Munca in schimburi. Cum se face pontajul si ce sporuri se acorda?

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
02 Iunie 2021
02 Iunie 2021
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
munca in schimburiregulamentul internspor munca in schimburipontaj munca in schimburi
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 

“O societate de instalatii electrice doreste sa angajeze electricieni pentru mentenanta 24 din 24. Cum ar trebui intocmit contractul de munca? Va ponta munca in schimburi? Cum va alege sporurile?”
 
Raspunsul specialistului: 
 
In conditiile in care doriti sa angajati personal care sa acopere mentenenta 24 de ore din 24 activitatea este prestata in schimburi. Conform art. 136 alin. (1) din Codul muncii, munca in schimburi reprezinta orice mod de organizare a programului de lucru, potrivit caruia salariatii se succed unul pe altul la acelasi post de munca, potrivit unui anumit program, inclusiv program rotativ, si care poate fi de tip continuu sau discontinuu, implicand pentru salariat necesitatea realizarii unei activitati in intervale orare diferite in raport cu o perioada zilnica sau saptamanala, stabilita prin contractul individual de munca.
 
Alin. (2) al aceluiasi articol stabileste ca salariat in schimburi reprezinta orice salariat al carui program de lucru se inscrie in cadrul programului de munca in schimburi.
 
Programul schimburilor este stabilit de angajator si faptul ca activitatea se desfasoara in schimburi trebuie prevazuta si in regulamentul intern.
 
In contractul individual de munca este specificat faptul ca salariatul lucreaza in schimburi, precum si intervalele orare ale turelor de munca. De asemenea se mentioneaza si faptul ca salariatul presteaza si ore de noapte. Aceste aspecte se mentioneaza la clauza H Durata muncii din contractul individual de munca.
 
In organizarea programului trebuie sa tineti seama de prevederile Codului muncii referitoare la timpul de munca si timpul de odihna – art. 111 - 132 si de cele referitoare la repausuri periodice: art. 133 si urmatoarele.
 
Referitor la sporuri, acestea se stabilesc in functie de modul in care se desfasoara activitatea.
 
Astfel daca salariatii presteaza munca suplimentara, se aplica prevederile art. 122 si 123 din Codul muncii, in care se prevede compensarea muncii suplimentare cu ore libere platite (in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia), iar in situatia in care nu se pot acorda zile libere se acorda un spor stabilit conform art. 123 alin. (2).
 
Pentru munca de noapte se acorda un spor in conformitate cu prevederile art. 125 din Codul muncii. De asemenea, trebuie sa informati inspectoratul teritorial de munca si asupra faptului ca utilizati frecvent munca de noapte.
 
In situatia in care repausul saptamanal nu poate fi acordat in zilele de sambata si duminica, ci in alte zile, la art. 137 din Codul muncii, este prevazuta acordarea unor sporuri (alin. (3) si alin.(5) ale art. 137).
 
De asemenea, in cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru – art. 142 din Codul muncii.
 
Raspuns oferit de Adina Popescu, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro >>
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

De ce salariatii indisciplinati scapa adesea nepedepsiti?


Eliminati riscul ca deciziile dvs. sa fie anulate!
Angajatorii pierd deoarece nu respecta la virgula prevederile legale privind sanctionarea abaterilor disciplinare.

Aflati ACUM care sunt greselile comise de angajatori!
GHID PRACTIC - Cercetarea si raspunderea disciplinara a salariatilor

Vezi AICI Modele de documente EDITABILE >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]