“O societate de instalatii electrice doreste sa angajeze electricieni pentru mentenanta 24 din 24. Cum ar trebui intocmit contractul de munca? Va ponta munca in schimburi? Cum va alege sporurile?”
Raspunsul specialistului:
In conditiile in care doriti sa angajati personal care sa acopere mentenenta 24 de ore din 24 activitatea este prestata in schimburi. Conform art. 136 alin. (1) din Codul muncii, munca in schimburi reprezinta orice mod de organizare a programului de lucru, potrivit caruia salariatii se succed unul pe altul la acelasi post de munca, potrivit unui anumit program, inclusiv program rotativ, si care poate fi de tip continuu sau discontinuu, implicand pentru salariat necesitatea realizarii unei activitati in intervale orare diferite in raport cu o perioada zilnica sau saptamanala, stabilita prin contractul individual de munca.
Alin. (2) al aceluiasi articol stabileste ca salariat in schimburi reprezinta orice salariat al carui program de lucru se inscrie in cadrul programului de munca in schimburi.
Programul schimburilor este stabilit de angajator si faptul ca activitatea se desfasoara in schimburi trebuie prevazuta si in regulamentul intern.
In contractul individual de munca este specificat faptul ca salariatul lucreaza in schimburi, precum si intervalele orare ale turelor de munca. De asemenea se mentioneaza si faptul ca salariatul presteaza si ore de noapte. Aceste aspecte se mentioneaza la clauza H Durata muncii din contractul individual de munca.
In organizarea programului trebuie sa tineti seama de prevederile Codului muncii referitoare la timpul de munca si timpul de odihna – art. 111 - 132 si de cele referitoare la repausuri periodice: art. 133 si urmatoarele.
Referitor la sporuri, acestea se stabilesc in functie de modul in care se desfasoara activitatea.
Astfel daca salariatii presteaza munca suplimentara, se aplica prevederile art. 122 si 123 din Codul muncii, in care se prevede compensarea muncii suplimentare cu ore libere platite (in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia), iar in situatia in care nu se pot acorda
zile libere se acorda un spor stabilit conform art. 123 alin. (2).
Pentru munca de noapte se acorda un spor in conformitate cu prevederile art. 125 din Codul muncii. De asemenea, trebuie sa informati inspectoratul teritorial de munca si asupra faptului ca utilizati frecvent munca de noapte.
In situatia in care repausul saptamanal nu poate fi acordat in zilele de sambata si duminica, ci in alte zile, la art. 137 din Codul muncii, este prevazuta acordarea unor sporuri (alin. (3) si alin.(5) ale art. 137).
De asemenea, in cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru – art. 142 din Codul muncii.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Termenul pentru recuperarea indemnizatiilor medicale. PrescriptieIntrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Date incetare CIMIntrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<