Indiferent de programul de lucru al unui angajat cu functie de conducere, atat timp cat durata stabilita prin lege a programului de lucru este depasita, acesta trebuie sa beneficieze de compensarea orelor suplimentare efectuate.
Asadar, orice clauza din regulamentul intern care excepteaza salariatii cu functii de conducere de la compensarea muncii suplimentare nu este legala.
Atentie la faptul ca angajatorul nu poate deroga de la dispozitiile legale prin regulamentul intern.
Prin urmare, prevederile regulamentului intern trebuie sa respecte prevederile legale, inclusiv acele prevederi care reglementeaza munca suplimentara.
Specialistii Portalcodulmuncii.ro atrag atentia asupra faptului ca angajatorul care include o astfel de clauza in regulamentul intern risca amenda contraventionala prevazuta la art. 260 alin. (1) lit. i) din Codul muncii.
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Legis Plus Legislatia Muncii
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Amenda poate ajunge pana la 3000 lei pentru fiecare salariat care ocupa o functie de conducere si a carui munca suplimentara nu este compensata.
In conditiile in care munca prestata de salariat in afara programului normal de lucru reprezinta munca suplimentara, aceasta nu poate fi realizata fara acordul angajatului si trebuie compensata in mod corespunzator.
Conform art. 122 alin. (1) din Codul muncii, munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
Orice angajat, indiferent de functia detinuta, beneficiaza de compensare pentru orele efectuate in plus fata de programul legal de 8 ore pe zi (40 de ore pe saptamana). Prevederile Codului muncii care reglementeaza munca suplimentara se aplica si persoanelor care ocupa functii de conducere.