Salariatii cu functii de conducere nu sunt exceptati de la compensarea muncii suplimentare

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
15 Iunie 2016
15 Iunie 2016
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
timp de lucruore suplimentareregulament internprogram functii conducere
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Legislatia in vigoare prevede posibilitatea angajatilor de a efectua ore de munca suplimentara, numai in conditiile in care angajatorii isi indeplinesc obligatia de a le compensa in mod corespunzator.

Indiferent de programul de lucru al unui angajat cu functie de conducere, atat timp cat durata stabilita prin lege a programului de lucru este depasita, acesta trebuie sa beneficieze de compensarea orelor suplimentare efectuate.

Asadar, orice clauza din regulamentul intern care excepteaza salariatii cu functii de conducere de la compensarea muncii suplimentare  nu este legala.

Atentie la faptul ca angajatorul nu poate deroga de la dispozitiile legale prin regulamentul intern.

Prin urmare, prevederile regulamentului intern trebuie sa respecte prevederile legale, inclusiv acele prevederi care reglementeaza munca suplimentara.

Specialistii Portalcodulmuncii.ro atrag atentia asupra faptului ca angajatorul care include o astfel de clauza in regulamentul intern risca amenda contraventionala prevazuta la art. 260 alin. (1) lit. i) din Codul muncii.

 Amenda poate ajunge pana la 3000 lei pentru fiecare salariat care ocupa o functie de conducere si a carui munca suplimentara nu este compensata.

In conditiile in care munca prestata de salariat in afara programului normal de lucru reprezinta munca suplimentara, aceasta nu poate fi realizata fara acordul angajatului si trebuie compensata in mod corespunzator.

Conform art. 122 alin. (1) din Codul muncii, munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.

Orice angajat, indiferent de functia detinuta, beneficiaza de compensare pentru orele efectuate in plus fata de programul legal de 8 ore pe zi (40 de ore pe saptamana). Prevederile Codului muncii care reglementeaza munca suplimentara se aplica si persoanelor care ocupa functii de conducere.
NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]