perioada de pana la maxim 3 luni intr-un an calendaristic, prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, la initiativa angajatorului sau a salariatului.
 
(12) In situatia prevazuta la alin. (11), salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit, prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.
 
La articolul 148, alineatul (5) se abroga."
 
ATENTIE! Modificarile NU sunt in vigoare, este necesar votul favorabil al Senatului pentru ca propunerea legislativa sa mearga mai departe.
 
 
NOUTATI din Legislatie muncii

S-a modificat legislatia privind acordarea DIRNEI!


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]